Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 400D i ściąganie raw'ów

mike_cz
14-01-2007, 12:59
6!

ja w kwestii technicznej.
Pomimo przestudiowania manuala mam problem ze zgrywaniem RAWów z 400tki.
Wybrałem format L+RAW, aparat zgrywa (po usb) pliki nazwa.jpg i nazwa(1).jpg zamiast jpg i cr2 (raw).
Dodam, że nie instalowałem softu z CD canona - nie sądzę aby to był problem.

Czy możecie mo pomóc?

roofman
14-01-2007, 13:06
...
Czy możecie mo pomóc?
Standardowa forumowa odpowiedź nr 3:
kup czytnik do kompa - będzie szybciej i bez kłopotów ;-)

mike_cz
14-01-2007, 13:08
Standardowa forumowa odpowiedź nr 3:
kup czytnik do kompa - będzie szybciej i bez kłopotów ;-)

To wiem i już zamówiłem na allegro ale mimo wszystko chciałbym wiedzieć w czym tkwi problem (w sofcie z CD canona czy może gdzie indziej)

roofman
14-01-2007, 13:13
Jak dobrze pamiętam wypowiedzi userów to problem tkwi w... MS Windows :)
A konkretnie w automagicznym sposobie rozpoznawania plików.
Jak chcesz na szybko zgrać RAW+jpg to niestety musisz zainstalować
soft z CD Canona i używać do ściągania załączonego na płycie programu.
Jak się mylę/coś pokręciłem to proszę niech ktoś mnie poprawi.

piast9
14-01-2007, 13:22
Dodam, że nie instalowałem softu z CD canona - nie sądzę aby to był problem.
Niestety, źle sądzisz. Problem jest właśnie ze strony softu. Do ściągania zdjęć trzeba użyć softu Canona. Podobno doinstalowanie do windowsa Microsoft RAW Viewer pomaga.

jajurek
15-01-2007, 08:46
Ja też nie instalowałem softu z Canona. Używam czytnika kart, zdjęcia wczytuję kopiowaniem w Explorerze (Win XP), bez problemu (pliki RAW, bez jpg). Do wstępnego oglądania używam Adobe Bridge (wymaga Camera Raw 3.6) lub Fast Stone Image Viewer (nic dodatkowego nie musiałem instalować, od razu wyświetla RAW-y z 400D).

M@riusz
15-01-2007, 09:49
nie instalowałem softu z CD canona - nie sądzę aby to był problem.
Obawiam się, że właśnie to jest problem.
Z tego, co pamiętam z forum, problemy pojawiają się w momencie gdy ktoś nie chce instalować oprogramowania Canona (do czego ma święte prawo ;) ). Windows ma wówczas spore problemy z rozpoznaniem plików RAW.
U mnie na Canonowym sofcie ściąga po kablu aż furczy - tak z aktualnego, jak i z poprzedniego aparatu (przy poprzednim aparacie transfer przez kabel był duuuużo wolniejszy, przy 30d nie mogę narzekać). Używam też czytnika, z którym również nigdy nie było problemu.
Moim zdaniem masz dwa wyjścia - zainstalować oprogramowanie Canon (w cale nie takie złe ;) ) lub uzywać czytnika.

M@riusz

mike_cz
15-01-2007, 09:57
Moim zdaniem masz dwa wyjścia - zainstalować oprogramowanie Canon (w cale nie takie złe ;) ) lub uzywać czytnika.

czytnik już zamówiłem, zainstalowałem soft i ściąga rawy jak trzeba.

Dzięki za porady.

er5
01-03-2007, 09:33
Witam forumowiczów.

To mój pierwszy post w tym miejscu.

Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość podłączenia Canona 400 D do komputera PC w taki sposób aby aparat był wykrywany jako urządzenie magazynujące (dysk wymienny), a nie jako aparat? System na jakim pracuje pcet to windows xp.

pozdrawiam, będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

Vitez
02-03-2007, 13:39
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość podłączenia Canona 400 D do komputera PC w taki sposób aby aparat był wykrywany jako urządzenie magazynujące (dysk wymienny), a nie jako aparat? System na jakim pracuje pcet to windows xp.

Nie da sie. Polecam zakup czytnika - szybciej, bez klopotow ze sterownikami.