Zobacz pełną wersję : CANON A300/A60 CONTRA PENTAGRAM 434
HEY!Chcem kupić aparat do 1100zł.Zastanawiam sie właśnie nad tymi modelami. CANON A300/A60 CONTRA PENTAGRAM 434.W aparacie zależy mi przede wszystkim na jakości zdjęć (ostrość,kolory,jasność) Niedawno ukazał sie nowy aparat Pentagram 434 zwycięzca testów(cena,jakość) w 2 różnych gazetach,i mam teraz problem.Może któryś z Panów styknoł sie z tym aparatem.Prosze o wasze opinie
W aparacie zależy mi przede wszystkim na jakości zdjęć (ostrość,kolory,jasność)
Canon A60
Niedawno ukazał sie nowy aparat Pentagram 434 zwycięzca testów(cena,jakość) w 2 różnych gazetach
Testy w gazetach sa sponsorowane(ot np w Chipie). Szczegolnie w gazetach komputerowych - one nie znaja sie na aparatach. Tak samo jak firma Pentagram nie jest znana na rynku fotograficznym, wiec pewnie ma plastikowe obiektywy i jakosc wielu innych podobnych pseudofirm. Popatrz np po najbardziej znanych lustrzankach i kompaktach w sklepach i cyfrowki wybieraj tez tych firm: Kodak, Minolta, Nikon, Canon, Olympus, Fuji, Sony (kolejnosc przypadkowa).
Tak wiec w tym twoim wyborze - zapomnij o sponsorowanym ale zapewne badziewnym Pentagramie, najbardziej zadowolony bedziesz z Canona A60.
HEY!Chcem kupić aparat do 1100zł.Zastanawiam sie właśnie nad tymi modelami. CANON A300/A60 CONTRA PENTAGRAM 434.W aparacie zależy mi przede wszystkim na jakości zdjęć (ostrość,kolory,jasność) Niedawno ukazał sie nowy aparat Pentagram 434 zwycięzca testów(cena,jakość) w 2 różnych gazetach,i mam teraz problem.Może któryś z Panów styknoł sie z tym aparatem.Prosze o wasze opinie
Bedac obiektywnym :) A60 - Pentagram to mi sie jedynie z tanimi modemami za 50 PLN kojarzy.
CANON A300/A60 CONTRA PENTAGRAM
Bierz A 60 Canona, a pentagram to od czasu do czasu zakładaj na łańcuch i na meszkęczarną pod cmyntorz 8) Pentagram robi baaardzo dużo sprzętu elektronicznego, a z reguły są to po prostu zapychacze rynku, na rynek fotografii cyfrowej się chyba wprosił 2 lata temu i to apratami, które robiły za kamery internetowe poprzez USB do kompów, a właśniwie to tylko kamery, a aparat od parady, bo jakość była wręcz fatalna. Canon wie co robi i robi bardzo dobrze. Poczytaj trochę na grupach googla, a sam się przekonasz.
Dzięki!!!Już dokonałem wyboru i padł on na CANONA(poszperałem w internecie i robi on naprawde ładne i nasycone zdjęcia).Tylko teraz sie zastanawiam czy A60 czy A70.Czy oprócz różnicy miliona pixeli i ceny róznią sie one jakościa wykonywanych zdjęć?.POZDROWIENIA :wink:
Tylko teraz sie zastanawiam czy A60 czy A70
Sugestie masz pare watkow nizej:
http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=227
Tak tylko mi nie chodzi o nagrywanie filmów a kąkretne porównanie jakości zdjęć.Na tej stronie http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/CDISPLAY.HTM po przyrównaniu A60 I A70 widać jednak pewne różnice.A60 jak by miał tak na oko bardziej nasycone kolory.Czy tak jest w rzeczywistości,czy to oni robią tak dziwnie te zdjęcia :mrgreen::?:
Tak tylko mi nie chodzi o nagrywanie filmów a kąkretne porównanie jakości zdjęć.
