Zobacz pełną wersję : canon 500n - ile wytrzyma cr123?
witam.
zakupilem canona 500n i chyba czeka mnie wymiana baterii bo bedac na polowaniu zaczelo pokazywac polowe baterii ( a moze to wina temperatury,bo bolo mocno zimno i wialo) teraz jest ok. chcialem zakupic baterie,ale pan w fotolabie zaspiewal 20 zet za sztuke :/ tak wiec poszukam w necie.co polecacie w rozsadnej kwocie (do 10 zet szt) .a moze dostane tanio gdzies w fotojokerze ? albo gdzies w olsztynie,o ile sie ktos orientuje.
no i zasadnicze pytanie-ile wytrzymaja takie baterie (nie uzywam lampy blyskowej,autofuksiarza owszem) ? z 20 rolek?
piszczal
02-01-2007, 14:46
one tyle niestety kosztują można znaleśc po 17-18 zł.
Wytrzymują na dość długo, ale w rolkach filmu to już nie pamiętam.
MacGyver
02-01-2007, 14:46
Kup na przykład takie (http://allegro.pl/item153261552_najtaniej_2x_bateria_foto_duracell_m 3_cr_123_cr123.html) albo takie (http://allegro.pl/item153622438_energizer_123_a_2_sztuki_hit_cena_wy przedaz_.html)
A ile wytrzymają? To zależy od tego w jakich warunkach i ile fotografujesz, przy amatorskim pstrykaniu "od czasu do czasu" najczęściej padają ze starości, po dwóch lub więcej latach.
A fotojokerze rzeczywiście można je kupić, nie po dwie dychy ale z tego co pamiętam to cena też nie jest jakaś specjalnie rewelacyjna (taki zestawik: dwa Duracele + rolka Konica Centuria 12 klatek, raczej przeterminowana). Bywają też na stoiskach RTV & foto & etc w hipermarketach.
Mam ten sam aparat średnio wytrzymuje 25 rolek zależy od warunków. Wiadomo baterie na mrozie mają krótszą żywotność. Optymalnym rozwiązaniem jest zakup battery paka typ BP-8 o ile sie nie mylę. Wkładasz 4 paluszki i śmiga że aż miło. Koszt zakupu to około 70pln na allegro - jeśli robisz dużo filmów to szybko się zwraca.
Możesz też kupić baterie tu http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=32 po 7zyla sztuka.
miałem zawsze ten sam problem, też z początku śmigałem na 500n (sprzęt niezawodny). Zawsze warto nosić dodatkową pare bateri choćby juz uzywanych (nie zużytych). Pare razy mi się zdarzyło ze musiałem z bolem serca wracać z pleneru tak wściekły. W takiej chwili oddasz wszystko za choć jednego paluszka.
pawelnow
02-01-2007, 16:49
jeżeli pokazało pół baterii to moizliwe że w temp pokojowej pokaze całą ale tak jak mówią koledzy na ok 20 rolek wystarczy , rozsądnie kupic baterypack oszczednośc i chwyt lepszy
to może jeszcze wyciąg z instrukcji eos 500n
zdjęcia robione w temp. otoczenia +20'C
wszystkie zdjęcia bez błysku - 85 rolek
połowa zdjęć z błyskiem - 35 rolek
wszystkie zdjęcia z błyskiem - 17 rolek
zdjęcia robione w temp. otoczenia -10'C
wszystkie zdjęcia bez błysku - 60 rolek
połowa zdjęć z błyskiem - 25 rolek
wszystkie zdjęcia z błyskiem - 12 rolek
podane wartości dotyczą rolki 24-klatkowej
i oczywiście użytkowania lampy wbudowanej a nie zewnętrznej ;)
Z doświadczenia mogę powiedzieć że wychodzi to nawet lepiej...
Zimą warto mieć 2 kpl - jedne w kieszeni się grzeją a drugie robią zdjęcia...
i tak na zmianę... - to naprawdę dobre przy długich zimowych plenerach, albo kiedy mróz porządny - to chyba nie w tym roku...
