PDA

Zobacz pełną wersję : 10d + laptop

kedar6890
22-01-2005, 12:08
Witam.Czy jest możliwość podłączenia 10 d do laptopa?Chodzi mianowicie o to aby podczas robienia zdjęć koputer był podłączony pod aparat,a zdjęcie zrobione aparatem pojawiało się w komputerze.Jest to pewnie kwestia okablowania i programu,czy ktoś wie jak się to robi?

Cychol
22-01-2005, 12:27
Oczywiście, wraz z aparatem dostałeś program RemoteCapture i właśnie on umożliwia sterowanie aparatem z komputera. Kadrować musisz aparatem, ale już wyzwalać migawkę możesz z komputera, a chyba o to Ci chodziło. Acha możesz pominąć zapis na karcie, tzn zdjęcie pojawia się tylko w komputerze. ;)

Vitez
22-01-2005, 16:23
czy ktoś wie jak się to robi?

Z aparatem dostales dwie instrukcje - jedna do aparatu, druga do software. Przeczytaj ta druga :roll: .

akustyk
22-01-2005, 20:30
Z aparatem dostales dwie instrukcje - jedna do aparatu, druga do software. Przeczytaj ta druga :roll: .

innymi slowy: RTFM
tylko w duzo bardziej dyplomatycznym i eleganckim ujeciu :lol:

Vitez
23-01-2005, 15:15
innymi slowy: RTFM
tylko w duzo bardziej dyplomatycznym i eleganckim ujeciu :lol:

OT:
Ciekawe kiedy mi i innym sie znudzi.
Bo tak na oko patrzac to co najmniej 60% pytan tu czy gdzie indziej zadawanych typu "jak to zrobic" ma odpowiedz wlasnie w instrukcji.
Co najgorsze - ten % zdaje sie rosnac :roll: :evil:
A na 90% pytan "gdzie znalezc instrukcje" odpowiedz brzmi - google :? .
Dysgooglia i dysinstrukcja sie szerzy :(

Cychol
23-01-2005, 15:24
Vitez -> trzeba wpisać do regulaminu punkt:

Zanim zadasz pytanie, przeczytaj instrukcję; help; pogooglaj. :)

...a z czego wynika zadawanie pytań, na które odpowiedź można znaleść w np. instrukcji, albo w helpie, ze zwykłego lenistwa, niechęci do czytania czegokolwiek itd, itp.

to znak naszych czasów :lol:

Vitez
23-01-2005, 18:36
Vitez -> trzeba wpisać do regulaminu punkt:

Zanim zadasz pytanie, przeczytaj instrukcję; help; pogooglaj. :)

Bez jaj, nie bedziemy umieszczac w regulaminie podstawowych zasad inteligencji - zanim zadasz pytanie - sprawdz czy ktos juz na nie nie udzielil odpowiedzi 8)

Chociaz znam jedno forum, w ktorego regulaminie znajduje sie ten link 8) :
http://rtfm.killfile.pl/

Cychol
23-01-2005, 19:06
:D ja znam parę forów gdzie dobrze by wpisać ten link do regulaminu :mrgreen:

kedar6890
24-01-2005, 10:38
Vitez jak zwykle sie czepia.Może i zadaje głupie pytanie, a może nie mam instrukcji do canona.Po prostu pytam, bo chce się czegoś dowiedzieć.JAC niedawno rzucił temat: studio fotograficzne-czy są chętni.Kiedy czytałem wasze rozmówki chciało mi się śmiać.Głupie pytania,jescze głupsze odpowiedzi.Dla mnie jest oczywiste jakie są potrzebne lampy, jaka powinna być wysokość studia,jaką sie maluje farbą ściany,a jką sufit.Chętnie odpowiadałem na wasze pytania.Może rzeczywiście zamiast pytać lepiej wpisać hasło na google, i nie słuchąć narzekań starych fachowców.PA[/quote]

Cychol
24-01-2005, 11:37
Vitez jak zwykle sie czepia.Może i zadaje głupie pytanie, a może nie mam instrukcji do canona.Po prostu pytam, bo chce się czegoś dowiedzieć.

