Zobacz pełną wersję : Odbitki foto, jak przygotowac
Witam
Z gory sorry, jesli taki temat juz gdzie sie pojawil, ale nie natrafilem. Moze to moja nieudolnosc w przeszukiwaniach. Ale do rzeczy
Jak przygotowujecie zdjecia do labu, w jakim formacie, jaka rozdzielczosc, rozmiar?
Posiadam EOSka 350D i robie czesc w RAW, czesc w JPG najwyzszej rozdzielczosci. Generalnie daje w JPG w tej najwyzszej jakosci.
Ale moze ssa jakies szczegolne wskazania, technika przygotowawcza, aby jakosc na odbitce byla super.
Oczywiscie nie mowie tutaj o obrobce w PS, bo to czynie, ale juz sa final (rozdzielczosc, format, itd)
Z gory dzieki
Pozdrawiam
Daniel
Ja wysyłam w .jpg bo lab do którego je wysyłam elektronicznie przyjmuje tylko taki format a różnicy w stosunku do .tiff nie widać. Generalnie pcham w 300 dpi dla docelowego formatu odbitki, jeżeli robię 20x30 (a robię dość często) to zostawiam tak jak jest (odrobinę za mało do 300 dpi z 8 mpix). Jpg zapisuje z maksymalną jakością i to w zasadzie wszystko. Oczywiście na początku zdjęcia są w .raw.
Przez chwilę bawiłem się jeszcze w konwertowanie zdjęć do profilu labu (jest publikowany dość (jak na polskie standardy) regularnie) ale jako że mam w tej chwili nie kalibrowany monitor w domu, dałem sobie spokój bo większego sensu to nie miało...
Spotkałem laby, które wymagały 325 dpi nie wiem dlaczego
Generalnie pcham w 300 dpi
Ok. Ale gdzie to sprawdzic w PS?, bo ja jak sprawdzam w File INfo to pokazuje mi sie 72x i 72Y DPI. Wiec jak to jest? Jak zmienic? No i jak zmienie 72 na 300 na kompieto przeciez nic mi nie przybedzie rozdzielczosci:)
Dzieki
Sprawdzanie nie ma sensu, bo DPI (o czym znajdziesz tonę materiałów na necie i na tym forum również) ma sens tylko mając na uwadzę docelowy rozmiar papieru. Podziel sobie długość boku w pikselach Twojego pliku przez rozmiar papieru na którym zamierzasz naświetlić / wydrukować zdjęcie w calach i będziesz wiedział ile masz dpi....
mario1275
30-12-2006, 20:14
i tak najlepiej zapytać w labie do którego dasz fotki - jak odpowiedzą że obojętnie to albo są tacy dobrzy isami sobie dopasowują albo wrzucają do maszyny z opcją auto a takiego labu bym unikał
Sprawdzanie nie ma sensu, bo DPI (o czym znajdziesz tonę materiałów na necie i na tym forum również) ma sens tylko mając na uwadzę docelowy rozmiar papieru. Podziel sobie długość boku w pikselach Twojego pliku przez rozmiar papieru na którym zamierzasz naświetlić / wydrukować zdjęcie w calach i będziesz wiedział ile masz dpi....
Czy dobrze rozumuje i licze:
Bok zdjecia krótszy 1664 px/wysokosc boku w odbitce 10x15 w calach, czyli 1664/4=416 DPI, czyli nawet za duzo jak na taka odbitke. DObrze to skumałem?
A na odbitke 13x20 lub 13x18 300DPI rowniez wystarczy?
Pzdr
na wejsciu masz jpg w 72 dpi
zamien go na 300 dpi, ale rozmiary zmniejsz do 24% oryginalnej wielkości
(72/300 = 24%)
wynikowo masz rozmiar 1:1 w 300 dpi
piszczal
30-12-2006, 20:48
przy ustawieniu rozdzielczości 300 dpi
10,2x15,2 cm to 1228x1819 piks
12,7x17,8 cm to 1536x2138 piks
15,2x21,6 to 1819x2575 piks
jak tak skadrujesz to będzie ok
Czy dobrze rozumuje i licze:
Bok zdjecia krótszy 1664 px/wysokosc boku w odbitce 10x15 w calach, czyli 1664/4=416 DPI, czyli nawet za duzo jak na taka odbitke. DObrze to skumałem?
Bardzo dobrze ;-)
A na odbitke 13x20 lub 13x18 300DPI rowniez wystarczy?
Pzdr
300 dpi to rozdzielczość w której naświetla większość labowych printerów (naświetlarek) i generalnie dla każdego formatu to wystarcza, problem w tym że w momencie jak zwiększasz format to żeby zachować 300 dpi, rozmiar Twojego pliku w pikselach rośnie. Dla 20x30 / 300 dpi przekracza już to co dostajesz z 8 megapiskelowej matrycy...
Ale z kolei w moim pokoju w biurze wisi zdjęcie Superhorneta zrobione przez kolegę wydrukowane na A0 prosto z tego co dostał z matrycy Minolty D5D (6 mpix) i źle nie wygląda...
piszczal
30-12-2006, 23:40
Bardzo dobrze ;-)
300 dpi to rozdzielczość w której naświetla większość labowych printerów (naświetlarek) i generalnie dla każdego formatu to wystarcza, problem w tym że w momencie jak zwiększasz format to żeby zachować 300 dpi, rozmiar Twojego pliku w pikselach rośnie. Dla 20x30 / 300 dpi przekracza już to co dostajesz z 8 megapiskelowej matrycy...
matryca 350 robi zdjęcia wielkości 2304 na 3456 pikseli, jeśli podzielisz to na 300 DPI (pikseli na cal czyli rozdzielczość do druku) wyjdzie ci format zdjęcia w calach 7,68 cala na 11,52 cala po przemnożeniu przez 2,45 cm na cal wyjdzie zdjęcie 19,50 cm na 29,26 cm czyli stanowi realna możliwość druku w rozdzielczości 300 dpi.
natomiast jesli zmniejszysz rozdzielczość do 200 dpi zdjęcie będzie można zrobić (bardzo przyzwoite) w wielkości 29,26 cm na 43,8 cm.
Zwyczajna matematyka.
matryca 350 robi zdjęcia wielkości 2304 na 3456 pikseli, jeśli podzielisz to na 300 DPI (pikseli na cal czyli rozdzielczość do druku) wyjdzie ci format zdjęcia w calach 7,68 cala na 11,52 cala po przemnożeniu przez 2,45 cm na cal wyjdzie zdjęcie 19,50 cm na 29,26 cm czyli stanowi realna możliwość druku w rozdzielczości 300 dpi.
natomiast jesli zmniejszysz rozdzielczość do 200 dpi zdjęcie będzie można zrobić (bardzo przyzwoite) w wielkości 29,26 cm na 43,8 cm.
Zwyczajna matematyka.
A czytasz w ogóle to co ja napisałem ? W którym miejscu to się nie zgadzało ?
piszczal
31-12-2006, 00:02
A czytasz w ogóle to co ja napisałem ? W którym miejscu to się nie zgadzało ?
buhahaha, a gdzie napisałem że mi sie cos nie zgadza?
precyzuję Twój tekst, luzuj
buhahaha, a gdzie napisałem że mi sie cos nie zgadza?
precyzuję Twój tekst, luzuj
Spoko...
piszczal
31-12-2006, 00:12
pozdrawiam.
a swoją drogą widziałem odbitkę z lau zrobiona z pliku rozstrzelonego na 72 dpi, kiepsko to wygląda ale z daleka ujdzie
a swoją drogą widziałem odbitkę z lau zrobiona z pliku rozstrzelonego na 72 dpi, kiepsko to wygląda ale z daleka ujdzie
dpi nie jest zadna fizyczna wielkoscia zdjecia
to wyraza tylko jaki rozmiar-wielkosc ( w dpi) bedzie mial fota po wydrukowaniu
piszczal
31-12-2006, 09:18
dpi nie jest zadna fizyczna wielkoscia zdjecia
to wyraza tylko jaki rozmiar-wielkosc ( w dpi) bedzie mial fota po wydrukowaniu
nie wiem jak Ty to rozumiesz ale dla mnie wyrażenie DPI lub PPI (bardziej poprawnie) oznacza gęstość pikseli w obrazku innymi słowy ile tych pikseli jest upakowanych na jednym calu.
Siła rzeczy im ich mniej tym jakość obrazka gorsza
Problem polega na tym, że zarówno rozmiar, jak i rozdzielczość wyrażane sa w pikselach. Dlatego proponuje rozmiar zamieniać na cm i po kłopocie.
Wtedy mamy np rozmiar 15x21 cm w rozdzielczości 300 dpi.
Co do rozdzielczości, to określiłbym to tak:
300 dpi - fotka "do ręki", oglądana z bliska
200 dpi - fotka na ścianę, oglądana z ok 1 metra
100 i mniej dpi - billboardy, oglądane z odległości kilku (-nastu) metrów
Tak są przygotowywane materiały do wydruków w drukarniach.
cala po przemnożeniu przez 2,45 cm na cal wyjdzie zdjęcie 19,50 cm na 29,26 cm czyli stanowi realna możliwość druku w rozdzielczości 300 dpi.
. wiem, ze to szczegół ale 1cal=2.54cm :)
nie wiem jak Ty to rozumiesz ale dla mnie wyrażenie DPI lub PPI (bardziej poprawnie) oznacza gęstość pikseli w obrazku innymi słowy ile tych pikseli jest upakowanych na jednym calu.
Siła rzeczy im ich mniej tym jakość obrazka gorsza
masz racje , ale zdjecie nie ma dpi, to ile tego jest zalezy jak TY to przygotujesz ,czy drukniesz sobie 300 pikseli na 1cal czy te 300 pikseli na 2 cale (dpi 150) i 2x wiekszy wydruk to juz twoja sprawa
mozesz w ps'ie to samo zdjecie ustawic na 72 dpi i na 300 dpi
ale w zadnym stopniu nie wplynie to fizycznie na zdjecie
piszczal
31-12-2006, 16:38
masz racje , ale zdjecie nie ma dpi, to ile tego jest zalezy jak TY to przygotujesz ,czy drukniesz sobie 300 pikseli na 1cal czy te 300 pikseli na 2 cale (dpi 150) i 2x wiekszy wydruk to juz twoja sprawa
mozesz w ps'ie to samo zdjecie ustawic na 72 dpi i na 300 dpi
ale w zadnym stopniu nie wplynie to fizycznie na zdjecie
na zdjecie nie ale na wydruk tak
ale na odbior zdjecia juz niekoniecznie - zalezy z jakiej odleglosci sie zdjecie oglada ;-)
z 20D 90x60 bardzo ladnie wyszlo "napompowane" w PS do 200dpi
25x38 to moj duzy standrat ;-) - tez swietnie wychodzi
kalkulatorek zeby zrozumiec zagadnienie jest TU (http://www.fotosite.pl/index.php?title=Kalkulator_megapikseli)
krzys121
31-12-2006, 20:49
Jezeli mam zamiar wykonac odbitke 30x45cm z 350d, to lepiej wyslac zdjecie po prostu w najwiekszym rozmiarze, czy skalowac w PS zdjecie do odpowiedniego rozmiaru tj. wg labu 3602 x 5398? Wydaje mi sie, ze bezpieczniej bedzie po prostu wyslac pelna klatke?
Jezeli mam zamiar wykonac odbitke 30x45cm z 350d, to lepiej wyslac zdjecie po prostu w najwiekszym rozmiarze, czy skalowac w PS zdjecie do odpowiedniego rozmiaru tj. wg labu 3602 x 5398? Wydaje mi sie, ze bezpieczniej bedzie po prostu wyslac pelna klatke?
Bezpieczniej to jednak będzie przeskalować samemu i zażyczyć sobie brak korekty bo co zrobią w labie to nigdy nie wiadomo - chyba że masz zaufanie do labu...
Redskull
31-12-2006, 22:03
z 20D 90x60 bardzo ladnie wyszlo "napompowane" w PS do 200dpi
Jak przyjechal do nas kolo z epsona instalowac drukarke (walek 60cm) to uczyl, ze jak pompowac to na 300dpi, bo i tak sotf drukarki wezmie tyle ile mu potrzeba...
P.S.
A z 20D ladnie wyszlo 60x150 :D Mamy na witrynie
Jak przyjechal do nas kolo z epsona instalowac drukarke (walek 60cm) to uczyl, ze jak pompowac to na 300dpi, bo i tak sotf drukarki wezmie tyle ile mu potrzeba...
no widzisz a w profilabie powiedzieli odrazu ze DurstLambda robi odbitki w 200dpi ... nie tam jakies wydruki z plujki, odbitki :mrgreen: ;-)
lokowaty
01-01-2007, 02:35
Witam!
Tak pomijając DPI, to chciałbym zapytać czy przed wywoływaniem w labie fotke trzeba (oprócz kadrowania...wiadomo z zachowaniem proporcji w zależnosci od zamawianego formatu) poprawiać poziomy, kontrast lub WB czy maszyna w labie posiada funkcje autopoziomy lub autokolor tak jak w PS?
