Zobacz pełną wersję : czy kupiłbyś refurba?
Macie może jakieś doświadczenia ze sprzedawcą "Canon outlet" na ebay UK?
http://search.ebay.co.uk/_W0QQfrppZ25QQsassZcanonQ5fuk1QQfgtpZ4
Refurbowany 5D można wyrwać od 725 funtów, tj. od ok. 4200zl.
http://cgi.ebay.co.uk/Canon-Outlet-Digital-EOS-5D-Body-Only-Refurbished_W0QQitemZ280067102670QQihZ018QQcategor yZ31388QQrdZ1QQcmdZViewItem?hash=item280067102670
Ogromna ilość pozytywnych komentarzy, także od ludzi, którzy kupili te 5D. Za kilka dni lecę do UK i coś mnie kusi...
Za te 4200 czyli praktycznie za pół ceny i z gwarancją to bym się chyba skusił.
Ale problem w tym, że nie jestem pewien, czy one sa naprawdę do zakupu za te 725 funtów, bo z przeglądu pozostałych aukcji:
http://search.ebay.co.uk/search/search.... (http://search.ebay.co.uk/search/search.dll?sofocus=bs&sbrftog=1&frpp=25&from=R10&satitle=5d&sacat=-1%26catref%3DC6&sadis=200&fpos=Postcode&ga10244=10425&ftrt=1&ftrv=1&saprclo=&saprchi=&seller=1&sass=canon_uk1&fsop=1%26fsoo%3D1&coaction=compare&copagenum=1&coentrypage=search&fgtp=)
wydaje mi się, że jest tam coś w rodzaju allegrowej ceny minimalnej i wynosi 1000 funtów, a tyle to bym już nie dał (zwłaszcza w perspektywie lutego :-))
zwłaszcza w perspektywie lutego :-)
No tak luty to najczęściej miesiąc premier Canona. Ciekawe czy coś nowego się pojawi. Na lifting 5d jednak bym nie liczył, ale może "40D"? Chociaż też od premiery 30D upłyęło 11 miesięcy, a nowy model pojawia się standardowo po 18miesiącach.
No tak luty to najczęściej miesiąc premier Canona. Ciekawe czy coś nowego się pojawi. Na lifting 5d tak szybko bym nie liczył, ale może "40D"?
Źle rozumujesz. 40D możesz oczekiwać u progu jesieni :-)
U Canona cykl życia produktu na poszczególnej "półce" wynosi 18 miesięcy i tak:
300D (08/2003) --> 350D (02/2005) --> 400D (08/2006) -->
10D (02/2003) --> 20D (08/2004) --> 30D (02/2006) --> ... "40D" (08/2007)
natomiast 5D (08/2005) + 18 m-cy = 02/2007 !! :-)
Myślę, że ten 18miesięczny cykl teraz może zostać zachwiany. Przede wszystkim dlatego, że na poziomie 30D Canon niestety dostaje w dupę od konkrencji (stara i droga konstrukcja), a w przypadku 5D ciągle nie ma konkurencji.
Było już tak w przypadku D60=>10D (12miesięcy).
Myślę, że ten 18miesięczny cykl teraz może zostać zachwiany.
Zaburzenie macierzy zawsze może się zdarzyć ;-)
Przede wszystkim dlatego, że na poziomie 30D Canon niestety dostaje w dupę od konkrencji (stara i droga konstrukcja),
Ze starością to przesada. Wystarczy spuścić z ceny.
a w przypadku 5D ciągle nie ma konkurencji.
No i fakt ze "piątka" jeszcze z czasów analogowych ma w gwiazdach zapisaną długowieczność ;-)
Było już tak w przypadku D60=>10D (12miesięcy).
Eeee... tam, to było tylko wyrównanie, bo wcześniej D30=>D60 trwało 24 m-ce :twisted:
a ja Wam mowie ze jednak szybciej niz 30D to sie doczekamy nastepcy 5D.
Co do pytania dazza - to nie boisz sie kupowac i jezdzic uzywanym samochodem, a boisz sie klupic refurbowany aparat?
a ja Wam mowie ze jednak szybciej niz 30D to sie doczekamy nastepcy 5D.
nie ma co już wiecej spekulować
Co do pytania dazza - to nie boisz sie kupowac i jezdzic uzywanym samochodem, a boisz sie klupic refurbowany aparat?
jeżdżę nowym samochodem, nigdy nie kupiłem używanego
Michu (Pentax)
05-01-2007, 13:13
Kupiłem swoją pierwszą syfrę (hybryda Nikona) refurba z Allegro. Jedyna różnica w stosunku do oryginału, to kartonik. Poza tym żadnych, najmniejszych zastrzeżeń. Śmierdział fabryką, nówka nierdzewka i chodził bez zastrzeżeń. Jeżeli sprzedawca jest pewny - nie zastanawiałbym się na Twoim miejscu.
Nawet jeżeli wyjdzie następca "5", to czy uważasz, że jest w tym aparacie coś, czego Ci brakuje?
Kupiłem swoją pierwszą syfrę (hybryda Nikona) refurba z Allegro. Jedyna różnica w stosunku do oryginału, to kartonik. Poza tym żadnych, najmniejszych zastrzeżeń. Śmierdział fabryką, nówka nierdzewka i chodził bez zastrzeżeń. Jeżeli sprzedawca jest pewny - nie zastanawiałbym się na Twoim miejscu.
