Zobacz pełną wersję : EOS 350 Ukryta wada???
Witam
na początek fotka:
Chyba wszyscy zauważyli pojawiające się linie na zdjęciach:)
Do tej pory udało mi się sprawdzić 3 różne Eosy 350 w tych samych warunkach (na meczu i nie tylko) i na każdym występuje podobna wada.
Dodam tylko że sprawdzałem na różnych obiektywach w różnych konfiguracjach więc powstałe skazy nie są winą obiektywów!
Co najbardziej zaskakujące ta linia nie pojawia się na każdym zdjęciu, robiąc zdjęcia AI SERVO przy trybie seryjnym wada była widoczna na co drugiej, albo trzeciej fotografii.
Czasami np. linia pojawiała się na 1,2 zdjęciu z serii, 3.4.5 było ok a na 6 znowu była linia.
Ustawienia przy których zaobserwowałem w.w wadę:
AI SERVO, ONE SHOT
ISO 1600-800
F 2.2 - 2.8 – 3.5
Tryb seryjny.
Mojego Eosa wraz z całą płytką zdjęć zaniosłem do serwisu (Żytnia) (całe szczęście jest jeszcze na gwarancji) po 4 tygodniach dostałem "naprawiony", wg informacji które otrzymałem została wymieniona matryca i wszystko powinno byc OK.
Postanowiłem przetestowac sprzet na miejscu, oczywiscie linie jak byly tak są dalej.
Gdy pokazełem zdjęcia usłyszałem że TEN MODEL MOŻE TAK MIEĆ... ręce mi opadły, jakoś gdy kupowałem 350 ani sprzedawca mnie nie poinformowal ani nigdzie w instrukcji nie bylo napisane ze cos akiego moze wystapic.
Witam!. ak tylko przyjde do domu z pracy sprawdze czy u mnie tez tak jest... na kicie i na tamronie. a moglbys jeszcze napisac mniej wiecej w ktorym miejscu byla ta linia?? i jaki tryb seryjny?? poertretowy czy na Manual??
Pozdrawiam viTo
zdjecie juz dolaczylem, tryb pracy M + zdjecia seryjne
qwerty1237
08-01-2007, 10:42
"TEN MODEL MOŻE TAK MIEĆ... " - ha, ha, ha... Chlopaki z Zytniej juz nawet nie sila sie na jakiekolwiek wyjasnienie. Az strach sie bac. Nie wiem czy to bedzie jakiekolwiek pocieszenie ale w serwisie Nikona tez tak jada z ludzmi. Sprawdze czy w 400-setce tez tak jest, bo byc moze ten model tak ma ;-)
No jakbym nie robil to nie wychodzi takie cudo. Na twoim miejscu nie popuscilbym tego zbywaniem ze te modele tak maja, bo to ewidentne nabijanie klienta w butelke. Reklamuj az do skutku.
Czy fotka jest może niedoświetlona i podciągana? Jeśli tak to widzisz sławetny niesławny banding. Trochę nietypowy ale to o to chodzi.
Co za szkło?
Swoja 350 zrobilem prawie 5000 zdjec i jeszcze nie trafilo mi sie takie cos. Robie zdjecia tylko na trybie M, czasem na iso 800-1600 i nigdy czegos takiego nie mialem.
stdanielo
08-01-2007, 11:23
Ja u siebie też nie zaobserwowałem przez ponad 1,5 roku i ok. 8000 zdjęć
Gooferek
08-01-2007, 12:51
Hmm... pierwszy raz widze taki ciekawy artefakt na fotce. Wypstrykalem juz ponad 10tys klatek, wiekszosc w trybie M, przy czulosciach od 100-1600 i ani razu nie mialem zadnych przeklaman w takiej ani nawet podobnej postaci.
A moze to jest problem z jakims fizycznym uszkodzeniem matrycy ? Wadliwa seria matryc... kto wie
Czy fotka jest może niedoświetlona i podciągana? Jeśli tak to widzisz sławetny niesławny banding. Trochę nietypowy ale to o to chodzi.
