Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Storage viewer - moj nowy dodatek do 5D

alap
04-01-2007, 00:36
Witam,

Fotografia cyfrowa nie przestaje mnie zadziwiać.
Mój nowy nabytek to Epson P-3000 - Multimedia Storage Viewer.

Moim zdaniem rewelacyjny dodatek do aparatu, polecam.
szybkość pracy rewelacja, jakość ekranu - marzenie.

Brakuje mi tylko możliwości podejrzenia zdjęć jeszcze w aparacie. Niby sprzęt działa jako USB Host ale niestety nie rozpoznaje 5D jako źródła. czy ktoś wie jak z innymi aparatami?

Pozdrowienia,
Alap

szymcik
04-01-2007, 01:21
Bawiłem sie tym:
http://pl.europe.creative.com/products/product.asp?category=213&subcategory=214&product=15752
i myśle że nawet nie mając aparatu jest to godne uwagi :]

alap
04-01-2007, 01:33
wygląda nieźle.

A jak z RAW-ami? czyta i wyświetla?, jaką ma rozdzielczość ekranu? Czy soft automatycznie backup-uje z kart CF?

kula
04-01-2007, 12:21
iRiver tez ma taka opcje
link :) (http://www.iriver.pl/spec.php?prodname=H340)

Zdjęcia z aparatów cyfrowych mogą być przesyłane bezpośrednio do odtwarzacza, ponieważ obsługuje on funkcję USB Host.

Ponieważ seria H300 obsługuje funkcję USB Host, dane z innych urządzeń UMS mogą być przesyłane bezpośrednio do odtwarzacza przy wykorzystaniu jednego przewodu bez konieczności użycia komputera.

Wszystkich użytkowników aparatów cyfrowych, którzy czekali na powyższą funkcję, z pewnością ucieszy fakt, że do odtwarzaczy z serii H300 można przesyłać pliki bezpośrednio z innych urządzeń USB, takich jak np. aparat cyfrowy. Zawarta w odtwarzaczu funkcja przeglądarki uczyni tą czynność jeszcze łatwiejszą.

Nemeo
04-01-2007, 12:28
Bawiłem sie tym:
http://pl.europe.creative.com/products/product.asp?category=213&subcategory=214&product=15752
i myśle że nawet nie mając aparatu jest to godne uwagi :]

Fajny, tylko szkoda że nie czyta RAW-ów, dlatego u mnie odpada.

Jerry99
04-01-2007, 13:00
Mój nowy nabytek to Epson P-3000 - Multimedia Storage Viewer.

Moim zdaniem rewelacyjny dodatek do aparatu, polecam.
szybkość pracy rewelacja, jakość ekranu - marzenie.

Brakuje mi tylko możliwości podejrzenia zdjęć jeszcze w aparacie. Niby sprzęt działa jako USB Host ale niestety nie rozpoznaje 5D jako źródła. czy ktoś wie jak z innymi aparatami?

Ale po co chcesz podglądać? Dodatkowe kable?
Przekładasz kartę CF i wcale nie musisz ich jeszcze zrzucać - możesz tylko przejrzeć to co jest na karcie (wszak aparat też będzie je czytał z karty) - zamiast "Backup CF card" wybierasz "Browse CF card"

Większym problemem dla mnie jest brak obsługi niektórych drukarek (np. Canon Selphy 720, mimo obsługi PictBridge z obu stron)... używam P-5000 i rzeczywiście to bardzo zacne urządzenie... :) Wreszcie obsługuje AdobeRGB...

alap
04-01-2007, 18:47
[QUOTE=Jerry99;262593]Ale po co chcesz podglądać? Dodatkowe kable?
Przekładasz kartę CF i wcale nie musisz ich jeszcze zrzucać - możesz tylko przejrzeć to co jest na karcie (wszak aparat też będzie je czytał z karty) - zamiast "Backup CF card" wybierasz "Browse CF card"

Wiem, że brzmi to trochę głupio ale taki sobie wymysliłem setup, że jak mam aparat na statywie, to mógłbym sobie podłączyć Epsona i żeby od razu po zrobieniu zdjęcia Epson pokazał co zrobiłem.
Jak to piszę to sam widzę jaki to idiotyzm, sorry - oczywiscie masz rację łatwiej będzie wyjąc CF-a z aparatu i przejrzeć w spokoju.

Kula:
iriver wygląda cool ale to inna kategoria - ekranik mniejszy od tego co mam w aparacie, no i brak slotu CF, więc trzeba szczytywać kabelkiem - do backupu w terenie to chyba gorszy koncept. Może wiesz czy można w ten sposób szczytać tym iRiverem zdjęcia z np. 5D? Czy może wymaga aparatu który widziany jest przez PC jak dysk zewnętrzny?

alap

muflon
04-01-2007, 18:54
Wiem, że brzmi to trochę głupio
Ani trochę :) Zaryzykowałbym stwierdzenie, że to pierwszy sensowny argument za podłączaniem databanku bezpośrednio do aparatu jaki słyszałem ;-)

Jerry99
04-01-2007, 20:54
Ani trochę :) Zaryzykowałbym stwierdzenie, że to pierwszy sensowny argument za podłączaniem databanku bezpośrednio do aparatu jaki słyszałem ;-)

Ale przydałby się taki Capture One Pro na Epsona... :lol: