Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50
Witam zakupiłam tamron-a, prawie wszystko jest ok poza jednym- potężny front focus. Mam pytanie czy ktoś może to ustawić oprócz serwisu na Żytniej? Czy ktoś już tak robił i jakie to dało rezultaty. Posiadam body 30D.
Lambi. na Zytniej chyba ci Tamrona nie ustawia. Zwykle dostrajaja body pod obiektyw. Wykluczylas mozliwosc ze to twoje Body moze miec te wade?
Jesli tak to ja bym ci poradzil iosc do sklepu i wymienic obiektyw na inny a przede wszystkim przetestowac w sklepie zanim wezmiesz drugi egzemplarz. Czy potezny FF masz na wszystkich ogniskowych czy tylko na 17? Tamrony sa loteryjne, trafiaja sie lepsze i gorsze. Tylko opisz bardziej problem..
Na wszystkich ogniskowych i na każdej przesłonie..
( Im mniejsza tym bardziej widoczne ) :(
Na innych obiektywach jest idealnie..
a mozesz jakies fotki? Jesli masz mozliwosc do zwroc i wez inny egzemplarz. Powinni przyjac reklamacje, ale najlepiej sprawdz sobie w sklepie. Skad jestes jesli to nie tajemnica?
Z karkowa kupowałam na Lwowskiej...
Witam zakupiłam tamron-a, prawie wszystko jest ok poza jednym- potężny front focus. Mam pytanie czy ktoś może to ustawić oprócz serwisu na Żytniej? Czy ktoś już tak robił i jakie to dało rezultaty. Posiadam body 30D.
dwie sprawy
pierwsza: na jakiej podstawie twierdzisz iż ma FF?
druga: jestes pewien czy to wynik złego działa AF a nie jakis Twój bład???
jesli na Lwowskiej to ci wymienia bez problemu. tylko masz chyba na to kilka dni. No i musisz wczesniej zadzwonic i zapytac czy maja drugi na stanie (zwykle maja) Na przyszlosc (bez reklamy) polecam Fotopanorame na Slawkowskiej. Mozna sobie testowac do woli a i z Agnieszka mozesz dostac atrakcyjne ceny. Jesli chcesz sie upewnic czy to napewno wina obiektywu a nie body to ja tez z Kraka i tez mam 30D. Mozesz sprawdzic.
ok to się jakoś ugadamy na GG...
Ja też mam podobny problem. Kupowałem w Fotopanoramie (miła obsługa i ceny maja w porządku, polecam). Wziąłem drugiego i z nim to samo, zostawiłem w sklepie body i obiektyw aby komplet pojechał do serwisu aby dostoić obiektyw. Na Żytniej mogą dostroić body nie obiektyw, niestety. Body mam dobre, z innymi obiektywami działa bez najmniejszego problemu, podpinałem 17-85, 24-105 i 100 makro. Przy wszystkich obraz był idealny. Natomiast z Tamronem nie. Wolałbym uniknąc ingerencji w oiektyw, żeby mi się wspólpraca z pozostałymi szkłami nie popsuła. Coś wiecej będe wiedział w tygodniu.
heh jaceksw, spotkalem sie dzisiaj z Lambi nniedawno wrocilem i co sie okazalo. Jej tamron dawal dobre wyniki z moim body a gorsze z jej. Moj tamron 28-75 ma FF co dokladnie wykazaly oba body. pozostala grupa obiektywow dzialala poprawnie pod oba body.. No i co ty na to?
heh jaceksw, spotkalem sie dzisiaj z Lambi nniedawno wrocilem i co sie okazalo. Jej tamron dawal dobre wyniki z moim body a gorsze z jej. Moj tamron 28-75 ma FF co dokladnie wykazaly oba body. pozostala grupa obiektywow dzialala poprawnie pod oba body.. No i co ty na to?
Ja z tego wnioskuje, ze nalezy sie pozegnac z produktami Tamrona i nigdy do nich nie wracac ;)
Pazurek usilowal wcisnac ze to body itd itd.. nawet sikal ze smiechu.. mam nadzieje ze powycieral! Ja chyba bede te produkty omijal. Zwlaszcza ze chybA nawet wole uzerac sie na Zytniej niz w ogole nie miec w Polsce serwisu.. bo ten w gdansku cos tez dziwny
No, powiem ci, że ... qrde, nie wiem co powiedzieć. Najbardziej boje się, że na Żytniej poprzestawiają mi body pod Tamrona i nie bedzie dobrze działało z pozostałymi szkłami. No chyba, że się mylę...
J.
qwerty1237
15-01-2007, 16:25
Ustawianie puszki pod szklo to totalne nieporozumienie. No chyba ze zamierzasz focic tylko jednym szklem.
No chyba, że się mylę...
Nie mylisz sie, jak zmienia plaszczyzne ostrosci w body, to znaczy bedziesz wlascicielem calkiem fajnego aparatu, bez mozliwosci zmiany obiektywu. No chyba, ze ten jeden egzemplaz Tamrona ci wystarczy to wtedy nie ma problemu. Po drugie w moich dwoch Tamronach problem byl tylko w przedziale 17-35mm, na 50mm bylo ok, wiec jakby przesuneli placzszyzne dla 17mm to na 50mm bym mial niezly BF, dla mnie byla to sytuacja nieregulowalna ;)
Moja wiedza, też mi mówi, żeby aparatu nie ruszali co przekazałem w sklepie. Absolutnie nie interesuje mnie wspołpraca tylko i wyłącznie z tym szkłem.
