Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprzęt komputerowy - jaki zasilacz?

pst
27-12-2006, 21:57
Ten dzial pasował mi najbardziej na moje pytanie - choć nie jest zwiazane z fotografią (bezposrednio)

otóż zamierzam zmienić bebechy komputera bo moj skladalem w kwietniu 2003 :mrgreen:
radzi sobie jeszcze ale niektore gry juz nie ciągną (np NWN2)

mój typ to:
core2duo 1,86ghz
geil 2x1024MB 800mhz cl4
asus P5b (podstawka 775)
GF 7600GS 256MB 1.2ns (galaxy)

potrzebuje tez zmienić zasilacz bo moj huntkey 300W tego nie pociągnie

no własnie - czy ktoś może poradzić jaki zasilacz zakupić? powinien wytrzymać jakieś 2 lata bez zmiany (zamierzam w przyszlości zmienić grafike na lepszą ale nie bedę robi SLI; pozniej moze szybszy procek c2d)

bariery cenowej powiedzmy nie ma - chcialbym uslyszec porady/opinie na co patrzec i co jest wazne

z gory serdecznie dziekuje
pozdrawiam
pst

liquidsound
27-12-2006, 22:18
Im mocniej tym lepiej i dobrej marki (jak ze sprzetem foto jakosc rosnie z cena).

snow
27-12-2006, 22:20
Może coś chieftec'a?

piast9
27-12-2006, 22:55
Antec. Skoro nie ma bariery...

Ja swojego używam chyba czwarty rok. Kupiony kiedyś z zapasem (380W) działa cicho i niezawodnie (odpukać) do dziś.

Nicram
27-12-2006, 22:58
Polecam stronkę http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp

masz kalkulator mocy jaką będziesz potrzebował. Potem szukaj zasilacza polecam chiefteki mają sprytna wtyczkę 20/24 pin

marnow
27-12-2006, 23:00
polecam Antca jak kolega wyzej, najbardziej niezawodny z wszystkich z ktorymi mialem do czynienia

--
marnow

pst
27-12-2006, 23:24
o rany wyszlo mi 435W... tym kalkulatorem

dzieki za opinie -

chieftec - slyszalem opinie zarowno bardzo dobre o tych zasilaczach jak i zle :|
nie znam sie na prądzie ;-) wiec porównanie parametrów samego zasilacza to dla mnie magia

wychodzi ze jakies 500W trzeba by zakupic...

a co typu yesico albo topower? (teraz mam huntkeya 300W) - btw tego antca nie moge znaleźc na popularnych polskich e-sklepach ....

Tomasz Golinski
27-12-2006, 23:52
Ja mam w dwóch komputerach chiefteki. Cicho, niezbyt drogo i nie ma problemów.

piast9
27-12-2006, 23:52
Nazwy te mi nic nie mówią, Antec mi coś mówi. :)
Kupowałem swój w komputronik.pl, niestety nie mogę sprawdzić czy sprzedają je jeszcze, coś im serwer nie działa chyba. Obżarł się uszek pewnie.

tadek
28-12-2006, 00:02
jezeli zaliczacze to ten sklep http://zenfist.pl/

http://zenfist.pl/pID/156.htm promocja

ecki74
28-12-2006, 00:12
JA bym polecał zasilacze:
1. NeoTec
2. Yesico - np bez wnetylatorów (ale kasa duża)
3. Akasa - sam posiadam (bardzo stabilny)

mattnick
28-12-2006, 00:31
tagan...

pst
28-12-2006, 00:40
bardzo dziękuję!

strona zenfist jest bardzo dobra - duzy wybór

yesico -ogladalem pasywne ale za duza kasa :]

mysle ze cos 'wynajde' = btw musze pamietac ze i grafike i cpu bede podkrecac
graf ~15-20% a cpu ~40-50% :mrgreen:

muflon
28-12-2006, 00:47
Ja mam coś co nazywa się Superflower SF500K-14BG. Tu (http://www.extrememhz.com/SF_14cmPSU-p1.shtml) jest review słabszego modelu (mój to 500W). Wbrew pozorom (fioletowe diodki ;-)) niesamowicie solidny, "ustawny" (konfiguracja kabelków) i po prostu porządny sprzęt. Do tego dość cichy (duży wiatrak). Polecam :)

Pszczola
28-12-2006, 03:02
Zdecydowanie Tagan

aptur
28-12-2006, 09:00
Zdecydowanie Tagan

Tagan będzie kompromisem między ceną a jakością. IMO sprzęt lepszy od chiefteca. Mam i polecam.

tomaj_2
28-12-2006, 10:06
Generalnie polecałbym w tej kolejności:
1. Antec
2. Tagan
3. Chieftec

Są jeszcze Modecom-y (mam ale mój komp nie ma aż takiego apetytu, więc nie wymieniam na nic nowego) ale moim zdaniem one były dobre kiedyś....Jeśli chodzi o moc to jak wyszło Ci 435W proponuję coś ok. 500W...powinno starczyć na długo :D
Polecam tę (http://www.benchmark.pl) stronę...Najlepiej poszukać tam testów.