Wlasnie o to chodzi w tamtym watku. Ze poza nagrywaniem dluzszych, lepszej rozdzielczosci filmow i poza iloscia pikseli (potrzebna do zapasu przy obrobce zdjec) to nie ma roznicy pomiedzy tymi aparatami. Co do tego imaging-resource to tak - oni tak dziwnie robia.
Hejka ...w najnowszym chipie są testy cyfrówek do 1100 złotych własnie i pentagram oraz canon a300 zostały wyróznione a60 nawet nie był klasyfikowny więc powaznie zastanów sie nad kupnem cyfrówki.Testy w chipie były bardzo dokładne i szczerze polecam jego lekturę...ponizej zostawiam kilka opini na temat a300 prosto z chipa :
Mimo ceny w granicach 1000 złotych aparat ma wiele ciekawych opcj.Jedną z nich jest szybki autofocus z systemem AiAF.Dzięki tej funkcji ostrość ustawiana jest nie tylko w środku,ale również w 4 innych ustalonych punltach kadru.Model ten oferuje również możliwość zmiany sposobu pomiaru światła na punktowy i centralnie ważony.Funkcja ta jest szczególnieprzydatna w nietypowych warunkach oświetleniowych.Jako jedyny aparat w tescie posiadał manualne ustawienia balansu bieli!!!Aparat charaktyzuje sie bardzo dobrą jakością zdjęć zarowno w trybie normalnym jak i makro!Duży wpływ na poprawe jakości zdjęć ma zastosowany w konstrukcji aparatu procesor DIGIC.Nic tylko kupować!!!Mam nadzieje ze recenzja sie przydała i juz wiesz dlaczego ten model warto kupić.Podkreślam jednak jest to aparat dla tych którzy prefrują zdjecia rodzinne i podczas wakacji czyli dla tych którzy wiedza i umieją cieszyc sie z życia a do tego chcą je uwiecznic dla potomstwa naprzyklad :lol: POZDRAWIAM!!!
pentagram oraz canon a300 zostały wyróznione a60 nawet nie był klasyfikowny
Bo z polska gwarancja i faktura VAT A60 przekracza ta kwote :roll: .
Testy w chipie były bardzo dokładne i szczerze polecam jego lekturę...
A ja szczerze odradzam jego lekture. Dlaczego? Owszem - testy sprzetu komputerowego mozna w nim poczytac... ale nie testy sprzetu fotograficznego!
Tak samo moglbys polecac testy aparatow fotograficznych np z gazety "Zycie na goraco" "Fakt" czy "Pani Domu".
Aparaty fotograficzne, ich jakosc i uzytecznosc to glownie optyka, budowa i ergonomia a nie uzyta matryca i software. Chip zna sie na tych dwoch ostatnich aspektach, ale na optyce to raczej nie bardzo a tym bardziej jakosci zdjec, uzytecznosci itp - nie maja doswiadczenia w tej dziedzinie i miec nie beda, a testy pisza tylko z powodow marketingowych "bo wszyscy pisza o cyfrowkach to i my cos musimy - STaszek wez zbierz pare najtanszych modeli, wypisz pare ich cech i wybierz najlepszy tzn ten z najwieksza matryca za najmniejsza cene" - podejrzewam ze tak sa opracowywane testy w Chipie. Tak - czytalem je i tak - mam wiele zarzutow. A glownym zarzutem jest to ze testy w Chipie (i innych gazetach komputerowych, jak rowniez nie tylko testy cyfrowek w tychze gazetach) sa po prostu sponsorowane. Pentagram to producent taniego sprzetu komputerowego (vide wypowiedz mrocznego) a nie aparatow fotograficznych. I lepiej niech sie dalej tym zajmuje a nie sponsorowaniem testow by wylansowac produkt wchodzacy na nieznany sobie ale niezle zapchany rynek - ot wystarczy tu i tam sypnac kasa by ladne testy napisali i juz forsa jest bo osoby nie znajace sie a slepo polegajace na opinii niektorych gazet (mimo ze gazety komputerowe sa zadna opinia jesli chodzi o sprzet fotograficzny) kupia w ciemno "bo ma pierwsze miejsce" .