Kiedyś kupiłem refurbowaną kamerę Canona. Po pięciu dniach rozwaliła się. Naprawili na Zytniej. Rozwaliła się ponownie. Znowu naprawili. Znowu się rozwaliła...teraz leży rozwalona w szafie, gwarancja się skończyła. Mam złe doświaczenia i dlatego się zastanawiam.
Nawet jeżeli wyjdzie następca "5", to czy uważasz, że jest w tym aparacie coś, czego Ci brakuje?
Niczego, zawsze mówię, że to najlepszy dSLR ;-) Ale wiesz jak to jest, przeważnie każdy chce mieć najnowszy model;-)
Kupiłem swoją pierwszą syfrę (hybryda Nikona) refurba z Allegro... chodził bez zastrzeżeń.
Kiedyś kupiłem refurbowaną kamerę Canona. Po pięciu dniach rozwaliła się. Naprawili na Zytniej. Rozwaliła się ponownie. Znowu naprawili. Znowu się rozwaliła...teraz leży rozwalona w szafie, gwarancja się skończyła
a więc jeśli refurb - to tylko Nikon :mrgreen:
Niczego, zawsze mówię, że to najlepszy dSLR ;-) Ale wiesz jak to jest, przeważnie każdy chce mieć najnowszy model;-)
Moim (i nie tylko) zdaniem 'piątka" to bardzo surowy korpus. Brakuje mu bardzo wielu funkcjonalnosci znanych choćby z takich korpusów jak Nikony D80/D200 czy Pentax K10D.
UWAGA! Nie mylić funkcjonalności z jakością zdjęć! Co do funkcjonalności mam na mysli takie rzeczy jak: ISO w wizjerze, konfigurowalne AutoISO, bezprzewodowe sterowanie systemowymi lampami błyskowymi, siatka w wizjerze, itd, itp... MLU niezaryte w menu i naprawdę mógłbym tak jeszcze długo wymieniać...
Oczywiście Canon celowo wypuścił taki goły korpus jakim jest 5D. Teraz przez 10 lat będzie do niego dodawał powoli i sukcesywnie poszczególne ficzery.
Może wyjdzie 4000D? :D Byłby odpowiedzią na D40, bo do tej pory to Canon rządził w klasie najtańszych luster.
nie ma co już wiecej spekulować
jeżdżę nowym samochodem, nigdy nie kupiłem używanego
:roll: to byla tak przenosnia - refurb czy nie, nowe auto czy uzywane - popsuc sie moze kazde. Malo tego uwazasz, ze jak kupisz nowy fabrycznie aparat to bedzie on w 100% sprawny, albo ze sprawdzisz go na 100% przed zakupem? Jak masz obiekcje przed refurbem bo masz zle doswiadczenia to na pewno nie wyleczysz sie z tego kupujac zawsze nowe fabrycznie rzeczy.
Michu (Pentax)
05-01-2007, 13:58
Teraz już nie pamiętam, ale chyba są pewne stopnie owego refurbingu, w zależności od tego, dlaczego sprzęt zyskał owe zaszczytne miano.
Poza tym istnieje prawdopodobieństwo, że to samo mogłoby się przytrafić z nową puszką (było o tym na forum). Moim zdaniem za taką cenę - jeśli planowawałeś zmianę puchy - warto brać.
Poza tym istnieje prawdopodobieństwo, że to samo mogłoby się przytrafić z nową puszką (było o tym na forum).
Mało tego, spotkałem się z opiniami, że w refurb jest OK, bo to co się w nim miało zepsuć juz się zepsuło i zostało naprawione.
Moim zdaniem za taką cenę - jeśli planowawałeś zmianę puchy - warto brać.
Ale przyjrzyj się jeszcze raz wątkowi od początku, bo mam wątpliwości, czy to jest do zakupu za 725 funtów:
http://canon-board.info/showthread.php?p=263015#post263015
Shark-uk
05-01-2007, 14:19
Jakiś czas temu strasznie mocno się napaliłem własnie na 5D z refurba bo ceny były fajne , po tym jak już z "kasą w ręku" licytowałem zawzięcie to delaj foce z 350D. Okazało się że naprawde żadko kiedy cany za 5D schodzą poniżej 1000 funtów
Macie może jakieś doświadczenia ze sprzedawcą "Canon outlet" na ebay UK?
http://search.ebay.co.uk/_W0QQfrppZ25QQsassZcanonQ5fuk1QQfgtpZ4
Refurbowany 5D można wyrwać od 725 funtów, tj. od ok. 4200zl.
http://cgi.ebay.co.uk/Canon-Outlet-Digital-EOS-5D-Body-Only-Refurbished_W0QQitemZ280067102670QQihZ018QQcategor yZ31388QQrdZ1QQcmdZViewItem?hash=item280067102670
te 725 funtów to cena początkowa. Aukcja zakończy się zapewne ceną powyżej 1200 GBP
te 725 funtów to cena początkowa. Aukcja zakończy się zapewne ceną powyżej 1200 GBP
Możliwe, do 1000GBP myślę, że warto brać. Powyżej już napewno nie kupię.
Chomiczq
06-01-2007, 16:12
Witajcie, kupiłem w lutym 2006 refurba 300D. Stan idealny / folijka śmierdzi nowością, natrzaskanych 30k zdjęć bez problemów. DO 1000 GBP nie ma się co zastanawiać i brać refurba. Ale poczekajcie do lutego, może faktycznie "coś" drgnie i 5D zejdzie na miesiącach do około 6k PLN