Po pierwsze: Odpowiedź dostałeś w pierwszym poscie po pytaniu. To że nie masz instrukcji to w niczym Cię nie tłumaczy bo na początku forum w którym piszesz jest przyklejony temat Instrukcje D30,D60,300D,10D,20D (http://canon-board.info/viewtopic.php?t=2002) a tam masz instrukcje i to po polsku. Jeżeli jeszcze nie masz to sciągnij - warto. Fakt, że nie ma tam instrukcji od oprogramowania, ale skoro masz programy, to do każdego jest "help" :lol:

No i cała reszta wątku nie dotyczy Ciebie, a jest to zwykły OT (i nie bierz go do siebie, ale instrukcje i helpy czytaj :))

JAC niedawno rzucił temat: studio fotograficzne-czy są chętni.Kiedy czytałem wasze rozmówki chciało mi się śmiać.Głupie pytania,jescze głupsze odpowiedzi.Dla mnie jest oczywiste jakie są potrzebne lampy, jaka powinna być wysokość studia,jaką sie maluje farbą ściany,a jką sufit.Chętnie odpowiadałem na wasze pytania.Może rzeczywiście zamiast pytać lepiej wpisać hasło na google, i nie słuchąć narzekań starych fachowców.PA

No to, to jest straszna różnica, Ty zapytałeś o coś z wiedzy podstawowej. Natomiast oświetlenie studia fotograficznego to wiedza zaawansowana i aby była użyteczna musi być poparta doświadczeniem. Co prawda ja tego wątku nie śledziłem (na razie nie stać mnie na studio ;)) ale mam nadzieję, że zgodnie z tym co piszesz, udzielałeś rzeczowych i mądrych rad :D

kedar6890
24-01-2005, 12:06
może jestem przewrażliwiony.

Cychol
24-01-2005, 12:40
:D przecież mamy tu sobie pomagać, a nie krzyczeć na siebie :lol:

Vitez
24-01-2005, 13:55
Vitez jak zwykle sie czepia.Może i zadaje głupie pytanie, a może nie mam instrukcji do canona.

Ale ja w swojej odpowiedzi zawarlem rowniez informacje gdzie mozesz znalezc instrukcje jesli jej nie masz :roll: .

kedar6890
24-01-2005, 16:05
zwracam Panom honor

Aszu
24-01-2005, 16:33
Tak w ogóle to aparaty powinny mieć wbudowany BlueTootha.

Jak mam podłączyć swoją 10D do laptopa poprzez kabel, to wolę wyjąc CF i włożyć go do PCMCIA.

Taki bluetooth byłby ok!!!!

Może by tak zgłosić to do Canona. Może pracując nad 40D dodaliby taka opcję!

Cychol
24-01-2005, 18:10
Bluetooth mógłby się nie sprawdzić, wyobrażasz sobie kopiować 500 Mb z prędkością 56kb/s ??? :D

Vitez
24-01-2005, 19:08
Tak w ogóle to aparaty powinny mieć wbudowany BlueTootha.

Chyba o FireWire ci chodzi?
Niektore maja :roll: .

McKane
24-01-2005, 20:35
Bluetooth mógłby się nie sprawdzić, wyobrażasz sobie kopiować 500 Mb z prędkością 56kb/s ??? :D

A niby czemu z taka predkoscia ? Specyfikacja pasma użytkowego Bleutooth w zależności od trybu transmisji (symetryczna/asymetryczna) zakłada iż można przesyłać w jednym kierunku (w naszym przypadku z aparatu na kompa) 434/723 kb/s. Oczywiscie to zdecydowanie za malo na 500 MB zdjec ale wiecej niz sugerowane przez Ciebie 56kb/s.

krwisty
24-01-2005, 21:33
Co prawda ja tego wątku nie śledziłem (na razie nie stać mnie na studio ;) )

Bylo kupowac sobie PMaca G5? ;) jeszcze powiedz, ze to DP...

AFAIR gdzies czytalem, ze sa przystawki wifi do body, ale nie jestem pewny czy to byl canon czy nikon. Istota dzialania? Siedzimy sobie w studio, robimy zdjecia, a one automagicznie leca do jakiejs workstacji DTP w tymczasie..

Cychol
24-01-2005, 21:38
Masz rację, przepraszam, :oops: ale w praktyce nie udało mi się osiągnąć takiego transferu za pomocą BT. Gdyby faktycznie tak jak niektóre źródła podają przepustowość BT była na poziomie 1Mb/s. to można by przesyłać pojedycze pliki. :lol:

[ Dodano: 24-01-2005, 20:40 ]
krwisty -> komputer to moje narzędzie pracy, aparat - to hobby :lol:

Vitez
25-01-2005, 09:28
AFAIR gdzies czytalem, ze sa przystawki wifi do body, ale nie jestem pewny czy to byl canon czy nikon.

Na dpreview.com w opisach zarowno Nikonow D2H i D2X jak i Canonow 1DMkII i 1DsMkII znalazlem informacje o "optional wireless LAN adaptor" .