Zobacz pełną wersję : kompakty Canona - czy konkurencja?
Zastanawia mnie, czy w kategorii "male, ladne, proste w obsludze, aparaty robiace ladne zdjecia, w cenie ~1000 zlotych) kompakty Canona sa rzeczywiscie najlepszym rozwiazaniem?
Czy moze od Canonowskich IXUSOW lepsza jest konkurencja - typu Olympus FE-200, czy Olympus Mju 750? A moze jakas inna firma? Vitez mowil, ze sie przymierza do IXUSA (chyba 800-tki) - a Wy macie jakies doswiadcznia ze sprzetem w tej kategorii? Co polecalibyscie?
O! i jeszcze w odniesieniu do niektorych Panasonicow? Bo przynajmniej teoretycznie jakoscia obiektywu Canon powinien odstawac.
Zastanawia mnie, czy w kategorii "male, ladne, proste w obsludze, aparaty robiace ladne zdjecia, w cenie ~1000 zlotych) kompakty Canona sa rzeczywiscie najlepszym rozwiazaniem?
Czy moze od Canonowskich IXUSOW lepsza jest konkurencja - typu Olympus FE-200, czy Olympus Mju 750? A moze jakas inna firma? Vitez mowil, ze sie przymierza do IXUSA (chyba 800-tki) - a Wy macie jakies doswiadcznia ze sprzetem w tej kategorii? Co polecalibyscie?
fuji f30/f31d jest mozna powiedziec cudem w kategorii szumow jezeli chodzi o kompakty, no ale na to sie sklada superccd + bodajze 6mpix. Na dzien obecny to jeden z najlepszych kompaktow do "pstrykania" a najlepszy pod wzg. wysokich iso. niestety jest na karty dx. ale w dobie rozwoju ceny spadaja i to nie problem w sumie..
olympus sp-350 jest bardzo ciekawy, ciekawy design ;) ogolnie aparat udany poza dwoma minusami, ma wolny soft, i problem z aku, tzn jest bardzo pradozerny. gdyby nie to sadze zebym go kupil.
ja mialem na poacztku kupowac g7 ale albo innego canona, (640 albo 900ixus) jednak stwierdzilem ze go nie kupie, nie chce mi sie pisac dlaczego, 900 ixus ma ponoc problemy z af w ciemniejszych miejsciach i ogolnie wolny jest, tak wynikalo z videorelacji jaka widzialem gdy testowali 3 rozne kompkaty w tym tego ixusa, dlatego odstawilem go. Zostal 640 a ten ponoc, poza upchanymi wiecej mpix (eh marketing) strzela foty identyczne niz 610 + dodaje swoje zaszumienie :D wiec nie warto przeplacac.
Wrocilem tym sposobem do punktu wyjscia i obecnie najbardziej sklaniam sie do fuji, zastanawiam sie jeszcze nad panasem lx-2, ale bardzo malo o nim wiem, jeszcze nie spotkalem zadnego uzytkownika tego urzadzenia.
co do superzoomow to nie mialem z nimi stycznosci bo szukam czegos malego :)
F30 jest jednak za drogi (dla osoby, ktorej mam pomoc przy kupnie).
SP-350 Olympusa jest zbyt malo kompaktowy - zupelnie zbyteczna stopka do lampy i inne manuale podwyzszajace cene - to ma byc automat w pelnym tego slowa znaczeniu, acz dobrej jakosci
Ciekaw jestem, czy te wady, ktore piszesz o IXUSACH tycza sie tez 60-tki i 800IS?
W ogole widze, ze IXUSY budza dosc skrajne emocje - od bardzo dobrych, od ludzi chwalacych je za nie zle szumy i ISa, czy swietna jakosc wykoania, do dosc zlych, dla tych co wskazuja chociazby zawodna prace AF.
I jak na tym tle wypadaja Olympusy z serji MJU-XXX?
Witam
Olympusy serii miu są fajnie sklepane ale mają beznadziejną optykę. Dobrze ostrzą na środku kadru, na niewielkim obszarze a na brzegach jest beznadziejnie. To chyba nie kwestia wadliwego egzemplarza bo kupiłem już dwa do firmy i oba zachowują się podobnie.
Olympusy serii SP100-200 z optyką jest dużo lepiej, ale nie rewelacyjnie. Matryca jest mocno szumiąca w nieprzyjemny sposób, tzn, nie jest to równomierny szum który łatwo usuwa się programami do odszumiania a szum nazwałbym go gruboziarnistym z pojedyńczymi mocnymi pixlami i tego niestety usunąć się nie da.
Fuji F30 - mogę o nim dużo napisać, ale wniosek będzie jeden. Nie polecam, chyba że nie zależy nam na szczegółach obrazu. Owszem szumu jest mało ale nie dlatego że posiada on super matrycę a dlatego że ma dobry oprogramowanie odszumiające, którego niestety nie można wyłączyć. Powoduje to że obraz traci rozdzielczość, UWAGA nie ostrość ale ROZDZIELCZOŚĆ. Widać to ewidentnie gdy zrobi się zdjęcie jakiemuś futrzanemu zwierzakowi. Robię sporo zdjęć kotom i niestety efekt końcowy z Fuji jest całkowicie nie do przyjęcia, nie widać sierści bo zlewa się ona w jedną plamę i to już od iso 200, choć jest to jeszcze do przyjęcia. Przy iso 400 jest już źle.
