Zobacz pełną wersję : RawShooter essentials 2005
Witam
Zakupilem wczoraj Corel Draw X3 i w zestawie jest RawShooter essentials 2005 podobno dobry programik do obróbki RAWów ale niestety nie "łyka" chyba tych z Eos 400D. mam rację?
Pozdr.
Kuba
masz rację niestety. Firma Pixmantec, producent RawShootera sprzedała się do Adobe i nie rozwija już tego produktu, więc ten model nie jest obsługiwany.
szkoda, chociaz sciagnalem wczoraj jakas wersję 2006 i na stronie bylo napisane ze wspiera EOS400d ale i tak nie odczytywal ich, pozatym jest juz za kase wersja 2006, wiec niech go sobie.....
Szukam jakiegos programiku coby dawał mozliwosc wyswietlania RAWow w formie pokazu slajdow na pelnym ekranie, bo troche meczace jest gdy chce komus pokazac np. ze 100 fotek i klikac na kazde z osobna w DigitalPhoto Professional ;)
Moze mi ktoś coś poleci, tymczasem ja też się biore za poszukiwania...
Pozdr.
Kuba
Warto też spojrzeć na tę stronę: http://www.pixmantec.com/support/software_updates.asp
i ściągnąć update do essentials 2006. Nie wiem, czy essentials 2006 "robi" z 400D, ale sprawdzić warto.
mam Premium 2006 i nie obsługuje, więc Essensials bym nie podejrzewał o taką funkcjonalność.
Swoją szosą nie bardzo widzę sens robienia pokazu slajdów z RAW-ów. To są z założenia pliki przejściowe, coś, jakby negatywy, które trzeba wywołać przed pokazywaniem komukolwiek. I takie pliki, wywołane do np. jpg-a da się pokazać praktycznie każdym softem.
Tak masz rację, ale nie chce magazynować jednych i drugich, jezeli mam trzymać to na dysku lub tez nagrywać na płyty to wole zeby byly to RAWy, a jpegi robić w razie chęci dania komuś odbitek lub zaniesienia np. do laba. Byc moze złą mam filozofię hehe chyba, że po zwaleniu rawow z aparatu, wywoływać do JPG a Rawy wywalać ale wtedy musze sie liczyć ze stratą na jakości. Sam nie wiem jak do tego podejść.
K.
Ja robię tak. Pstrykam do rawów, przeglądam je. Wywołuję te, które mi się podobają do jpga. Jak się tego wszystkiego uzbiera na płytkę DVD to wrzucam na 2 egzemplarze i pozbywam się z HDD. Przy obecnych cenach płytek koszt jest praktycznie żaden.
Canonowski ZoomBrowser EX umożliwia slajdowanie RAWów.
Można przerobić RShootera żeby otwierał DNG z 400d. Znajdziesz w sieci jak. A Adobe DNG Converter jest za friko.
mjastrzebski
09-01-2007, 14:13
szkoda, chociaz sciagnalem wczoraj jakas wersję 2006 i na stronie bylo napisane ze wspiera EOS400d ale i tak nie odczytywal ich, pozatym jest juz za kase wersja 2006, wiec niech go sobie.....
Szukam jakiegos programiku coby dawał mozliwosc wyswietlania RAWow w formie pokazu slajdow na pelnym ekranie, bo troche meczace jest gdy chce komus pokazac np. ze 100 fotek i klikac na kazde z osobna w DigitalPhoto Professional ;)
Moze mi ktoś coś poleci, tymczasem ja też się biore za poszukiwania...
Pozdr.
Kuba
Sciagnij sobie IrfanView wraz z jakims tam pluginem do RAWow.
Bedzie wolno, ale zawsze pokaze RAWa. Nie wiem czy z 400D tez, ale sprawdz. Masz tam mozliwosc skonfigurowania tego plugina w ten sposob, ze albo
1. Pokazuje jpg zrobionego razem z RAWem
2. konwertuje w locie, co trwa, ale jakos dziala.
Marcin
Rawy tzn. *.cr2 ale z 350 na pewno otwiera FastStone Image Viewer. jest dostepny za free na stornie www.faststone.org
ja go uzywam jako przegladarki i czasem zdarzy mi sie otwierac rawy... Polecam
Tak jak ewg polecam ZoomBrowser EX, jest ok.
mor_feusz
09-01-2007, 16:44
Tez polecam ZoomBrowser'a no i dostarczony z aparatem
Witam
Zakupilem wczoraj Corel Draw X3 i w zestawie jest RawShooter essentials 2005
Pozdr.
Kuba
ale mi dodatek, wersja Essentials jest darmowa.
slawi_3000
10-01-2007, 08:55
FastStone is debeściak:smile:
jesli w 400D to cr2 taki jak w 30D to raw shooter es. 2006 obsługuje rawy- mam i używam od kilku miesiecy:)
jesli w 400D to cr2 taki jak w 30D to raw shooter es. 2006 obsługuje rawy- mam i używam od kilku miesiecy:)
no niestety każdy aparat ma inne rawy. najlepszy na to przykład: wiele programów ma wsparcie dla rawów 20D ale te same wersje już rawów 30D nie otworzą :)
przenoszę do działu Software, bo dyskusja wygląda rzeczowo.
Kuba
W DPP po zaznaczeniu wszystkich zdjęć i kliknięciu ikony "Edit Mode" możesz je przeglądać po kolei, tak jak w "slide show".
Osobiście, do szybkiego przeglądania RAW-ów (a właściwie zaszytych w nich JPEG-ów) używam XnView.