Pzdr!
Witam!
Tak pomijając DPI, to chciałbym zapytać czy przed wywoływaniem w labie fotke trzeba (oprócz kadrowania...wiadomo z zachowaniem proporcji w zależnosci od zamawianego formatu) poprawiać poziomy, kontrast lub WB czy maszyna w labie posiada funkcje autopoziomy lub autokolor tak jak w PS?
Pzdr!
Jeżeli jesteś klientem, który nie widzi różnicy (czyli to co potrafią autolewels, auto****es, autosrauto Ci odpowiada), to ... tak, autolaboludek Ci autoautomatycznie na pewno wszystko autowyrówna, że fota będzie ładna, knotastrowa i knotolorowa.
denveroza
07-05-2008, 23:28
Czy ktoś wie, dlaczego jak daje się fotki z canona do wywołania, w tych dużych formatach też, to ona nie jest odzwierciedeniem tej na pliku tylko ją kadrują? Czy canon ma jakieś nieproporcjonalne wymiary?
liquidsound
07-05-2008, 23:31
Hocus ,pocus, abrakadabra masz kompakta, a One maja matryce 3x4 wiec obcinaja, ale moga tez dodawac biale ramki:-D
peet_peet
08-05-2008, 13:25
a co bardziej "światowe" fotolaby maja specjalny papier o takim formacie :)
a Wy smarujecie nie na temat, bo koleżanka foci lustrem :-)
http://canon-board.info/search.php?do=finduser&u=14892
laby zwyczajowo kadruja kawalek zdjecia. tak bylo od wiekow i tak jest, niezaleznie od tego czym sie robi zdjecia
MacGyver
08-05-2008, 14:02
Wywołuje to się materiały światłoczułe, względnie pliki RAW, ale nie odbitki :-)
Wywołuje to się materiały światłoczułe, względnie pliki RAW, ale nie odbitki :-)
mozna tez wilka z lasu, albo ducha towarzysza Wlodzimierza Iljicza ;) ale nie ma to zbyt wiele wspolnego z fotografia, de facto 8)
MacGyver
08-05-2008, 14:33
No tak, nie ma, duchy podobno nie dają się rejestrować na materiałach i elementach światłoczułych :-D
No jak nie jak tak... Czego się używa w RA-4 jak nie wywoływacza ??
1 Kadrowanie, jesli konieczne
2 Skalowanie do odpowiednich rozmiarow
3 Retusz, jesli potrzebny
4 Korekta kontrastu, z uwzglednieniem punktów czerni i bieli
5 Korekta kolorystyki, jesli potrzebna
6 Wyostrzanie/rozmywanie
Pozdrawiam
liquidsound
10-05-2008, 14:33
a Wy smarujecie nie na temat, bo koleżanka foci lustrem :-)
http://canon-board.info/search.php?do=finduser&u=14892
Cholera moje magiczne zdolnosci slabna :/
Nightranger
19-05-2008, 20:08
Witajcie!
Bardzo proszę o wytłumaczenie dlaczego raz dla formatu 3:2 zdjęcia 15x21cm podają rozmiar 152mm x 210mm = 1795x2480 px ( http://www.cvc.wroc.pl/kodakRozmiaryZdjec.html), a innym razem 15×21 cm = 152 mm x 216 mm = 1795 px x 2551 px. W obu przypadkach mowa o 300 DPI. Skąd wynika różnica i które wartości są prawidłowe. Szykuję zdjęcia do labu i nie wiem do jakich wartości w px je wyskalowac w PS by najlepiej pasowały do formatu 3:2
Z góry dziękuję za wyjaśnienie
mattnick
19-05-2008, 20:44
może zapytaj w labie gdzie chcesz oddać ??
Nightranger
20-05-2008, 17:05
W labie też nie byli pewni :)). Chyba muszę zmienić LAB :) Ostatnio troszkę się natrudziłem przy dodawaniu ramki, bo jak się juz wyskaluje fotkę by proporcja boków miała 3:2 powiedzmy i doda ramkę to ta proporcja zostaje już zachwiana. Jestem ciekaw jak sobie radzicie z tym problemem. Ja wpadlem na pomysl, by zamiast podac rozmiar docelowy np 1795x2480 px (2:3), podać rozmiar pliku 1595x2280 ( nie jest 2:3) i następnie dodać z każdej strony ramkę grubości100 px.
Nightranger - podejrzewam iż różnica wynika z kwestii setupu danej maszyny (ustawienie fizycznej wielkości papieru, ewentualnych marginesów itp).
To może pytanie z innej beczki. Macie może jakieś gotowe skrypty do porządnego skalowania pod lab ? linux/winda ?
Nightranger - podejrzewam iż różnica wynika z kwestii setupu danej maszyny (ustawienie fizycznej wielkości papieru, ewentualnych marginesów itp).Nigdy w to nie wnikałem, ale w maszynie może być pies pogrzebany. W znajomym labie dostałem tabliczkę jakie proporcje boków w pikselach powinny być, aby nie było obcinania. Jednak zostałem też poinformowany, że maszyna naświetla tylko 98% powierzchni obrazu, a co za tym idzie, nawet jak fotografia ma zalecane proporcje (np: 1795x2480) to i tak zostanie przycięty obraz o te 2%. Powinno się uwzględniać te 2% przy przygotowywaniu pliku (obraz powinien być większy). Nie sprawdzałem nigdy, czy to jest więcej czy mniej niż 2%, ale wiem, że w labie w którym wywołuje, to przycięcie zdjęcia nie jest symetryczne z każdej strony. Raz przytnie więcej z lewej, innym raz u góry. Niezależnie od tego, jak mi zależy na idealnym zdjęciu, to przy przygotowywaniu ich zostawiam paski wokół nich. Dostaje z labu odbitki z paskami z każdej strony, a potem je odcinam, innej metody nie znam :)
witam
ja tam fachowcem nie jestem ale zrobilem tak:
najpierw wybadalem ktory lab robi zdjecia w jakosci ktora najbardziej mi odpowiada, nastepnie wybralem sie do niego z kilkoma pytaniami:
mili Panowie zdradzili mi jakiego rozmiaru papieru uzywaja i jakie marginesy stosuje ich maszyna, na tej podstawie wiem jak przygotowac fotke w ps i na szczescie nic mi nie przycina, rozdzielczosc zazyczyli sobie 300 dpi :)
to tak tylko tyle chcialem wtracic moim niefachowym zdaniem:)
aaa chcialem jeszcze dodac ze np przy papierze 15x21 okazalo sie ze ich papier fizycznie ma rozmiar bodajze 15,4 x 21,6 cm czy jakos tak wiec takie male odchylki trzeba brac pod uwage:)
pozdrowionka
Dokładnie tak się robi, zmienia rozdzielczość z 72 DPI (taka jest no. w 400D/40D) na 300 DPI, a potem kadruje do np 15x10 cm. W zdjęciach z 40D po zmianie DPI oryginał ma rozmiar około 32x20 cm.
Łukasz_M
28-05-2008, 20:18
... problem w tym że w momencie jak zwiększasz format to żeby zachować 300 dpi, rozmiar Twojego pliku w pikselach rośnie. Dla 20x30 / 300 dpi przekracza już to co dostajesz z 8 megapiskelowej matrycy...
Niezbyt wiele na szczęście :)
http://img.wklej.org/images/629334860Obrazek1.jpg
PS. Oczywiście z niekadrowanego pliku
No a przygotowac bezpośrednio z RAW-u?
No a przygotowac bezpośrednio z RAW-u?
Wywołujesz RAWa do TIFF/JPG a potem jak wyżej :roll: .
przesłałem zdjęcie z 400d największego formatu (10 mpx 3888x2592) do fotolabu i zamówiłem odbitkę 20x30. Wyszła fajna, ale z odległości ~10 cm widać piksele.. [zdjęcie wiewióry - http://canon-board.info/showthread.php?t=30202 - zależało mi na ostrości a tam piksele.. :/
10 mpx to za mało na 20x30 czy coś z labem nie tak?..
Tezet-gdynia
01-06-2008, 12:20
Jesli dobrze przeliczylem to przy tej rozdzielczosci i odbitce 20x30 wychodzi ponad 300 pixeli na cal, wiec pixel powinien byc wielkosci 0,0084mm. Chyba ze ma sie to jakos inaczej do druku w labie ;)
Raczej z labem ja z 20D robiłem kiedyś kilka 20x30 i było ok
asdfasfd
01-06-2008, 13:09
Ostatnio wydrukowałem w profilabie kilka odbitek 30*45 i z EOSa 40D jest idealna jakość. Wydruk był z pliku jpg.
