PDA

Zobacz pełną wersję : Co powinno byc w pudelku, a co jest w instrukcji...

ErnestPierwszy
26-10-2006, 11:05
Jakie oprogramowanie znajdę w pudełku z 30D sprzedawanym przez Canon Polska a jakie z UE?
Po zgooglowaniu wychodzi, że w niektórych wersjach jest PhotoshopElements 2.0.
Dzięki!

jaceksw
26-10-2006, 14:34
Ja nie dostałem PE.

J.

CoNic
26-10-2006, 15:02
Mam z Niemiec (sądząc po gwarancji) i w pudełku było DPP. PS E2 był z 20D o ile dobrze kojarzę.

szandor
26-10-2006, 19:36
Ja miałem PS E2 w pudełku z 300d, później również z 20d, natomiast z 350 dostałem DPP. 300d i 20d pochodziły z UE, a 350-tka z sieci Canon-Polska.

Kolekcjoner
26-10-2006, 21:19
PS-a chyba dodawali do 20-tek. Nie pamietam żeby do 30-tek też był taki bonus. Gdzie to wyczytałeś?:).

nastier
30-12-2006, 15:07
chyba mam maly problem...
odebralem wczoraj nowe 400D. kupowalem od sprzedawcy z allegro(na razie nie bede pisal u kogo). cena atrakcyjna, wszystko bez problemu poza jednym malym szczegolem. nie dostalem oryginalnej plyty z softem tylko jakas przegrywana! w instrukcji (po polsku) jak wol jest napisane, ze komplet obejmuje 2 plyty CD: jedna z softem,druga z manualem w pdf'ie.

napisalem do sprzedawcy, a on z tekstem:

Proszę sobie wyobrazić, że takie przegrywane g**** dołącza Canon Polska i nie mam na to wpływu. Gdy przy kolejnym zamówieniu zgłaszam ten fakt, nic sobie z tego nie robią.
Dodają albo to przegrywane g****, albo nie ma nic, czasem jest tylko sama karta gwarancyjna i brak instrukcji po polsku. Różnie to bywa...

i tu moje pytanie - czy to mozliwe? czy po prostu pan sprzedawca postanowil sobie zatrzymac moj soft?
chyba napisze jeszcze do Canon Polska co by sprawdzic te nowosci...

chyba warto dodac,ze aparat ma gwarancje europejska.

bede wdzieczny za wszelka pomoc.

Krisspy
30-12-2006, 15:13
Prawdopodobnie kupiony na zachodzie z kopią polskiego softu i sprzedawany jako "polski" Allegro, allegro...

eternus
30-12-2006, 15:18
Nie spotkalem sie z sytuacja, zeby Canon Polska nie dal uczciwej plyty (plyt) z softem. Z jakoscia instrukcji polskiej bywa roznie - ale generalnie tez nie jest zle.

Najprawdopodobniej faktycznie jest to sprzet z Niemiec albo jakiegos innego kraju UE sprowadzony. Szczegolnie, ze jak sam piszesz, cena byla bardzo atrakcyjna.

nastier
30-12-2006, 18:54
riposta na mojego mejla, w ktorym zawarlem to co zostalo tu powiedziane:

"Aparat pochodzi z Canon Polska i takie wersje od nich otrzymuję. Canon Polska już od dawna dołącza tylko europejską kartę gwarancyjną!

Nigdy nikogo nie oszukałem...
Wszystkie informacje, ktore podaję są prawdziwe!
Niczego nie zmyślam.
Skoro Panu ciężko w to uwierzyć, to przykro mi z tego powodu..."

skoro sa takie rozbieznosci napisalem do Canon Polska i czekam na odpowiedz. moze oni beda wiedzieli jakie plyty daja ;)

Tomasz1972
30-12-2006, 19:44
W zestawie razem z 400D sprzedawanym przez CANON POLSKA jest dołączona gwarancja euro . Oczywiście jest drukowana instrukcja w języku polskim , oraz zafoliowana płyta : " EOS DIGITAL DISK PACK SD VERSION 13.1"

Krisspy
30-12-2006, 20:09
oraz zafoliowana płyta : " EOS DIGITAL DISK PACK SD VERSION 13.1"

Czy to oprogramowanie jest w języku polskim?

