Zobacz pełną wersję : obiektyw sigma 18-200mm f3,5-6,3 DC OS
Witam, jestem nowym userem tego forum. Posiadam na razie Canon Eos 350D + kit i noszę sie z zamiarem kupna jakiegoś dłuższego obiektywu. Myślę o tym http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/101 ale na
razie nie ma na jego temat (poza szczątkowymi danymi) żadnych ciekawszych informacji. Do tego jestem laikiem i dopiero sie uczę, co to fotografia. Proszę speców od fotografii o uwagi:
1. czy bedzie to dobry sprzet dla amatora (portrety, widoczki, imprezki rodzine na wolnym powietrzu, jakieś drobne makro ewentualnie coś koło tego itp.)
2. ewentualna (przewidywana) cena tego cacka
3. i czy warto kupować ten sprzęt
hej nie jestem specem ale byłem użytkownikiem(rok) obiektywu o tym zakresie (tamron 18-200) i z mojego skromnego doświadczenia mogę powiedziec że na początki walki z fotografią był to wybór idealny(bardzo uniwersalny zakres) ponieważ mogłem używac go do wszystkich moich pomysłów(od widoczków do portretów) a i jakośc zdjęc była dla mnie zadowalająca. Teraz moja żona stawia pierwsze kroki właśnie na nim i też jest zadowolona.Co do wyżej wymienionego niech wypowiedzą sie spece -pozdrawiam
Musisz najpierw odpowiedzieć na pytanie, dlaczego kupiłeś lustrzankę.
Taka jakość, jaką dają obiektywy 18-200, jest zadowalająca dopóki nie zobaczy się własnymi oczami jaką jakość może dać obiektyw za podobne pieniądze ale jaśniejszy i o znacznie mniejszej krotności zooma. Także opinia, że jest on dobry na początek może być moim zdaniem słuszna tylko z następującym dodatkiem: po to, aby na początku dowiedzieć się na własnej skórze czego nie kupować.
Jeśli lustrzanka została kupiona po to aby mieć jakość - nie pchaj się w ultrazoomy, w każdym razie nie jako podstawowy obiektyw. Moim zdaniem to można sobie kupić potem, jak już masz komplet ale potrzebujesz szkło na wakacje na które możesz wziąć ograniczony bagaż.
Jeśli powód do kupienia właśnie lustrzanki był inny - to się nie wypowiadam.
Dziękuję za odpowiedzi, jak już powiedziałem jestem amatorem, jakość uzyskiwana z "kita" jest dla mnie zadawalająca, a przynajmniej na razie nie widzę znaczących różnic w jakości zdjęcia (aczkolwiek są one i dla mnie widoczne, jednak różnica jak na razie mnie nie powala, a przy tym te różnice w cenie, ho, ho, ho). Rozwijam na razie swoje zainteresowania, w zasadzie na razie robię zdjęcia i uczę się "fotografować" i wiem że przede mną jeszcze baaardzo dużo pracy. Kupiłem sporo ciekawej literatury dot. pracy z programami do edycji zdjęć, nie wykonuję już JPEG-ów jedynie RAW-y, i później z nimi sie "bawię" (bardzo mi to pomaga w poprawianiu błędów przy wykonywaniu fotek) . Mam czas, jestem na emeryturze, a przy okazji bardzo mi sie to podoba. Dlatego założyłem ten wątek, ponieważ przeczytałem wszyskie ważniejsze fora na temat obiektywów (i nie tylko) i przyznam, że jestem skołowany. Poglądałem również w internecie trochę fotografii wykonanej markowym sprzetem i naprawdę mi się podobają, chciałbym jednak trochę oszukać przynajmniej swoje oko i zadowolić się jakimś tańszym sprzętem, jednak niekoniecznie tym z dolnej półki. Proszę mi w takim razie doradzić, czy mając na względzie to co chcę wykonywać, a w szczególności będzie to portret mojej najukochańszej wnuczki (lat 2), w perspektywie jakieś jej ujęcia w plenerze, tzn. plaża, góry, park, roślinki, myślę za te kilka lat i zdjęcia z komunii sam wykonam wystarczającym będzie jakiś obiektyw o ogniskowej do 125-135 mm czy jednak zostać przy max. 200 mm nie mówiąc już o 300mm. Dziękuje za rady i pozdrawiam.