Szczerze odradzam Chipa i inne gazety komputerowe jak tez slepe podazanie owczym pedem za slangiem "kupywac bo ma pierwsze miejsce" - nalezy rozsadnie sie zastanowic w jakiego typu rankingu ma pierwsze miejsce i czy ten ranking zostal rozsadnie ulozony a nie tylko gladkimi slowkami doprowadza klienta do (niestety zlego) wyboru.
Pozwole sobie skonfornotwac powazniejsze zarzuty z tego marketingowego belkotu o A300:
"Mimo ceny w granicach 1000 złotych aparat ma wiele ciekawych opcj" - typowy chwyt ... wbijaja czlowiekowi na dzien dobry w glowe ze to jest TYLKO 1 tys zl... choc za ta cene mozna miec aparaty z lepszymi funkcjami.
"Jedną z nich jest szybki autofocus z systemem AiAF" - mialem A100, bawilem sie A300, mialem nawet o kilka klas wyzszego G3 - to NIE jest szybki AF, zaden kompakt cyfrowy nie ma szybkiego AF.
"Model ten oferuje również możliwość zmiany sposobu pomiaru światła na punktowy i centralnie ważony.Funkcja ta jest szczególnieprzydatna w nietypowych warunkach oświetleniowych." - prawdziwy pomiar punktowy to 1 stopien katu widzenia niezaleznie od ogniskowej. Ten tutaj ma okolo 11 stopni katu widzenia - czyli pomiar OBSZAROWY a nie punktowy - kolejna marketingowa zacheta dla tych co nie wiedza co to pomiar punktowy ale lubia sie rzucac na chwytne haselka.
"Aparat charaktyzuje sie bardzo dobrą jakością zdjęć zarowno w trybie normalnym jak i makro!"
O jakosci zdjec to prawda... ale co do makro - to znowu haselko. Nalezy najpierw uscislic sobie co to sa zdjecia macro a dopiero potem przyrownywacc taki kompakcik do obiektywow makro :>
"Duży wpływ na poprawe jakości zdjęć ma zastosowany w konstrukcji aparatu procesor DIGIC."
Prawda.
"Nic tylko kupować!!!"
O jaaaa... juz lece do sklepu! :twisted:
"Podkreślam jednak jest to aparat dla tych którzy prefrują zdjecia rodzinne i podczas wakacji czyli dla tych którzy wiedza i umieją cieszyc sie z życia a do tego chcą je uwiecznic dla potomstwa naprzyklad"
Do zdjec rodzinnych i wakacyjnych zdecydowanie lepszy jest A60 - z powodu zoomu optycznego a takiej samej jakosci zdjec w tej samej cenie - dla tych co umieja szukac (chociazby google) po sklepach internetowych (albo Allegro) aparatow w odpowiednio rozsadnej cenie.
a gdzie mozna znalezc przykladowe fotki z tego slynnego pentagrama? ja jakos znalezc ich nie moge a ciekawym ogromnie jak wygladaja zdjatka zwyciezcy wszystkich testow ! :)
tutaj jest jakis test... http://twojepc.pl/artykuly.php?id=pentagram_photon
ps: wlasnmie sobie spojrzalem na fotki.. narazie jestem na fotce tego gianta... oł maj gaaad... łot di fak iz dis? is dis aj dzołk? przyznam szczerze ze jestem lajkonikiem w sprawach fotografii cyfrowej ale jakies tam oko mam i to co widze mnie kłuje w rzeczone oko... ałć... polecam wszystkim zainteresowanym... zaleca sie nalozenie odziezy ochronnej
ps2: i ten pseudo aparat dostal Chip TIP Power... tak dla jasnosci... ciekawe co to znaczy w takim razie to slowo POWER? czy ze najgorszy czy co? moze ktos mnie oswiecic..?
ciekawe co to znaczy w takim razie to slowo POWER?