Sugeruję na przyszłość dawać przeskalowane do docelowej rozdzielczości i rozmiarów. Czyli dla 20x30 wychodzi chyba 20,3x30,5 i 300dpi. Nie powinno sprawiać problemów. Lab, podobnie jak drukarka jak nie ma wlaściwej rozdzielczości to sam se przeskaluje. Czasem całkiem przypadkowo.
jak nie zapomnę to wrzucę zdjęcie odbitki - zobaczycie co jest grane..
proszę, oto zdjęcie środka odbitki:
http://images28.fotosik.pl/224/2a5c70ac97b93ed6.jpg
pomniejszone, ale pikselowa siatka była widoczna i na pełnym rozmiarze.
na odbitce nie widać tego tak bardzo na tle ale na samej wiewiórze owszem.
zdjęcie zrobione sigmą 70-300 macro z odległości ok 1,5 m na ogniskowej 214.
No to coś Lab nawalił moim zdaniem. Ja robiłem również foty w wymiarach 30x20 i było miodzio :) A nawet lepiej niż miodzio :) Takiego efektu jaki otrzymałeś ty bym z lupą nie osiągnał.
Pozdrawiam
Tak, jak napisał ksx, lepiej zrobisz przeskalowując do żądanego formatu i dopiero wysyłając do labu. Inaczej jesteś skazany na automat, który robi co mu się podoba. Automat ten na pewno nie ma najlepszego oprogramowania i najszybszego procesora.
Tak, jak napisał ksx, lepiej zrobisz przeskalowując do żądanego formatu
co przez to rozumiesz?
przecież robiąc zdjecia 400d od razu mam 3:2 więc..?
3888px : 2592px = 1,5
3 : 2 : = 1,5
?
Kadrujesz zdjęcie/przeskalowujesz do żądanego formatu, np 30x20 cm w rozdzielczości 300 ppi (wyostrzasz) i tylko takie oddajesz do labu.
(Chyba, że lab wymaga innej rozdzielczości - znam taki, który chce 325 ppi)
Inaczej mówiąc przygotowujesz plik do druku, a lab tylko drukuje.
No dobra - "przeskalujesz" - tylko że nie znasz dokładnej rozdzielczości jakiej spodziewa się automat. Jeśli tego nie jesteś pewien to lepiej zostawić maks rozdziałkę.
Zauważ że przeskalowanie przez automat o kilka pikseli "w górę" (bo dokładnie z rozdziałką raczej nie trafisz...) jest bardziej dewastujące niż przeskalowanie "w dół" większej rozdziałki.
No i dlatego najlepiej się wcześniej wybrać do labu i wypytać czego oczekują.
Pytanie czy goście w labie sami znają takie rzeczy... podejrzewam że być może nawet producent sprzętu się nie chwali co dokładnie automat robi ze zdjęciami i przy jakiej rozdzielczości nie ma przeskalowania...
Co najwyżej powiedzą "300dpi", ale ile dokładnie to pikseli ma być nikt nie może nie wiedzieć :)
Zapewniam, ze w powaznych labach wiedzą
Jak nie wiedzą, to znaczy ze trzeba szukać innego :-)
Pytanie czy goście w labie sami znają takie rzeczy... podejrzewam że być może nawet producent sprzętu się nie chwali co dokładnie automat robi ze zdjęciami i przy jakiej rozdzielczości nie ma przeskalowania...
Co najwyżej powiedzą "300dpi", ale ile dokładnie to pikseli ma być nikt nie może nie wiedzieć :)
Bez żartów - do labów w których nie publikują rozmiarów plików w pikselach na poszczególne formaty tak żeby były naświetlane w natywnej rozdzielczości naświetlarki nawet się nie zbliżam...
w taki razie ostrzeżenie - trzymajcie się z dala od 'fotoempik' bo tam odwalają taką fuszerkę
Bez żartów - do labów w których nie publikują rozmiarów plików w pikselach na poszczególne formaty tak żeby były naświetlane w natywnej rozdzielczości naświetlarki nawet się nie zbliżam...
Masz rację, trafiłem nawet na taki LAB :) Tak sobie jeszcze myślę... myślicie że byłby sens oddawać im przeskalowanego TIFFa 16-to bitowego? Zastanawiam się czy byłaby widoczna różnica w jakości i czy ktoś taki plik przyjmie?
Jeśli dobrze się orientuję, to w takim labie jest przeniesienie pliku do innej przestrzeni barw, a więc większa gradacja na wejściu mogłaby być przydatna!
Masz rację, trafiłem nawet na taki LAB :) Tak sobie jeszcze myślę... myślicie że byłby sens oddawać im przeskalowanego TIFFa 16-to bitowego? Zastanawiam się czy byłaby widoczna różnica w jakości i czy ktoś taki plik przyjmie?
