Zobacz pełną wersję : Jaka treść oświadczenia o prawach do zdjęć ???
arci1981
05-01-2007, 01:16
Witam!
Mam pewien problem i chciałbym uzyskać jakąś pomoc w tym temacie. Przez ostatni rok zajmowałem się robieniem zdjęć na zawodach żużlowych w moim mieście. Oczywiście czysto amatorsko :) Teraz (jeszcze przed nowym sezonem żużlowym) dostałem propozycję kupna moich zdjęć przez zawodników. Fotki mają być wykorzystane głównie do oklejania samochodu, kartek dla kibiców i kalendarzy. Kwestie finansowe i możliwości wykorzystania zdjęć mam już dogadane.
Każdy z zawodników potrzebuje jakieś oświadczenie, że ma prawo wykorzystać te fotki do określonych celów lub coś w tym stylu. I tu właśnie jest moje pytanie - jaką treść powinno posiadać takie oświadczenie?
Jestem totalnym amatorem pstrykania i nie miałem z tym nigdy do czynienia. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Z góry dzięki.
lukasz_p
05-01-2007, 17:36
Przede wszystkim pytanie - jak sie umowiles?
Pozwalasz na okreslone wykorzystanie swoich zdjec (czyli udzielasz licencji) czy po prostu "sprzedajesz" zdjecia (przenosisz autorskie prawa majatkowe do nich).
Tak czy inaczej polecam zawrzec pisemna umowe, z ktorej bedzie wynikalo kto co komu, dodatkowo w tego typu umowach wskazuje sie okreslone "pola eksploatacji" (czyli inaczej mowiac sposob krzystania ze zdjec).
Moze pojawia sie pare dziwnych slow, ale nie ma tu jakiejs wielkiej filozofii.
A jamam pytanie inne. RObilem fotki na koncertach Dzemu obiecalem chlopakom kopie ich ale jesli chcieliby wykorzystac to gdzies to nie mialbym nic przeciwko. W sumie na kasie z tych fotek mi nie zalezy, mam z nimi bardzo fajne uklady , nie ma problemu z foceniem na scenach, zawsze mile spotkania, wiec tak naprawde nie chcialbym za to zadnej kasy. No ale wiadomo ze w dzisiejszych czasach na gebe to sie nic nie zalatwia. Jak musialby wygladac zapis takiego przekazania fotek i ze nie bede zadal zyskow z publikacji czy wykorzystania w innych celach. Czy w takim wypadku pisze sie to jako dla zespolu czy dla kazdego czlonka oddzielnie? Ma ktos wiedze na ten temat? Bede wdzieczny za pomoc.
arci1981
05-01-2007, 21:45
Przede wszystkim pytanie - jak sie umowiles?
Pozwalasz na okreslone wykorzystanie swoich zdjec (czyli udzielasz licencji) czy po prostu "sprzedajesz" zdjecia (przenosisz autorskie prawa majatkowe do nich).
Tak czy inaczej polecam zawrzec pisemna umowe, z ktorej bedzie wynikalo kto co komu, dodatkowo w tego typu umowach wskazuje sie okreslone "pola eksploatacji" (czyli inaczej mowiac sposob krzystania ze zdjec).
Moze pojawia sie pare dziwnych slow, ale nie ma tu jakiejs wielkiej filozofii.
Pozwalam na wykorzystanie moich zdjęć - umówiłem się też konkretnie do czego mogą być wykorzystane.
lukasz_p
05-01-2007, 23:58
Pozwalam na wykorzystanie moich zdjęć - umówiłem się też konkretnie do czego mogą być wykorzystane.
To teraz pozostaje tylko to opisac. Raczej nie znajdziesz wzoru ktory w 100% bedzie pasowal Tobie do Twojej konkretnej sytuacji (m.in. dlatego, ze generalnie zasadą jest swoboda umow, a przewaznie kazda sytuacja jest nieco inna), wiec poszperaj po necie i zrob jakas kompilacje albo napisz jak uwazasz. Skup sie na tematach, ktore masz w umowie uregulowac, jak to dokladnie ujmiesz slowami ma nieco drugorzedne znaczenie /oczywiscie w pewnych granicach i nie pisz bzdur ;-) ale generalnie jak bedziesz wiedzial co i jak chesz ustalic a pozniej to napiszesz to powinno byc OK/
Generalnie zawierasz "umowe o korzystanie z utworu" (mozesz to nazwac licencja), tudziez udzielasz "upoważnienia do korzystania z utworu ".
Oprocz okreslenia tak jak pisalem wcześniej podstawowych rzeczy
- kto (Ty)
- komu (zawodnicy?)