Tym bardziej, że nie często robię szerokim kątem.
J.
qwerty1237
15-01-2007, 18:03
Zwlaszcza ze chybA nawet wole uzerac sie na Zytniej niz w ogole nie miec w Polsce serwisu.. bo ten w gdansku cos tez dziwny
Serwis w Gdansku jest (w zasadzie to serwis w Gdyni a w Gdansku autoryzowany dealer Tamrona).Z ciekawosci nawet zadzwonilem do nich i co??? Chlopaki sa zaje...ani robota i pierwsze wolne terminy maja na za miesiac cos w lutym, to po pierwsze a po drugie chlopaki nie ruszaja szkla tylko body. Jak mi to powiedzieli po plerach przelecial mi dziwny dreszcz. Skoro maja tyle zlecen to mozna sie spodziewac ze ludzie decyduja sie jednak na regulacje body nie zwazajac na to ze puszka bedzie wspaniale wspolpracowala z danym obiektywem ale z pozostalymi juz nie tak bardzo. Pewnie jest tylko kwestja czasu kiedy na allegro pojawia sie ogloszenia typu sprzedam canona takiego a owakiego wraz ze szklem takim a takim specjalnie regulowanym pod te szklo.
chlopaki nie ruszaja szkla tylko body. Jak mi to powiedzieli po plerach przelecial mi dziwny dreszcz.
To znaczy że mają od kogoś ukradziony soft serwisowy Canona albo regulują kluczykiem. W jednym i drugim przypadku to bezsens bo do Tamronów zazwyczaj potrzebna jest regulacja na każdej ogniskowej którą da się przeprowadzić tylko przez regulację obiektywu. Poza tym najczęściej body jest dobrze ustawione i nie ma co ruszać bo z innymi szkłami będzie lipa.
Moj obiektyw wraca jutro do Krakowa, podobnie jak body. Z body nic nie robili w serwisie na szczeście, za to Tamron pojedzie do serwisu. A co bedzie pozniej, czas pokaże...
J.
Ja bylem dzisiaj w Fotopanoramie, podpialem Sigme 17-50, Tamrona 17-50 i jeszcze cos. Na wszystkich mialem 2 cm FF (robili to przy pomocy plansz) , mysleli ze moze faktycznie body mam ruszone, ale podpieli 85 Canona i 100 no i trafialo tam gdzie trzeba! Jednak szczescia potrzeba przy SIgmie i Tamronie!. JacekW powodzenia z serwisowaniem Tamrona. Jesli masz na gwarancji to oni nie serwisuja tylko chyba wyminiaja bo podobno naprawiac sie nie oplaca. A jesli nie masz juz gwarancji to wysylka do niemiec- koszt 100 Eurosow i przesylka. Czas realizacji od 6-8 tyg.
Ja bede jutro w fotopanoramie, sprzet jest na gwarancji, kupiłe na początku grudnia. Jezeli idzie o wymiane to obecny obiektyw jest drugim.
J.
Ja bylem dzisiaj w Fotopanoramie, podpialem Sigme 17-50, Tamrona 17-50 i jeszcze cos. Na wszystkich mialem 2 cm FF (robili to przy pomocy plansz) , mysleli ze moze faktycznie body mam ruszone, ale podpieli 85 Canona i 100 no i trafialo tam gdzie trzeba! Jednak szczescia potrzeba przy SIgmie i Tamronie!. JacekW powodzenia z serwisowaniem Tamrona. Jesli masz na gwarancji to oni nie serwisuja tylko chyba wyminiaja bo podobno naprawiac sie nie oplaca. A jesli nie masz juz gwarancji to wysylka do niemiec- koszt 100 Eurosow i przesylka. Czas realizacji od 6-8 tyg.
To był jeden z powodów dla którego zamieniłem tego tamrona na 17-40.
Nigdy więcej żadny zamienników. Tylko canon.
jaceksw.. a to chyba o tobie mowili dzisiaj w Fotopanoramie. Pan Michal mowil mi ze klient mial problem z Canonem i ze wyslali do serwisu z Canonem i Tamronem a teraz Tamron zostanie wyslany do serwisu i beda go regulowac pod body a jak nie to wymieniac , wymieniac wymieniac.. Podobno ma twoj Canon dzisiaj przyjsc na Slawkowska.. jesli to oczywiscie Ty
ehhh, zawsze musi być jakiś haczyk z tymi Tamronami. Pocieszmy się tym że jak w 40D będzie AF z 5D to już powinno działać w miarę dobrze :mrgreen:
(ciacH)..jesli to oczywiscie Ty
Tak, to zapewne ja :wink:
Wczoraj gadałem z p.Michałem i dzisiaj odbieram sprzet.
Jeszcze chwila a kupie C 17-40 :D
J.
ehhh, zawsze musi być jakiś haczyk z tymi Tamronami. Pocieszmy się tym że jak w 40D będzie AF z 5D to już powinno działać w miarę dobrze :mrgreen:
A co takiego specjalnego ma AF w 5D? Jak dla mnie to jedyna roznica jest w trybie servo.
A co takiego specjalnego ma AF w 5D? Jak dla mnie to jedyna roznica jest w trybie servo.
i tego nie qmam.... 5kl/s robi 30D 3kl/s robi 5D wiec teoretycznie szybszy i sprawniejszy AF powinien byc w 30 bo ma ona wieksze wymagania jesli o AF chodzi... szczególnie w przypadku servo...
a moze jest ten sam tylko w przypadku 3 klatek jeszcze nadąza a przy 5 juz nie daje rady :D