Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 z paprochem

Arnold
14-01-2007, 17:55
Witam

Kupiłem niedawno tamrona 28-75 z gwarancją, zaóważyłem robiąc nim fotki że na przesłonie od 14 w górę czyli krajobraz mam plamkę w dolnej części foty.
Jak kupiłem szkło było czyste bo sprawdzałem po kilku miesiącach użytkownia dostał się tam paproch odrobinka pyłu ? patrząc od **** jest to chyba druga może trzecia soczewka. Pytanie czy w ramch gwarancji można przeczyścić szkło? czy pozostaje mi tylko czyszczenie odpłatne, no i gdzie to zrobić
Co radzicie w takim wypadku jest sens czyszczenia delikatnych soczewek.
Mysle sobie jak to możliwe że coś tam wpadło po tak krótkim okresie użytkowania zaznaczam że nie pstrykam zawodowo.

Pozdrawiam Arni

Kubak82
14-01-2007, 18:00
lepiej przedmuchaj gruszka matryce bo cos mi sie widzi ze to tam jest paproch a nie w obiektywie :roll:

Arnold
14-01-2007, 18:02
jest na bank na 2 lub 3 soczewce widać gołym okiem a matryca jest czysta zreszta na kitowskim szkle nie ma śladu po kropce :(

JaBlam
14-01-2007, 18:02
jakbys mial paproch na szkle to mialbys chyba na wszystkich. Zwylke jest tak ze na duzych przyslonach wylaza syfy. Dowod? Ustaw na przyslone 22 i zrob foto bialej sciany . A potem zgrzytaj zebami jak zobaczysz ile smieci ci wyjdzie.. matryca do czyszczenia.

Arnold
14-01-2007, 18:05
JaBlam jak już pisałem jest od 14 do 32 widoczny jeden jedyny paproch zawsze w tym samym miejscu. Im przesłona jest mniejsza tym bardziej kropka staje się ostra i ciemniejsza
Co zrobić z tym dziadostwem widać to na fotkach i to mnie drażni?

Arnold
14-01-2007, 18:06
Może sprubować z gwarancją ?
A jak nie to czy nie rozregulują mi szkła jak mi tam zaczną grzebać?

Arnold
14-01-2007, 18:08
JaBlam
Podłacze jeszcze raz kita by nie było na matrycę !!! skoro twierdzisz że to matryca :)

Arnold
14-01-2007, 18:13
Na kicie jest czysto wiec na bank jest to wina tamrona :(

Zaku
14-01-2007, 19:32
Szkło ma budowe otwartą, działa jak pompka i to kwestią czasu jak szybko znajdzie się paproch w jego wnętrzu 8-)

skoro syf jest w szkiełku, to pozostaje albo czyszczenie w jakimś profesjonalnym zakładzie optycznym znającym się na rzeczy, ew. jak szkło jest na gwarancji - skorzystać z niej. ( po wcześniejszym uzgodnieniu z serwisem, może to niepodlegać gwarancji)

Patrząc z innej strony, jak dużo zdjęć wykonujesz na przesłonie mniejszej niż f9, sprawdź odsetek bo pewnie tyle ich będzie i przemyśł czy warto sobie głowe zawracać.

Arnold
14-01-2007, 20:50
Może ktoś miał podobny przypadek z czyszczeniem tamrona ? Zastanawiam si ę gdzie jest serwis Tamrona bo tylko tam można oddać szkło jak jest na gw.
Jestem ciekaw czy podczas czyszczenia rozbierają szkło na element pierwsze czy tylko czyszczą pomiedzy soczewkami?

Kubak82
14-01-2007, 21:42
Może ktoś miał podobny przypadek z czyszczeniem tamrona ? Zastanawiam si ę gdzie jest serwis Tamrona bo tylko tam można oddać szkło jak jest na gw.

do niedawna (jakies tydzien temu) na polskiej stronie byl taki adres:

Foto Technika
ul. Ks.Robaka 63c
80-119 Gdańsk

tel./fax: (+48 58 ) 320 - 11 - 72

e-mail: info@tamron.pl

teraz strona juz sie nie otwiera i jest przekierowanie do tamron europe :roll:

ale mozesz zadzwonic i popytac - moze serwis ciagle dziala :confused:

JaBlam
14-01-2007, 22:57
A czy jest moze jakis inny zaklad ktory podciagnie mi Tamrona jak juz nie jest na gwarancji? mozna na przyklad liczyc ze zrobia mi to za oplata na Zytniej w Warszawie? Na poczatku myslalem ze to moje body ale dzisiaj wlasnie skonsultowalem z Lambi i przy ich body dziala dokladnie tak samo. te same roznice w ostrzeniu.

Arnold
14-01-2007, 23:22
Ludziska nie mogę uwierzyć że tylko ja mam problem z paprochami przy f14, skoro mam szkło 3 miesiące to jak soczewki będą wyglądać po 2 latach ? Jak macie czas to zerknijcie na swoje foty przy małej przesłonie ? może więcej osób ma ten sam problem !!!!

Arnold
14-01-2007, 23:30
Znalazłem serwis niby autoryzowany
http://firmy.pf.pl/centrum_serwisowo-informacyjne_foto_i_video_details_5211504_1485.htm l ale jakoś źle mi się kojarz ta Żytnia

Kubak82
14-01-2007, 23:59
mam szkło 3 miesiące to jak soczewki będą wyglądać po 2 latach ? Jak macie czas to zerknijcie na swoje foty przy małej przesłonie ? może więcej osób ma ten sam problem !!!!

rok uzywania wlasnie stuknal a szklo idealnie czyste.. bylo na plazy, "kosztowalo" pylu na szlakach w Beskidach i Tatrach, teraz pozyczone zarabia na siebie.. moze po prostu miales pecha :roll:

M@riusz
15-01-2007, 10:19
Ludziska nie mogę uwierzyć że tylko ja mam problem z paprochami przy f14
Używam Tamrona 28-75 już jakiś czas w różnych warunkach - trawa, piasek, słońce, wiatr - i nie mam problemu. Tamrona 17-35 mam relatywnie krótko, ale również żadnych kłopotów.
Ani z czystością, ani z ostrzeniem, ani z niczym innym.

M@riusz

_invictus
15-01-2007, 18:55
miałem podobny problem, po wyjęciu nowiutkiego 28-75 zauważyłem w wizjerze już (!) paproch między soczewkami. Szybki kontakt ze sprzedawcą i natychmiast odesłałem go dostając wyczyszczony po paru dniach.

YessPhoto
16-01-2007, 16:58
no to moze warto poszukac jakiegos magika, w bydgoszczy jest facet ktory sie bawi w naprawe sprzetu, mnie np. robil pekniete lustro, w sensie zabek pekniety... moze obiektywy tez czysci. w miare tani jest a naprawde ma fach w rekach.

filip1977
23-01-2007, 16:41
Wtam może nie na temat trochę ale chcę kupić takiego Tamrona.Jak on się sprawuje?