To ze producent danego sprzetu najwiecej zaplacil za test...
witek a tobie ile placa za wypisywanie takich bzdur :lol:
BZDURA NO.1 :)
Vitez napisales w jednej z powyzszych wypowiedzi "Tak samo jak firma Pentagram nie jest znana na rynku fotograficznym, wiec pewnie ma plastikowe obiektywy " a nastronie http://twojepc.pl/artykuly.php?id=pentagram_photon jest wyraznie napisane "Dzięki kompaktowej obudowie, 4-megapikselowej matrycy Sony, 3-krotnemu zoomowi optycznemu (szklany obiektyw Konica, odpowiednik 38-115 mm dla aparatu małoobrazkowego) oraz 4-krotnemu zoomowi cyfrowemu, dostajemy do dyspozycji naprawdę nieźle wyposażoną cyfrówkę" Wiesz jesli o czyms nie masz pojecia to nie pisz :lol: Witek na Twoim zdaniu polegac nie mozna...ale pewnie ty i tak nie przyznasz sie do bledu..co mnie nie dziwi :lol: POZDRO!!!
No to zaczynamy, alien napisał <tudzież zacytował> "szklany obiektyw Konica" okej, pokaż mi obiektyw, który szkalny nie jest, a Vitezowi chodziło prawdopodobnie o obudowę obiektywu lub była to zwykła szydera wymierzona w firmę Pentagram (moje zdanie o tej marce już znacie, jak nie patrzcie wyżej>
Kolejny kosmiczny cytat brzmi: "Wiesz jesli o czyms nie masz pojecia to nie pisz". Kolego, życzę ci szczerze takiego pojęcia o fotografii jaką ma Vitez, a czepiając się byle czego jedyne co osiągasz to odpowiednia do komentarzy reputacja na forum :!:
Wyalienowany dorzucił pod koniec: "Witek na Twoim zdaniu polegac nie mozna...ale pewnie ty i tak nie przyznasz sie do bledu". Patrz powyżej, w/g mnie za grosz szacunku.
I spointował całą wypowiedź: "co mnie nie dziwi POZDRO!!!" A skąd takowe przypuszczenie panie kosmiczny. Zastanów się poprostu, czy na twoje impertynencje w ogóle warto cokolwiek napisać :!:
"szklany obiektyw Konica" okej, pokaż mi obiektyw, który szkalny nie jest
W chyba wszystkich komorkach z cyfrowkami obiektyw jest z plasitku. W wielu tanich cyfrowkach typu Aptec, Mustec, Trust, Premiere itp rowniez sa obiektywy z plastiku. I chodzi mi o powierzchnie obiektywu a nie obudowe - plastik jest tanszy i lzejszy a da sie go wyprofilowac i wyszlifowac by pelnil role soczewki, niestety o wiele gorszej jakosci niz soczewka szklana.
Vitez w takim razie na przyszlosc wyrazaj sie jasniej a nie "wiec pewnie ma plastikowe obiektywy " nie kazdy "zna" sie tak na fotografii jak Ty...mroczny skoro Vitez jest taki niesamowicie mądry i inteligentny to po co go bronisz?:>...czyzbys w to wątpił?? :lol: Ciesze sie chłopaki ze nie jestem wam obojetny :lol: POZDRO!!!!