Tomasz1972
30-12-2006, 20:18
Czy to oprogramowanie jest w języku polskim?
Niestety nie .

AUTOSTART

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img409.imageshack.us/img409/4086/beznazwy1be7.jpg)

NEXT

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img171.imageshack.us/img171/1135/beznazwy2zh3.jpg)

Krisspy
30-12-2006, 20:22
Czy jakikolwiek soft do 400D jest po polsku?
Jezeli nie, to nie rozumiem o co chodzi z tą nieoryginalną płytą z początku wątku... Po prostu nie ma to sensu...

snow
30-12-2006, 20:24
Chodzi o zasade że jak kupujesz nowy aparat to masz wszystko mieć co instrukcja podaje a nie zdekompletowane, jak z jakiegoś złomu ;)

nastier
30-12-2006, 20:27
dokladnie tak. nie rozumiem jak mozna tego nie rozumiec ;)

Krisspy
30-12-2006, 20:30
Chodziło mi o to, że nie rozmiem handlarza z allegro i jego powodow do ściemy... chyba, ze opchnął komuś płytę luzem, a teraz kopie sprzedaje w pudle :-)

Pretensje nastiera są oczywiście jak najbardziej uzasadnione

nastier
30-12-2006, 20:45
ja tam zadnych pretensji nie mam. ten soft i tak nie jest mi potrzebny... po prostu cholernie sie dziwie, ze mozna probowac "oszustwa" na takim szczegole...

Krisspy
30-12-2006, 20:48
a puszka jest aby oryginalna? :D

nastier
30-12-2006, 20:51
tak. dowod sprzedazy ze sklepu, gwarancja podbita.

Krisspy
30-12-2006, 21:03
miałem na myśli body :-)
oczywiście to żart, chociaż małe chińskie rączki potrafią już wiele...

nastier
30-12-2006, 21:07
no i ja o body mowie ;)

Krisspy
30-12-2006, 21:11
No, to ciekaw jestem co canon odpowie.
Może faktycznie oni coś nawalili?

eternus
30-12-2006, 21:15
Nie - Canon to mimo wszystko zbyt powazna firma na takie akcje. Juz bardziej bym uwierzyl, ze zapomnieli by po prostu wrzucic plytki, niz dali nagrana na Ezperanzie i podpisana flamastrem.

nastier
30-12-2006, 21:21
nie no, na TDK i bez podpisow. powaga, chlopaki ;)

Tomasz1972
30-12-2006, 21:24
Canon takich jaj by nie zrobił .

Krisspy
30-12-2006, 21:25
aaaaaaa, jak TDK, to co innego :D

eidolon
04-01-2007, 12:23
O wlasnie, ja mam podobny problem. Pare dni temu odebralem 400D (ale nie z Allegro, tylko z wydawaloby sie porzadnego sklepu internetowego- Agito.pl), a w pudelku nie ma polskiej gwarancji, tylko europejska, mimo, ze przy skladaniu zamowienia potwierdzali, ze jest to gwarancja Canon Polska...
No i zamiast 2 CD jest 1. Brakuje plyty z PDF-ami.
I co niby w takiej sytuacji?
Na razie napisalem do sklepu, zobaczymy co mi odpowiedza.

kula
04-01-2007, 12:25
a mam pytanie w czym ci przeszkadza Europejska gwarancja a nie PL??
pozdrawiam

eidolon
04-01-2007, 12:35
spotkalem sie z opiniami, ze nie jest wszedzie honorowana i ze gdzieniegdzie wymagaja jakoby polskiej. Zle slyszalem?
Poza tym - nawet gdyby wszedzie honorowali europejska - to niby z jakiej racji sprzedawca daje mi towar niezgodny z wczesniejszymi informacjami??? Taka zwykla uczciwosc powinna chyba obowiazywac, nawet jesli nie ma to akurat zadnego praktycznego znaczenia.

gkocur
04-01-2007, 12:52
spotkalem sie z opiniami, ze nie jest wszedzie honorowana i ze gdzieniegdzie wymagaja jakoby polskiej. Zle slyszalem?
Poza tym - nawet gdyby wszedzie honorowali europejska - to niby z jakiej racji sprzedawca daje mi towar niezgodny z wczesniejszymi informacjami??? Taka zwykla uczciwosc powinna chyba obowiazywac, nawet jesli nie ma to akurat zadnego praktycznego znaczenia.

