Zobacz pełną wersję : Zamieniam moj 350D na... 20 czy 30D?
W niedlugim czasie planuje zmienic body Canona, Moje 350D pojdzie w odstawke a ja zastanawiam sie nad kupnem 20 lub 30D. Nie wiem tylko czy ta roznica ktora jest miedzy nimi jest tak ogromna ze warta tego 1000 zl zroznicy, czy jest to tak jak miedzy 350D a 400D ze w sumie 2 miliony piceli i 9punktowy AF.
WIem ze mase osob uzywa 20 i 30D dlatego napiszcie co prosze. Od razu mowie ze nie bedzie mnie stac napewno przez dlugi okres czasu na kupno 5d wiec od razu odpada. DO wyboru mam raczej te 2 modele a zakladam ze nie chce kupowac uzywanych bo to potem roznie wychodzi i oszczednosc zadna.
Dzieki za pomoc
JB
Te dwa aparaty to ta sama jakosć zdjęć (mówię o samym body). Te 1000 zł dopłacasz za większy wyświetlacz (i pare bzdetów). Sam zdecyduj czy jest on dla ciebie ważny. Bo za cenę 30D masz 20D np. ze szkłem. A wtedy jakość lepsza będzie z tego drugiego.
Ja wybrałem 20D i za zaoszczędzone pieniąze kupiłem 430EX.
skoro nie używane to w zasadzie sobie odpowiedziałeś - 20d ciężko znaleźć nowe.
skoro nie używane to w zasadzie sobie odpowiedziałeś - 20d ciężko znaleźć nowe.
A, nie przyuważyłem tego, jak tak na to spojrzeć, to chyba zostaje 30D :roll:
Jeżeli faktycznie możesz kupić nowe body i różnica będzie wynosić 1000zł to lepiej kupić 20D plus np. lampę, albo dobry statyw, torbę czy dołożyć do szkiełka. Możesz też w to miejsce kupić sobie dużą kartę pamięci czy fotobank. Jeżeli różnica w cenie okaże się jednak znikoma (poniżej 500zł) to już ten 30D wart jest rozpatrzenia. Ale to zależy od tego jaki typ zdjęć robisz. Bo jeżeli potrzebujesz długiej serii w RAW-ach (np. przy spottingu) czy focisz dużo w nocy lub kręci Ciebie macro (spot) to nowszy model może być bardziej przydatny. Jakość zdjęć będzie identyczna moim zdaniem, 30D ma dodane kilka bajerów z których większość i tak nie skorzysta.
Faktycznie u nas nowej 20 nie kupie:( Po prostu boje sie wydac kase na aparat od kogos a potem sie okaze ze po prostu zly zakup a nie mam tutaj nikogo kto tak z reka na sercu polecil mi kogos z aparatem do odsprzedania (raz sie nacialem na uzywane szklo za ponad 1000 zl i potem tego zalowalem mocno zamiast zaoszczedzic to doplacilem. Fotografuje na koncertach, portrety , makro tez mnie kreci. Po prostu 350D byla szczytem moich mozliwosci fifnansowych wtedy i dlatego kupilem. Srednio jestem z nej zadowolony chociaz pozwolila mi duzo fotek zrobic. Jak wspominalem niestety na 5d nie dam rady chociazbym nie wiem jak probowal. 30D body znalazlem na razie nowe za 4099 a z KItowym obiektywem za 4199 . Jesli jakosc tego KIta to to samo co w 350D to jest mi od niepotrzebny. NIe wiem cy jeszcze taniej znajde.
Kity sa identyczne - jesli kupujesz nowe to wiadomo masz wybor albo 30D albo 30D :mrgreen:, chociaz jakosc zdjec jest ta sama... to 30D ma pewne przewagi nad 20D, wiekszy bufor, spot (co w twoim przypadku (patrzac na galerie - foty studyjne) bardzo sie moze przydac) , wiekszy wyswietlacz, iso w wyswietlaczu podczas zmiany, DirectPrint ;-)... no i mniejsza utrata wartosci przy ewentualnej odsprzedazy (nowszy model) - dlatego chyba zbyt duzego wyboru nie masz - wmow sobie ze te przewagi sa ci potrzebne (jesli nie sa) i jakos sobie umotywujesz wydanie dodatkowego 1k PLN
No zwazywszy ze 20D zaczynaja sie w sklepach od 4.600 z obiektywem KIT raczej wezme 30D.... Mam wogole jeszcze jedno pytanko do Was.. czytalem duzo na forum i gdzies przemknely mi opinie ze 350D ma powazne problemy jesli chodzi o autofokus (to chyba pojawilo sie w temacie Tamrona 28-75 2.8 DI i foceniu przy pelnej dziurze)
Zapomnialem jedszcze o jednej rzeczy. Czy 30D tez cierpia na BF i FF czy tutaj juz raczej nie powinno byc problemow? wiem ze 300 i 350D sie zdarzalo (i to zupelnie nie tak rzadko) i ludzie wysylali do kalibracji. Bo jesli tak to wiadomo ze musze starac sie kupic w moim miescie co bym mial mozliwosc wymiany.