Vitez w takim razie na przyszlosc wyrazaj sie jasniej a nie "wiec pewnie ma plastikowe obiektywy "
Sam siebie wkopales takim cytatem. Nie rozumiesz znaczenia slowka "pewnie" w mojej wypowiedzi? Znaczy ono "nie jestem pewien, ale wydaje mi sie ze ma plastikowy obiektyw" , tak wiec nie moge sie jasniej wyrazac skoro uzywam slowka znaczego ze "nie jestem pewien" . Za malo ksiazek czytasz i stad twoje niezrozumienie wypowiedzi. Btw... chyba tylko ty nie zrozumiales tego, co napisalem... czuj sie wyjatkowy 8)
Panowie a jak fachowo oceniacie zdjęcia wykonane "pentagram vs nicon" na linku który podał kolega wcześniej :?: :wink:
Panowie a jak fachowo oceniacie zdjęcia wykonane "pentagram vs nicon"
Nie te forum? :P
fachowcem nie jestem totez nie do mnie to pytanie ale wtrace swoje trzy grosze :) .... pentagram ma chyba klopoty z kolorami... wystarczy spojrzec na fotki komorki, auta i tych roslinek, gdzie sie podzial kolor bialy (tudziez szary i pochodne)? jakosc tez lepsza tych z nikona... petagramowskie fotki wygladaja jak ze skanera a nie z cyfraka... to tylko moje czysto subiektywne odczucia i jesli komus sie one podobaja to pewnie sa ladne.. dla tego kogos.. wszak mawial ktos ze piekno lezy w oku patrzacego... i ja sie zgadzam an awet jestem przeciw albo lepiej.. wstrzymuje sie od glosu.. kolega z lawy zaglosuje tak jak ja bo go nie ma... troche sie rozpedzilem...
============================EOF=================== ========
Forum jest jak najbardziej na miejscu(to do Viteza)W końcu autor wspomniał w temacie o Canonie a300 oraz a60 a że chce je porównać akurat z Pentagramem Photon 434 to tym bardziej zasługuje na brawa.Bo ostatnio ten kompakcik dostaje mase wyróznien i rzeczywiscie niektórzy mniej doswiadczeni klienci moga gosobie kupic.Jednak nie bedzie to niestety dobry wybór.Co prawda ostatnio dostał w "DigiCam" wyróznienie ale ma on sporo wad...Przypomne jeszcze ze firma Pentagram do tej pory specjalizowala sie w sprzecie komputerowym na naszym rynku.No ale do rzeczy ..nie warto kupowac Photona 434 bo :
- opoznienie migawni wynosi 0,3 sekundy..nie jest to dużo jak na taki aparat ale sporo żeby coś nam "umkneło " z kadru :(
- fotografie robione przy świetle mieszanym wpadaja w ciepla kolorystykę a balans bieli niestety nie potrafi nam tutaj zbytio pomóc przy redukcji np. czerwonego kolorku:(
- niestety wyraznie zauważalna jest dystorsja beczkowata:(
-winietowanie też(zaciemnienia w rocahc zdjęć) :(
- kolory są słabo nasycone :(
na usprawiedliwienie powiem jedno...Od aparatów tej klasy nie ma co oczekiwać supernaturalnego oddania kolorów skóry,ultra-ostro rysującej optyki.Nie wezmiemy tez tego aparatu na reportaż,ale...nie wydamy na niego kroci :) Słowem dobry stosunek jakości do ceny,dla typowego fotoamatora.
P.S Jeśli macie konkretne pytania co do tego modelu to piszcie na mojego maila!
Forum jest jak najbardziej na miejscu(to do Viteza)W końcu autor wspomniał w temacie o Canonie a300 oraz a60 a że chce je porównać akurat z Pentagramem Photon 434 to tym bardziej zasługuje na brawa
Kolega chcial porownac Pentagram vs Nikon i do tego porownania odnosila sie moja wypowiedz ze "nie te forum" , bo porownanie Pentagram vs A60 czy A300 to jak najbardziej te forum.
Podejrzewam że autorowi chodziło o aparat Nikon Coolpix 2200.W gruncie rzeczy nie taki zly aparacik jak za taką cenę(999zł.)Posiada dużo ustawień manualnych jak za tą cenę.Jednak ma też 2 główne wady - w przypadku zdjęć pod światło widoczne są bliki
- lampa błyskowa mimo że rozswietla całą płaszczyzne równomiernie,zdjęcia wykonane przy jej użyciu są trochę zbt mocno wypalone
Pozatym to naprawde dobry aparat!POLECAM!
P.S Jeżeli ktoś bedzie miał ochotę dowiedziec sie o tym modelu czegoś więcej niech pisze na mojego maila.Mam mase informacji na jego temat.