Zobacz pełną wersję : Prędkość zapisu w 300D...?!?!
Po przestudiowaniu instrukcji obsługi i kilku stron ze specyfikacjami zwracam się z prośbą do tych którzy będą mogli mi pomóc :]
Mianowicie...czy ktoś wie z jaką prędkością Canon EOS 300D zapisuje pliki na karcie?!?!?! Interesuje mnie prędkość w MB/s...
z góry dzięki!!!
Baaaaarrrrrrdzo wolno.Na poważnie to kupno szybkiej karty w przypadku 300D mija sie z celem bo zapis to ok 1-1,2 mb/sek aczkolwiek jesli masz wiecej pieniążków to kub szybszą bo z czytnikiem zdjęcia bedą się szybciej zgrywać na komputer.
ehhh tak myślałem...patrząc na to jak wolno zgrywa sie fotki bezpośrednio z puszki na komputer...mam średnio szybkiego Kingstona elite pro 1GB 50X nie narzekam ale mogłoby byc szybciej w niektórych sytuacjach...
Tylko kup dobry czytnik..bo sam się kiedyś wkopałem i kupiłem jakieś cuś :D co niestety w porywach na Pretecu osiąga 4MB/s :-(
huuuuuuh...to ostro...
czytnik mam w porządku pracuje kilka razy szybciej niz aparat
przemielił juz prawie 15 GB materiału ;)
zgrywanie karty gigowej z puszki to naprawde fajna sprawa, bo mozna jakis film sobie w trakcie ogladnac;)
MacGyver
04-01-2007, 02:23
zgrywanie karty gigowej z puszki to naprawde fajna sprawa, bo mozna jakis film sobie w trakcie ogladnac;)
Albo wziąć prysznic i zrobić kolację :)
zgrywanie karty gigowej z puszki to naprawde fajna sprawa, bo mozna jakis film sobie w trakcie ogladnac
To się nazywa masochizm :lol:
W takim razie ja masochista :)
Ale Wy na prawde nie potraficie docenic tego czasu, ktory dzieki zgrywaniu zdjec bezposrednio z 300D, mozna "zyskac" - kilkadziesiat minut na zrobienie tego, na co zawsze brakuje czasu. A jakby to szybko zrzucic, to zaraz by sie w PSie siedzialo:)
ehhh...nie zawsze jest to bezpieczne ze względu na możliwe przepięcia, i może się w najlepszym przypadku dniazdo usb spalić i to przy puszcce co gorsza..:/ ja preferuje jednak czytnik w każdej sytuacji:]
MacGyver
04-01-2007, 16:39
Od pierwszego zrzucania fotek z 300D na kompa powtarzam sobie "trzeba kupić czytnik".... i tak jest do tej pory, zdążyłem się przyzwyczaić i właściwie zupełnie mi to nie przeszkadza - wracam z focenia, podpinam puszkę i zabieram się za coś innego, typu rozpakowywanie plecaka, mycie termosu itp. :)
o tym nie slyszalem. Czy Twoim zadniem takie ryzyko jest dosc znaczace, czy jest to tylko teoretycznie mozliwe, ale praktycznie sie nie zdarza?
Bagnet007
04-01-2007, 16:58
o tym nie slyszalem. Czy Twoim zadniem takie ryzyko jest dosc znaczace, czy jest to tylko teoretycznie mozliwe, ale praktycznie sie nie zdarza?
Nigdy nie mów nigdy :wink:
flaszka dla tego, kto w mojej poprzedniej wypowiedzi znajdzie "nigdy" :>
Bagnet007
04-01-2007, 21:02
flaszka dla tego, kto w mojej poprzedniej wypowiedzi znajdzie "nigdy" :>
Hmmm...
o tym nie slyszalem. Czy Twoim zadniem takie ryzyko jest dosc znaczace, czy jest to tylko teoretycznie mozliwe, ale praktycznie -nigdy- :mrgreen: :mrgreen: sie nie zdarza?
Zamiast flaszki może być Provia 100F :wink:
Na Canonie jeszce nie słyszałem ale mój brat ma minoltę i takie cos w tym modelu to dość częsta usterka, oczywiście jeśli nie uzywa się czytnika :]
Ale wystarczy że po dłuższym zgrywaniu zdjęć dotknie się okoloc USB na aparacie i czuć wyraźne ciepło...
Swoja droga kumpel ostatnioi opowiadał mi jak to u niego w bloku w pionie walnęła instalacja elektryczna i wszystko co było aktualnie do niej podłączone i włączoen ...przestało działac...np. komputer z podłączonym doń aparatem pewnie tez by przestał:]:mrgreen:
Hmmm...
Zamiast flaszki może być Provia 100F :wink:
Za zdolnosci manipulacyjne, to jedyne co, to moge Ci dac rekomendacje do Faktu 8)
Zas co do przepiec w sieci - to znam ten bol. Choc na szczescie sprzet foto wtedy nie ucierpial (RTV niestety tak). Ale to jest jednak sytuacja ekstremalna.
Mianowicie...czy ktoś wie z jaką prędkością Canon EOS 300D zapisuje pliki na karcie?!?!?!
Bardzo niewielką :-(
Nie pamiętam już, ale ślimaczyło się strasznie. Podobnie było w przypadku przesyłania z aparatu do komputera.
W przypadku transferu pomocny był czytnik (baaaardzo pomocny :smile: ). W przypadku zapisu - szybsza karta pomagała, ale niezbyt znacząco.
Co nie znaczy, że 300D jest złym sprzętem. Mimo, że trabant - jest znakomity (mając wybór 300D i 350D wybrałem 300D pomimo niewielkiej różnicy cen). Zrobiłem nim kilkanaście tysięcy zdjęć (ok.19.000) i byłem naprawdę zadowolony. W sumie jedną z niewielu wad był wolny zapis - co mi za bardzo nie przeszkadzało :-)
M@riusz