To "wszędzie" ogranicza się chyba do Żytniej o ile się nie mylę, gdzie z tego co wiem nie ma problemu z europejską gwarancją pod warunkiem dołączonego dowodu zakupu.

Kubak82
04-01-2007, 13:07
a w pudelku nie ma polskiej gwarancji, tylko europejska

no tak, bo Polska to przeciez ciagle zachodni zascianek Azji :lol:
od wejscia do EU gwarancja europejskie sa honorowane.. wystarczy jeden telefon na Żytnia i bedziesz miec pewnosc..

No i zamiast 2 CD jest 1. Brakuje plyty z PDF-ami.
I co niby w takiej sytuacji?
Na razie napisalem do sklepu, zobaczymy co mi odpowiedza.

po niekad sam sobie odpowiedziales ;-)

Agito to porzadny sklep - mnie raz zapomnieli dolaczyc gwarancji i po jednym mailu przyszla dzien pozniej poleconym wraz z przeprosinami.. no a nawet bez plyty z pdf-em zdjecia da sie robic, prawda ;-) ??

pozdr.

jaceksw
04-01-2007, 13:35
A kupiłem w sklepie 30D i płytka z softem (EOS Utility, DigitalPhotoProfessinal, itp.) była taka "przegrywana". Mnie to nie przeszkadza. Pytałem w CP o płytke to mi powiedzieli, że za 60zł moga mi wysłać oryginał.

J.

ewg
04-01-2007, 14:29
Kupowałem 400d zaraz po premierze i w sklepie FotoBasia dostałem płytkę "przegrywaną" z softem (ale już aktualnym) i pomyślałem, że jeszcze nie wytłoczyli najnowszej wersji DPP z obsługą 400d wiec muszą się ratować nagrywarkami... Olałem to, bo i tak musiałem sprawdzić i zassać najnowszy soft z sieci - rutynowo.
Poza softem dostałem (znaczy kupiłem za cięzkie pieniądze z aparatem) płytke DVD: "The world through the EF lenses", ale za cholerę nie mogę jej poprawnie odtworzyć w żadnym odtwarzaczu. Raz leci dźwięk bez obrazu, innym razem obraz ok, ale dźwięk tylko trzeszczy. Ale mniej więcej wiem, że to zwykła reklamówka z krótkimi pokazami slajdów zrobionych szkłami EF.
Poza akcesoriami w komplecie miałem także instrukcje po polsku oraz instrukcje PL do programów ale w starszej niż na "przegrywanej" płytce wersji.
Gwarancja europejska.

Postumowując -
- Niesmak po otrzymaniu wypalanej płytki i przypadkowych książeczek do softu był, ale w niczym nie przełożyło sie to na funkcjonalność zestawu.
Pomyślałem tylko, że znowu warszawski Canon wykazał swój brak zrozumienia dla standardów europejskich i bezwzględnego szacunku dla świętości jaką powinien dla nich ZAWSZE być klient. To w końcu nie jest pudełko zapałek tylko drogi sprzęt więc trochę szacunku panie i panowie z firmy (jeśli to czytacie)!
Sam fakt, iż pudełko z aparatem nie jest zabezpieczone przed otwarciem solidną plombą producenta źle świadczy w ogóle o producencie i w oczywisty sposób pociąga to za sobą wiele wątpliwości co do uczciwości dystrybutora lub sprzedawcy, czego najlepszym dowodem jest bierzący wątek... :(

