Zobacz pełną wersję : Legendarna niekompatybilność? Jak to jest naprawdę?
unquadium
31-12-2006, 17:41
Witam!
Mam pytanie jak w temacie. Jak u Canona jest z kompatybilnością wstecz, jeśli chodzi o nowe korpusy i stare obiektywy? ? Jak cyfranki radzą sobie z m42 i starymi szkłami Canona?
Wiem że temat był już poruszany, ale informacje są mocno porozrzucane i nie do końca satysfakcjonujące. I dla tego pozwoliłem sobie zapytać raz jeszcze.
Pozdrawiam :)
Generalnie wszystkie obiektywy Canon EF działają bez zarzutu w aparatach Canona. Nie ma znaczenia czy było to szkło z analoga...mocowanie jest to samo...To nie jest Sigma :)
A z m42...bez problemu...bez AF....tylko mocowanie trza dokupić...:D
Witam!
Jak cyfranki radzą sobie z m42 i starymi szkłami Canona?
Z m42 nie ma potwierdzenia ostrości-chyba że kupisz dandeliona, czyli rosyjską przejściówkę z chipem. Cena-jakieś dwieście parę zeta.
Niektóre stare szkła m42 nie są telecentryczne, dlatego założone na cyfrowy korpus bardzo mydlą, np. słynny flektogon 20 2.8
Poza tym polecam-efekty z m42 są, że tak powiem - excellent!!
Kolekcjoner
01-01-2007, 03:28
Niektóre stare szkła EF robione w czasach kiedy nie śniło się o fot. cyfrowej jak np. 35-70 (kit od 650-tki) sprawują się z cyfrą zupełnie nieźle. Raczej nie ma tutaj jakichś ścisłych reguł, trzeba po prostu próbować. Zresztą sporo obecnych L-ek wcale nie była optymalizowana pod cyfrę, a sprawują się doskonale.
...a ta legendarna niekompatybilność to jakies oszczerstwa bezczelnie rozpowszechniane przez żółtych :)
Niektóre stare szkła m42 nie są telecentryczne, dlatego założone na cyfrowy korpus bardzo mydlą
no właśnie miałem niedawno taki problem z obiektywem 180mm...
nigdzie na forum nie mogłem znaleźć przyczyny, ale tu moje przypuszczenie
się potwierdza - po prostu 'ten' typ tak ma... i już - dzięki za wyjaśnienia...
- czy jest gdzieś w necie wykaz popularnych obiektywów, które mają ten problem ?? (tzn. nie są telecentyryczne) pozdrawiam;
i jeszcze, do pierwszego pytania: poza tym jednym przypadkiem, używałem różnych obiektywów m42
- spisują się naprawdę nieźle i potrafią być ostre (bardzo)... świetne do pejzażu i architektury - gdzie obraz nie ucieka i AF nie jest koniecznością... pomiar światła działa bez problemu (oczywiście w trybie Av)
unquadium
01-01-2007, 19:30
Wats0n: A ci "żółci" to kto? :D Bo jakoś nie potrafię sobie dopasować. ;)
Nikoniarze :) A co do nietelecentryczności pewnych szkieł to nie wiem, bo miałem jeden egzemplarz szkla do bani a drugi dobry tego samego typu i producenta ;)
...a ta legendarna niekompatybilność to jakies oszczerstwa bezczelnie rozpowszechniane przez żółtych :)
Ja do 5D coraz bezczelniej sięgam po żółte szkła :shock:
Jak cyfranki radzą sobie z m42 i starymi szkłami Canona?
www.gimkol1.e9.pl/stare_obiektywy_ok.rar
polecam poczytać
unquadium
02-01-2007, 19:33
Bardzo fajny artykuł. Znalazłem w nim wiele zaczepień do szukania po sieci. Rozbawił mnie tylko jeden tekst, o obiektywie Super Multi Coated Takumar 28/3.5:
„Z pewnością będzie bardzo dobrze pracował pod słońce ze względu na legendarne powłoki firmy Takumar.” W końcu Takumar to nie firma, tylko nazwa obiektywów Pentaxa pod gwint m42, ale w dalszej części artykułu autor się zrehabilitował.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Trochę to rozjaśniło mi w głowie. Nie wiem jeszcze wszystkiego co chcę wiedzieć, ale mam już podstawy do dalszego szukania.
Pozdrawiam Maciek.
Nie wiem jeszcze wszystkiego co chcę wiedzieć, ale mam już podstawy do dalszego szukania.
jeżeli chodzi o m42 to może to forum? ;)
http://forum.stock-photo.pl/index.php
wszystko o m42-jak będziesz miał trochę czasu..
pzdr