Zobacz pełną wersję : 400 5,6L + TC x1,4 vs 300 2,8L IS +TC x2
paweleverest
14-01-2007, 17:36
Witam !
Pytanie jak w temacie ale chodzi mi tylko o jedną rzecz o jakość obrazu - co bedzie lepsze ??
Nie interesuje mnie różnica w cenie, różnica w ogniskowych, różnica w świetle , w szybkosci i działaniu AF, różnica gabarytów itd...
Który z wymienionych zestawów da lepszą jakość obrazu ??
mnie nie stac na 300 wiec rozpatrywalem to kontra 100-400 i to samo mi wyszło
- mysle ze 400 bedzie miala lepsza jakośc-
choćby 300 miała lepsza rozdzielczośc to Tcx2 popsuje duzo a 400 z takim samym lub ciut gorszym jakościowo szkłem przy tc1.4 bedzie łącznie lepszą kombinacją
poza tym jesli odepniesz TC to autofokus, waga - na korzy ść 400L
paweleverest
15-01-2007, 11:44
oglądałem wczoraj testy na photozone i tam " testowo " 300 2,8L IS + tc x2wypada gorzej od gołej 400 ale rożnica nie jest kosmiczna. Z tego też względu podejrzewam że gdy 400 dostanie dodatkowo jeszce 1,4 tc to jednak wypadnie słabiej ( dodając do tego lepsze światło i IS wydaje się ze zestaw z 300 bedzie dużo bardziej atrakcyjny pomijając oczywiście kwestie ceny ) Niestety testów 400 5,6L + 1,4 poza własnymi gniotami :) nie znalazłem nigdzie i ostatecznego porównania nie mam. Testy to jednak nie wszystko i z chęcią zobaczyłbym jakieś zdjęcia z 300 2,8L IS + tc x2 ale tez jakoś nic w sieci wyszperać nie moge :(
oglądałem wczoraj testy na photozone i tam " testowo " 300 2,8L IS + tc x2wypada gorzej od gołej 400 ale rożnica nie jest kosmiczna.
No właśnie problem w tym że to jest dość równa konkurencja :) Porównujesz jedną z 2-3 najlepszych stałek na świecie z popularnym, dobrym tele, ale temu drugiemu dajesz fory mniej więcej takie, że szanse się wyrównują :-D Ja myślę, że mając taki wybór nie powinieneś się aż tak skupiać na jakości, a zdecydowac właśnie ze względu na "te inne" cechy. Ja bym brał 300.
paweleverest
15-01-2007, 14:42
No właśnie problem w tym że to jest dość równa konkurencja :) Porównujesz jedną z 2-3 najlepszych stałek na świecie z popularnym, dobrym tele, ale temu drugiemu dajesz fory mniej więcej takie, że szanse się wyrównują :-D Ja myślę, że mając taki wybór nie powinieneś się aż tak skupiać na jakości, a zdecydowac właśnie ze względu na "te inne" cechy. Ja bym brał 300.
No włąśnie wszytko przemawia za tą 300 oprócz ceny !! :) i wagi ( wage bym chyba przeżył :) ) Sęk w tym że musiałbym sprzedać wszystko co mam 70-200 2,8L 300 4,0L 400 5,6L i dołaożyć jeszce z 5000zł :( . Po częśći to szkło wraz z konwerterami zastąpiło by wszystkie wymienione wyżej no może za wyjątkiem zakresu do 200mm ( ale akurat na nim mi mało zależy ;) )
Warto ??????????:roll: :roll: :roll:
No włąśnie wszytko przemawia za tą 300 oprócz ceny !! :) i wagi ( wage bym chyba przeżył :) )
Moment moment... to nie tak miało być ;-)
Nie interesuje mnie różnica w cenie, różnica w ogniskowych, różnica w świetle , w szybkosci i działaniu AF, różnica gabarytów itd...
I na tej podstawie napisałem, że konkurencja równa, ale lekko w stronę 300 :)
Jeśli choć trochę musisz się ograniczać finansowo, to oczywiście że 400+TC!
paweleverest też bym brał 400 bo jak wiadomo w ptasiarstwie mm nigdy dosyć. Co byś nie miał i tak okaże się za krótkie, z tego względu zacząłem kiedyś kombinować z dopinaniem aparatu do lunety. Efekty są zdumiewające, ale to inna historia.
Moim zdaniem 400, a jak światło dopisze to i TCx2 można spróbować.
paweleverest
15-01-2007, 18:11
Moment moment... to nie tak miało być ;-)
I na tej podstawie napisałem, że konkurencja równa, ale lekko w stronę 300 :)
Jeśli choć trochę musisz się ograniczać finansowo, to oczywiście że 400+TC!
Wiesz musiałem jakoś ograniczyć wątek do samego obrazu bo znając życie dyskusja zeszła by tu na sprawy ceny, stabilizacji i dziłania AF a te rzeczy są bardziej oczywiste ;)
paweleverest też bym brał 400 bo jak wiadomo w ptasiarstwie mm nigdy dosyć. Co byś nie miał i tak okaże się za krótkie, z tego względu zacząłem kiedyś kombinować z dopinaniem aparatu do lunety. Efekty są zdumiewające, ale to inna historia.
