Zobacz pełną wersję : Filozofia i Logika - Co kupic
Witam
W przeciagu 2-3 miesiecy planuje zainwestowac troche piniedzy w sprzet.Chce zrobic upgrade jednego elementu ale nie wiem ktorego poniewaz nie wiem na ktorym bardziej zyskam
Posiadam to co mam (ponizej) wiec chcialem jedno zmienic.
Teraz w gre wchodza:
30D Body lub 70-200 IS USM f/4 ( bo juz sa tu na miescie)
Jak mysliscie ktory element dla was byl by bardziej przydatny w chwili wymiany.:confused:
Nie wiem- naprawde nie wiem co zrobic.Z czasem przyjdzie chwila ze napewno bede mial oba, ale nie moge miec ich naraz.Wiec pytam was
Meczyc sie dalej z body 350D i miec to niezle szkielko czy raczej wziac 30D i uganiac sie z nim i 17-40. Kilka razy bylem juz sprawdzac osobiscie 30D - bardzo przyjemy w uzytku i niesamowicie komfortowy - w porownaniu z 350D pod kazdym wzgledem
Sigmy uzywam sporadycznie (bo po prostu nie lubie ja za bardzo)
Lubie spoterke ale z taka sigma to moge isc w buraki fotki robic natomiast 70-200 dal bym nowe mozliwosci i jakosc
Dodam jeszcze tyle ze juz tyle razy dlon mnie bolala od trzymania tego kloca (uchwytu 350D) ze mam serdecznie dosc.
pomozcie :confused:
Tomasz1972
01-01-2007, 16:38
Wybrałbym szkło .
Ja też brałbym obiektyw
Pozdr
Artur
wez szklo.
a jak bedziesz mial juz kase na body to moze sie okazac z jest tansze:)
cena szkla raczej sie nie zmieni:-(
Ja bym brał szkło.
Tylko że.... jak nie jesteś pewny czy bartdziej potrzebujesz aparat czy obiektyw to... nie bierz niczego. :)
A jak się upewnisz to wtedy kupuj. :)
...A jak się upewnisz to wtedy kupuj. :)
caly czas sie upewniam i decyduje :-?
Jak mysliscie ktory element dla was byl by bardziej przydatny w chwili wymiany.:confused:
brałbym szkło a co do body to może pełna klatka?? poczekaj na obniżkę 5D lub następny model full frame. po mojemu szkoda dziś zmieniać 350D na 30D. teraz kupowałbym szkła a za rok czy dwa zmiana body. Inaczej to niepotrzebnie wydana kasa imho..
stdanielo
01-01-2007, 20:19
szkło
Pszczola
01-01-2007, 20:23
Obiektyw.
kanonier
01-01-2007, 21:39
jedno i drugie
bo po kiego mi 30D z 18-55 ??
bo po kiego mi 70-200/4 IS z 350D ?
stdanielo
01-01-2007, 22:09
jedno i drugie
bo po kiego mi 30D z 18-55 ??
bo po kiego mi 70-200/4 IS z 350D ?
??? ciekawe rozumowanie
Ja też proponuję obiektyw, ale w moim przypadku bez IS
A ja polecam przeczytać ten wątek
http://canon-board.info/showthread.php?t=12699
To rozwiązuje sprawę uchwytu :)
Jeżeli możesz obyć się bez AF to polecam obiektyw Sonnar 2.8/180 od Pentacona Sixa. Pod względem ostrości przy f=4 to jest praktycznie to samo co Canon 70-200 f4. Sprawdzałem. Pełny Manual, ale cena inna.
Więc wersja niskobudżetowa posiadania wygodnego aparatu i porządnego obiektywu 200 mm wyniesie cię od 300 do 600 PLN
350D chyba nie jest taki zły. Mój 300D jest super wygodny, ale jest tak woooooooolnyyyy... że to załamuje.
a nie lepiej 20D i używany 70-200 może starczy na 2 elementy
Kolekcjoner
04-01-2007, 02:31
Ja bym brał łobiektyw;) ze wskazaniem wzięcia na wstrzymanie:) i zastanowienia się ponownie co mi tak na prawdę jest potrzebne. Jeśli chodzi o puszkę to rzeczywiście może warto poczekać przynajmniej do marca.
czekam czekam. szklo tez zaczeka. a cena moze conajwyzej spasc
Bierz szkło, jak wyjdzie 40D, to 30D będzie tanieć.
ErnestPierwszy
04-01-2007, 21:24
Ja wybrałem 30D po zrobieniu 5500 zdjęć 350-tką. Z 70-200 wcale bym nie korzystał. Robię zdjęcia ludzi i tamron 28-75 jest wystarczający, dłużej nie potrzeba (przydałby się lepszy AF np. 24-70L:) prędzej kupię 85f1.8.