Jeśli dobrze się orientuję, to w takim labie jest przeniesienie pliku do innej przestrzeni barw, a więc większa gradacja na wejściu mogłaby być przydatna!
Ja ostatnie odbitki które robiłem (36 sztuk 15x21) zaniosłem na DVD w 16-to bitowych tiffach skonwertowane do profilu naświetlarki. Obrabiane były w ProPhoto RGB.
To jeszcze jedno pytanko - 15x21 to format bliższy cyfrakom niż lustrzankom - czyli albo trzeba przekadrować zdjęcie albo dodać sobie jakieś białe paski po bokach i potem je obciąć... jak to rozwiązujesz?
Kadruję oczywiście - tak jak pisałem - dokładnie wiem jaki rozmiar pliku w pikselach muszę dostarczyć dla konkretnych formatów.
http://profilab.pl/cennik/laserfoto_pliki.pdf
Nightranger
05-06-2008, 18:13
"RNZ" znasz może jakiś dobry fotoLAB na śląsku? Najlepiej okolice Katowic, Sosnowca lub Jaworzna. Ostatnio oddałem zdjęcia do labu specjalnie przygotowane do odbitek 15x21. Z efektów jestem niezadowolony. Na ekranie monitora zdjęcia są ostrzejsze niż na papierze i mają wiecej szczegółów. W labie zapewniali o rozdzielczosci 300DPI i braku skalowania, ale efekt końcowy był mizerny w porównaniu do tego co widziałem na ekranie monitora
Hmm... a czy nie zawsze tak jest że odbitki są mniej ostre niż na monitorze? Wielu speców zaleca mocne przeostrzanie zdjęć do wywołania...
Hmm... a czy nie zawsze tak jest że odbitki są mniej ostre niż na monitorze? Wielu speców zaleca mocne przeostrzanie zdjęć do wywołania...
dołączam się do Pytania i dodaje swoje:
ja zawsze wyostrzam fotki, ale czy w przypadku oddawania ich do wywołania wyostrzać je przed kadrowaniem do właściwefo formatu czy już po kadrowaniu,
a może i przed i po ???
Trochę poczytałem o tym i większość zaleca dodatkowo mocno podostrzyć zdjęcia już po przekadrowaniu i przeskalowaniu do docelowego formatu.
Co do ostrzenia wstępnego przed obróbką zdania są podzielone - jedni zalecają dodatkowo lekko podostrzyć inni nie.
Poczytaj ten wątek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=19955
Po pierwsze:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21153
Monitor to nigdy nie wydruk
Nightranger, ja od roku "odbijam" w Chrzanowie na Krakowskiej
Po pierwsze:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21153
Monitor to nigdy nie wydruk
Nightranger, ja od roku "odbijam" w Chrzanowie na Krakowskiej
W labie FUJI ??
Np. w Fotomie podają dokładnie że zdjęcie ma mieć 300 dpi i mieć wymiary o 2mm większe niż wynikałoby to z rozmiaru odbitki (np. 152x102mm).
Robią na maszynie Frontier (Fuji) gdzie można ustawić trzy różne dopasowania rozmiaru w pliku do wydruku: no resize, fill in (zapełnia cały papier zdjęciem obcinając ewentualny nadmiar) i jeszcze fit in (cała fota jest na papierze, ale mogą zostać białe pasy gdzieniegdzie).
Na stronie mają że jak sam dopasowujesz rozmiary to:
Oddając zdjęcia do druku należy poinformować przyjmującego zlecenie, że pliki mają przygotowany format (wymiary + rozdzielczość 300dpi) i prosić o wydruk "NO RESIZE" oraz bez korekt kolorystyki.
Myślę, że w wielu labach gdzie nie używają Frontier, też są możiwe takie ustawienia.
Witam,
Proszę Was o pomoc, do tej pory w ps po otwarciu fotki miałem 350pix/cal i rozmiary zbliżone do odbitek jakich chciałem.
Niestety coś się pokopało i nagle otwierają się jako 72pix/cal z rozmiarami w okolicach metra.
Zawsze to dla mnie było czarną magią ale z parametrami jak w pierwszym zdaniu jakoś sobie radziłem.
Fotki z eos 400d wołane z raw do jpeg/8bit.
Czy możecie mi poradzić?
