Zobacz pełną wersję : Jak zrobić taki efekt?
wojtek_j
07-01-2007, 22:26
Fotka nie jest ładna ale podoba mi się rozmycie światła.Zdjęcie nie moje zaznaczam http://www.akademiatanca.pl/index.php?p=galeria&wiecej=23&foto=671
Jak zrobić takie rozmycie?Tylko jak ktoś wie to niech opisze a nie tylko że takie rozmycie robi się w PS
Tomasz Golinski
07-01-2007, 22:27
Pokręcił zoomem w czasie naświetlania a na końcu czy początku walnął fleszem.
wojtek_j
07-01-2007, 22:31
A jakie mógł mieć ustawienia?Tak na oko?Wiem że miał flesz Canona 580 i chyba 20d wiem bo tam byłem ;-)
Długi czas, może błysk na 2 lamelkę i tyle.
przypuszczam, że flesh na pierwszą kurtynę, czas coś pewnie około 1/30-1/10 sek
pantomas
07-01-2007, 23:46
zoom , czas między 1/15 a 1/2 s , synchro na drugą lamelkę na pewno . Popatrz na twarz dziewczyny tutaj http://www.akademiatanca.pl/index.php?p=galeria&wiecej=23&foto=656 widać ślady świateł
ehhh jak mi sie wydaje ze cos już o fotografii wiem... to takie posty sprowadzają mnie brutalnie na ziemie...
cóz trzeba sie jeszcze duzo uczyc:)
zoom , czas między 1/15 a 1/2 s , synchro na drugą lamelkę na pewno . Popatrz na twarz dziewczyny tutaj http://www.akademiatanca.pl/index.php?p=galeria&wiecej=23&foto=656 widać ślady świateł
E tam. To zupelnie nie swiadczy o tym, ze blysk jest na druga kurtyne. Jak blysniesz na pierwsza swiatla tez moga wejsc na postac. Ja robie tak, ze blyskam na pierwsza i zoomuje "close up". Czasy podobne jak mowisz.
Wazne aby w tle bylo duzo przestrzeni - najchetniej w dali oswietlona sala bankietowa. I wysokie iso 400-1600 ze wskazaniem na 1600.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.kalina-studio.com/images/photo_1106.jpg)
Aaaaa! i ja blyskam fleszem wbudoanym :mrgreen:
Mimo wielokrotnych prob, nie udalo mi sie uzyskac zadowalajacego efektu z zewnetrzym.
Aaaaa! i ja blyskam fleszem wbudoanym :mrgreen:
Mimo wielokrotnych prob, nie udalo mi sie uzyskac zadowalajacego efektu z zewnetrzym.
bardzo fajne zdjecie, powyzsze!
ale ja nie ma wbudowanego, tzn jestem skazany na porazke ?? :wink:
No i masz same stalki - masakra :mrgreen:
(BTW, 35L jest swietna, ale jeszcze jnie zrobilam nia zdjecia, ktorym chcialabym sie chwalic)
A zna ktos jakis dłuższy artykuł na ten temat ? poszukałbym w googlach ale nawet nie wiem jak sie taki efekt nazywa
Kiedys w "jakze znakomitej Fotografii" opisywali takie efekty, przy zdjeciach nocnych. Generalnie chodzi o dlugi czas naswietlania i krecenie zoomem, jak to juz powiedzieli przedmowcy. Nie ma w tym jakiejs wiekszej filozofii.
wojtek_j
08-01-2007, 22:20
Cholercia dzięki wam ależ jestem zajarany takimi zdjęciami.Cały wieczór latam i się bawię hehe suuuper efekty mi wychodzą.Kurde szkoda że fotografia jest taka trudna.Kiedyś gdzieś czytałem że są spotkania w plenerze nie wiecie czy takie gdzieś będzie?Fajnie jak ktoś by mi na żywo pokazał co i jak się czasem robi.
pawelnow
08-01-2007, 22:30
to musiałby być plener nocny alebo w dzień w cimnym pomieszczeniu. Fotografia jest owszem trudna ale bard\ziej przeraża mnie to iż większośc twierdzi że się na niej zna a maja kompak od miesiąca albo cyfrowa lustrzanke od tygodnia. Ja moge się pochwealic iz zaczynałem od BW swoja ciewmnia itd.
wojtek_j
08-01-2007, 23:32
Super by było się spotkać,pogadać i poćwiczyć.Ja mam 350d od samego początku jak ten aparat się pojawiłi mówie otwarcie mało umiem ale nie z tego powodu że nie chcę chcę mam książki, zbieram różne czasopisma ale mam mało czasu na to a po za tym nie mam od kogo brać wzorce.Jak ktoś by mi pokazał osobiście co i jak jakie ustawienia, kiedy i co to odrazu moje spojrzenie na fotografię było by inne.