Moim zdaniem 400, a jak światło dopisze to i TCx2 można spróbować.
Powiem tak: już kilka razy się już przymierzałem do takiego zakupu (TC x2 ) ale jakoś nie mam odwagi wydawać 1200 zł na coś z czego ( jak przewiduje ) i tak nie bede zadowolony ;) no chyba że masz doświadczenia w podpinaniu x2 do 400 to chętnie posłucham.
Obawiam się jednak że użyteczność takiego zestawu bedzie mała bo po pierwsze dostajemy szkło f:11 czyli tak ciemne że nawet oszukany AF nie zadziała. Po drugie wypadało by je przymknąć o 1 działke, zeby cokolwiek było ostre a to juz oznacza f:16 przy której, chyba tylko ślimaka udało by się nam nierozmazanego pstryknąć:)
Aczkolwiek tutaj pewien jegomość za pomocą 16 TC sklecił szkiełko o ogniskowej 12800mm :)
http://www.pbase.com/liquidstone/image/59586426
ciekawe jakie ma światło ???? :) i czy do ustawiania ostrości musi dodatkowo dokręcać noktowizor :)
FOTOGRAF
15-01-2007, 18:25
ciekawe jakie ma światło ???? :)
Sigma lens 800/5.6 x 16 = 12.800/90
:shock: :mrgreen:
paweleverest
15-01-2007, 18:55
f:90 - kurcze a ja się boje jaśniutkiego f:11 :D
Wielkie sorki!
Powinno być oczywiście TCx1.4 . Razy dwa by chyba nie poszło :). Ciemność egipska.
W tym obiektywie na pewno będzie działać AF po podpięciu TCx2 :)
http://www.allegro.pl/item157036668_canon_ef_400_mm_f_2_8_l_is_gw_fv_22_ 498_54_20.html
oglądałem wczoraj testy na photozone i tam " testowo " 300 2,8L IS + tc x2wypada gorzej od gołej 400 ale rożnica nie jest kosmiczna. Z tego też względu podejrzewam że gdy 400 dostanie dodatkowo jeszce 1,4 tc to jednak wypadnie słabiej ( dodając do tego lepsze światło i IS wydaje się ze zestaw z 300 bedzie dużo bardziej atrakcyjny pomijając oczywiście kwestie ceny ) Niestety testów 400 5,6L + 1,4 poza własnymi gniotami :) nie znalazłem nigdzie i ostatecznego porównania nie mam. Testy to jednak nie wszystko i z chęcią zobaczyłbym jakieś zdjęcia z 300 2,8L IS + tc x2 ale tez jakoś nic w sieci wyszperać nie moge :(
tu szukaj takich zdjec: http://www.mateuszkowalski.art.pl/
czes robił na 300 2,8L IS + tc x2
Kolekcjoner
16-01-2007, 08:38
Powiem tak: już kilka razy się już przymierzałem do takiego zakupu (TC x2 ) ale jakoś nie mam odwagi wydawać 1200 zł na coś z czego ( jak przewiduje ) i tak nie bede zadowolony ;) no chyba że masz doświadczenia w podpinaniu x2 do 400 to chętnie posłucham.
Obawiam się jednak że użyteczność takiego zestawu bedzie mała bo po pierwsze dostajemy szkło f:11 czyli tak ciemne że nawet oszukany AF nie zadziała. Po drugie wypadało by je przymknąć o 1 działke, zeby cokolwiek było ostre a to juz oznacza f:16 przy której, chyba tylko ślimaka udało by się nam nierozmazanego pstryknąć:)
Wiesz na tak postawione pytanie jak w temacie dosyć trudno odpowiedzieć. Natomiast gdy zagłębić się w szczegóły to ja (zaznaczam ja) bym się pięciu minut nie zastanawiał tylko 300/2.8. Mam jedno z najlepszych tele na świecie (od pełnej dziury bardzo dobry) mam IS, z TC 1.4 jest 420/4, a z 2x 600/5.6 - czyli AF działa bez problemu przy czym wg. opnii z netu i różnych osób z którymi rozmawiałem w tej pierwszej opcji (1.4) jest super.
paweleverest
16-01-2007, 11:44
Wiesz na tak postawione pytanie jak w temacie dosyć trudno odpowiedzieć. Natomiast gdy zagłębić się w szczegóły to ja (zaznaczam ja) bym się pięciu minut nie zastanawiał tylko 300/2.8. Mam jedno z najlepszych tele na świecie (od pełnej dziury bardzo dobry) mam IS, z TC 1.4 jest 420/4, a z 2x 600/5.6 - czyli AF działa bez problemu przy czym wg. opnii z netu i różnych osób z którymi rozmawiałem w tej pierwszej opcji (1.4) jest super.
W tej pierwszej opcji przebija ponoć wszystkie gołe 400 (Łacznie z nową 4,0 DO ) z wyjątkiem 400 2,8L IS ale bardziej mnie interesuje ten drugi zestaw z tc x2