Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zamykanie oczu

FOTOGRAF
15-01-2007, 22:29
czesc

ostatnio zauwazylem ze podczas robienia zdjec portretowych sobie przy odpaleniu lampy zamykam oczy i kazde zdjecie jest z zamknietymi oczyma:( kiedy robie zdjecia innym osobom takze z lampa to maja oni jednak otwarte oczy. czy powodem zamykania oczu jest to ze moja podswiadomosc wie ze zaraz blysnie lampa i dlatego odruchowo zamykaja mi sie oczy? jak tego uniknac?

pozdrawiam

mattnick
15-01-2007, 22:41
włączyć samowyzwalacz, wyłączyć pikanie a lampkę mrygającą zakleić :)

FOTOGRAF
15-01-2007, 22:51
samowyzwalacz wlaczony
pikanie wylaczone i lampka mrygajaca ;) tez wylaczona i nic nie daje :|

Wats0n
15-01-2007, 22:54
Nie podświadomość tylko przedbłysk.
Nic tylko się przyzwyczaić.

mattnick
15-01-2007, 23:11
może sypnij sobie lampą tak ze 20 razy zebyś nic nie widział...wtedy na pewno nie mrugniesz :)

piast9
15-01-2007, 23:36
Może opaska na oczy?

APP
16-01-2007, 00:58
To już lepiej sobie oczy na powiekach namalować.. coś a'la kapitan Jack Sparrow ;-) Wtedy jesteśmy kryci na wszystkich frontach :shock:
Tylko sobie czymś czerwonym nie namaluj FOTOGRAF, bo wtedy na zdjęciach będziesz miał czerwone oczy :lol:
A tak na poważnie, to chyba rzeczywiście kwestia przyzwyczajenia, choć pod pomysłem mattnick'a bym się nie podpisał :cool:

FOTOGRAF
16-01-2007, 09:45
dzieki za odpowiedzi. takze pozostaje mi tylko przyzwyczaic sie do blysku

piszczal
16-01-2007, 10:38
mrugaj specjalnie oczami w czasie odliczania samowyzwalacza i na sekundę przed wyzwoleniem migawki przestań.
pomoże

-=Festyk=-
16-01-2007, 10:44
Poproś kogoś żeby Ci zrobił zdjęcie i problem z głowy;)

Zielony
16-01-2007, 10:48
Heh, castingowy standard. Czasem trzeba pstryknąć 10 razy a i tak to nic nie daje. Wtedy się robi lekko poruszone, ale bez błysku :mrgreen:
Niektórzy ludzie po prostu tak mają...

BTW, ostatnio laska wygrała casting do sesji reklamowej (foto), ale przy robieniu fotek testowych na recall'u okazało się, że na wszystkich ma oczy zamknięte więc ją zdyskwalifikowali - ze strachu, że na sesji też tak będzie :-)

PS. Jest oczywiście różnica pomiędzy lampami studyjnymi z softami, a fleszem z małpki.

marekb
16-01-2007, 11:22
a ja myslę że u ciebie to sprawa przedbłysku - spróbuj może raz na 1 raz na drugą kurtynę..??sam się nad tym zastanawiam, bo czasem są osoby które notorycznie zamykają oczy:(

piszczal
16-01-2007, 11:33
są osoby które notorycznie zamykają oczy:(

po błysku czekają na grzmot ;-)

kydrys
16-01-2007, 12:08
ja tam zawsze w studiu, przy pstrykaniu zdjęć modelkom, gdy jeszcze nie było cyfrowej fotografii, trzymałem się zasady, że zdjęcie dziewczynie dużo mrugającej pstryka się na ułamek sekundy po tym, gdy ona zamknie oczy...
...bo podwójnie to raczej rzadko się mruga, a jeśli tak, to należy zauważyć to wcześniej i analogicznie - pstrykać po dubeltowym mrugnięciu... proste? :)

blue7
17-01-2007, 17:48
idz pocwiczyc na strzelnicę!! jak postrzelasz troche z karabinka to będziesz później miał i pewniejszą rękę i zamykanie oczu nie będzie dla Ciebie problemem.. oczywiście jest to dosyć daleko idące rozwiązanie ale jakże skuteczne ;)...

pozdrawiam

ynse
17-01-2007, 20:19
A może użyć starego triku? Człowiek jak mówi to nie mruga - to sławne "cheese" nie jest wzięte z kosmosu :).
Podpatrzyłem u fachowców, którzy fotografują ludzi na oficjalnych imprezach (np. stu gości na schodach - i żaden nie ma zamkniętych oczu).