Z góry dziękuję
krzysztofr
27-08-2008, 22:49
W menu image size odznaczasz resample image i w miejscu resolution wpisujesz 350.
Albo odznaczasz resample image i ustawisz wymiary według rozmiarów odbitki.
Dziękuję za pomoc, zawsze dla mnie wielkości zdjęć były problematyczne.
Rozumiem, że w celu uzyskania odbitki o dużych gabarytach powinienem zmniejszać wartość RESOLUTION? I jeszcze jedno pytanie: na jaką wielkość zdjęcia mogę sobie pozwolić z matrycy C400d?
pozdrawiam,
ebas
krzysztofr
28-08-2008, 22:36
Rozumiem, że w celu uzyskania odbitki o dużych gabarytach powinienem zmniejszać wartość RESOLUTION?
Lepiej wpisać wymiary odbitki w mm a resolution samo się dopasuje(przy odznaczonej opcji resample image).
A3 na pewno się da, większe też.
poszukiwacz2006
08-09-2008, 23:52
A czy będzie widoczna różnica pomiędzy zdjęciami przygotowanymi dla labu w nastepujący spsób:
1. zdjęcie - aparat 20D, 320 dpi , przy konwersji w DPP do JPG-a zaznaczony rozmiar zdjęcia 10 x 15 cm, ( ok. 1800 x 1200 pikseli ), docelowy jpg wielkości ok,2 MB
2. zdjęcie - aparat 20D, 320 dpi, przy konwersji w DPP do JPG-a bez zaznaczenia rozmiaru zdjęcia, ( ok. 2900 x 1800 pikseli ), docelowy jpg wielkości ok. 5 MB?
Cz zmniejszając to drugie zdjęcie nie pogorszy sie jego jakość? Na monitorze zmniejszone wygląda ( subiektywnie) gorzej. Bedę wdzięczny za uwagi.
poszukiwacz2006
08-09-2008, 23:56
Krótko mówiąc: czy "upchanie" pixeli na powierzchni spowoduje pogorszenie czy poprawę jakości odbitki?
A czy będzie widoczna różnica pomiędzy zdjęciami przygotowanymi dla labu w nastepujący spsób:
1. zdjęcie - aparat 20D, 320 dpi , przy konwersji w DPP do JPG-a zaznaczony rozmiar zdjęcia 10 x 15 cm, ( ok. 1800 x 1200 pikseli ), docelowy jpg wielkości ok,2 MB
2. zdjęcie - aparat 20D, 320 dpi, przy konwersji w DPP do JPG-a bez zaznaczenia rozmiaru zdjęcia, ( ok. 2900 x 1800 pikseli ), docelowy jpg wielkości ok. 5 MB?
Cz zmniejszając to drugie zdjęcie nie pogorszy sie jego jakość? Na monitorze zmniejszone wygląda ( subiektywnie) gorzej. Bedę wdzięczny za uwagi.
Różnica będzie taka że w pierwszym przypadku zmniejszasz Ty (DPP), w drugim lab. Ten pierwszy daje Ci szansę zmniejszenia takim algorytmem jak Ci się podoba i podostrzenia po zmniejszeniu, drugi nie. Your choice że tak powiem.
poszukiwacz2006
09-09-2008, 09:06
Dzięki Krzychu.
Mam takie zpytanie. Co zrobić, co powiedzieć, jak poprosić w labie aby nie obcieło zdjęcia. Wole małe białe marginesy niż coś opitolone. Jakoś nie mogę się dogadać w labach w mym mieście.
A jak to wygląda w drukarkach Canon ?. Posługuję się załączonym programem do drukarki, Easy-PhotoPrint. Po korekcji barwnej i podostrzeniu w PS, "wrzucam" do tego programu i w nim kadruję, nie przejmując się rozmiarami i rozdzielczością.
Może powinienem to robić w PS ?
A jak robicie z jasnością zdjęcia? Ostatnio wywoływałem parę fotek i na monitorze wyglądały ok, poza tym histogram pokazywał wg mnie dobre naświetlenie. Natomiast odbitki wyszły subiektywnie ciemne.
Wiem że papier nie da nigdy takiego kontrastu jak monitor... czy w takim układzie podkręcacie jasność zdjęć do wywołania (oczywiście na tyle żeby się nie poprzepalały)? Mówię tu oczywiście o zdjęciach z wnętrz itp (np teraz będę wywoływał zdjęcia z jaskini), bo krajobrazy itp z natury zwykle dobijają histogramem do prawej (duży kontrast na scenie).