Co za szkło?
Może i nie doświetlona, nie wiem. Generalnie na tej hali na której robie światło jest dosyć marne.
Fotka bez zadnej ingerencji PS czy innych, tylko przekonwertowany RAW na jpg i to wszystko.
Szkło Sigma 70-200 2.8, ale na canonowskiej 50 1.8 tez mi sie to dzieje
Zodiakalny Rak
08-01-2007, 15:51
Zrobilem dziecku kilka tysiecy zdjec, w tym i w zadaszonych placach zabaw gdzie swiatla jest jak na lekarstwo, zawsze na all servo i na zadnej fotce nie mialem takich objawow. Licznik zdjec prawie 9k.
Pozdrawiam,
TEN MODEL MOŻE TAK MIEĆ
widać trafił mi sie jakis wybrakowany egzemplarz :roll:
tylko nie rozumiem czemu po rzekomej wymianie matrycy dzieje sie to samo.
Jeśli nie naprawia tego za drugim albo trzecim podejściem będę dążył do wymiany na nowe body:lol: :lol: może się uda :rolleyes:
qwerty1237
08-01-2007, 16:05
...po rzekomej wymianie matrycy...:
Dokladnie to ujales.
Kolekcjoner
08-01-2007, 19:44
Nawet na mocno wyciąganych fotkach z 350-tki nic takiego nie zauważyłem. Czasem pojawiają się bardzo słabe poziome postrzępione linie ale to po wyciąganiu zdjęcia bardzo mocno niedoświetlonego.
perqsista
08-01-2007, 20:05
http://canon-board.info/showthread.php?t=11173
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mielcarek.net/canon-board/banding.jpg)
Kiedyś zauważyłem podobny efekt na niedoświetlonym i wyciąganym zdjęciu ze szkłem USM i ISO1600. Zdjęcie było robione w trybie TV + AF w trybie Servo.
Na zdjęciach prawidłowo naświetlonych i bez podciągania ekspozycji w edytorze RAW takie cuda mi się nie zdarzają.
pawelnow
08-01-2007, 20:21
o kurcze ja na 350 miałem ponad 73 tyś zdjęć , padła w końcu migawka wymienili na gwarancji ale coś takiego pierwszy raz widze. Wyglada jakby porysowany filtr przed matrycą ale to takie moje subiektywne zdanie . Czyściłes matryce może ?
Witam
Do tej pory udało mi się sprawdzić 3 różne Eosy 350 w tych samych warunkach (na meczu i nie tylko) i na każdym występuje podobna wada.
Pytanie - czy zdjecia ze wszystkich tych 3 aparatow wywolywales tym samym programem?
i czy uzywales zawsze tej samej karty pamieci?
Jeśli nie naprawia tego za drugim albo trzecim podejściem będę dążył do wymiany na nowe body:lol: :lol: może się uda :rolleyes:
Proponuje skorzystac z czegos takiego jak Niezgodnosc towaru z umowa, lub Rekojmii (jezeli zakup byl dokonywany na firme). Wtedy masz prawo zadac wymiany na nowe lub zwrotu gotowki. Przewaznie gwarant bierze wtedy wszystko na powaznie, chociaz najpierw beda starali sie doprowadzic sprzet do uzytku poprzez czynnosci serwisowe, jednak po trzeciej nieudanej naprawie powinni juz wymienic sprzet, lub zwrocic kase (zalezy od ciebie).
perqsista
08-01-2007, 21:04
o kurcze ja na 350 miałem ponad 73 tyś zdjęć , padła w końcu migawka wymienili na gwarancji ale coś takiego pierwszy raz widze. Wyglada jakby porysowany filtr przed matrycą ale to takie moje subiektywne zdanie . Czyściłes matryce może ?
