Zobacz pełną wersję : Czy zdarzyło Wam się?
Hej,
zdarzyło Wam się (ale nie fotoreporterom) być w centrum jakichś wydarzeń, porobić foty i sprzedać je jakiejś gazecie? Chodzi mi o takie spacerowe wyjście z aparatem a tu nagle jakaś akcja - pstryk - telefon do gazety. Hm? :D
Hej,
zdarzyło Wam się (ale nie fotoreporterom) być w centrum jakichś wydarzeń, porobić foty i sprzedać je jakiejś gazecie? Chodzi mi o takie spacerowe wyjście z aparatem a tu nagle jakaś akcja - pstryk - telefon do gazety. Hm? :D
Ja miałem aparat w chwili wypadku drogowego, ale nie mogłem. Zbyt tragicznie było.
Ja żałuję bardzo, że się spieszyłem w pewne miejsce- jechałem autobusem, i zaraz przy przystanku polizei zakuwało w kajdany dwóch panów w dresach. A już mi się aparat sam w plecaku włączył... :)
Na drugi dzień się okazało, że to był jakiś spektakularny pościg przez pół miasta, i oczywiście na pierwszych stronach gazet- ale bez zdjęć... wtedy zacząłem żałować, że jednak nie wysiadłem. Ze zrobieniem zdjęć nie miałbym pewno problemu, bo mam legitymację prasową....
bo mam legitymację prasową....
Jak szary zjadacz chleba, chcacy zostac "wolnym strzelcem" moze taka legitymacje zdobyc??
Zapewne jest więcej na to sposobów, ja swoją zdobyłem studiując dziennikarstwo.
Leprekan
17-01-2005, 14:43
Witam.
W czasach liceum, jako członek fotoklubu XTL w Świnoujściu, robiłem zdjęcia na manifestacji anty-radzieckiej, (w czsach gdy Ruscy opuszczali bazy wojskowe). Potem zdjęcia ukazały się w miejscowej gazecie, ale pieniążków nie dostałem :evil:
DoMiNiQuE
17-01-2005, 15:01
tez zdazalo mi sie charytatywnie dawac fotki do lokalnej gazety :roll: i tak sobie teraz mysle czy taka gazeta nie moze wystawic legitymacji prasowej ?
czyli żeby robić foty na manifach etc trzeba legity - ok. Ale bardziej interesowało mnie czy gazety są skłonne kupować takie zdjęcia od 'wolnych strzelców' jeśli nie było tam ich reportera? Słyszeliście o czymś takim?
czyli żeby robić foty na manifach etc trzeba legity - ok.
Nie trzeba.
Jeszcze nikt jej ode mnie nigdy nie wymagał.
tzn. mam ją w kieszeni, ale wyjmować nigdy nie musiałem (bo i po co?)
A robiłem zdjęcia min na Marszu Równości w Poznaniu - wtedy co Młodzież Wszechpolska chciała bić "Równych",oraz rzucała jajkami i kamieniami.
Bardziej od legitki przyda się...czapka (by w raze kamienia ranma nie była cięta).
Wizja jesli temat wolnostrzelectwa Cie interesuje to zerknij tutaj, znalazlem ostatnio coś takiego:
http://www.fotografiaprasowa.pl/show.php?dzial=art&id=9
Przeczytaj artykul i komentarze.
Pzdr.