ja bym wybieral miedzy 2 opcjami:
1) tamron 17-50 + sigma 70-300 apo
lub
2) kit do szerokich katów (to juz masz) + tamron 28-75 (portrety) + sigma 70-300 apo
obydwa zestawy to nieco ponad 2 tys. a jakasc bedzie na pewno lepsza niz z tego 18-200 :-)
Dzięki, te odpowiedzi są dla mnie w pełni satysfakcjonujące i zbieżne ze zdaniem, które wyrobiłem sobie na podstawie opinii innych forumowiczów z tego forum, jesteście extra, jeżeli mogę to proszę jeszcze o poradę, gdzie najlepiej kupować sprzęt, żeby sie na naciąć na jakiś wybrak (sporo o tym czytałem na trym forum). Zaznaczam, że sprzęt ma byc nowy, z fabryki, bo jakoś nie mam zaufania do używanego z powodu braku doświadczenia w ocenie jego stanu technicznego.
Jeśli chodzi o pewność zakupu to najlepiej w fizycznym sklepie. Zawsze można pomacać, pomarudzić. Wysyłkowo niby można odesłać ale są warunki - zwracany towar musi być nienaruszony itp, co przy złośliwym sprzedawcy może być przez niego wykorzystane.
Jakbyś dodał do profilu miasto, z którego jesteś, to łatwiej by bylo pomóc.
Może być Katowice lub coś koło tego...
Może być Katowice lub coś koło tego...
eee, to witam sasiada :mrgreen:
jesli chodzi o tamrony to mozesz albo napisac do Cichego albo poszukac w sklepach internetowych.. np. foto-net ma wszystkie ww. obiektywy w ofercie i jest sprawdzony
- Tamron 17-50 (http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?name=Tamron-AF-SP-17-50mm-moc.-Canon&idt=14562&)
- Tamron 28-75 (http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?name=Tamron-AF-Di-SP-28-75mm-moc.-Canon&idt=11198&)
- Sigma 70-300 apo (http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?name=Sigma-70-300%2F4-5.6-APO-M.-DG-moc.-Canon&idt=8964&)
co do sklepow w samych Katowicach to wielkiego wyboru raczej nie znajdziesz :roll: .. kilka razy szukalem szkiel i zawsze konczylo sie zamawianiem przez internet :roll:
pozdr.
Dzięki Kubak82, a już myslałem że jest tu jakiś sklep z prawdziwego zdarzenia, z "miłą" obsługa, no trudno... dzięki, wszystkiego naj...
Fan nr 1
08-01-2007, 00:15
grzbiecie ale do Krakowa nie masz znów tak daleko a tam jest kilka sklepów chodźby ten na Sławkowskiej
A coś bliżej - jestem zielony, namiary, czy ceny konkurencyjne, jaka obsługa, itp. proszę o więcej info.
Kończą założony przez siebie wątek dziękuję za okazana pomoc i profesjonalne wsparcie. Zakupiłem Sigmę 17-70 DC Macro f/2,8-4,5 i Sigmę 70-300 APO, do tego lampę EEX 430. Foty jak dla mnie wychodza extra. NO I WRESZCIE WIDZĘ RÓŻNICĘ pomiedzy kitem a OBIEKTYWAMI. Chociaż tak do ogniskowej 35 ta różnica w moim odczuciu jest akceptowalna (jak dla mnie amatora).
Jednocześnie podaję interesujące miejsca zakupu sprzętu foto w rejonie Sosnowca : 1. AB Foto Real Dąbrowa Górnicza 2. Fotojoker Real Mysłowice 3. Techplanet Katowice 4. Fotoceny Chorzów (kolejność przypadkowa, a na pewno jest więcej podobnych placówek). Pozdrawiam.