Zastanawiam się nad dokupieniem 17-40, bo nie mam nic szerokiego, ale chyba mimo postów na CB, żebym nie brał 17-35 tamrona to chyba kupię tego ostatniego - cena. Ty już masz 17-40 wiec:)
30D jest superszybki w porównaniu z 350D, duży i jasny celownik, magnezowa obudowa, i ciszej klapie lustrem. Dla mnie bomba. Sama przyjemność pracować z takim aparatem...
zdaje sobie z tego sprawe doskonale bracie. mialem 2 razy w rekach okazje probowac na dluzsza chwile. ale to byl tylko sklep.
no nic.
dzieki za podpowiedzi.czas pokaze co to bedzie....
pozdrawiam
bierz szkło i to zdecydowanie:) ja wprawdzie najpierw kupiłem aparat i teraz kompletuje szkła ale po prostu nie mialem zadnego body :D
w tym roku pojawią sie jakies nowosci (może legendarne juz 3D i pewnie nastepca 30D) wiec moze ju na wiosne bedziesz nieszczesliwy ze nie masz lepszego body a jesli w konfrontacji z 30D to nie bedzie wielki postep to 30D kupisz znacznie taniej ;) a szkło, szczegołnie eLka, to inwestycja na lata :) ono zawsze bedzie dobre a przynajmniej te ładnych kilka lat w ktorych body zmienisz ze 3 razy :)
chyba ze bardzo nie lubisz swojej 350 to... :D cokolwiek nie napiszemy i tak bedzie źle ale ja bym bez wahania brał obiektyw :)
jest jeszcze jedna opcja... weź ten obiektyw ale bez IS to koszt max 500 euro a widziałem uzywki(kilumiesieczne jeszcze na gwarancji) po ok 430-450 euro, sprzedaj 350 i ta sigme co masz a wtedy starczy kasy równiez na nowe body :)
miałem podobny dylemat - zmieni 350d na 30D czy zafundować sobie 24-105
i wybrałem szkiełko i nie żałuję
a może niebawem wejdzie 40D i znów będzie jakiś wybór
zobaczymy co będzie nowego w tym body
70-200/4 robi zdjecia ze przyslowiowa kopara opada i to niezaleznie od umiejetnosci fotografa. Tak troche jak narta carvingowa: okazuje sie ze kazdy umie na niej jezdzic.
Witam
Lubie spoterke ale z taka sigma to moge isc w buraki fotki robic natomiast 70-200 dal bym nowe mozliwosci i jakosc
Nie wiem co znaczy spoterka. W kazdym razie jedyna wada 70-200/4 jest male rozmycie tla przy robieniu zdjec z wiekszej odleglosci niz kilka metrow, f4 daje za duza GO.
W kazdym razie bierz obiektyw oczywiscie, na pewno bedziesz zadowolony.
70-200/4 ma kapitalna ostrosc, kontrast i kolor. To zdjecie przy f4 i 190mm. Proby popsucia zdjecia nakreceniem naraz filtrow UV i polara Hoya (miernej jakosci) tez niewiele daly:
Nie wyroznie sie jak poradze Ci obiektyw, gdyz sam biegalem z 350D dokupujac szkielka a jak juz zebralem komplet, to kupujac nowe 20D zaoszczedzilem 2,5 tys pln.
Dlaczego? Jak zaczynalem zbierac szkielka, 20D kosztowalo 6tys pln a ja kupilem je potem za 3500 majac komplet.
też wybrałbym szkło ale do lepszego trzymania kup sobie : http://www.allegro.pl/item154099091_canon_battery_grip_bg_e3_z_papierami _orginal_.html
naprawdę sporo to daje !!
widze ze wszyscy wolicie brac szklo. wiadomo - mniej podatne na czas - w porownaniu do body.
chyba jednak sklonie sie wlasnie na szklo. Bede musial wylozyc pelna kase chyba. Body i Sigme pewnie dam w prezencie ojcu :)
widze ze wszyscy wolicie brac szklo.
To nie jest takie dziwne biorac pod uwage plusy i minusy zakupu:
plusy:
- dobrze dobrane szklo zostanie Ci na lata bez wzgledu na model puszki
- jak sam napisales: "mniej podatne na czas - w porownaniu do body"
- to szklo decyduje (jesli chodzi o sprzet) w wiekszej mierze o jakosci zdjecia a nie body
- 350D to b. dobry aparat i podpiecie do niego eLki jest o niebo lepszym rozwiazaniem niz podpinanie kita do np. 5D
minusy:
- ergonomia uzytkowania (dosc subiektywne okreslenie) - i to chyba tyle, bo jakosc zdjec z 350D i 20D/30D jest wg mnie prawie* identyczna
*lepszy AF w 20D/30D
widze ze wszyscy wolicie brac szklo. wiadomo - mniej podatne na czas - w porownaniu do body.
chyba jednak sklonie sie wlasnie na szklo. Bede musial wylozyc pelna kase chyba. Body i Sigme pewnie dam w prezencie ojcu :)
wstrzymaj sie z tym body... wiem ze to łatwiej napisac jak zrobic bo jak sie człowiek podpali to juz nic sie nie liczy ale naprawde sie wstrzymaj :) jesli pojawi sie nastepca a tu prorokują ze to ma byc gdzies luty sporo sie moze namieszac w kosztach zakupu :)
wielu wariatów bedzie na siłe sprzedawac trzydziestki 2-4 miesieczne zeby tylko dorwac nowszą puszke a wtedy to sie naprawde moze opłącac vide sytuacja 70-200 f4 bez IS (odkąd kilka tyg temu pojawiła sie wersja z IS).
ja poluje własnie na cene ok 400 euro i powoli ceny juz schodza do tego poziomu na ebay za mniej jak połroczne szkła w dalszym ciągu na gwarancji :)
....do tego poziomu na ebay za mniej jak połroczne szkła w dalszym ciągu na gwarancji :)
wlasnie przeszukalem ebay. maja tam cholernie ciekawe ceny.warte uwagi.mam na mysli nowe