Zobacz pełną wersję : Jak najlepiej sprawdzic aparat?
Jak juz gdzies tam napisalem nosze sie z zakupem 30D . Jak mozna sprawdzic najlepiej czy body ma np BF czy FF ? Zalozmy ze sprzedawca niechetny jest na wynoszenie sprzetu i przynopszenie na drugi dzien i tak wymienianie w kolo macieju, ale znow 4 kawalki to nie jest malo pieniedzy za sprzet wiec nie chcialbym kupowac i od razu do kalibracji wysylac. Macie jakies sugestie co do takiego problemu? Nie bylem w sklepie Cyberstore w Krakowie a tam mam zamiar kupic aparat no ale nie wiem jak maja mozliwosc testowania na mejscu.
Czy ogladajac foto na LCD mozna juz okreslic czy efekt taki wystepuje?
Dziekuje za odpowiedz.
ja sprawdziłem dopiero niedawno jak zakupiłem 50/1,4 i zacząłem mieć wąty:(. musisz sprawdzić nie z jednym szkłem bo to może wina być obiektywu. statyw jakaś kartka zapisana normalnym drukiem (wiedzieć tylko na ktorej linijce ostrzysz) aparat pod kątem ok 45st, odległość na (myślę,że) troche wiecej niz minimalne ostrzenie. Ja sprawdzałem na pełnej dziurze i srodkowym punkcie AF i wystarczyło bo o 2linijki pisma BF miałem i widziałem po powiekszeniu na wyświetlaczu. Potem drugie szkło i podobnie wyszło (oba szkła canon).
p.s. sprawdz cene w fotopanoramie na Sławkowskiej - można sie spokojnie targować
Fotopanorama chce okolo 4600 za samo body. nie sadze ze 400 zl mi zejda. a za 4199 w Cybercostam juz z KIT obiektywem jest. 4099 bez.
marekb i co? sprawdzales aparaty az dostales jaki chciales? Wiem ze wielu sprzedawcom to sie nie bardzo podoba ale podobno to ja place wiec wymagam.
chłopie, jak zaczniesz sprawdzac na bank COŚ znajdziesz - jesli chcesz, kup i ciesz sie, na 99 % NIC nie bedzie. A jak ccesz, to szukaj.
Najpierw znajdziesz albo i nie BF lub FF. Potem na BANK znajdziesz hot piksele. Potem okaze sie, ze obiektyw sie ciezko mocuje, ze matryca ma farfocle, ze cos tam.
Kupujesz sprzet, mieszkasz chyba w Kraku, masz serwis jakis, jesli nie to Żyto w Warszawie bez łachy na grwarancji musi Ci dokonac kalibracji, naprawy itd w ciagu roku.,
Chyba starczy Ci rok na znalezienie wszystkich usterek? :D
leiho, nie po to kupuje sprzet zeby go zaraz wysylac na zytnia i czekac az sliczni panowie beda przy nim majstrowac. farfocle na matrycy mozna usunac, hot pixel i jego efekt na foto mozna zatuszowac fotosszopem. Efektu BF albo FF niczym sobie nie skoryguje. MOj sasiad z bloku mial Canona i mial taki Bf ze bylo nie do przyjecia. Dziwne jest rozumowanie ze kup a najwyzej na zytnia wyslesz. Kup sobie telewizor a jak bedzie cos nie tak to se do serwisu wyslesz!. Kupujac w Stanach mialem 10 dni na oddanie bez zadnego gadania wiec takiego problemu nie mialem. U nas w duurnym kraju jest troche inaczej, wiec chce sie upewnic ze zanim wybule pieniadze na ktore pracowalem duzo nie pojda w sprzet ktory zaraz ma isc do serwisu. te kilka fotek na BF i FF chyba nie zaboli co?
leiho, nie po to kupuje sprzet zeby go zaraz wysylac na zytnia i czekac az sliczni panowie beda przy nim majstrowac. farfocle na matrycy mozna usunac, hot pixel i jego efekt na foto mozna zatuszowac fotosszopem. Efektu BF albo FF niczym sobie nie skoryguje. MOj sasiad z bloku mial Canona i mial taki Bf ze bylo nie do przyjecia. Dziwne jest rozumowanie ze kup a najwyzej na zytnia wyslesz. Kup sobie telewizor a jak bedzie cos nie tak to se do serwisu wyslesz!. Kupujac w Stanach mialem 10 dni na oddanie bez zadnego gadania wiec takiego problemu nie mialem. U nas w duurnym kraju jest troche inaczej, wiec chce sie upewnic ze zanim wybule pieniadze na ktore pracowalem duzo nie pojda w sprzet ktory zaraz ma isc do serwisu. te kilka fotek na BF i FF chyba nie zaboli co?
