Zobacz pełną wersję : żywotność Lampy Błyskowej
Witam! Mam zamiar zakupić urzywana lampę błyskową i zastanawiam się jak długo taka lampa może wytrzymać. czy jeśli kupię lampę np.550ex, 580ex, 430ex, urzywaną przez dwa, trzy lata to ile jeszcze bedzie błyskać? chodzi mi o żywotność samej żarówki. A w razie czego to czy można gdzieś taka żarówke dokupić, czy pozostaje już tylko serwis?
Zalezy od kogo kupujesz. Jesli zawodowiec (np co tydzien lub czesciej sluby, reporter z kilkoma/kilkunastoma zleceniami ygodniowo) to 3-4 lata to chyba max. Jesli fotoamator to dwa razy dluzej co najmniej powinna wytrzymac.
Ale jesli nie znasz sprzedawcy to nie wiem czy sie przyzna jak bardzo ja zuzyl :roll: .
Co do drugiego pytania - nawet jakbys zdobyl sam palnik to umialbys go sam wymienic? ;) . Tylko serwis, choc pewnie nie musi byc koniecznie autoryzowany Canona na Żytniej w Warszawie.
A tak podsumowujac to lepiej kup nowa 430EX zamiast uzywanej 50/580. Spokoj sumienia.
z tego co sie orientuję w lampach zużywają się gównie 2 elementy, palnik i kondensatory. Palnik ma teoretycznie okresloną liczbę błysków ~ ta liczba jest podana dla danego palnika, z moich doswiadczeń to +/_ 15%. kondensatory wyzwalajace energię też mają okresloną liczbę cykli ładowanie/rozładowanie, pozatym ich trwałość zależy znacznie od warunków eksploatacji np. klimat polarny i tropiki napewno im nie służy.
nie wiem jak lampy błyskowe dedykowane na aparat, lampy studyjne mają w instrukcji podaną liczbę "gwarantowanych" błysków jaka mogą wykonać, a oprogramowanien serwisowym mozna sprawdzić ile wykonały.
pozdrawiam
PS co do porównania EX430 i 580 to miedzy tymi lampami róznica jest dość duża, w warunkach użytkowania, czesto tam gdzie 430 nie wystarczała 580 dawała sibie swobodnie radę....
ale lepiej mieć 430 sprawna niż padnieta 580....
pozdrawiam
nie wiem jak lampy błyskowe dedykowane na aparat, lampy studyjne mają w instrukcji podaną liczbę "gwarantowanych" błysków jaka mogą wykonać, a oprogramowanien serwisowym mozna sprawdzić ile wykonały.
No i niestety w tych naaparatowych nie ma takiej funkcji. Trzeba albo zaufac sprzedajacemu albo na oko ocenic stan zuzycia palnika (im bardziej zolty tym gorzej).
Mój znajomy wymieniał palniki za 240zł, także niekoniecznie autoryzowany serwis Canona.
jacek_73
07-04-2013, 09:37
30-12-2006, 11:35
...A w razie czego to czy można gdzieś taka żarówke dokupić, czy pozostaje już tylko serwis?
Dzisiaj, 07:27
Mój znajomy wymieniał palniki za 240zł, także niekoniecznie autoryzowany serwis Canona.
Myślisz, że amroz czekał 6 i pół roku na odpowiedź?
https://canon-board.info/imgimported/2013/02/archeo_zps9c70ad3d-1.jpg
źródło (http://i791.photobucket.com/albums/yy191/Jacula1125/CB/archeo_zps9c70ad3d.jpg)
Ale wątki na forum nie służą chyba tylko i wyłącznie twórcy tematu prawda? Dlatego nie rozumiem czasami tekstów w stylu "odgrzewany kotlet" itp, to lepiej założyć nowy wątek by podzielić się z kimś cenną informacją? :-) Mnie jednak bardziej zastanawia dlaczego lampa błyskowa znajduje się w obiektywach :D
30-12-2006, 11:35
Dzisiaj, 07:27
Myślisz, że amroz czekał 6 i pół roku na odpowiedź?
http://i791.photobucket.com/albums/yy191/Jacula1125/CB/archeo_zps9c70ad3d.jpg
hahahah :lol:
sie usmialem :mrgreen:
Jak już odgrzewamy, to 240 zł płacił za 1 palnik ? Czy za komplet? Pytanie by w przyszłości być ewentualnie przygotowanym na cenę naprawy 550 ex :P
Za te 240zł oferował wymianę palnika od 580EX II. To było z 3 lata temu gdzieś
Czy ktoś się orientuje jaką żywotność ma 580EX? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji.
I czy da się jakoś sprawdzić liczbę wykonanych już błysków, choćby w serwisie na Żytniej?
Czy ta żywotność lampy rzutuje jakoś znacząco na obiektyw - no bo to w końcu dział "Obiektywy" ;)