eidolon
04-01-2007, 17:39
ok, przynajmniej odpowiadaja szybko. Z gwarancja juz sie wyjasnilo i wszystko jest w porzadku. Moze wale tu truizmami i wszyscy to wiedza, ale ja nie wiedzialem, ze od jakiegos czasu (nie wiem czy chodzi tu o nasze wejscie do UE czy cokolwiek innego) Canon Polska dolacza tylko gwarancje europejska. Tak czy siak - nie powinno byc zadnych problemow.
Ale na pytanie z plyta z PDFami juz mi nie potrafili odpowiedziec. Tu chyba tylko kontakt z Canonem moze cos poradzic, gdyby sie okazalo, ze na Polske plyty z PDFami nie ma (mimo, ze w POLSKIEJ instrukcji jest wyraznie napisane, ze byc powinna). Pytanie - po co taka informacja (mylna) w instrukcji, ktora jest przeciez tylko na nasz kraj?

No wlasnie. Czy ktos z Was, kto ma 400D dostal ta canonowska plyte PDF?

Kubak82
04-01-2007, 19:00
No wlasnie. Czy ktos z Was, kto ma 400D dostal ta canonowska plyte PDF?

mam nadzieje, ze Cie to nie zdoluje ale do 350d dostalem 5 plyt 8-)
-ArcSoft photo studio
-solution disk - angielski, wloski,niemiecki
-solution disk - angielski, francuski, hiszpanski
-software instrucion (slawetny pdf ;) )
-prezentacja szkiel ef

co do pdf-ow - jak chcesz to wpisz mi swojego maila na PM to Ci wysle co trzeba (po angielskiemu :mrgreen: ).. to jakies 8 mb ;-)

nastier
04-01-2007, 19:00
ja napisalem juz 2 mejle i cisza. ach, ta canonowska solidnosc;)

kris75
04-01-2007, 19:30
mam nadzieje, ze Cie to nie zdoluje ale do 350d dostalem 5 plyt 8-)
-ArcSoft photo studio
-solution disk - angielski, wloski,niemiecki
-solution disk - angielski, francuski, hiszpanski
-software instrucion (slawetny pdf ;) )
-prezentacja szkiel ef

no z czegos trzeba byc zadowlonym 8)

Cichy
04-01-2007, 20:13
nie ma możliwości, żeby "Canon dołączał nagrywane płyty".

krzysp
05-01-2007, 13:17
Witam wszystkich.
Podobnie do Was miałem problem z FotoBasia. Wasze rozważania trochę mnie dziwią. Też dostałem kopię nośnika z softem oraz brakowało instrukcji obsługi.
Wystarczyło napisać do nich maila z następującymi informacjami, że:
1. jesli nie dostarczą mi oryginalnego nośnika (bo tylko taki jest legalny) to skontaktuję się z producentem oprogramowania (ArcSoft) w celu wyjaśnienia zasad dystrybucji ich oprogramowania razem z aparatami Canon. Informację tą przekażę do Canon Polska oraz co najważniejsze do przedstawicielstwa BSA.
2. poinformowałem obsługę sklepu, że dystrybucja samych kopii nośników jest nielegalna. Nawet jeśli uznają to za kopię bezpieczeństwa to i tak muszę mieć oryginał (choćby nawet uszkodzony). Tak stanowią ogólne zasady licencjonowania oprogramowania.
3. jednocześnie poinformowałem o ustawowym obowiązku dołączenia instrukcji obsługi.

Po takiej interwencji otrzymałem oryginalny nośnik i instrukcję papierową (co prawda kserokopię ale otrzymałem).

Na koniec dodam, że trochę dziwi mnie podejście w stylu: otrzymałem kopię nośnika z softem , ale mi to nie przeszkadza. Ciekawe co powiecie policji gdy do Was wpadnie i poprosi o pokazanie dowodów legalności użytkowanego oprogramowania. Wtedy będzie szok i płacz. A może wpaść.

Zarówno świadomy jak i nieświadomy udział w paserstwie jest karany.

Zapewne ułamek procenta kupujących czyta zasady licencjonowania oprogramowania wyświetlane najczęściej podczas instalacji.

