Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki dSLR robi najlepszej jakości zdjęcia?

Silwe
15-01-2007, 23:10
Pytanie z jednej strony banalne i źle zrozumiane może wywołać jakąś wojenkę, choć na forum Canona liczę że tak nie będzie. Może sprecyzuje o co mi chodzi:

Abstrachując od budowy, wielkości, i funkcjonalności konkretnych puszek czy to Nikona, Canona, Pentaxa czy też innych, ciekawi mnie który korpus produkuje najlepszą jakość zdjęć? Wiem że jakość zależna w głównej mierze jest od obiektywu, ale np. Sigma czy Tamron robią obiektywy do większości systemów.

Czy ktoś z was spotkał się może w sieci z takim testem różnych cyfrowych body z tymi samymi obiektywami np. właśnie SIGMY, czy Tamrona. Czy ktoś w ogóle robił taki test, która puszka robi zdjęcia o najlepszej jakości? ( Czytaj obraz nieskazitelnie ostry, pełen szczegółów, kolorystyka itd.)

adamek
15-01-2007, 23:13
zaryzykuje stwierdzenie, że chyba ten:
http://www.e-oko.pl/PK4ntd2buNE3tXWeQJQntd2brNH2DKZqER

Driver
15-01-2007, 23:18
Sony ( "Precz z sony !" cyt T.G. :mrgreen: ) H2 :lol:

No co ? Mniesie podoba :roll:

akustyk
15-01-2007, 23:19
to fotograf robi zdjecia nie aparat.

dlatego przypisujac foty do korpusu wychodziloby na to ze moj 10D :D

Scream
15-01-2007, 23:25
dlatego przypisujac foty do korpusu wychodziloby na to ze moj 10D :D

Skromny człowieku :D Śmiem twierdzić, że to moje 350D robi najlepsze zdjęcia !

Tak jak wspomniał akustyk. To fotograf decyduje o tym, czy zdjęcie będzie najlepsze czy nie. Choć to i tak subiektywna ocena każdego z nas. Dla mnie np. najlepsze jest zdjęcie które ma szum 'canonowski', innemu za to bedzie się podobał obraz uzyskiwany z nikona.

Myślę ,że póki co nie ma rywala dla Canon'a 5D w połączeniu z optyką serii L jeżeli chodzi o pełną cyfrową klatkę. Nie liczą hasselbad'a za którego możemy mieć małe mieszkanie :smile: .

Jak to kiedyś wspomniał McKeane, temat podchodzi pod "fotovodoo" :cool:

hyzop
15-01-2007, 23:34
Najlepsze zdjęcia robi ten, jaki w danej chwili masz.

cwanakubwa
15-01-2007, 23:35

Ehhhhhh - powietrze ze mnie uszło - ale na Jowisza - masz rację :)

Tomasz1972
15-01-2007, 23:35

Jaki zamierzasz w niedalekiej przyszłości kupić :):):)

akustyk
15-01-2007, 23:41
Skromny człowieku :D Śmiem twierdzić, że to moje 350D robi najlepsze zdjęcia !

cos o skromnosci wspominales, czy mi sie wydawalo? :)

ale tak ogolnie, to temat bez sensu. jak zagadnienie jakosci w ogole. aparat to nie jest generator ostrych pikseli z przyczepionym operatorem. to jest narzedzie pomocnicze dla umyslu i oczu. o funkcji utylitarnej, nie religijnej 8)

sv
15-01-2007, 23:43
zdecydowanie najlepsze zdjecia robi aparat ojca dyrektora. zaraz potem Lecha i Jaroslawa (czy odwrotnie?)

akustyk
15-01-2007, 23:50
zdecydowanie najlepsze zdjecia robi aparat ojca dyrektora. zaraz potem Lecha i Jaroslawa (czy odwrotnie?)
dobra kolejnosc jest. o cnym Przemku z Wloszczowy zapomniales jeszcze. oraz nadobnym Romanie zwanym Edukatorem :mrgreen:

sv
15-01-2007, 23:53
dobra kolejnosc jest. o cnym Przemku z Wloszczowy zapomniales jeszcze. oraz nadobnym Romanie zwanym Edukatorem :mrgreen:

no tak! zapomnialem! swoja droga chcialbym ich kiedys zobaczyc jak stoja obok siebie

stdanielo
16-01-2007, 01:12
Najlepsze robi ten, na który cię nie stać ;)

Silwe
16-01-2007, 01:45
Ja pytałem o stronę czystko techniczną, a nie artystyczną. To że aparat jest narzędziem a fotgograf robi zdjęcie jest jasne. To że najlepszy aparat to jest ten który się posiada subiektywnie zgadza się. Mnie chodziło raczej o jakość samego zdjęcia ( poza walorami artystycznymi) jakość techniczna.