Przed rzucaniem propozycji spotkania warto wpisać w profil miasto, w którym się mieszka.
wojtek_j
08-01-2007, 23:47
Przed rzucaniem propozycji spotkania warto wpisać w profil miasto, w którym się mieszka.
Przeoczyłem to przepraszam
Jarko3City
09-01-2007, 00:14
Napisał Kalina
Aaaaa! i ja blyskam fleszem wbudoanym
Wbudowanym dlatego bo nie doświetla tak dobrze 2 planu, tło jest ciemniejsze i lepiej widać rozmyte światła?
Wbudowanym dlatego bo nie doświetla tak dobrze 2 planu, tło jest ciemniejsze i lepiej widać rozmyte światła?
Exactly.
Choc znajomy probowal mnie przekonac, ze mozna sobie doblysnac zewnetrzym leciutko, ale jak mowie - mimo rozlicznych prob i eksperymentow nie wyszlo nic spelniajacego moje oczekiwania w tym wzgledzie.
Ale nie wykluczam, ze jeszcze nie do konca opanowalam mozliwosci 580EX
wbudowanym pewnie dlatego że 5 D ( !!!! ) posiada najlepszy flash wbudowany w swojej klasie :lol: :lol:
wbudowanym pewnie dlatego że 5 D ( !!!! ) posiada najlepszy flash wbudowany w swojej klasie :lol: :lol:
I mocowanie do 10-22!
...może ktoś krok po kroczku, wytłumaczyć o co chodzi z tymi fotami?
Jak uzyskać ostrość twarzy przy 1/2s i rozmyte tło, nie bardzawo się odnajduję...
Pomocy
Ps. Jestem profesjonalnym przypadkowym fotograficznym amatorem ... :)
Ostrosc twarzy masz przez blysk flesza. Blysk trwa circa setna sekundy i zamraza tylko to, co oswietla. Dlatego jak blysniesz lekko zamrozi tylko pierwszy plan. Tlo ma duzo czasu na naswietlenie klatki (dlatego wlasnie dlugie czasy naswietlania stosuje sie w tym efekcie. I wysokie ISO), do tego jeszcze jak zoomujesz obiektywem w trakcie, tworzy sie efekt rozmycia.
Witam
Dwa pytania
1. dlaczego wysokie iso
2. dlaczego nie flash zewnętrzny - przecież można zmniejszyć moc błysku
Moje doświadczenia;
Na Sylwestra próbowałem tej techniki na mojej żonie. Efekty nastepujące:
1. żona rozmyta, choinka w końcu sali ostra.
2. środek kadru wypalony - żony brak
3. wszystko ostre - efektu zoomowania zero (flash zamroził wszystko).
Będę wdzięczny z podpowiedzi
troche nie rozumiem Twoich kłopotów
Lampa na "0"
Czas 1.10
ETTL II dobierze błysk do sceny na którą ostrzysz
reszta wychodzi sama
1. dlaczego wysokie iso
Bo wtedy wiecej wchodzi z tla. A istota tego efektu jest aktywne tlo.
Takie zdjecia nie moga byc robione przy scianie - tylko na tle jakichs delikatych swiatel, najlepiej w oddali.
2. dlaczego nie flash zewnętrzny - przecież można zmniejszyć moc błysku
Ja nie mowie, ze nie mozna - po prostu u mnie lepiej sie sprawdza dla tego efektu wbudowany.
No tak...... prawda - to z tą ścianą. Dzięki, jutro spróbuję: biegająca wnuczka na tle świecącej choinki z 2-3 planu. Będę próbował jednak z flashem zewnętrzym - niestety. Dzięki, pozdrawiam
acekd, rozbawił mnie twoj post ale tylko dlatego że moje zawody z aparatem konczyły sie tym samym...plan pierwszy idzie sie czesać, spalony albo rozmyty ale za to tło eleganko doświetlone :)
A tak poaznie to się udało, wkrotcę zamieszczę fotę.
Dzięki za uwagi
moje ustawienia to :
iso:800
t:0,3-0,5 (zalezy od pomieszczenia i od swiatla w tle)
f5,6-f8 (zalezy od pomieszczenia i od swiatla w tle)
flashcomp+1EV
i zoom ale nie zawsze