Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw na początek.
Witam
rozpocząłem swoją przygodę z cyfrowym lustrem. Do tej pory biegałem z ZENITem a cyfrowo bawiłem się długo z C5050 którego tak jak ZENITa nie pozbędę się nigdy. Ale do rzeczy.
Stałem się średnio szczęśliwym posiadaczem 400D z kitem i brakuje mi szkieł.
Co byście polecili na początek ? raczej oscyluję w ogniskowych 18 - 200
jakimi obiektywami to zapełnić ?
chcę przeznaczyć na ten cel jakieś 1000 zł i używki wchodzą w grę.
Co myślicie o redukcji na M42 ? trochę mam takich szkieł i czy jest sens podpinać to pod 400D ? mam fajne macro, szerokie, i tele słynną 500
czy to co spotyka się na aukcjach za 45zł :) wystarczy jako redukcja czy potrzebna jest jeszcze jakaś soczewka do tego co by ostrzył w pełnym zakresie ?
Poradźcie proszę
Co byście polecili na początek ? raczej oscyluję w ogniskowych 18 - 200
jakimi obiektywami to zapełnić ?
Czy zajrzałeś choć trochę tu na forum? Bo byś wiedział, że jedną z lepszych opcji jest dokupić do kita Sigmę 70-300 APO i po kłopocie.
dzięki Piast9
wiesz ... czytam to forum już tak długo, że mam w głowie niezły zamęt dlatego postanowiłem się zalogować, zapytać i potwierdzić moje jakieś tam przemyślenia.
Nie chcę nikogo wnerwiać.
Polecamy wyszukiwarke: http://www.google.pl/search?q=m42+forum
Jak masz szkla na M42 to nie ma problemu zeby sie nimi pobawic. Wystarczy przejsciowka za 50 pln, ale jak chcesz miec potwierdzenie ostrosci to zaopatrz sie w cos takiego:
http://allegro.pl/item154359627_nowosc_adapter_m42_eos_potwierdz_ost rosci.html
Jesli jestes SZCZESLIWYM posiadaczem kita :roll: to dokup sobie tylko jakies tele w stylu sigma 70-300 albo troche drozszego canona 100-300.
Do tej pory biegałem z ZENITem a cyfrowo bawiłem się długo z C5050 którego tak jak ZENITa nie pozbędę się nigdy.
Coś w tym jest :-)
Sam zaczynałem od aparatów Zenit (których 4 egzemplarze mam i też się ich nie pozbędę), Pentacon i Pracitca (też mam i też nie sprzedam :-) )
Gratulacje :!:
Witaj w cyfrowym świecie :!: :!: :!:
Co byście polecili na początek ? raczej oscyluję w ogniskowych 18 - 200 jakimi obiektywami to zapełnić ?
Co prawda jest taki obiektyw Sigmy (link (http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/13)), jednak go nie polecam.
W zakresie 18-200 widziałbym raczej 2-3 obiektywy (popatrz na moją stopkę oraz na stopki innych użytkowników forum).
Oczywiście wszystko zależy od potrzeb i oczekiwań.
chcę przeznaczyć na ten cel jakieś 1000 zł i używki wchodzą w grę.
Tu może być problem :-(
Natomiast jeżeli kupiłeś aparat z kitem, to możesz już pokombinować.
Kit w zakresie 18-30 mm jest całkiem dobry. Za ok. 1.000,- zł. kupisz uzupełnienie kita do 70-75 mm lub nabędziesz obiektyw w granicach 70-200 lub 70-300.
Co myślicie o redukcji na M42 ? trochę mam takich szkieł i czy jest sens podpinać to pod 400D ?
Nie używam - ale można się doczytać, że spora ilość użytkowników jest zadowolona.