- co (utwór - określone dokładnie foty)
oraz tych "pol eksploatacji" (czyli tego, w jaki sposob mozna korzystac z Twoich zdjec, tez mozesz dopisac gdzie - w RP) okresl jeszcze nastepujace kwestie:
- czy udzielasz licencji wylacznej czy niewylacznej (tzn. czy dajesz wylacznosc tylko tej osobie czy tez mozesz udzielic dalej kolejnych upowaznienia innym osobom co zdjec bedacych przedmiotem umowy)
- czy udzielasz licencji na czas oznaczony czy nieoznaczony (okreslasz czas jej trwania i terminy wypowiedzenia, albo nie okreslasz i jest zawarta na czas nieoznaczony, wtedy stosuje sie terminy ustawowe wypowiedzenia - 1 rok; BTW - jak dłużej niż 5 lat, to i tak uwaza sie licencje za udzielona na czas nieoznaczony)
- wynagrodzenie (czy przysluguje Ci czy nie, jesli tak - ile, kiedy platne, w jaki sposob itd.)
Co do tych "pol eksploatacji" to ludze czesto po prostu przezpisuja z ustawy przykladowy katalog pol ekslpotacji /zreszta nie ma w tym nic zlego/
i pisza, ze
"pola eksploatacji stanowią:
1) w zakresie utrwalania i zwielokrotniania utworu - wytwarzanie określoną techniką egzemplarzy utworu, w tym techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową;
2) w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których utwór utrwalono - wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy;
3) w zakresie rozpowszechniania utworu w sposób inny niż określony w pkt 2 - publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym."
(co bardziej gorliwi wymieniaja wszystkie pola eksplotacja jakie znaja albo jakie im przyjda do glowy, co czesto zajmuje mnostwo miejsca ;-)
i wsio - masz dosc standardowa umowe, choc oczywiscie zawsze mozna dalej brnac w szczegoly 8-)
Powodzenia ;-)
lukasz_p
06-01-2007, 00:10
A jamam pytanie inne. RObilem fotki na koncertach Dzemu obiecalem chlopakom kopie ich ale jesli chcieliby wykorzystac to gdzies to nie mialbym nic przeciwko. W sumie na kasie z tych fotek mi nie zalezy, mam z nimi bardzo fajne uklady , nie ma problemu z foceniem na scenach, zawsze mile spotkania, wiec tak naprawde nie chcialbym za to zadnej kasy. No ale wiadomo ze w dzisiejszych czasach na gebe to sie nic nie zalatwia. Jak musialby wygladac zapis takiego przekazania fotek i ze nie bede zadal zyskow z publikacji czy wykorzystania w innych celach.
Czyli podsumowujac to co napisalem w odpowiedzi arciemu1981, udzielasz im np. na czas nieoznaczony nieoodplatnie licencji niewylacznej na takich a takich polach eksploatacji...
Czy w takim wypadku pisze sie to jako dla zespolu czy dla kazdego czlonka oddzielnie? Ma ktos wiedze na ten temat? Bede wdzieczny za pomoc.
A to zalezy jak oni dzialaja na szeroko pojetym gruncie gospodarczym (a jak - tego nie wiem, ustal :smile: )
arci1981
06-01-2007, 01:14
Generalnie zawierasz "umowe o korzystanie z utworu" (mozesz to nazwac licencja), tudziez udzielasz "upoważnienia do korzystania z utworu ".
Oprocz okreslenia tak jak pisalem wcześniej podstawowych rzeczy
- kto (Ty)
- komu (zawodnicy?)
- co (utwór - określone dokładnie foty)
oraz tych "pol eksploatacji" (czyli tego, w jaki sposob mozna korzystac z Twoich zdjec, tez mozesz dopisac gdzie - w RP) okresl jeszcze nastepujace kwestie:
- czy udzielasz licencji wylacznej czy niewylacznej (tzn. czy dajesz wylacznosc tylko tej osobie czy tez mozesz udzielic dalej kolejnych upowaznienia innym osobom co zdjec bedacych przedmiotem umowy)
- czy udzielasz licencji na czas oznaczony czy nieoznaczony (okreslasz czas jej trwania i terminy wypowiedzenia, albo nie okreslasz i jest zawarta na czas nieoznaczony, wtedy stosuje sie terminy ustawowe wypowiedzenia - 1 rok; BTW - jak dłużej niż 5 lat, to i tak uwaza sie licencje za udzielona na czas nieoznaczony)
- wynagrodzenie (czy przysluguje Ci czy nie, jesli tak - ile, kiedy platne, w jaki sposob itd.)
Wielkie dzięki za info. Myślę, że teraz już wiem jak napisać tą umowę. Pozdrawiam