Oczywiście, że czyszczę matryce co jakiś czas, ale Twoja teza o porysowaniu filtra AA wydaje mi się chybiona. Jakby był filtr porysowany to by wyłaziło na każdym zdjęciu a w szczególności na zdjęciach typowych dla testowania brudnej matrycy. Powtarzam jeszcze raz taka sytuacja miała sporadycznie miejsce wyłącznie po spełnieniu następujących warunków:
1)KOREKTA EKSPOZYCJI na + podczas wywoływania RAW
2) wysokie czułości ISO 800-1600
3) szkło USM
4) AF w trybie Servo
Poza tym zaprezentowanie zdjęcie to CROP 1:1 a nie przeskalowana klatka
Moja puszka ma na liczniku ponad 12500 i nic podobnego nie zarejestrowałem. Nie daj się "żytniarzom" i reklamuj do skutku. Powodzenia
Kolekcjoner
08-01-2007, 22:25
Reklamuj ile wlezie coś takiego to nie jest coś co można skwitować stwierdzeniem:
TEN MODEL MOŻE TAK MIEĆ.
Toż to bzdura wierutna.
Fan nr 1
08-01-2007, 22:49
JackuT może na obiektywnych Ci pomogą, jeden uzytkownik ma tam identyczny problem jak twój. Ten desperat pisze że nawet prosił o pomoc na CB ale administracja zablokowała mu IP za założenie wątku z prośbą o pomoc. Ponieważ ty tu nie jesteś zabanowany, to możecie sobie wzajemnie pomóc wzajemnie 8-)
poniżej podaje linka .
http://www.obiektywni.pl/forum/watek-1938.php
Fan mi się coś wydaje,że JacekT i jiggaman (2318) z obiektywnych to ta sama osoba :)
Maciek Dublasiewicz
09-01-2007, 00:35
Jestem jednym z EOSowców o których pisał JacekT (na obiektywnych to też jego post). SPrawdzaliśmy specjalnie na moim eosiku, co by wykluczyć ew. wadę jego obiektywów. Wkurzyłem się, bo faktycznie uzyskaliśmy ten sam efekt. Postawiliśmy aparat na statywie, AI Servo + ISO 1600, 50 mm 1.8, przesłona f 2.2 i zrobiliśmy kilka serii, po około 5-8 zdjęć (jpg). No i niestety paski były i u mnie. Tylko u mnie nie są tak bardzo wyraźne jak na zdjeciu, które załączył JacekT. U mnie mają postać czerwonych/niebieskich, cieniutkich linii....oddałem na żytnią 3 dni temu.....i czekam.
Po przeczytaniu powyższych postów zaczynam mieć wątpliwość czy cokolwiek zostało zrobione z aparatem JackaT - a to z uwagi na to, że on ma "gwarancję sklepu", który niby oddał aparat na Żytnią.... Ja mam gwarancję "producenta" więc może chłopaki się bardziej postarają. Jak oddadzą to dam znać jaki jest efekt "naprawy".
Czyściłes matryce może ?
wymienili mi podobno na nową matryce, ale wada nie zniknela
Pytanie - czy zdjecia ze wszystkich tych 3 aparatow wywolywales tym samym programem?
i czy uzywales zawsze tej samej karty pamieci?
ZoomBrowser, RawShooter - tych programów urzywałem do RAWów, ale jak robiłem w jpg tez ta wada była widoczna, były używane 4 rózne karty pamięci
Proponuje skorzystac z czegos takiego jak Niezgodnosc towaru z umowa, lub Rekojmii (jezeli zakup byl dokonywany na firme). Wtedy masz prawo zadac wymiany na nowe lub zwrotu gotowki.
do tego bede bążył:)
JackuT może na obiektywnych Ci pomogą
to ja :)
a IP mialem wczoraj zablokowane na Canon Boardzie, ale dzis juz wszystko dziala
czy dobrze rozumiem, że problem jest tylko w przypadku robienia serii??
czy wtedy jest to już widoczne na pierwszym zdjęciu serii???
może to głupi pomysł...
ale czy możliwe, że matryca rejestruje jakieś odblaski poruszającego się tam i z powrotem lustra ??? :confused:
może to głupi pomysł...
ale czy możliwe, że matryca rejestruje jakieś odblaski poruszającego się tam i z powrotem lustra ??? :confused:
Mysle, ze jak najbardziej jest to mozliwe. W koncu po to jest funkcja blokady lustra w gornym polozenia, aby uniknac takich odblaskow i innych smiesznych "artefaktow".
