Zobacz pełną wersję : stabilizacja w kompaktach - naprawde dziala?
Canon IXUS 800 ma stabilizacje obrazu. Czy faktycznie jest ona skuteczna (tak, jak ow bajer znany nam z drogich obiektywow)? Innymi slowy - czy jest to stabilizacja w pelnym tego slowa znaczeniu (i pociaga za soba caly szereg korzysci, jak ta "prawdziwa")?
I jak Waszym zdaniem ma sie ta canonowska stabilizacja do Olympusowej (np. MJU 750) http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=1957 podwojnej stabilizacji? Czy tez ta podwojna stabilizacja to po prostu chwyt marketingowy, czy faktycznie skuteczniejsza wersja zwyklej stabilizacji?
Niedawno na prfc M.Lewandowski zgrabnie udowodnił, że każda stabilizacja inna niż optyczna jest z definicji do d*** :mrgreen: Z drugiej strony, większośc reviews pokazuje, że to działa - jakoś, ale działa. Czyli pewnie prawda jak zwykle leży pośrodku :)
Niedawno na prfc M.Lewandowski zgrabnie udowodnił, że każda stabilizacja inna niż optyczna jest z definicji do d*** :mrgreen:
link pls :-)
To moze doprowadzic niektorych do ciekawych wniioskow typu "mialem Ixusa z ISem i bylo to raczej lipne, wiec nie bede przeplacal za szklo z ISem do lustrzanki, bo to nie jest warte swojej ceny".
Nie miałem kompakta ze stabilizacją - ale mam przyjaciół, którzy się na ową stabilizację dali nabrać.
Ich wnioski - stabilizacja działa mocno "tak sobie".
Sorry, ale chwilowo bez możliwości sprawdzenia...
M@riusz
Wg dpreview stabilizacja w ixusie dziala doskonale
Mialem w reku IXUSA 800IS, zrobilem kilka fotek w warunkach f4 1/20 na ok 80mm, bez lampy. Stabilizacja zadzialala znakomicie.
A owa "podwojna stabilizacja" z Olympusow? Bo zastanawia mnie o co w tej podwojnosci moze chodzic?
Pewnie chodzi o mechaniczną i cyfrową stabilizację matrycy. Bo chyba by nie wcisnęli tam stabilizacji w obiektywie. Zresztą kto wie...
Askey też rozstrząsa temat: http://www.dpreview.com/news/0701/07010501notimagestabilization.asp