Zobacz pełną wersję : filtry do fotografi B&W
Witam,
Mam pytanie i prosbe ;)
Czy wiecie jakich najlepiej filtrow uzyc do fotografii B&W zeby sie nie bawic w photoshopie? Chodzi mi glownie o portrety.
z gory dziekuje i pozdrawiam!
zielony lub lepiej zolto-zielony do tonowania skory. generalnie, to w fotografii czarno-bialej podstawa do portretu
poza tym to pytanie podstawowe: co z szopki chcialbys zastapic?
to wybacz moje pytanie podstawowe, wolalam sie upewnic na tym dobrym forum. :) wole wiedziec cos z kilku zrodel
Dzieki za info!
Jak założysz zielony filtr to jasna będzie np. trawa i kolory koło zielonego (w kole z kolorami - zapomniałem jak to się zwie) a ciemne będą kolory przeciwne itd z innymi filtrami.
trawa jak trawa, ale zielony/zolto-zielony zwiekszaja kontrast pomiedzy odcieniami skory, akcentujac rysy twarzy i dodajac zdjeciom ludzi trojwymiarowosci.
do przyrody to bym raczej z zoltym lub pomaranczowym wyjezdzal
MacGyver
02-01-2007, 21:48
Tak jak napisał akustyk do portretu tu żółtozielony i zielony, przy czym ten pierwszy do światła dziennego, drugi do sztucznego (teoretycznie oczywiście). Filtr żółty ogólnie podnosi kontrast. Przy portrecie zastosowanie znajduje filtr jasnożółty i można go stosować do osób o ciemnej karnacji lub bardzo mocno opalonych, bo w innych przypadkach może nadmiernie rozjaśnić skórę.
baardzo Wam dziekuje!
Pozdrawiam!
lubie to forum bo sa konkretne odpowiedzi i nikt na nikogo za bardzo nie "jedzie" :)
Przy portrecie zastosowanie znajduje filtr jasnożółty i można go stosować do osób o ciemnej karnacji lub bardzo mocno opalonych, bo w innych przypadkach może nadmiernie rozjaśnić skórę.
a jeśli chce sfotografować kogoś o bardzo jasnej cerze? czy owe połączenie żółtego z zielonym będzie odpowiednie?
MacGyver
03-01-2007, 13:09
Filtr żółto-zielony (jedno szkiełko, nakładanie na siebie dwóch filtrów może pogorszyć jakość zdjęcia, chyba że to filtry bardzo wysokiej jakości, np b+w, marumi etc) jest generalnie uniwersalnym filtrem portretowym, zdjęcia Ci nie popsuje. Sam zielony najbardziej przyciemnia czerwienie, zółto-zielony zaś purpury.
A poza tym dużo też zależy od użytej kliszy, ale to już proponuję popróbować samemu.
dzięki :)
najbardziej zależy mi na tym aby cera nie wyszła zbyt blado i żeby podkreślić zielone oczy
MacGyver
03-01-2007, 13:36
Z zielonymi oczyma to jest ten problem że oba te filtry będą je rozjaśniać, w takim przypadku spróbowałbym filtra jasnoniebieskiego.
A ciekawy opis zastosowań wszystkich filtrów kolorowych do fotografii b&w znajdziesz tutaj (http://www.olbrycht.pl/b+w/opis/czarne.htm).
Niemniej to wszystko teoria, musisz popróbować sam