Jako ciekawostkę dodam, że nawet odkupienie używanego softu wymaga legalizacji w postaci sporządzenia umowy kupna-sprzedaży (potwierdzone u kilku znanych producentów oprogramowania).

Pozdrawiam,
życząc miłego użytkowania sprzętu i oprogramowania bez niepotrzebnych, nieprzespanych nocy i ewnetualnych, późniejszych wydatków na: adwokata - około 6000zł za poprowadzenia sprawy, 3000 - na cele społeczne i oczywiście wydatków na zakup legalnych wersji użytkowanego softu).

nastier
08-01-2007, 12:56
jakze lakoniczny mejl od CP:

"Proszę się zgłosić do sprzedawcy o uzupełnienie tego braku, mogą się oni ubiegać o uzupełnienie u swojego dystrybutora."

nie odpuszcze tym razem :twisted:

ewg
08-01-2007, 21:37
Na koniec dodam, że trochę dziwi mnie podejście w stylu: otrzymałem kopię nośnika z softem , ale mi to nie przeszkadza. Ciekawe co powiecie policji gdy do Was wpadnie i poprosi o pokazanie dowodów legalności użytkowanego oprogramowania. Wtedy będzie szok i płacz. A może wpaść.

Bez przesady, nie dajmy się zwariować!
Po pierwsze oryginalny soft do Canona można sobie o każdej porze dnia i nocy zassać z serwera Canona i nikt nie potrzebuje oryginalnego nośnika żeby go zainstalować. Jeśli nawet coś pisze w licencji to i tak jest po angielsku a ja nie muszę znać tego języka, anwet jeśli znam całe polskie prawo.
Po drugie nie czytam wyborczej i nie żyję w ciągłym strachu, że lada moment wpadnie do mnie policja i spyta: a gdzie pan ma oryginalny nośnik programu do swojej lustrznaki, hęę??
Poza tym nośnik mogę zgubić, zjeść albo przerobić na breloczek i wcale nie musze iść zaraz potem z aparatem na policję z pokornym pytaniem, czy aby mogę jeszcze robić fotki w RAW, bo widzi pan, panie władzo, zanim zjadłem zapomniałem odinstalować DPP...

Ale jeśli sposób z listem do FotoBasi się sprawdził, to gratuluję! Wyjaśnili jakoś dlaczego za pierwszym razem nie dostarczyli wszystkiego?

Na razie nie mam zastrzeżeń do tego sklepu, bo czasem ceny maja rzeczywiście szalone, ale z drugiej strony myślę, że już sam smród związany z przegywanymi płytkami itp, który się rozniesie po tym forum, może im zaszkodzić. - Wniosek: Nie opłaca kantować, nawet odrobinę!

viTo
12-01-2007, 14:44
Witam. Ja tez kupilem Eosa i jak przyszedlem domu zeby sprawdzic na spokojnie czy wszystko jest to zobaczylem 2 przegrywane plyty (z softem) na nosniku TDK i Jedna chyba DVD o obiektywach EF. Tak wiec nie wiadomo czy sklep w ktorym kupilem (FOTOJOKER) czy jakis dystrybutor wzial sobie plytke czy nie... Dobrze, ze programy mozna sciagnac z FTP Canona.
Pozdrawiam...

nastier
29-01-2007, 14:05
no i w koncu dostalem brakujace oprogramowanie :D

po mejlach ostrzegajacych o tym, ze sprawe doniose gdzie trzeba i wyznaczeniu terminu dostawy do konca stycznia, szanowny sprzedawca Radosław Kołodziej [radek_kolodziej] dostarczyl mi brakujace oprogramowaie. nie odbylo sie bez przeciagania tego calego procederu, wapliwych tlumaczzen i prob wciskania mi kitu.