Ale skoro dostałem takie odpowiedzi to znaczy że raczej nikt z was nie zetknął sie z takim porówniem gdzieś w sieci jakie mnie interesowało.

stdanielo
16-01-2007, 01:51
No nie dziw się, że nikt ci nie odpowiedział, bo ocena wartości artystycznej, technicznej czy jakościowej zdjęcia zawsze jest subiektywna. Prawdziwą odpowiedzią na twoje pytanie może być, że każdy robi najlepsze zdjęcia, ale prawdą też będzie, że żaden nie jest najlepszy.

yggdrassill
16-01-2007, 08:50
żeby dokonać jakiekolwiek oceny jakości zdjęć różnych aparatów trzeba określić parametry jakie oceniamy i jak je zmierzyć ;)
nie wiem czy ktoś się szarpnął na taką ocenę ;)
ja oceniam pod siebie, patrząc na:
- rozpiętość tonalną ;)
- szumy (często używam powyżej ISO800)
- ....
więc mój wybór to... jeszcze się nie ukazał ;)

oskarkowy
16-01-2007, 09:23
Najlepszą jakość obrazu ze sprzętu foto, jaką do tej pory miałem okazję używać dawał zestaw 5D i 35L. Dla mnie prócz rozpiętości ważna jest również ostrość, kontrast, skorygowanie szkła, możliwość panowania nad głębią ostrości itp.
Aha, nie korzystałem nigdy z żadnych pentaxów, więc moje doświadczenia mogą być niepełne. Ale patrząc po specyfikacjach, to nie bardzo jest w jaki sposób coś przeoczyć.

Pawel Woo
16-01-2007, 09:47
Eos 1v + 70-200 2,8
+ skanowanie filmu :)

Avadra_K
16-01-2007, 09:48

:( Zdecydowanie - za taką cenę to musi być najwspanialszy dslr na swiecie - :mrgreen: a zdjęcia - takim sprzętem nie ma sie co martwić - bedą przepiękne:lol:

oskarkowy
16-01-2007, 09:54
Eos 1v + 70-200 2,8

Paweł, skanowałem swoje filmy i porównywałem to z tym, co dostawałem z dSLR. Choć pliki ze skanami były przeogromne, to informacji tam było jednak niewiele.. Szczegóły gubiły się w kropkach i swoistym szumie, levelami i krzywymi lepiej nie ruszać, bo obrazek nie bardzo się poddaje takim zabiegom..

A swoją drogą, co za różnica, czy 1V czy 50E? :mrgreen:

gwozdzt
16-01-2007, 09:55
Eos 1v + 70-200 2,8
EOS 1v czy 3000 - wszystko jedno...
jak już chciałeś błysnać analogiem, to trzeba było napisać np. Velvia + Coolscan :-) bo tu było w zasadzie pytanie o sensor.

Kolekcjoner
16-01-2007, 10:35
Trzebaby zdefiniować co to znaczy najlepsze zdjęcia. Generalnie to bardzo trudno ujednoznacznić takie porównanie na tyle żeby było choć trochę wiarygodne. Jest po prostu zbyt dużo zmiennych. Nawet choćby kwestia wołania Raw-ów ile tu jest możliwości wpływania na efekt końcowy.
Co do moich typów. Biorę pod uwagę tylko lustra nazwijmy to małoobrazkowe ;):).
Ponieważ dla mnie najważniejszy jest kolor to: Sigma Sd10, Fuji S3 Pro. trudno mi orzec który dla mnie lepszy :).
Natomiast gdyby pominąć pewne problemy z rozpiętością tonalną to dla mnie niedoścignionym wzorem jest stara jedynka 1D.

