Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : CF & SD znaki ?? zamiast zdjęć

Don SzaSzlykos
07-01-2007, 19:31
witam

Zwracam się z pytaniem o powody znikania zdjęc z kart CF i SD (z tymi mam styczność) a zamiast zdjec na LCD aparatu pojawiają się znaczki ? ? ?
Wspomniane problemy pojawiły dotychczas w sprzęcie:

A75 + CF 512Mb
S3 IS + SD Sandisk 1Gb
350D + CF Sandisk Ultra II 2Gb
Pro1

aparaty nie są używane w ekstremalnych warunkach problemy pojawiają sie zarówno w wakacje jak i w zimie (opisane przypadki to sylwester na sali i plener w słoneczną zimę :) )

jeśli ktoś miał podobne przypadki i wie jak tego unikac to proszę o wskazówki bo na razie to mało ważne plenery ale kiedyś moze zniknąć coś ważnego i Nagroda Pulitzera koło nosa przejdzie :-D

(przeszukałem CB i nie znalazłem podobnych tematów jak byłu to sorr a jeśli miejsce nie to to proszę przerzucić w odpowiedznie-dziękuję)

wygląda to tak: (350d & S3 IS)

zOOn
07-01-2007, 20:19
A nie robiles cos z tymi jpegami w kompie - np. obracanie w Acdsee?

Tak sie dzieje - jak sie zmieni kompresje lub obroci zdjecie i wlozy karte z powrotem do aparatu.

Don SzaSzlykos
07-01-2007, 20:22
A nie robiles cos z tymi jpegami w kompie - np. obracanie w Acdsee?

Nie, nic nie robione, w większosci przypadków ta "dolegliwość" jest zauważana jeszcze w plenerze...

SZYBKI TEST

zOOn to był dobry trop nawet bardzo i musiałem to sprawdzić i faktycznie....

ZDJęCIA EDYTOWANE W KOMPIE, W APARACIE WIDNIEJą JAKO ?

ale nadal to nie to

Tomasz Golinski
07-01-2007, 20:32
Jakoś dziwnie formatowałeś te karty?

Zdjęcia po zgraniu do kompa działają?

Don SzaSzlykos
07-01-2007, 20:42
Karty formatuje tylko w aparacie<BR>
obrazy, których nie widac to nie ma....tylko czasami jest tak ze są ale to wyjątki.

więc niema zasady zadnej i nie mam sie czego czepic więc istnieje jeszcze jakis czynnik o którym nie wiem
pierwszy to edycja w kompie a reszta ?????

Tomasz Golinski
07-01-2007, 21:14
Nosisz magnes w torbie foto? ;)

Wpadły Ci karty do jeziora? Może spróbuj pożyczyć od kogoś kartę i zobaczyć, co będzie.

Don SzaSzlykos
07-01-2007, 21:38
Nosisz magnes w torbie foto? ;)

tak ...neodymowy...:-)

to sie zdarza nie tak często i tak jak mowilem wyżej- niema zasady wiec pozyczyc karte to i ze 2 miechy moge biegać i nic...

a swoja droga ciekawe co by było jak by wpadły do jeziora??

wawak
21-01-2007, 19:13
witam

Zwracam się z pytaniem o powody znikania zdjęc z kart CF i SD (z tymi mam styczność) a zamiast zdjec na LCD aparatu pojawiają się znaczki ? ? ?
Wspomniane problemy pojawiły dotychczas w sprzęcie:

A75 + CF 512Mb
S3 IS + SD Sandisk 1Gb
350D + CF Sandisk Ultra II 2Gb
Pro1

Kiedys, bedac na imprezie zabraklo mi kart CF, tj wolnego miejsca na moich.
Karte Sandiska Extreme III pozyczyl mi jeden z kolegow fotoreporterow, z zastrzezeniem, ze jest wolna i czasem cos z nia nie gra.

Podczas imprezy zapelnilem ja cala plikami RAW+JPG. 8 zdjec mialo wlasnie takie objawy. Zdjecia uratowalem.

Jak sie pozniej okazalo, karta byla falszywa, jakich teraz wiele na rynku, marki Sandisk. Podrobek jest podobno bardzo duzo, a ta, o dziwo, pochodzila z renomowanego sklepu.
Oczywiscie zostala wymieniona na inna, tym razem na prawdziwa.

Swego czasu tez mialem problemy z Sandiskami. Okazalo sie, ze byly uszkodzone, a nie fake.

Zacznij moze od sprawdzenia autentycznosci karty. Jak to zrobic? W sieci jest sporo opisow i zdjec.