W eos33v spokojnie wystarczają na ~50 rolek (36 klatek, bez błysku)
Ważne chyba jeszcze jest z jakimi obiektywami - duże tele z IS chyba zporo żrą, nie?
dzieki za wyczerpujace info !zaopatrze sie wiec w zapasowe.
mam jeszcze pytanie co do eosa 500n - dostal mi sie paproch na matowke-ale od wewnetrznej strony (mozliwe? jak on tam wlecial?) czy ma to jakikolwiek wplyw na zdjecia i ile moze kosztowac wyjecie tego? i czy jest sens? oczywiscie wszystko bylo ok dopoki nie wsadzilem łap do korpus-zauwazylem jakis wlos pod lustrem,to podnioslem delikatnie i wyjalem.niby wszystko ok,ale na matowce kilka chwil pozniej patrze - a w wizjerze czarna plamka.po zerknieciu-jest na matowce od wewnatrz.robic cos z tym czy zostawic?
i "po" klopocie - "oklepalem" ciut aparat od gory po ubodowiei paproszek sobie ladnie spadl :] a co do lustra-widze ze ma troche smug,takie jakby "film",jak po myciu szyb w domu.czyscic to czy nie ma to znaczenia?
mort_subite
03-01-2007, 10:56
"Smugi" na lustrze na jakość zdjęć wpływu nie mają. Jakby na sprawe nie spojrzeć, przy naświetlaniu lustro się podnosi.
Ale jeśli ma Cię to gryźć, to możesz wyczyścić ;-)
MacGyver
03-01-2007, 12:56
Zanieczyszczenia na matówce i lustrze oczywiście nie wpływają na jakość zdjęć, no bo niby jak miałby wpływać :)
Co do czyszczenia to koszt takiej usługi (Wrocław) to 20 zł.
Metody własnoręcznego czyszczenia matówki i lustra były opisywane na forum wielokrotnie, wpisz w forumową wyszukiwarkę "czyszczenie lustra" i "czyszczenie matówki", wyskoczy Ci po kilka wątków.
Zanieczyszczenia na matówce i lustrze oczywiście nie wpływają na jakość zdjęć, no bo niby jak miałby wpływać :)
Technicznie rzecz biorąc - nie mają, bo i jak.
Natomiast pośrednio - tu nie był bym pewien.
Ale pamiętajmy, że fotografia to nie tylko aparat. Zbędne elementy wyposażenia mogą wpływać irytująco na nastrój fotografującego, czyli również na jego stan ducha i możliwości percepcyjno - motoryczne (tak, wkurzony człowiek nie będzie trzymał równo kadru, który by zrobił bez paprocha), stając się sprzętowym ograniczeniem.
(-:
MacGyver
03-01-2007, 18:54
Zbędne elementy wyposażenia mogą wpływać irytująco na nastrój fotografującego, czyli również na jego stan ducha i możliwości percepcyjno - motoryczne (tak, wkurzony człowiek nie będzie trzymał równo kadru, który by zrobił bez paprocha), stając się sprzętowym ograniczeniem.
(-:
Oczywiście niesposób nie zgodzić się z tą tezą, aczkolwiek większy wpływ widziałbym w głośno pracujących silniczkach AF, których dźwięk może nieodwracalnie zdekoncentrować fotografującego w chwili kadrowania :-D
racja,wkurza strasznie.ile moze kosztowac wyczyszczenie matowki od wewnetrznej strony?bo samemu sie tam raczej nie idzie dostac.
MacGyver
03-01-2007, 20:38
Cena, o której napisałem, obejmuje czyszczenie lustra i matówki z obu stron
racja,wkurza strasznie.ile moze kosztowac wyczyszczenie matowki od wewnetrznej strony?bo samemu sie tam raczej nie idzie dostac.