Silwe
16-01-2007, 18:01
Widać zbyt płytko sformułowałem pytanie. Generalnie w sieci jest dużo testów aparatów i obiektywów itp. Ale np. nie widziałem testu kilku puszek różnych producentów z tym samym obiektywem np. Sigma 18-50 ( dla przykładu) i efktu zdjęć z poszczególnych korpusów. To mnie właśnie ciekawi. Jakość techniczna zdjęcia, to dla mnie efekt materiału wychodzącego z korpusu do komputera bez obróbki zewnętrznej. Np. JPG w najwyższej rozdzielczości.

Chodziło mi o te same zdjęcia z tym samym szkłem różnymi korpusami, nigdy sie z tym nie spotakłem, a to było by ciekawe porównanie w mojej opini.

A co do korpusów to raczej nie miałem na myśli aparatu za 30 000 Euro ale raczej te z przedziału dla śmiertelników. Czyli do EOSów jedynek cyfrowych.

To jeżeli ktoś z was gdzieś znajdzie taki test jaki mnie interesuje to niech tu wrzuci linka, w sumie dalsza dywagacja na sucho nie ma sensu. Ale dzięki za odpowiedzi.

kanonier
16-01-2007, 18:11
( Czytaj obraz nieskazitelnie ostry, pełen szczegółów, kolorystyka itd.)

Tak jak pytasz to tylko w Erze !

A jak mawiaja - jakie pytanie - takie opowiedzi !!
Niemniej milych snow zycze.

mjastrzebski
16-01-2007, 18:53
Widać zbyt płytko sformułowałem pytanie. Generalnie w sieci jest dużo testów aparatów i obiektywów itp. Ale np. nie widziałem testu kilku puszek różnych producentów z tym samym obiektywem np. Sigma 18-50 ( dla przykładu) i efktu zdjęć z poszczególnych korpusów. To mnie właśnie ciekawi. Jakość techniczna zdjęcia, to dla mnie efekt materiału wychodzącego z korpusu do komputera bez obróbki zewnętrznej. Np. JPG w najwyższej rozdzielczości.

Chodziło mi o te same zdjęcia z tym samym szkłem różnymi korpusami, nigdy sie z tym nie spotakłem, a to było by ciekawe porównanie w mojej opini.

A co do korpusów to raczej nie miałem na myśli aparatu za 30 000 Euro ale raczej te z przedziału dla śmiertelników. Czyli do EOSów jedynek cyfrowych.

To jeżeli ktoś z was gdzieś znajdzie taki test jaki mnie interesuje to niech tu wrzuci linka, w sumie dalsza dywagacja na sucho nie ma sensu. Ale dzięki za odpowiedzi.
Wydaje mi sie ze bardzo trudno bedzie odpowiedziec na takie pytanie, a to z kilku powodow.
1. Nie zdefiniowales co to znaczy najlepsze technicznie. Wieksza ilosc pikseli?? Wiekszosc rozpietosc tonalna. Najwierniejsze odwzorowanie kolorow?? Najlepsza ostrosc. itpd .itd. Jesli kombinacja powyzszych, to z jaka waga??
2. Nawet jakbys "zdefiniowal" co powyzej, czyli miare "dobroci technicznej" zdjecia wedlug Ciebie, to jest drugi problem. Bo co test w sieci, to inne wyniki roznych parametrow. Jeden pisze ze dSLR to ma ledwo 6EV, inny ze 8 czy wiecej.

Reasumujac. Zle postawione pytanie.

Marcin

Silwe
16-01-2007, 19:14
OK, w takim razi stawiam pytanie jeszcze raz:

Uwaga do wszystkich: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czy ktoś z Was widział gdzieś w necie TEST różnych korpusów z tym samym obiektywem niezależnego producenta. Tak żeby można było porównać zdjęcia testowe????

P.S

tylko prosił bym, jeżeli nie widziałeś takiego testu to nie pisz proszę że nie widziałeś :)

oskarkowy
16-01-2007, 19:21
tylko prosił bym, jeżeli nie widziałeś takiego testu to nie pisz proszę że nie widziałeś :)
Nie widziałem :mrgreen:

Słuchaj.. takich testów nie trzeba gdzieś widzieć, żeby zauważyć, który aparat jak się zachowuje. A juz na pewno nie z tym samym szkłem.