u nas jest tak samo z tymi 10 dniami, ale tylko przy sprzedaży poza siedzibą orzedsiębiorstwa, czyli np. sklepy internetowe:):)
Fotopanorama chce okolo 4600 za samo body. nie sadze ze 400 zl mi zejda. a za 4199 w Cybercostam juz z KIT obiektywem jest. 4099 bez.
a rozmawiałeś z Panią Agnieszką (szefową)?? ja mowie zawsze ze tu i tu mam po tyle i tyle i w 99proc dostaje wtedy lepszą oferte. co do body kupowałem we wrześniu w fotopanoramie (nie pamiętam dokładnie ale napewno mniej niż 4600zł
tylko, że na fakturkę:) a nie wiem jakby było z fakturą w cybercostam??)i dopiero teraz zauważyłem przy 50/1,4 mały BF i odsyłam na Żytnią.
Masz racje - teraz jakbym kupował nową puszke też poświęciłbym te 10min na sprawdzenie8).
jak nie to możesz mieć taki własnie problem: http://canon-board.info/showthread.php?t=18178
Ja nie bardzo wlasnie rozumiem z ta faktura. Jak zwykle ide do sklepu po materialy plastyczne czy po cokolwiek to zwykle sami sie pytaja czy faktura czy nie. A przy foto to non stop slysze ze jak z faktura to drozej itd itd. O co w tym biega? Czy ktos moze wytlumaczyc dlaczego ta faktura przy zakupie foto to taki wielki problem?W Fotopanoramie 4599 ale rozmawialem wlasnie odnosnie tej ceny i to jest cena z faktura dlatego odpisali mi ze jutro podadza mi cene. Pewnie przetestuje na miejscu i sie sprawdzi czy cos jest nie tak. Jesli BF FF jest minimalny mozna przebolec, i przy okazji dac na Zytnia. Gorzej jesli od razu jest nie do przyjecia i zamiast cieszyc sie aparatem to trafia on na sewis.
Ja nie bardzo wlasnie rozumiem z ta faktura. Jak zwykle ide do sklepu po materialy plastyczne czy po cokolwiek to zwykle sami sie pytaja czy faktura czy nie. A przy foto to non stop slysze ze jak z faktura to drozej itd itd. O co w tym biega? Czy ktos moze wytlumaczyc dlaczego ta faktura przy zakupie foto to taki wielki problem?
no bo jak nie chcesz faktury to oni nie będą płacić vatu za sprzedany aparat! to oczywiście nie legalne ale dla nich duży zysk. a na materiałach plastycznych vat wyniesie raczej grosze.
No oto Polska wlasnie... kombinatorstwo na maxa. To tak jak widzialem w wielu sklepach mowia ze 4590 to bardzo dobra cena bo Canon odda 590 wiec bedziesz mial aparat za 4000 zl. Ech cwaniactwo nie ma granic. Ja nie mowie zeby odzczedzac itd itd ale. Robmy to z glowa a nie ze ja nie moge dostac faktury, no a jak moge to bedzie 300 zl wiecej. A tak w ogole orientuje sie ktos jaka jest roznica cenowa z towarem foto z faktura a bez? ile to jest mniej wiecej roznicy?
rysiaczek
01-01-2007, 21:52
A tak w ogole orientuje sie ktos jaka jest roznica cenowa z towarem foto z faktura a bez? ile to jest mniej wiecej roznicy?
na sprzet foto obowiazuje stawka 22% VAT
No oto Polska wlasnie... kombinatorstwo na maxa.
Errm... no pewnie że kombinatorstwo.. A ty sobie ten aparat kupujesz w 100% do działalności gospodarczej, czy raczej w ramach hobby, a po prostu masz okazję wliczyć gdzieś w koszty? Każdy kombinuje jak może.
Muflon. nie. w ramach hobby bo nie mam w co to wliczyc zreszta to dopiero za rok. Ja nie krytykuje tylko wiesz.. Kazdy niby kombinuje ale jak co do czego to i tak ci daje tak zawyzona cene ze w ogole bez sensu. Jesli cena krota podadza mi w Fotopanoramie bedzie nie wieksza niz 4200 (body) to wtedy wezme tam dlatego ze w Cyber za 4199 z KIT obiektywem (niewazne jaki on jest ale jest) wiec poniewaz nie moge odliczyc wiadomo ze szukam najnizszej oferty, Wiem ze mozna wyszaprac juz ponizej 4 kawalkow ale jak mowilem tez- chcialbym miec mozliwosc sprawdzenia a nie odsylanie w razie czego albo jezdzenie bo to tez kosztuje . A propos , czy ktos ma doswiadczenie ze sklepem FotoBasia ?: jak to jest u nich z rzetelnoscia?