M@riusz
Abarth a moze inaczej... chcesz przeznaczyc 1000 zł na szkło ale tak do konca nie okresliłes jakie to ma byc szkło bo zakres ogniskowych w ktorych sie poruszasz to troche za mało informacji (chyba ze sie czepiam ;))
ma to byc przedłuzenie kita, czy moze szukasz na początek szkła którym mozna kita (bo jak to ktos tu napisał... sama nazwa "kita" wskazuje ze jest do kitu ;)) zastąpic??
opcja pierwsza(przedłużka) to nie wiem co moge uczciwie polecic za tą kase
opcja druga(podmiana) to poleciłbym Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD moze to nie jest dokładnie suplement kita ale szkło ktore ładnie go zastąpi moze poza szerokim kątem(ale zakłądamy ze kita nie wywalasz wiec w razie "W" masz te 17mm) bo jest jasne,naprawde ładnie rysuje i do 1000 zł(oczywiscie używka) moim zdaniem nie znajdziesz lepszego szkła :)
tylko nie testuj go na kartkach bo wyjdzie ze nie działa w nim AF itp ;)(tu kilku popsuło Tamrony kartkami testowymi :D)
tu masz test tego szkiełka
http://optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=26
Gratuluje wejscia w cyfrowy swiat. To forum jest chyba zeby pytac, wiec nie sadze zeby byly zle pytania, nawet jezeli odpowiedz mozna znalesc w wyszukiwarce.
Ja mam dwie alternatywne rekomendacje skoku w swiat tolanej jakosci optycznej:
50/1.8 tania stalka za 400zl, bedzie fajna do portretow, bardzo ostry obiektyw, rozwija.
70-200/4 doskonaly zoom gwarantujacy kazdemu magiczne rezulataty. Prawdopodobnie najostrzejszy zoom Canona. Niestety drozszy niz 1000zl, jednak przy obecnym kursie dolara, jezeli ktos moze ci go przywiezc z USA to cena 1500 zl za lekko urzywany egzemplarz moze byc realna. Nowy w USA w granicach 1800 zl.
Kolekcjoner
06-01-2007, 02:51
(...)70-200/4 doskonaly zoom gwarantujacy kazdemu magiczne rezulataty. Prawdopodobnie najostrzejszy zoom Canona. Niestety drozszy niz 1000zl, jednak przy obecnym kursie dolara, jezeli ktos moze ci go przywiezc z USA to cena 1500 zl za lekko urzywany egzemplarz moze byc realna. Nowy w USA w granicach 1800 zl.
Zdarzają się i u nas za taką cenę - oczywiście używki ale tu ryzyko jest minimalne :). Trzeba po prostu śledzić net - bynajmniej nie tylko allegro :D.
Polecam Canona 24-85mm 3,5-4,5 USM. Test na optyczne.pl (nie potwierdzam przedstawionej tam tezy, że gorzej ostrzy na 85mm). Dla mnie ostrość i szybkość biją kita na głowę, a zakres ogniskowych jest dość uniwersalny.
dzięki wszystkim za odpowiedzi ...
Skipper właśnie myślę nad zamianą na tego tamrona SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD trochę o nim poczytałem i zastanawiam się ... i bliżej mi już chyba do kupna tego sprzętu.
z innych informacji to kupiłem pierścień do M42 i faktycznie rewelka ... przyzwyczajenia z zenita pozwalają na bezbłędne niemalże focenie ... w szczególności macro
ktoś tam nie jeden raz pisał KIT jest do kitu ... powiem że po zrobieniu kilku fotek widzę że jednak ten kit nie jest taki do kitu i jako szeroki kąt można go mieć fakt że im bliżej 55 tym się gorsza mgła robi ale jesli używa się tego słoika do 30 to faktycznie warto go zostawić w swojej torbie
także chyba kupię tego tamrona a następny zakup będzie w granicach 70-300 ale co to będzie tego jescze nie wiem
emisiaczek
11-01-2007, 15:37
;) ja bym bral KIT-a od hakira podobno lepszy niz L-ka ;P