Zobacz pełną wersję : Rysa na 70-200 IS 2.8 a jego wartosc
Witam,
Mam możliwość zakupu 70-200 IS 2.8 jednak podczas testowania okazało sie, że ma ryse na przedniej soczewce ok 1 cm .
Zrobilem wiele zdjec i wcale tej rysy nie widać na zdjęciu. Natomiast dla nie jest to koronna możliwość zejscia z ceny.
Mam pytanie czy rysa w specyficznych warunkach bedzie sie uwidaczniala na zdjeciach. Ile wart moze byc taki obiektyw.
Z gory dziekuje za informacje.
qwerty1237
31-12-2006, 12:21
Sproboj strzelic fote na malej dziorze jakiejs jednolitej powierzchni i sprawdz czy widac.
Sprawdzilem i nie wiem jak to możliwe ale nie widac nic na zdjeciach. Boje sie, że wyjdzie to w specyficznych warunkach
Może pod światło flara wyskoczyć, poza tym nie powinno być problemów.
Walczyłem równeż pod swiatło. Nic nie chce wyjść.
Do tej pory wszelkie rysy dyskwalifikowały dla mnie szkło ze sfery zainteresowania.
Natomiast obiektyw zaczyna mi sie podobać i jest mi sie trudno z nim rostać.
Proszę dajcie znać jak kształtuje sie cena takiego szkła na rynku wtornym.
ewentualne rysy czy też zanieczyszczenia wpływają tylko na miękkość obiektywu, na zdjęciach żadnych rys nie zobaczysz
Rysa na obiektywie to jest bardzo zła wiadomość dla właściciela, bo obniża jego wartość "odsprzedażną", że ho ho ;-) Natomiast jest to bardzo dobra wiadomość dla nabywcy, bo nie zmienia jego wartości "fotograficznej" prawie wcale :mrgreen:
A wiec kupujmy z rysami... mozna zaoszczedzic zwlaszcza jak sie wlasciciela podkreci..
Kumpel ostatnio kupił używke 70-200L/2,8 bez IS za 2300 z jakiejś agencji w Szczecinie.Myslę,że jesli jak mówisz na zdjęciach nie widać problemu to za 4000-4500zł możesz ją spokojnie kupić.
Kumpel ostatnio kupił używke 70-200L/2,8 bez IS za 2300 z jakiejś agencji w Szczecinie.Myslę,że jesli jak mówisz na zdjęciach nie widać problemu to za 4000-4500zł możesz ją spokojnie kupić.
4500-4600 to cena za nowy na Allegro. IMHO za używany, z rysą 4000PLN to ciągle za dużo. Obstawiałbym 3500, dodać/odjąć kilka stówek w zależności od okoliczności.
Zaproponowałem 3500 zł, zobaczymy.
speed555
31-12-2006, 17:04
ja mam ryse na filtrze ok 1,5 cm i czesto lapie flary jak sie robi pod światło (np. jadący samochód na światłach). ale na zdjeciach tej rysy absolutnie nie widac i nie wpływa na jakosc.
towersivy
31-12-2006, 17:23
4500-4600 to cena za nowy na Allegro. IMHO za używany, z rysą 4000PLN to ciągle za dużo. Obstawiałbym 3500, dodać/odjąć kilka stówek w zależności od okoliczności.
4500 to cena za wersje bez IS-a a w wątku jest mowa o wersje z IS-em wiec założyciel wątku niezle się wygłupi proponując 3,5k za wersje z IS-em.
Pzdr.
4500 to cena za wersje bez IS-a a w wątku jest mowa o wersje z IS-em wiec założyciel wątku niezle się wygłupi proponując 3,5k za wersje z IS-em.
Ajjj moment... dałbym sobie rękę uciąć, że było odwrotnie :) No w takim wypadku 3.5k... to jest hmm ;-) powiedzmy że tanio :) Skoro tak to zgadzam się z Richie (4000+) i przepraszam za zamieszanie :oops:
Ajjj moment... dałbym sobie rękę uciąć, że było odwrotnie :) No w takim wypadku 3.5k... to jest hmm ;-) powiedzmy że tanio :) Skoro tak to zgadzam się z Richie (4000+) i przepraszam za zamieszanie :oops:
No,bo już zacząłem szperać na Allegro gdzie są takie tanie ze stabilizacją.Tak jak pisałem kolega za 2300zł wyhaczył 70-200L/2,8 bez IS w b.dobrym stanie,dlatego warto szukać okazji.