Chesz najlepszej jakości, dobrze zrozumiałem? To jak chcesz porównać np. d2h z 5d? Co chcesz tam podłączyć? Tamrona? To chcesz jakości, czy czego? Bo się trochę pogubiłem..

gzak
16-01-2007, 19:38
To pytanie tego wątku jest wg mnie w stylu "który samochód się najlepiej prowadzi"? Czy jest na takie pytanie jedna odpowiedź? Wg mnie nie.... Jeden jeździ szybko, drugi wolno, jeden potrzebuje vana, bo ma 220cm, drugi woli mały, aby nie musiał siedzieć na poduszce...
Tak samo jest z aparatami i jakością zdjęć przez nie robionych. Jeden używa iso 50, a drugi koncerty na iso 3200... Jednemu podobają się ciepłe kolory, drugiemu zimne, a trzeci robi tylko b/w... itp. itd. Jakość jest pojęciem subiektywnym, którego nie da się pomierzyć i stwierdzić w którym body ta wielkość jest najwyższa...

pawelnow
16-01-2007, 19:51
1D Mk II testowałem dla mnie obecnie zupełnie wystarczający

-Wolf-
16-01-2007, 20:30
to fotograf robi zdjecia nie aparat.

Dokładnie. Nawet telefonem można zrobić super zdjęcia jak się potrafi ;)
Dowód: zdjęcia Roberta Clarka (http://www.robertclarkphoto.com/).

Silwe
16-01-2007, 20:50
Panowie, sprecyzowałem pytanie, a wy swoje.

Osobiście jestem ciekaw jak wypadają różne korpusy z tym samym szkłem. A to ze ktoś lubi takie zdjęcia a nie inne to mnie to nie interesuje. Mnie interesują zdjęcia w tych samych warunkach robione takim samym obiektywem tyle że za pomocą różnych korpusów przy zbliżonych ustawieniach jak np. ISO 100. Testów obiektywów są setki, testów poszczególnych korpusów także. Ale takiego testu o którym pisze nigdzie nie widziałem. A to była bardzo fajna informacja pokazująca jaki obraz produkuje dana puszka w tych samych warunkach.

Pytanie miało na celu zaspokojenie mojej ciekawości, ale widzę że chyba co poniektórzy nie zrozumieli o co mi chodzi. No trudno widać pytanie było zbyt proste albo zbyt skomplikowane :)

Co ciekawe wątek przykuł olbrzymią uwagę, w ciągu 1 dnia ponad 1000 odwiedzin, co może wskazywać że jednak jest jakieś zainteresowanie, tak postawionym pytaniem.

trampek
16-01-2007, 21:14
5d + 85L sory za OT... w sumie

Kolekcjoner
16-01-2007, 21:17

Osobiście jestem ciekaw jak wypadają różne korpusy z tym samym szkłem. A to ze ktoś lubi takie zdjęcia a nie inne to mnie to nie interesuje. Mnie interesują zdjęcia w tych samych warunkach robione takim samym obiektywem tyle że za pomocą różnych korpusów przy zbliżonych ustawieniach jak np. ISO 100. Testów obiektywów są setki, testów poszczególnych korpusów także. Ale takiego testu o którym pisze nigdzie nie widziałem. A to była bardzo fajna informacja pokazująca jaki obraz produkuje dana puszka w tych samych warunkach.

Pytanie miało na celu zaspokojenie mojej ciekawości, ale widzę że chyba co poniektórzy nie zrozumieli o co mi chodzi. No trudno widać pytanie było zbyt proste albo zbyt skomplikowane :)

W pewnym sensie takie zdjęcia masz na dpreview. Askey swoje zdjęcia testowe stara się robić w identycznych warunkach bardzo podobnymi szkłami.
A co do samego pytania to ja bym się nie unosił stwierdzeniami, że pytanie zbyt trudne albo nikt nie zrozumiał Twoich wywodów. Myślę że wszyscy dobrze zrozumieli o co Ci chodzi tylko albo widzą bezsens tak postawionego problemu albo próbują Ci uzmysłowić, że problem nie jest zero - jedynkowy :).

