PDA

Zobacz pełną wersję : Dyfuzor

Bajo
13-01-2007, 22:13
Witam !!!
Dysponuje lapą 430 Ex chciałbym do niej dokupić dyfuzor.... Ale czy warto???
Czy to kolejny chwyt marketingowy czy może żeczywiście tak ładnie rozszczepia światło. a Co z mocą 430 i tak nie dopala a działa normalnie dopiero na +2/3 ev czy z dyfuzorem bede musiał dac większa moc a co za tym idzie dłużej czekać? prosze o pomoc!
Pozdrawiam
Bajo

Mac
14-01-2007, 00:43
Dyfuzor na pewno się przyda, właśnie chcę go zamówić bo na pewno warto. Co do reszty pytań to przeszukaj archiwum.

eternus
14-01-2007, 00:53
A ja sie zastanawiam, jakie jest najlepsze tanie rozwiazanie typu dyfuzor do lamp tylu 420-stka? Oczywiscie warunek "tanie" eliminuje na wstepie oficjlalne dyfuzory. Czyzby ktoras z propozycji "zrob to sam", ktore przewilaly sie tu na forum? Tylko chodzi mi o cos bardziej estetycznego niz bialy karton przymocowany gumka :)

Wats0n
14-01-2007, 01:13
Po kolei.
1. Od dluzszego czasu bawie sie rozwiazaniem pt. gumka + kartka - ostatnio nawet upgradowalem zestaw, i zamaist kartki uzywam czegos na kształt białej, plastikowej karty do drzwi hotelowych - nie niszczy sie i nie zuzywa. Sprawdza sie, jak jest sufit na swoim miejscu. I w rzyci mam względy estetyczne. Poaz tym - żółta gumka dodaje lampie uroku :)
2. Dyfuzor mam od dzisiaj - testowe foty pokazały, że spełnia swoje zadanie. Nic więcej na chwile obecną napisać nie mogę. Nie brałem stofena tylko tumaxa - jakby na to nie patrzyć, o połowę taniej.
3. O tanich rozwiązaniach w stylu "dyfuzor z obciętej butelki po szamponie" niechaj wypowiedzą się użytkownicy. A na forum jest co najmniej jeden :)

eternus
14-01-2007, 01:46
Zolta gumka na lampie to cos jak czerwony pasek na obiektywie :>

JaBlam
14-01-2007, 01:51
za 70 zl masz dyfuzor dopasowany Stofena Omnibounce. Ja dlugo dzialalem na Homemade produktach ale chyba ten Stofen dal najlepsze rezultaty. Pozdr

eternus
14-01-2007, 02:11
Chyba powoli dojrzewam do tego zakupu (choc spotykalem ceny raczej w granicach 100 zlotych).

HA!SO
14-01-2007, 02:51
Chyba powoli dojrzewam do tego zakupu (choc spotykalem ceny raczej w granicach 100 zlotych).

Na Allegro masz gościa o nicku thinkdigital2002
za 80 zł łącznie z przesyłką dostajesz paczkę prosto z USA bardzo szybko. Ja u niego brałem i polecam bo to sensowny gość. Stofena też polecam - ja praktycznie z lampy go nie sciągam.

Qbexus
14-01-2007, 03:02
Ja sie zastrzele kurcze dziesiatki tysiecy idzie na puszki sloiki i lampy a sto zlotych zaluja czrna rozpacz :)

januszP.
14-01-2007, 08:12
Potwierdzam wpis HA!SO
kupiłem u faceta przed świętami. Dokładnie 79zł z przesyłką. Przesylka z USA doszła w tydzień! Dyfuzor ok.

Peri Noid
14-01-2007, 09:02
Ja mam takie coś (http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=633). Sprawuje się całkiem dobrze. Wiem, pewnie można lepiej, ale mi wystarcza.

Saurus
14-01-2007, 09:04
Jak samoróbki, to świetnie sprawdza się mlecznobiały, półprzezroczysty plastik z baniaków np. po płynie do samochodowych spryskiwaczy :)

Reno
14-01-2007, 09:30
Ja mam butelkę po płynie J&J "top to toe". Trochę spada, muszę przyklejać taśmą. Potwierdzam, że zabiera dodatkowo cenne światło. W praktyce na ogół walę w sufit, bez żadnych nakładek. W 420 i tak zawsze mi tego światła mało. Spróbuj, to nic nie kosztuje, chociaż na pewno profesjonalna nakładka ma lepsze właściwości.

eternus
14-01-2007, 13:10
Dzieki - do zakupu dojrzewam coraz bardziej :)

Ja sie zastrzele kurcze dziesiatki tysiecy idzie na puszki sloiki i lampy a sto zlotych zaluja czrna rozpacz :)

Chcialbym moc wydawac dziesiatki tysiecy, naprawde :)

Ale wiesz w zakupie dyfuzora jest u mnie to takie uprzedzenie - ponad pol banki za kawalek plastiku!! :)

JaBlam
14-01-2007, 20:02
no wiesz.. w czasach kiedy zaslepka na obiektyw kosztuje 30 zl wydaje mi sie ze 70 zl to nie duzo. Mozesz sobie robic z pudelek od jogurtow i innych rzeczy. Ja kupilem i nie zaluje. Mialem jeden made in China ale plastik byl roznie gruby w roznych miejscach i zle swiatlo rozpraszalo. ze Stofenem nie mam problemow i tez go praktycznie z lampy nie sciagam. Albo oszczedzamy i zmieniamy i placzemy, albo dajemy raz wiecej i za to spokoj...Gdzie sie da oszczedzac to prosze bardzo ale sa rzeczy na ktorych po prostu nie warto. Zreszta. Robiac fotografie na koncercie czy innych imprezach troche glupio mi by bylo pojawic sie z lampa a na niej opakowanie po serku danona.

lewAp7
14-01-2007, 20:51
zerknijcie tutaj: http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-osprzet/78597-dyfuzor-do-lampy-wlasnej-roboty.htm

ja też zastanawiałem się nad kupnem dyfuzora, ale chyba przetestuję butelki i inne pojemniki :lol: ... wygląda to dosyć sensownie... hehe
Dotychczas waliłem w sufit z kalką techniczną na palniku... rezulat był całkiem, całkiem...