z tego co patrzylem na allegro, nadal handluje sprzetem foto, wiec odradzam wszystkim handel z tym panem. no chyba, ze lubicie miec wybrakowane pudelka ;)

daszek
03-02-2007, 19:42
Witam

rzadko sie odzywam, ale poniewaz swiezo nabylem droga kupna w abfoto (polecam!) c anona 400d, wiec napisze co dostalem z aparatem. Mianowicie:
- aparat + kit
- gwarancja europejska ( w koncu jestesmy we wspolnocie) jak ktos dalej przeczyta to na 12 stronie ma po polsku.
- oprogramowanie plyta sztuk 1 (oryginalna - zafoliowana)
- instrukcja oryginalna polska drukowana (nie kserowana!).
Na pytanie o brak plyty z PDFem i osobnej gwarancji na obiektyw kit-owy otrzymalem sluszna odpowiedz, ze takie zastawy sprzedaje canon.
Mozna sie domyslac dlaczego nie ma instrukcji w PDFie: bo zaraz by wisiala do zassania na torrencie, emule, albo inszym serwerze. Mozna zadac pytanie: ok, ale jak chcialbym instrukcje w PDFie po niemiecku, wiec dla czego jej nie mam? Odpowiedz jest oczywista: bo aparat kupiles w Polsce (sprzedaz lokalna - na Polske) a nie w Niemczech, czy Austii.
Natomiast na kit-owy obiektyw nie ma osobnej gwarancji, poniewaz aparat i kit sa sprzedawane jako zestaw i jako zestaw maja jedna gwarancje.

Co do instrukcji kserowanej, czy tez softu na plycie CDR, to (jak juz napisal przedmowca) zgodnie z polskim prawem nie ma mozliwosci sprzedazy oprogramowania na plycie nieoryginalnej. Kopiowanie jest dozwolone tylko na wlasny uzytek.

zdroofko

krzysp
10-02-2007, 15:21
Ale jeśli sposób z listem do FotoBasi się sprawdził, to gratuluję! Wyjaśnili jakoś dlaczego za pierwszym razem nie dostarczyli wszystkiego?

Witam.
Nic nie wyjaśnili. Początkowo otrzymałem maila o treści, której się spodziewałem. Że niby jak jestem niezadowolony to mogę odesłać aparat w ciągu 10 dni a oni oddzadzą mi kasę - z wyjątkiem kosztów transportu.
...A co to ja jestem darmowe biuro podróży dla sprzętu foto ..... Nie po to kupuję żeby zwracać sprzęt i zostawać z niczym i porfelem lżejszym o kilkadziesiąt zł na przesyłki.

Tak sobie myślę, że wielu sprzedawców sprzedaje na boku płytki wytłoczone przez producenta sprzętu i wciska kit innym kupującym, że ich nie było. Jeśli spotykacie się z odpowiedziami, że soft jest do pobrania na stronie producenta to też jest kit. Nie każdy soft jest - np. ArcSoft nie ma bo nie jest na licencji freeware ani shareware. Chyba, że źle szukałem.

Poza tym w większości przypadków kupna softu w wersji do pobrania ze strony producenta otrzymuje się info o takiej możliwości w warunkach licencjonowania produktu.

Dlatego nie należy odpuszczać takim kombinatorom tylko walczyć o swoje.
Dlaczego? To proste - kiedyś będziecie chcieli sprzedać sprzęt i kupić nowy. Brak oryginalnych nośników może odstraszyć potencjalnych kupujących gdyż w opinni wielu osób może to oznaczać nielegalne źródło zakupu urządzenia. Podobnie wygląda z brakiem oryginalnej ładowarki, kabli itd (choć mogły się zgubić). Tylko, że jeśli ktoś gubi ładowarkę to co wyrabiał ze sprzętem ?

Pozdrawiam.

jafet
10-05-2007, 09:52
wrócę do tematu, w sierpniu zeszłego roku kupiłem 350D Rebel XT, dostałem wraz z aparatem: instrukcje oryginalną (ang. wł.), instrukcję polską ksero, płytki z softem oryginalne, pasek dostałem z EOS (niebiesko/czerwony) a widzę, że do cyfrówek dołączany jest czarny a wszystko to dostałem w pudełku na którym pisze Canon, ale nie jest to oryginalne pudło. Dziwne też bo dostałem gwarancję, ale adres serwisu, nie na Żytniej w Wawie, ale w Zielonej Górze