Silwe
16-01-2007, 23:29
Tak czy inaczej już wiem że nikt z was nie spotkał się z takimi testami. A to było zasadnicze pytane postawione w pierwszym poście. Testy na dpreview przeglądałem, ale jednak podobne obiektywy to nie te same obiektywy w tym samym czasie itd. No nic, może ktoś kiedyś zrobi takie porównanie.

Kolekcjoner
16-01-2007, 23:34
Tak czy inaczej już wiem że nikt z was nie spotkał się z takimi testami. A to było zasadnicze pytane postawione w pierwszym poście. Testy na dpreview przeglądałem, ale jednak podobne obiektywy to nie te same obiektywy w tym samym czasie itd. No nic, może ktoś kiedyś zrobi takie porównanie.

A mogę wiedzieć (z czystej ciekawości :)) do czego Ci potrzebne takie porównanie? :D

stdanielo
16-01-2007, 23:43

Rozumiem, że dopóki nie znajdziesz takiego testu to nie kupisz aparatu :-|
Jak już kiedyś coś wybierzesz to daj znać, bo jestem ciekawy jaki aparat jest najlepszy :lol:

gzak
16-01-2007, 23:51
[...]

Albo tutaj nikt nie zrozumiał Twojego pytania, albo Ty nie rozumiesz wszystkich tutaj odpowiedzi...
Zadaj pytanie który aparat najlepiej odwzorowuje kolory, który ma najniższe szumy, największą rozpiętość tonalną, czy najwyższą rozdzielczość optyczną, to uzyskasz (prawdopodobnie) sensowne odpowiedzi. Natomiast odpowiedzieć jaki aparat produkuje najlepsze fotki, to jakby odpowiedzieć na pytanie o najładniejszy kwiatek na świecie... :wink:

Silwe
17-01-2007, 12:22
Kolekcjoner

Z czystej ciekawości. Chętnie bym po prostu zobaczył jak wygląda zdjęcie z konkretnej puszki z tym samym obiektywem. Skoro publikuje się zdjęcia obiektywów i je testuje pokazując zdjęcia przykładowe, to tego samego szukałem odnośnie body.

stdanielo

Tak jak ktoś tu napisał wcześniej najlepszy aparat to ten który się Ma i ten robi najlepsze zdjęcia. Mój Canon 300D póki co nie ma sobie równych, jedynie mój analogowy Nippon może mu zagrozić, nie tyle pod względem jakości zdjęć a pod względem przyjemności z ich robienia ;)

gzak

Pytanie zasadnicze brzmiało tak:

Czy ktoś z was spotkał się może w sieci z takim testem różnych cyfrowych body z tymi samymi obiektywami np. właśnie SIGMY, czy Tamrona. Czy ktoś w ogóle robił taki test, która puszka robi zdjęcia o najlepszej jakości? ( Czytaj obraz nieskazitelnie ostry, pełen szczegółów, kolorystyka itd.)

Chodziło mi o samą informcję czy gdzieś był taki test. Proste czy skomplikowane? ;)

Dobra dla mnie OT. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

piast9
17-01-2007, 13:19
Porównania aparatów pod tym względem można na dpreview.com sobie zobaczyć. Tyle, że nie są one robione tym samym obiektywem, zawsze (chyba) jest to 50-ka z danego systemu. Wpływ obiektywu na te testy jest raczej niewielki, bo to łatwa do wykonania ogniskowa.

KKE
19-01-2007, 00:45
Zgodzilbym sie...

Pytanie jest problematyczne, bo roznice pomiedzy body nie da sie sprowadzic do poziomu szumow, czy nawet rozpietosci tonalnej. Gdyby tak bylo, to faktycznie 1V bylby tak samo dobry jak 3000.

W takich testach jak proponujesz zdjecie z 350D byloby identyczne jak z 20/30D i (prawie) identyczne jak z 1D2.

Poniewaz wielkosc matrycy ma znaczenie np przy subtelnych przejsciach tonalnych, da sie przy takim teoretycznym tescie i odpowiednim doborze tematu wykazac, ze 5D i 1Ds2 zrobia lepsze zdjecie, niz inne cyfrowe lustrzanki Canona, Nikona, Pentaxa czy Sony itp (pomijajac takie lustrzanki jak w linku).