70-200L/2,8 bez IS za 2300 z jakiejś agencji w Szczecinie o jakiej agencji mowisz
Mam pytanie czy rysa w specyficznych warunkach bedzie sie uwidaczniala na zdjeciach.
Zawsze może wyjść w specyficznych warunkach - np. jak jest b. jasno z przodu :)
Rysa na przednie soczewce szczególnie uwidacznia się przy dużych przysłonach, powiedzmy od f11 i więcej.
Co nie znaczy, że przy dużych powiększeniach nie ujawni się wcześniej
Zawsze może wyjść w specyficznych warunkach - np. jak jest b. jasno z przodu :)
Rysa na przednie soczewce szczególnie uwidacznia się przy dużych przysłonach, powiedzmy od f11 i więcej.
Co nie znaczy, że przy dużych powiększeniach nie ujawni się wcześniej
czy jest ktos kto przymyka 70-200 f2.8 do f11?
bo nie widze zbytnio sensu ale ja to poczatkujący w dodatku amator...
Mi się czasem zdarza tak do f/30 dochodzić ;-)
bo nie widze zbytnio sensu ale ja to poczatkujący w dodatku amator...
Porob troche zdjec w sloneczny dzien ;)
pst: jak potrzebujesz większej GO niż 200@2.8 to wtedy na przykład. :)
ponoć najważniejsze żeby tylna soczewka była czysta bo to ona znacznie bardziej przenosi rysy na fotkę.
o jakiej agencji mowisz
Sorrki,to nie agencja a Kurier Szczeciński.
Powiem, że do tej pory unikałem L. Ale jak ta mi wpadła w rękę to nie mogłem odpuścić.
Sprawdziłem koszt soczewki na Zytniej - 1300 zł +robocizna. Wynegocjowałem obniżkę ...........a w domu, podczas czyszczenia soczewki rysa znikła..........:oops:
Idę na browarka i tego koleżankom i kolegom życzę.
Acha .....Pozdrowionka dla Muchlona;)
Powiem, że do tej pory unikałem L. Ale jak ta mi wpadła w rękę to nie mogłem odpuścić.
Sprawdziłem koszt soczewki na Zytniej - 1300 zł +robocizna. Wynegocjowałem obniżkę ...........a w domu, podczas czyszczenia soczewki rysa znikła..........:oops:
Idę na browarka i tego koleżankom i kolegom życzę.
To pochwal się ile dałeś..
I kto to Muchlon?
Pozdr
Artur
Przepraszam Muchlona.:roll:
Chodziło mi oczywiście o Muflona.
A cena i tak za wysoka 3850 zł.
borkomar
05-01-2007, 00:41
Być może była to taka pozorna ryska na powłokach antyrefleksyjnych (czasem tak to wygląda) i faktycznie po czyszczeniu schodzi bo to zamazanie a nie rysa :wink: W tej cenie to i ja chętnie kupie to szkło z taka "wadą"
:-D Muchlon to będzie jak wypiję piwko które mi wisisz za to "niedoszacowanie" :mrgreen: Gratuluję zakupu :-D
Ja sobie powachlowałem wczoraj w moim ulubionym sklepie tym 70-200/2.8 z IS-em i już jestem napalony. Niedługo poznam cenę "jak dla mnie" nowego szkła. Piszę "niedługo" bo podobno jest już patent na sprowadzenie tego ze stanów i gwarancję w Canon Polska. Nie mam pojęcia jak oni to zrobią, ale skoro można tam teraz kupić 5D za około 8000 a takiego Tamrona 17-50/2.8 koleżanka kupiła za 1350zł (wszystko jest ok. nic nie było kradzione), to ja już robię sobie miejsce w torbie na ten obiektyw :)
paweleverest
05-01-2007, 09:33
Ja sobie powachlowałem wczoraj w moim ulubionym sklepie tym 70-200/2.8 z IS-em i już jestem napalony. Niedługo poznam cenę "jak dla mnie" nowego szkła. Piszę "niedługo" bo podobno jest już patent na sprowadzenie tego ze stanów i gwarancję w Canon Polska. Nie mam pojęcia jak oni to zrobią, ale skoro można tam teraz kupić 5D za około 8000 a takiego Tamrona 17-50/2.8 koleżanka kupiła za 1350zł (wszystko jest ok. nic nie było kradzione), to ja już robię sobie miejsce w torbie na ten obiektyw :)
A możesz dać namiary na ten sklep ?? Może być na PM w razie czego :)