Zobacz pełną wersję : zapis raw+jpg w 30D
mam problem po wybraniu opcji raw+jpg w aparacie widac tylko jpg
a po zgraniu na kompa są 2 jpegi
czy cos jest nie tak? a moze cos zle ustawiłem...
czytałem o tym na forum(o D350) szukałem w google i nic
wydaje mi sie ze niema to nic w spólnego ze sterownikami bo juz w aparacie widac tylko jpg wiec cos chyba nie gra
ok ale czy zawsze tak jest ze przy zapisie raw+jpg
w aparacie na karcie widac tylko jpga czy to nie dziwne?
nie wiem nie interswalo mnie to nigdy bo i tak uzywam czytnika - ale jak go nie mialem i lecialem z aparatu (wowczas to byl 350D), to zeby zgrac rawy musialem zainstalowac sterowniki canona. W 30D widac jest tak samo.
Ta się dzieje jeżeli podczas instlowania sterowników do aparatu jako przegladarke raw wybrałeś np. PS lub cos podobnego. Wtedy jak podłączysz aparat do kompa to w folderze "Canon EOS 30" widać "podwójne" pliki, o tej samej nazwie i jako "jpg". Kopiując je na kompa z tego folderu od razu konwertują ci się raw'y na jpg. Na karcie cały czas mieszkają raw'y!!!
Aby mieć raw'y to najprościej włożyć kartę do czytnika i wtedy zobaczysz "jpg" i "raw". Gdyby Canon napisał sterowniki, że kartę w aparacie widać jako dysk, to wtedy nie musiałbyś kupować czytnika (zresztą to nie jest wielki wydatek a przydatność wielka), tylko kopiowałbyś pliki od razu.
W 400D mam dokładnie ten sam problem. Przy ustawieniach RAW+jpg mam 2 pliki jpg, ale przy ustawieniu tylko RAW, mam RAWa. Nie instalowałem softu Canona, bo nie było mi to potrzebne do szczęścia.
Czy jak zainstaluję, to będzie widział RAW i jpgi?
ErnestPierwszy
04-01-2007, 21:08
Mam zainstalowany soft Canona i zgrywam zdjęcia przez EOS UTILITY i nie ma problemu z RAW+JPG, mam 2 pliki rawa i jpga...
Kolekcjoner
04-01-2007, 21:35
Zawsze mam *.CR2 i *.JPG. Zgrywam poprzez czytnik.
Kablem też mam oba formaty i nie mam problemu.
M@riusz
W 400D mam dokładnie ten sam problem. Przy ustawieniach RAW+jpg mam 2 pliki jpg, ale przy ustawieniu tylko RAW, mam RAWa. Nie instalowałem softu Canona, bo nie było mi to potrzebne do szczęścia.
Czy jak zainstaluję, to będzie widział RAW i jpgi?
tak przeciez napisalem juz Ci to w 1 poscie :)
Zawsze mam *.CR2 i *.JPG. Zgrywam poprzez czytnik.
ja tak samo. wszystko poprawnie
kanonier
04-01-2007, 23:41
mam problem po wybraniu opcji raw+jpg w aparacie widac tylko jpg
a po zgraniu na kompa są 2 jpegi
czy cos jest nie tak? a moze cos zle ustawiłem...
czytałem o tym na forum(o D350) szukałem w google i nic
wydaje mi sie ze niema to nic w spólnego ze sterownikami bo juz w aparacie widac tylko jpg wiec cos chyba nie gra
Przestawcie sobie aparaty z funkcji FULL AUTO na inne pozycje.
To od razu wyleczy Wasze aparaty :^)
Aby mieć raw'y to najprościej włożyć kartę do czytnika i wtedy zobaczysz "jpg" i "raw". Gdyby Canon napisał sterowniki, że kartę w aparacie widać jako dysk, to wtedy nie musiałbyś kupować czytnika (zresztą to nie jest wielki wydatek a przydatność wielka), tylko kopiowałbyś pliki od razu.
mam czytnik i miałes racje po zgraniu jest ok
ale ja nieinstalowałem zadnych sterowników poprostu podłaczam aparat do kompa i widzi go jako dysk... i tyle wiec niewiem jak to jest do konca
pozdrawiam
Tez tak miałem. Rozwiązanie - najnowszy soft Canona do 30D lub czytnik. Było na forum już kilka razy...