Nortberg
14-01-2007, 21:13
Na Allegro masz gościa o nicku thinkdigital2002
za 80 zł łącznie z przesyłką dostajesz paczkę prosto z USA bardzo szybko. Ja u niego brałem i polecam bo to sensowny gość. Stofena też polecam - ja praktycznie z lampy go nie ściągam.

Tez kupiłem STOFEN'a u niego , dyfuzor rewelacja a i gość poważnie podchodzi do sprawy

WereWolf
15-01-2007, 02:28
no to i ja się dołączę...

miałem (właściwie jeszcze mam) stofena kupionego u tego samego sprzedawcy pod Metza, sprawdzał się idealnie... teraz pod nową lampę też zamierzam u niego kupić, zwłaszcza, że cena w porównaniu z innymi jest bardzo dobra (do tego wysyłka gratis)

eternus
15-01-2007, 11:36
Ten wynalazek z linka calkiem ladny, choc autor chyba nieco przesadzil, ze wyglada, jak semi-pro :)

Tomasz1972
15-01-2007, 11:51
Od kiedy posiadam stofena nie wyobrażam sobie bym mógł fotografowac z lampą bez niego.

Vitez
15-01-2007, 13:57
Od kiedy posiadam stofena nie wyobrażam sobie bym mógł fotografowac z lampą bez niego.

Podpisze sie pod tym odnosnie Lumiquest Softbox, choc widzialem juz jeszcze lepsze rozwiazania 8) (cel: strzelanie na wprost rozproszonym swiatlem).

nuovo
26-01-2007, 13:16
To jest mój pierwszy wpis więc witam wszystkich serdecznie.

Nawiązując do wątku o dyfuzorkach:
potrzebowałem ostatnio do swojej 380EX jakiegoś dyfuzora i przeglądając net natrafiłem na cosik takiego:
http://www.kki.pl/lech/porady/dyfuzor/index.html

Nie myśląc za dużo wziąłem się do robotki. Adam Słodowy byłby ze mnie dumny.
Dyfuzor może niezbyt wygodny w użytkowaniu i wyglądający dziwnie na lampie (ale za free + kilkadziesiąt minut robotki), spisuje sie dobrze.
Wyraźna poprawa w rozproszeniu światła w stosunku do "walenia" w sufit. Redukcja cieni zauważalna.

Pozdrawiam:-D

eternus
29-01-2007, 13:25
Melduje iz kupilem Sto-fena (od tego goscia z Allegro, ktorego polecaliscie) - dzis go otrzymalem. Szkoda, ze na wnikliwsze testy bede mial czas dopiero za tydzien - na raze raptem kilka fotek pstryknalem - i albo go zle zalozylem :) albo jakis lewy jestem, ale roznica jest minimalna.

Poza tym za nic w swiecie znajomi nie moga zrozumiec, jak takie cus moze kosztowac 80 zlotych. Ja z reszta tez :(

Mam nadzieje, ze po wnikliwszym sprawdzeniu, odszczekam to co pisalem - i tak, jak Wy bede go uwazal za niezbedne i fajne akcesorium. Choc ceny to nigdy nie zrozumiem :(

I tu jest pomysl na biznes - robmy takie cos i sprzedawajmy za 20 zlotych - bedzie szlo jak woda, a i tak na sztuce kilkanascie zlotych bedziemy do przodu. :)

Silwe
02-02-2007, 19:55
No cena produkcji takiego dyfuzora to chyba jakaś śmieszna sprawa. Odlany kawał plastiku to pewnie w przeliczeniu na nasze kilkanaście groszy na sztuce. To pewnie za cenę rynkową jednego dyfuzora można ich wyprodukować ze 100 :) Ale co zrobić, prawa rynku, albo pojemnik po Jogurcie albo Dyfuzor :)

pito
02-02-2007, 20:53
Chyba zapomniales o koszcie formy :)

arturs
02-02-2007, 21:59
Chyba zapomniales o koszcie formy :)

Dobra forma to tylko jakieś 50 tysięcy - ale to drobiazg dla kolegi :mrgreen: - bo pewnie ma cały komplet wtryskarek w piwnicy.
Co do stofena to najlepszy efekt jest jak światło odbija się od sufitu i lecisz pod kątem 45 stopni - różnica jest bardzo zauważalna na rozkładzie cieni..
W zasadzie odkąd kupiłem lampę to myślałem o stofenia - po miwsiącu kupiłem i jest sporo lepiej choć zjada nieco wiecej światła i trzeba czasem więcej korygować na plus

Pozdr
Artur

donald7000
05-02-2007, 17:50
Melduje iz kupilem Sto-fena......
ale roznica jest minimalna.

Ja rowniez sie rozczarowalem jak zrobilem testy i porownalem stofena z biala karta 67x104 wycieta z okladki kasety VHS Panasonic.
Niestety 79 zl to dosc drogo za mierne udoskonalenie.

Uzywam rowniez Pocket Bouncer (LQ-871D) oczywiscie w wykonaniu "domowym".