Idzie, idzie. Zdejmujesz obiektyw, odwracasz aparat tak, żeby matówka była na dole, szukasz zaczepów blaszki sprężynującej - ona dwoma płaskimi wystającymi kawałkami jest wpuszczona do srodka - tam z tyłu, z gdzieś z przodu, bliżej bagnetu albo po bokach wchodzą zatrzaski w body.
Trzeba to odczepić, potem delikatnie obrócić aparat i łapać blaszkę z matówką nad lustrem. Pod matówką jest jeszcze jedna podkładeczka - lepiej jej nie zgubić i nie połamać.
Całość jest tak zrobiona, że jak opada na lustro to go nie rysuje (przynajmniej mi się nie zdarzyło)
oj,to moze lepiej nie bede sie w to bawil :P
A jak tam chcesz. Ja wiem, bo przekładałem sobie matówkę z klinem i mikrorastrem z EF-M do eos33v. Został mi wielki paproch między matówką i pryzmatem, ale jakoś nie chce mi się go wyławiać (-:
Aha, i oryginalną zarysowałem na brzegu.
Bagnet007
05-01-2007, 19:29
A jak tam chcesz. Ja wiem, bo przekładałem sobie matówkę z klinem i mikrorastrem z EF-M do eos33v. Został mi wielki paproch między matówką i pryzmatem, ale jakoś nie chce mi się go wyławiać (-:
Aha, i oryginalną zarysowałem na brzegu.
mały ot- pasowała czy trzeba było przycinać i czy ostrość na niej odpowiada temu co będzie na filmie ?
januszP.
05-01-2007, 19:34
ja kupuje tutaj http://www.hurt.com.pl/?o=shpc&i=7. Tanio i dobre.
Wystarczaja w eos-ie 33 na kilkadziesiat rolek. Dośc szybko na poczatku na wskaźniku okazuje spadek ale pozniej okazuje sie że wytrzymuja bardzo długo.
mały ot- pasowała czy trzeba było przycinać i czy ostrość na niej odpowiada temu co będzie na filmie ?
Kształtem jest identyczna. Tylko podkładkę spod matówki musiałem przełożyć również - i tą musiałem przypiłować, bo miała inny kształt, ale była z plastiku.
Ostrzenie najpierw sprawdziłem według AF, było idealnie (tj po przełożeniu grubszej podkładki z EF-M, bo na tej blaszanej z eosa była różnica między tym co ustawiłem na klinie a tym co by sobia AF widział). No a skoro tu było dobrze, to i na filmie musiało być.
Mam pytanko dotyczace EOS 500 i baterii:
Analogiem EOS'a (rozne modele) fotografuje juz od paru lat z roznymi przerwami, natomiast nigdy wczesniej nie przytrafila mi sie wymiana baterii w trakcie uzywania polowy filmu.
Pytanie, czy aparat wyswietli mi jakies info o koniecznej wymianie baterii?
Mowa o obecnym moim EOS'ie 500.
Chodzi glownie o to, ze czy moge teraz wymienic baterie jak mam jeszcze 20 klatek do uzycia bez obaw, ze strace polowe filmu??
Gringo997
27-03-2009, 14:09
u mnie w eosie 30 padla bateria gdy miałem założony film i niestety film jest do kosza:/ zgubił mu się licznik klatek i nie chciał przewijać filmu... zwinąć też nie chciał :/ zmieniłem baterie, włożyłem nowy film i śmiga jak się należy
MacGyver
27-03-2009, 15:08
Dziwne. Ja w swoim 33 ostatnio wymieniałem w połowie rolki i nic się nie stało. Tyle że baterie nie padły do końca, gdy je wymieniałem to aparat jeszcze działał.
FlatEric
27-03-2009, 15:26
A nawet szemrane. :) Mi się kiedyś w 50E rozładowała do zera bateria 2CR5 (za to kocham Duracella :evil:), tak że nawet wskaźnik słabej baterii nie świecił, równie dobrze mógłbym ją wyjąć w ogóle - aparat leżał w takim stanie z filmem chyba z tydzień i po wymianie baterii też nie było żadnych problemów z licznikiem.
Pzdr
Grzesiu