Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : fotografowanie owoców

vesper
02-01-2007, 22:36
przeszukałem na forum lecz nic na ten temat nie znalazłem. Chciałbym się zapytać jaki kolor tła najlepiej dobrać do kolorów owoców. Czy ktoś robi takie zdjęcia i mógł podzielić się trochę wiedzą na ten temat. będę bardzo wdzięczny

pozdrawiam Łukasz

Firrdun
02-01-2007, 22:45
Mysle, ze powinienes napisac jakie owoce i do czego zdjecia maja byc. Wydaje mi sie, ze kolor tla nie ma wiekszego znaczenia (poza przypadkami "zolty banan na zoltym tle" ;-)) Zreszta mysle, ze jezeli nie maja byc to pojedyncze owoce to dobrze jest sobie zrobic jakas ciekawa kompozycje i wtedy zdjecia sa ciekawsze, ale to zalezy do czego fotografia bedzie wykorzystana.

vesper
02-01-2007, 22:51
na początek zamierzam chyba zacząć od jabłek lubi bananów albo jakaś cytryna
zdjęcia raczej teraz to jeszcze się będę uczył ale w przyszłości zamierzam wystawić na jakiś stock

Firrdun
02-01-2007, 23:27
na początek zamierzam chyba zacząć od jabłek lubi bananów albo jakaś cytryna
zdjęcia raczej teraz to jeszcze się będę uczył ale w przyszłości zamierzam wystawić na jakiś stock

Czyli pojedynczo te owoce chcesz fotografowac? Na gladkim tle? I jakie masz mozliwosci oswietleniowe? Jezeli chcesz pojedyncze owoce focic na gladkim tle to skup sie na oswietleniu samego owocu, bo kolor tla to latwo w PS zmienic.

akustyk
02-01-2007, 23:34
do stockow? owoce? naprawde chcesz sie bawic w temat tak do za... oklepany, ze w kazdym serwisie stockowym na dzien dobry wysuzkiwarka wypluwa kilkaset na jedno kopyto robionych zdjec?

jesli jednak tak, to polecam przejrzec corbis.com czy indexstock.com i zaczac od zrzynania pomyslow, a potem kombinowac cos "od siebie"

vesper
02-01-2007, 23:55
nie no może nie tak od razu na stock, ale nie raz takze potrzebuję na allegro coś wystawić na razie żeby tylko złapać trochę techniki bo na razie to mam zerową
a właśnie oświetlenie buduję dopiero. Czy można wraz ze wbudowaną lampą błyskową oświetlać także oświetleniem jarzeniowym ?? Bo jak słyszę to przeważnie oświetla się żarówkami. I jaką powinna być ich moc aby jako tako to wyglądało. Na razie nie chcę budować jakiegoś studio czy coś, ale coś nie dużego na stole. Pytam bo ze zwykłą lampą wbudowaną to za ciekawe jakieś
zdjęcia nie wychodzą.
Przepraszam za lamerskie pytania ale jakoś muszę zacząć
Łukasz

akustyk
02-01-2007, 23:59
zarowkami tak, ale specjalnymi, dajacymi swiatlo o spektrum zblizonym do slonecznego. a jeszcze lepiej na lampach blyskowych, bo jak dluzej walczysz w studio to nie grzeja.

zajrzyj na te linki co podalem i poogladaj foty. ustawienia swiatla tam w sumie widac, wiec kwestia wykombinowac we wlasnym zakresie co i jak

adamek
03-01-2007, 00:14
I najważniejsze - nie mieszaj temperatur barwowych świateł (chyba że robisz to z premedytacją :) )

akustyk
03-01-2007, 00:26
I najważniejsze - nie mieszaj temperatur barwowych świateł (chyba że robisz to z premedytacją :) )

dobrze gado!

ja bym jeszcze napisal, ze do zarowek to bym filtry konwersyjne (80-tki) wkrecal, bo i w cyfrze z tak podlym swiatlem to sie samym balansem bieli kolorow dobrych nie zrobi, chocby skaly sra... :) ale chyba nie ma co, bo juz czlowiekowi kompletnie dynka odpadnie od informacji :)

vesper
03-01-2007, 16:39
dzięki za info a w żarówkach no to jakich rodzaji nie mieszać, aby temeperatura kolorów była taka sama ??

adamek
03-01-2007, 19:22
najprościej (na początek) - używaj o takich samych temperaturach barwowych.
czyli - takich samych. :)

vesper
03-01-2007, 20:41
dzieki a tak najprościej na początek to jakieś konkretne modele czy jakie ich moce polecasz ??

Firrdun
03-01-2007, 22:06
mozesz uzyc nawet zwyklych 60W zarowek. Chodzi o to zebys nie oswietlal np jazeniowka i zarowka bo swiatlo z nich ma rozna temperature barwowa.

gonzo44
21-11-2007, 16:07
Zwykłe żarówki słabo się sprawdzają bo dają mało światła i ostre cienie (na początku próbowałem z trzema lampkami nocnymi :/ ). Teraz mam dwie żarówki błyskowe z parasolkami i efekt jest o niebo lepszy. Dają one na tyle dużo światła, że nawet po odbiciu od parasolek i czasach 1/250 przysłonę czasem trzeba przymknąc do 22. Kolejnym krokiem zapewne jest tu softbox, a nawet ze dwa :-)

robgr85
22-11-2007, 01:49
najlepiej użyj białego lub czarnego tła - łatwo potem kupującemu zmieszać fotkę z jakąś inną... jeśli na serio chcesz robić fotki owoców/jedzenia to radzę poprzeglądać jakąś 'panią domu' lub jakieś czasopismo z przepisami na potrawy, i tam szukać inspiracji.

Powodzenia.
Robert