Polecam Canony serii A. Oczywiście jak większość sprzętu mają zawyżoną czułość matrycy tzn 400 iso to tak naprawdę tylko 200. Owszem szumią ale zdjęcia dają się ładnie odszumiać i efekt końcowy będzie bardzo zbliżony do FUJI F30.
A640 mimo 10mln matrycy szumni trochę mniej niż A630 - dość ciekawe, czyżby trochę inna matryca?
Zrobiłem ciekawe porównanie. Otóż zdjęcie z A640 na iso100 jest nawet trochę lepsze pod względem ostrosci niż z Canona 350D robione na iso 400, obiektywem kitowym ale dobrym egzemplarzem.
pozdrawiam
Olo
Witam
Olympusy serii miu są fajnie sklepane ale mają beznadziejną optykę. Dobrze ostrzą na środku kadru, na niewielkim obszarze a na brzegach jest beznadziejnie. To chyba nie kwestia wadliwego egzemplarza bo kupiłem już dwa do firmy i oba zachowują się podobnie.
Olympusy serii SP100-200 z optyką jest dużo lepiej, ale nie rewelacyjnie. Matryca jest mocno szumiąca w nieprzyjemny sposób, tzn, nie jest to równomierny szum który łatwo usuwa się programami do odszumiania a szum nazwałbym go gruboziarnistym z pojedyńczymi mocnymi pixlami i tego niestety usunąć się nie da.
Fuji F30 - mogę o nim dużo napisać, ale wniosek będzie jeden. Nie polecam, chyba że nie zależy nam na szczegółach obrazu. Owszem szumu jest mało ale nie dlatego że posiada on super matrycę a dlatego że ma dobry oprogramowanie odszumiające, którego niestety nie można wyłączyć. Powoduje to że obraz traci rozdzielczość, UWAGA nie ostrość ale ROZDZIELCZOŚĆ. Widać to ewidentnie gdy zrobi się zdjęcie jakiemuś futrzanemu zwierzakowi. Robię sporo zdjęć kotom i niestety efekt końcowy z Fuji jest całkowicie nie do przyjęcia, nie widać sierści bo zlewa się ona w jedną plamę i to już od iso 200, choć jest to jeszcze do przyjęcia. Przy iso 400 jest już źle.
Polecam Canony serii A. Oczywiście jak większość sprzętu mają zawyżoną czułość matrycy tzn 400 iso to tak naprawdę tylko 200. Owszem szumią ale zdjęcia dają się ładnie odszumiać i efekt końcowy będzie bardzo zbliżony do FUJI F30.
A640 mimo 10mln matrycy szumni trochę mniej niż A630 - dość ciekawe, czyżby trochę inna matryca?
Zrobiłem ciekawe porównanie. Otóż zdjęcie z A640 na iso100 jest nawet trochę lepsze pod względem ostrosci niż z Canona 350D robione na iso 400, obiektywem kitowym ale dobrym egzemplarzem.
pozdrawiam
Olo
No tak, tylko, ze w tej klasie poszukuje sie aparatow, ktore beda robily "ladne" zdjecia, bez potrzeby ingerencji uzytkownika w obrobke (w tym software'owe odszumianie). I zastanawiam sie, czy w takim ukladzie jednak Ixus nie bedzie mimo wszystko najlepszym rozwiazaniem.
Dzieki za to, co napisales o Olympusach, bo studzi to troche entuzjazm, jaki moze sie pojawic po zobaczeniu, ze mju maja nieprzemakalna obudowe.
Witam
O Ixus'ach nic nie mogę powiedzieć (prócz jakiegoś starszego modelu), bo nie testowałem, ale nie sądzę że uzyskasz oszałamiająco lepsze zdjęcia w zakresie mniejszej ilości szumów. W końcu nie maja one matryc CMOS a standartowe, które szumią na bardzo podobnym poziomie. Różnice wynikają raczej z wbudowanych softwarowych odszumiaczy.
Powodzenia w zakupach. Tylko wcześniej przetestuj dokładnie ten egzemplarz który kupujesz, bo rozrzut w jakości optyki bywa spory.
pozdrawiam
Ja tez mam Ixusa, choc starszego. I to nie ja bede nabywal aparat, a znajoma, ktora podejmie decyzje. W koncu my tu mozemy radzic przez tydzien o technikaliach, a wazne bedzie takze to, ktory aparat bedzie sie jej po prostu podobal.
Nie mniej jednak dzieki za opinie, bo ja mam byc elementem fachowym przy wyborze 8)
qwerty1237
11-01-2007, 16:49
Wkrotce nabywam IXUS'a 850IS (dla zony oczewiscie ;-)) i chetnie podziele sie moimi odczuciami jak juz go potestuje. Czytalem calkiem pozytywne opinie na jego temat. Ponadto mozna go wlozyc do kieszeni ;-)