Mysle, ze jak najbardziej jest to mozliwe. W koncu po to jest funkcja blokady lustra w gornym polozenia, aby uniknac takich odblaskow i innych smiesznych "artefaktow".
A to ciekawa teoria. Zawsze myślałem, że wstępne podniesienie lustra do czego innego służy :-D
A wracając do tematu stawiam, że jest to jakieś zakłócenie elektromagnetyczne albo po zasilaniu wpływające na sygnał analogowy albo na sam przetwornik A/D. To by pasowało – przy zdjęciach seryjnych i AF-Servo najwięcej się dzieje w aparacie i największe jest też zapotrzebowanie na prąd. Ale trzeba by porobić więcej prób żeby zobaczyć, od czego to zależy (świeże / wyładowane baterie, itp.).
Bagnet007
09-01-2007, 16:23
może to głupi pomysł...
Raczej nie gdyż przebieg migawki następuje już po podniesieniu lustra.
Maciek Dublasiewicz
09-01-2007, 17:20
Bardzo ciekawe teorie. Bez względu na to, czy problem pochodzi od odbić z lustra czy kłopotów z napięciem itd. to producent powinien informować, że takie sytuacje mogą mieć miejsce (nie można tego uznać za sytuację "normalną"). W końcu robienie zdjęć seryjnych przy AI Servo przy dużym iso nie jest czymś wyjątkowym i przy takich trybach aparat powinien działać poprawnie. Zobaczymy co mi odpowie i jak sobie poradzi serwis z Żytniej :)
No coz...
W instrukcji do aparatu jest ladnie napisane:
...wlacza blokowanie lustra w gornym polozeniu, przed wyzwoleniem migawki. Unika sie utraty ostrosci, powodowanej przez drgania mechanizmu lustra - strona 94 instrukcji EOSa 350d
Co prawda pisza o utracie ostrosci, a nie o takich "artefaktach", ktore, wedlug mnie, moga (ale nie musza) byc efektem drgan lustra.
Za te dziwne śmieci odpowiada tylko i wyłącznie elektronika. W serii, zaraz po zrobieniu zdjęcia, w czasie odczytu z matrycy, aparat robi już pewne czynności (af na przykład) do zrobienia następnego zdjęcia. Pewne niedopatrzenia bądź celowe oszczędności na elektronice powodują, że jedno zaczyna zakłócać drugie.
Do tej pory miałem informacje o kłopotach przy stosowaniu obiektywów USM. Napęd USM wymaga specyficznego zasilania, które, oględnie mówiąc, potrafi zakłócać zasilanie pozostałych części aparatu. A tu, o ile dobrze się połapałem w wątku, mamy obiektyw bez USM i też zakłócenia.
Kolekcjoner
09-01-2007, 18:43
(...)
Co prawda pisza o utracie ostrosci, a nie o takich "artefaktach", ktore, wedlug mnie, moga (ale nie musza) byc efektem drgan lustra.
Ale o jakich artefaktach Ty piszesz :shock:. Po prostu zwyczajnie masz albo poruszone zdjęcie albo nie. MLU jest po to żeby zwiększyć szansę na to żeby nie było poruszone i tyle.
elvis700
09-01-2007, 18:50
Z moim canonem wszystko ok uff
Odniose się może do tego co mi się nasuwa, kiedyś dużo skanowałem odbitek i miałem dokładnie podobne zjawisko, okazało się że czujnik ccd przesuwając się po prowadnicy blokował się, po rozkręceniu przesmarowałem peowadnicę i chula do dziś. Być może matryca jest wadliwie zamontowana i ma drgania ?