To masz to swoje 350D i robiles nim duzo fotek... i nas sie pytasz czy ma problemy z autofocusem? :|
FF/BF zdazalo sie wszystkim, chyba nawet 1-nkowcom. To czasem wina body, czasem szkiel. Aparat kup w takim miescie w ktorym bedziesz mial mozliwosc sprawdzenia go przed zaplaceniem.
pazurek, akurat moj 350D szczesliwie nie mial takich dolegliwosci ale jak przegladalem potem fora to ludzie sie skarzyli. Najpierw bylo duzo psioczenia na 300D, potem rzekome opinie ze w 350D juz nie ma takiego problemu, potem sie okazalo ze jednak sie pojawia, dlatego pytam o 30D bo to pozniejsze niz 350D , skoro mowisz ze sie pojawia i w jedynkach to zrobie jak mowisz. Kupie u mnie w miescie zeby nie bylo potem wysylania i kombinowania. :) Pozdr,
sprawdź czy canon ma jeszcze promocje aktualną bo 150 euro oddawał przy zakupie 30D nie wiem czy to nadal obowiazuje ale jesli tak to masz 150 euro za body spowrotem no i zwroty róznej wartosci przy zakupie innego sprzętu canona uwzglednionego w ksiązeczce z kuponami rabatowymi dołączanymi do nowych aparatów. kwoty nie powalają ale ja juz wyrwałem od nich spowrotem 300 euro przy zakupie aparatu obiektywu i lampy :D
No wlasnie widzialem w jednej z ofert allegro ze jesli aparat jest zakupiony przed koncem stycznia to Canon oddaje 590 zl. Tylko moze ktos mi powiedziec na jakiej zasadzie to dziala? czy sprzet moze byc zakupiony w dowolnym sklepie? No i jak to tak naprawde z tymi pieniedzmi. Dostal ktos z was moze taki zwrot??
Paaanie, jest caly watek o tym.
haha przeczytalem od deski do deski... ale sie ubawilem!
Kolekcjoner
31-12-2006, 01:13
(...) 30D ma dodane kilka bajerów z których większość i tak nie skorzysta.
No..no te kilka bajerów;) np. bufor w Raw-ach się mi nieraz przydaje :). Także ja sie z pewnością do tej większości nie zaliczam :).
Faktycznie u nas nowej 20 nie kupie:( Po prostu boje sie wydac kase na aparat od kogos a potem sie okaze ze po prostu zly zakup a nie mam tutaj nikogo kto tak z reka na sercu polecil mi kogos z aparatem do odsprzedania (raz sie nacialem na uzywane szklo za ponad 1000 zl i potem tego zalowalem mocno zamiast zaoszczedzic to doplacilem. Fotografuje na koncertach, portrety , makro tez mnie kreci. Po prostu 350D byla szczytem moich mozliwosci fifnansowych wtedy i dlatego kupilem. Srednio jestem z nej zadowolony chociaz pozwolila mi duzo fotek zrobic. Jak wspominalem niestety na 5d nie dam rady chociazbym nie wiem jak probowal. 30D body znalazlem na razie nowe za 4099 a z KItowym obiektywem za 4199 . Jesli jakosc tego KIta to to samo co w 350D to jest mi od niepotrzebny. NIe wiem cy jeszcze taniej znajde.
No to teraz odlicz jeszcze 590 zł i wyjdzie Ci tyle że trudno znaleźć te tysiąc złotych różnicy do 20-tki. Nowe jeszcze się trafiają ale cena jest mało atrakcyjna.
Hahah w sklepie co to nie dla idiotow Body po 5200 chyba ich poj... bede probowal po 4099 w Cybertroniku czy jakos tak. CHyba ze kto jeszcze taniej zna
Jeśli chodzi o kłopoty ze współpracą z tamronami to 20d i 30d też dotyczą.
Kolekcjoner
31-12-2006, 14:55
A na czym one polegają? Bo ja mam jednego i działa bez pudła.
Kolekcjoner, co do serii w RAW-ach to czytałeś cały mój post czy tak po prostu lubisz wyrywać zdanie z kontekstu?
mój zestaw tez działa bez problemów(narazie) :)
Zapomnialem jedszcze o jednej rzeczy. Czy 30D tez cierpia na BF i FF czy tutaj juz raczej nie powinno byc problemow?
moja 30 pod tym względem jest ok ale lepiej sprawdzic dla pewnosci...
Kolekcjoner
31-12-2006, 23:50
Kolekcjoner, co do serii w RAW-ach to czytałeś cały mój post czy tak po prostu lubisz wyrywać zdanie z kontekstu?
Wyjaśnij mi proszę co nie tak zrobiłem, bo nie rozumiem :shock:. Przecież mój post był wyraźnie pół serio. Nie wiem po co w takim razie są te emotki :roll:.
Ok, za dużo z prawem mam do czynienia i za bardzo na konkrety patrzę. Tam przecinki są ważne a emotek brak.