Tomasz1972
10-05-2007, 10:02
wrócę do tematu, w sierpniu zeszłego roku kupiłem 350D Rebel XT, dostałem wraz z aparatem: instrukcje oryginalną (ang. wł.), instrukcję polską ksero, płytki z softem oryginalne, pasek dostałem z EOS (niebiesko/czerwony) a widzę, że do cyfrówek dołączany jest czarny a wszystko to dostałem w pudełku na którym pisze Canon, ale nie jest to oryginalne pudło. Dziwne też bo dostałem gwarancję, ale adres serwisu, nie na Żytniej w Wawie, ale w Zielonej Górze

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=16653

jafet
10-05-2007, 10:35
to znaczy że mam prawdopodobnie refurbow-a ?

Wats0n
10-05-2007, 11:07
Kupiłeś nówkę, ale amerykańską - sam napisałeś, że to rebel XT a nie 350D. Oryginalną gwarancją w naszym kraju można się podetrzeć. Tak więc sklep/tip bierze ewentualną odpowiedzialność na siebie. I chyba nawet wiem o jaki sklep w ZG chodzi, kupowałem od nich pierwszego trabanta.
Edit - ja dostałem w szarym kartonie - coś takiego łatwiej ukryć przed czujnym okiem celnika.

jafet
10-05-2007, 11:25
Dzięki, trochę mnie pocieszyłeś.

Misiaque
10-05-2007, 11:35
No a mnie dziś olśniło, że nie mam muszli ocznej, dopiero po kilku tygodniach posiadania, byłem nieuważny w sprawdzaniu zawartości przy kurierze i jakoś ten drobiazg uszedł mej uwadze (nie użyłem listy, przez co w ogóle jakoś przeoczyłem, że taka muszla winna być - dopiero dziś mi coś w głowie zaskoczyło). Płytkami bym się nie przejmował, a z muszą gorzej - przegrywanej nie mam, ani z torrenta się nie ściągnie ;)

jafet
10-05-2007, 11:38
dobrze że obiektywu nie przeoczyłeś :)

RNz
10-05-2007, 22:56
No a mnie dziś olśniło, że nie mam muszli ocznej, dopiero po kilku tygodniach posiadania...

Posiadasz, czy robisz zdjęcia? Jak to drugie to nie rozumiem :-)

Ergox
12-05-2007, 18:51
Witam serdecznie!

Niedawno dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy 30D i dziś właśnie chciałem zabrać się za instalację oprogramowania (aby wywołać moje pierwsze RAWY) i stwierdziłem, że oprócz płyty z filmem Canon Cashback DVD w moim zestawie nie ma wogóle softu. Zestaw był oczywiście całkowicie dziewiczy. (z kitem 17-85)

Niestety jest dziś sobota i nie mogę zadzwonić do Canona... dlatego mam pytanie czy ktoś może miał podobny problem, albo czy może to oprogramowanie jest do pobrania? A może wogóle nie warto go instalować? bo nie wiem co tam na tej płytce jest. Na mojej jest tylko fajny filmik z norweskim fotografem.

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pomoc

michal.s
12-05-2007, 18:58
http://www.canon-europe.com/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/eos30d/index.asp

Po prawej masz kolumnę Software i 3 softy Digital Photo Professional, ZoomBrowser, EOS Utility.
Ściągnij zainstaluj i po problemie.

Ergox
12-05-2007, 19:22
michal.s Dzięki bardzo za tak szybką pomoc. Faktycznie oglądałem tylko canon.pl, a na niej nie ma oprogramowania. Zaraz zabieram się za ściąganie. A swoją drogą zadzwonię do Canona jak to możliwe...
Pozdrawiam serdecznie

Misiaque
12-05-2007, 19:24
Posiadasz, czy robisz zdjęcia? Jak to drugie to nie rozumiem :-)
Ależ robię, kilka setek poszło (proszę mnie nie obrażać :P), wcześniej miałem Zenita 11, a że tam żadnej muszli nie miałem, to i w Canonie jakoś mi jej szczególnie nie brakowało, trzeba się porządnie przytknąć i się robi. Wiem, że to zabawnie brzmi, bo w końcu przed zakupem zwiedziłem ileśtam testów - widocznie nie dość zapamiętam zdjęcia modelu i poniosły mnie emocje gdy już aparat dotarł do domu, by sprawdzać coś takiego :D (choć wcześniej niby druknąłęm listę ;)) A to taki drobiazg, cholera. Powinien już być założony na body, prawda? Raczej niemożliwe bym go zgubił... Nawet nie mogę się zdecydować by dzownić do sprzedawcy, bo jako "tani importer prywatny" pewnie nie udzieli mi wsparcia.

