Zobacz pełną wersję : zakup samochodu
Mam problem w zdecydowaniu się przy zakupie samochodu. Po wielu nocach spędzonych na przeszukiwaniu Internetu zdecydowałem się na jeden (wydawałoby się) model honda civic 1995- 2000. Mam 4 osobową rodzinę, więc 3d odpada a okazuje się ze model 4d i 5d to są zupełnie inne samochody. Z zewnątrz bardziej podoba mi się podoba 4d natomiast wnętrze 5d. Doradźcie, który model lepiej kupić.
borkomar
05-01-2007, 16:50
Mam problem w zdecydowaniu się przy zakupie samochodu. Po wielu nocach spędzonych na przeszukiwaniu Internetu zdecydowałem się na jeden (wydawałoby się) model honda civic 1995- 2000. Mam 4 osobową rodzinę, więc 3d odpada a okazuje się ze model 4d i 5d to są zupełnie inne samochody. Z zewnątrz bardziej mi się podoba 4d natomiast wnętrze 5d. Doradźcie, który model lepiej kupić.
5D jest składany w Anglii(pseudo japoniec)
4d to japonia - oryginał.
no o.k tyle to sie dowiedzialem ale ponoc to wiekszego wplywu na jakosc nie ma malo ten 5d podchodi pod rovera (niby dobra firma w polsce malo powazana) a jakies techniczne szczegoly?
najmniejszego to wplywu na jakosc nie ma - zapewniam ze tym to sie w ogole nie interesuj, ofiary "made in Japan" mozesz tak samo czesto spotkac w serwisach jak i ofiary europejskich niedokreconych srobek. Jezdzilem 5D fajne auto bylo.
borkomar
05-01-2007, 17:08
najmniejszego to wplywu na jakosc nie ma - zapewniam ze tym to sie w ogole nie interesuj, ofiary "made in Japan" mozesz tak samo czesto spotkac w serwisach jak i ofiary europejskich niedokreconych srobek. Jezdzilem 5D fajne auto bylo.
Bo 5D jest angielskie ale za starych dobrych lat jeszcze - teraz wiem, ze jest różnica i każdy kto się trochę na tym zna Ci to powie.
Po prostu jest tak, że auto składane w europie musi składać z dość dużego % część europejskich w tym nawet i polskich pewnie.
natomiast oryginalne japońce sa praktycznie w 100% made in japan - spytaj w pierwszym lepszym serwisie to Ci powiedzą jaka to jest duża różnica.
5D fajne autko (jego bolączka jest blacha - błotniki po pewnym czasie korodują niestety) Poczytaj na forum civiclub)Wszystko zależy ktory rocznik kupisz i jaki stan autka - i jaki motorek.
Sam jeżdżę H to wiem co to jest ;-) - ja sobie bardzo chwalę no ale mam dopiero 30KKm na budziku.
Mam problem w zdecydowaniu się przy zakupie samochodu. Po wielu nocach spędzonych na przeszukiwaniu Internetu zdecydowałem się na jeden (wydawałoby się) model honda civic 1995- 2000. Mam 4 osobową rodzinę, więc 3d odpada a okazuje się ze model 4d i 5d to są zupełnie inne samochody. Z zewnątrz bardziej podoba mi się podoba 4d natomiast wnętrze 5d. Doradźcie, który model lepiej kupić.
Nie wiem ile masz kasy, ale polecam nowego civic'a oczywiście w wersji 5D bez tuningu ,jest naprawdę odlotowy.:lol:
https://canon-board.info/imgimported/2007/01/LSD_Honda_Civic_2006-1.jpg
źródło (http://www.tuningblogger.de/uploaded_images/LSD_Honda_Civic_2006)
borkomar
05-01-2007, 17:25
Autko fajne ale dla osób powyżej 180cm wzrostu nie polecam.
Ja osoba średniego wzrostu właśnie jakieś 180-182cm w nowym modelu ciba przy wsiadaniu i wysiadaniu zawadzam głową o dach(słupek) szyba jest pod bardzo dużym kątem (chyba pod małych skośnych ;-) ) - i ogólnie auto wydaje się mniejsze od poprzedniego modelu.
Tak jak pisalem celuje w ten konkretny przedzial rocznikowy bo nie chce przeznaczyc na auto wiecej jak 12k - 15kCy wedle wszej wiedzy sa jakies znaczace roznice w silnikach niby i 1 i 2 maja 1,4 90kucy (taki mnie interesuje rocznie robie z 3k km po miescie) ale jak znalazlem tabele motorow to zwariowalem kazdy model ma po 5 rodzajow.
borkomar
05-01-2007, 18:11
Tak jak pisalem celuje w ten konkretny przedzial rocznikowy bo nie chce przeznaczyc na auto wiecej jak 12k - 15kCy wedle wszej wiedzy sa jakies znaczace roznice w silnikach niby i 1 i 2 maja 1,4 90kucy (taki mnie interesuje rocznie robie z 3k km po miescie) ale jak znalazlem tabele motorow to zwariowalem kazdy model ma po 5 rodzajow.
Tak ale najczęściej będą to zapewne 1.4 na rynku wtórnym.
No pewnie ze wtornym a jakim ?
borkomar
05-01-2007, 19:49
No pewnie ze wtornym a jakim ?
Czytasz ze zrozumieniem czy nie za bardzo :?:
Autko fajne ale dla osób powyżej 180cm wzrostu nie polecam.
Ja osoba średniego wzrostu właśnie jakieś 180-182cm w nowym modelu ciba przy wsiadaniu i wysiadaniu zawadzam głową o dach(słupek).
Na początku rzeczywiście było dla mnie trochę za nisko, ale teraz jakoś mi to nie przeszkadza.:D
Civic świetne autko. Dość mało awaryjne i bardzo wytrzymałe pod warunkiem że się e nie odpowiednio dba. Jeżeli masz 4 osobową rodzinę, to ja bym się na twoim miejscu zastanowił nad wersją Kombi. Jest bardziej funkcjonalna niż 4 i 5D. Miałem okazję jeździć przez jakiś czas 4D. Super fajnie, ale bagażnik jest do d..., słabo się pakuje, ma wysoki próg do załadunku i niestety system mocowania powoduje że zamykając go gnieciesz sobie bagaże ( ma takie wystające mocowania, ruchome), choć jest dość spory. Natomiast 3D odradzam dla rodziny, to jest samochód dla dwóch osoób. Czesto jak gdzieś jadę to część bagaży muszę mieć na tylnym fotelu. Choć po złożeniu tylnych foteli można w nim całkiem sporo zmieścić.
Jeżeli chodzi o silniki to chyba najpopularniejszy jest 1.4Is (90 km), lepszy jest 1.5 Vtec ( 115 chyba, i bardziej oszczędny od 1.4). A jest nawet wersja Disla 2.0.