Zobacz pełną wersję : Slajdy a fajerwerki :)
Witam,
czy ma ktos jakies porady i doswiadczenia z ladnym naswietlaniem slajdów [iso100]? Chodzi mi o to, czy musze jakas korekte wprowadzac w stosunku do zwyklego filmu? Moze sa jakies sztuczki :mrgreen: zeby wyjątkowo kontrastowe obrazki wyszly :p
pozdrawiam
Bagnet007
31-12-2006, 10:16
Podłączę się do wątku bo mam taki sam problem. Tyle, że ja będę to robił na Provii 400F.
Podłączę się do wątku bo mam taki sam problem. Tyle, że ja będę to robił na Provii 400F.
Zawsze naswietlamy -1/3 do -2/3 w stosunku co pokazuje nam pomiar. By była brzytwa potrzebny :
1/ pzyzwoity słoik
2/ dobry stabilny statyw
3/ weżyk
4/ materiał niskiej czułości
I jedziemy, nie zapominając oczywiście o efekcie Pana Schwarzschilda.
dla 100 asa w zalezności od ilości swiatełek na niebie od 1/2 do 2-5 sek przy f 8
Zamiast wezyka wystarczy uzyc samowyzwalacza:)
Można też zastosować ekspozycję wielokrotną i na jednej klatce cyknąć parę rozbłysków z krótszymi czasami.
Można też zastosować ekspozycję wielokrotną i na jednej klatce cyknąć parę rozbłysków z krótszymi czasami.
Problem jest tylko jeden że tamgdzie się błyski nałożą / szczególnie miesjca samego rozbłysku/ mamy tam kpl. wypalenie. Można natomiast uzywać czasem kolorywych filtrów przy multiekspozycji. Ja z powodzeniem użyłem dwóch niebieskiego i zielonego.