Co do Softu Canona, ktoś podał adres strony, ale tam raczej nie można tego pobrać (albo ja nie umiem znaleźć linków). Z internetu można chyba tylko ściągnąć sterowniki WIA i TWAIN i akutalizacje. W razie co sam software można znaleźć na torrencie (thepiratebay.org), tylko trzeba dobrze trafić z modelem. Jeśli ściągniesz CD do swego modelu, to będzie to chyba legalne, numerów seryjnych soft na płytach raczej nie ma (ja się nie spotkałem w sofcie do 350D).

RNz
12-05-2007, 19:31
Ach, jak przesiadka z Zenitha, to rozumiem :D
Ja bym się softem Canona nie przejmował - sam go wcale nie używam
ale wiadomo, ze jak zaplaciłeś to powinien byc

michal.s
12-05-2007, 19:36
michal.s Dzięki bardzo za tak szybką pomoc.

Nie ma za co ;)

Ergox
12-05-2007, 21:57
michal.s Faktycznie na stronie canona można pobrać tylko update do Digital Photo Professional.

Temat RAW'ów był pewnie 1000 razy przerabiany, a możecie mi jakiś program do obróbki RAW zamiast tego canonowskiego polecić?

Misiaque
12-05-2007, 22:29
Z darmowych to UFRaw, ma chyba wszystko czego trzeba, może poza ślicznym interfejsem ;) (jest samodzielny i jako wtyczka do Gimpa), Raw Shooter Essentials było kiedyś darmowe i można pobrać, nie korzystalem, bo nie mam procesora z SSE. Z niedarmowych nie korzystałem, ale są to: Caputer One, Adobe Camera RAW (to chyba część PSa?), cośtam jeszcze :D

titit
15-07-2007, 08:36
Witam, ja tez stałem sie ostatnio szczęśliwym posiadaczem 30D, lecz do czasu kiedy to nie było konieczne nie zaglądałem do płyt które miałem w pudełku i co się okazało. Okazało sie ze mam tylko:
- Canon Cashback DVD
- The World Through The EF Lens
i z tego wynika że również w moim zestawie nie miałem płytek instalacyjnych oprogramowania :( przeczytałem cały ten wątek i teraz już nie wiem czy mam się o to przypomnieć czy poprostu poprosić kogoś z forumowiczów aby wrzucił ISO na jakis serwer do ściągnięcia bo na stronach producenta nie ma typowego oprogramowania, co radzicię?

Tomasz1972
15-07-2007, 09:45
Witam, ja tez stałem sie ostatnio szczęśliwym posiadaczem 30D, lecz do czasu kiedy to nie było konieczne nie zaglądałem do płyt które miałem w pudełku i co się okazało. Okazało sie ze mam tylko:
- Canon Cashback DVD
- The World Through The EF Lens
i z tego wynika że również w moim zestawie nie miałem płytek instalacyjnych oprogramowania :( przeczytałem cały ten wątek i teraz już nie wiem czy mam się o to przypomnieć czy poprostu poprosić kogoś z forumowiczów aby wrzucił ISO na jakis serwer do ściągnięcia bo na stronach producenta nie ma typowego oprogramowania, co radzicię?

Rozpowrzechnianie softu np. jako iso jest nielegalne . Upomnij się u sprzedawcy o oryginalny nośnik .

toras
16-07-2007, 14:14
heh, w moim 30d byla rowniez Canon Cashback DVD i nic więcej. Upomniałem się i maja mi "sprowadzić", bo w innych pudełkach równiez nie było. Dziwne.