Pozdrawiam
Maciej_Grabowski
10-01-2007, 16:55
ja mam swojego eosa od miesiaca ale nic takiego mi sie nie zdarzyło
Mnie też zaskoczyła ta informacja - robię w bardzo różnych warunkach i trybach, ale nigdy czegoś takiego nie miałem. Pozdrawiam
[...]
Gdy pokazełem zdjęcia usłyszałem że TEN MODEL MOŻE TAK MIEĆ... ręce mi opadły, jakoś gdy kupowałem 350 ani sprzedawca mnie nie poinformowal ani nigdzie w instrukcji nie bylo napisane ze cos akiego moze wystapic.
Gdyby ktorys z serwisantow cos takiego przy mnie powiedzial, poprosil bym go o nazwisko a pozniej o polaczenie z przedstawicielstwem Canona na Polske...
No chyba ze wczesniej bym go udusil...
El_WaRiAtOs
16-01-2007, 23:49
Ja bym sprawdził na innej karcie. Robisz serię zdjęć i może karta nie nadąża ich przyjmować. Dawno temu na jakiejś małpcemojeko kolegi pojawiły się podobne efekty i wymiana karty pomogła.
Mojego Eosa wraz z całą płytką zdjęć zaniosłem do serwisu (Żytnia) (całe szczęście jest jeszcze na gwarancji) po 4 tygodniach dostałem "naprawiony", wg informacji które otrzymałem została wymieniona matryca i wszystko powinno byc OK.
Postanowiłem przetestowac sprzet na miejscu, oczywiscie linie jak byly tak są dalej.
Gdy pokazełem zdjęcia usłyszałem że TEN MODEL MOŻE TAK MIEĆ
Małe sprostowanie, nie zaniosłem go bezposrednio na Żytnią, tylko do sklepu którego mam gwarnacje(sklep potem wg swoich zapewnien miał wysłac aparat na Żytnią)
Sory za wczesniejsze info,ale byłem mocno zdenerwowany jak to pisałem.
Narazie aparat jest juz 2 raz w serwisie, za pierwszym razem jak wspominalem zostala wymieniona matryca, ale i to nie pomoglo, czekam co teraz wymyslą.
A swoją drogą co do sklepu, w którym kupiłem apart i gdzie go reklamowałem byli mocno średnio zainteresowani moją drugą reklamacją ( w dodatku gwarancja konczyla mi sie za 8dni) , wkoncu skonczylo sie na rządaniu zwrotu pieniędzy za wadliwy aparat (zgodnie z ich gwarancją), mam nadzieje ze to podziala i zaczną tratkować sprawę poważnie.
Jak się sprawa potoczy trzeba poczekać, jeśli po raz kolejny zostane olany opisze to na forum , narazie nie chce zapeszac i sie wstrzymam z podaniem nazwy sklepu.
Ja bym sprawdził na innej karcie.
sprawdzałem na 5 albo 6ciu ;)
adam1004a
14-02-2007, 12:46
jak na moje to sprzet jest uszkodzony. gdy by ten model tak mial to na serwisach testujacych aparaty na 100% byly by takie foty i opluwanie canonona. trafil ci sie bubel i tyle. jak na moje jestes troche malo agresywny. czasem warto sie zastanowic czy nie lepiej skorzystac z prawa rekojmi - tam nie ma naprawiania - dziala, albo nie.
ja mialem podobne pasy w zenicie - ale tam nawalala migawka.
i co to za firma - sprzedaja aparat - twierdza ze serce uszkodzone (matryca) grzebia, a ty wydales kase i nazywa sie ze nowy...... sprzedaj taki na allegro i napisz ze serwisowany i ze tak ma..... uwielbiam serwisy
kiedys sie bujalem z hdd samsung 250gb bo mi 4 kb padly. 3 razy mi je maskowali to im 3 razy na ich koszt odeslalem hdd kurierem. latwo policzyc ile byli na tym do przodu...
Fakungio
10-03-2007, 14:07
Masz prawdopodobnie uszkodzony aparat.
A jaką masz pewność, zę faktycznie wymienili Ci matrycę?!