popmart
28-12-2006, 10:49
Ten dzial pasował mi najbardziej na moje pytanie - choć nie jest zwiazane z fotografią (bezposrednio)

otóż zamierzam zmienić bebechy komputera bo moj skladalem w kwietniu 2003 :mrgreen:
radzi sobie jeszcze ale niektore gry juz nie ciągną (np NWN2)

mój typ to:
core2duo 1,86ghz
geil 2x1024MB 800mhz cl4
asus P5b (podstawka 775)
GF 7600GS 256MB 1.2ns (galaxy)

potrzebuje tez zmienić zasilacz bo moj huntkey 300W tego nie pociągnie

no własnie - czy ktoś może poradzić jaki zasilacz zakupić? powinien wytrzymać jakieś 2 lata bez zmiany (zamierzam w przyszlości zmienić grafike na lepszą ale nie bedę robi SLI; pozniej moze szybszy procek c2d)

bariery cenowej powiedzmy nie ma - chcialbym uslyszec porady/opinie na co patrzec i co jest wazne

z gory serdecznie dziekuje
pozdrawiam
pst

A ja naprawdę przy takim kompie polecam na grafikę prawie to samo ale 7900GS galaxy 1,2ns 256mb zwiększy ci to wydatek o ok 250-300 pln a gry będą chodziły 2x lepiej na 7600gs nie masz co marzyć o gothicu 3,czy oblivionie na 1280x1024 z 4xAA a 7900GS to 20potokó i 7 vertexów i 256bit karta z zupełnie innej półki przemyśl to nawet kosztem innych spraw .... no chyba że nie grasz a nie podejrzewam ;)

BTW zasilacza :panowie bez przesady przyzwoity chiftec 350-400 za ok +-200PLN w zupełności wystarczy i będzie okej, z zasilaczami jesty mocna histeria spowodowana dużą ilością tgz codagenów i podobnych. IMHO wydawanie ponad 250 pln na to nazwałbym mocnym onanizmem ....

DamianPa
28-12-2006, 11:03
Dajcie spokój z tymi Antecami, ta firma była na topie 4 lata temu. Teraz robią totalne badziewie, wcale nie lepsze od byle budżetówek typu Chieftec.
Jeśli zasilacz ma dawać stabilne napięcia i karmić mocny komputer, to tylko TAGAN.

pst
28-12-2006, 13:38
@popmart
tez sie zastanawiam na 7900gs ale jak juz to PALIT ;-) - lepsze OC
aha i gram w 1024...

generalnie to jest tak ze najpierw myslalem o ati 1300xt potem o 7600gs a teraz dobijam do 7900 :mrgreen: zobaczy sie

podobnie mialem z ramem - stwierdzilem ze teraz mam 768mb wiec przesiadka na 1gb bedzie taka siakas ... wiec biore 2gb :p

i tak calkowity koszt rosnie...

Co do zasilaczy to tez obserwuje pewną tendencje (panika) w dobieraniu coraz wiekszych zasilaczy
jedyne co potrzebuje to stabilne napiecie bo przy OC karty i procka jest to wazne
moge zakupić chiefteca HPC 450W za ~209pln

btw - chcialem jeszcze zapytac na forum tweak.pl ale okazalo sie ze serwis upadł...
jeszcze raz dzieki za podpowiedzi i opinie :]
EDIT
musze przyznać że troszkę grzebałem.... http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zasilacze2003_2/Tagan_TG530_U15.html

Vitez
28-12-2006, 14:01
Ja mam juz prawie dwa lata Topower serii NF (polpasywny) i opisze go jednym slowem - cisza.
No i zero problemow ze stabilnoscia.

DamianPa
28-12-2006, 14:54
btw - chcialem jeszcze zapytac na forum tweak.pl ale okazalo sie ze serwis upadł...
Nie upadł, tylko zmienił nazwę na PurePC.pl (http://www.purepc.pl/)

Zapytaj tam - 8 na 10 poleci ci Tagana :-P

popmart
28-12-2006, 16:46
@popmart
tez sie zastanawiam na 7900gs ale jak juz to PALIT ;-) - lepsze OC
aha i gram w 1024...

generalnie to jest tak ze najpierw myslalem o ati 1300xt potem o 7600gs a teraz dobijam do 7900 :mrgreen: zobaczy sie

MAm wrażenie że karta galaxy 7900GS zalman 1,2ns jest obecnie jedną z najlepszych pality nigdy nie grzeszyły jakością chłodzenia inna sprawa że galaxy 2 lata temu kijem bym nie dotknoł a dziś mają super porodukty ;)

aptur
28-12-2006, 16:49
Z zasilaczy to ja bym sobie chętnie coś takiego kupił:
http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=15912

Błoga cisza, tylko kasy szkoda :)

Nicram
28-12-2006, 17:34
jezeli zaliczacze to ten sklep http://zenfist.pl/

http://zenfist.pl/pID/156.htm promocja

dystrybutorem na Polskę cheftieca jest sklep angela.pl

adres do ww. zasilacza http://angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=1025

pst
28-12-2006, 17:37
ach, pasywne...
jakbym mial tyle kasy zeby bez p[roblemow taki zasilacz kupic to bym pewnie nie kupował 7900gs ;-)

nie wiem niestety jaka moc wystarczy na bezproblemowe OC - i czy kupowac na zapas? tzn napare lat?...

tomaj_2
28-12-2006, 18:21
Dajcie spokój z tymi Antecami, ta firma była na topie 4 lata temu.
Skoro tak to czemu w tym roku benchmark.pl znowu zaklasifikował zasilacz Antec do grona super produktów :?: Moim zdaniem, mówienie, że to badziewie to lekkie przegięcie :evil:
A nawet jeśli w tym roku mieliby się popsuć to zawsze można kupić modele z zeszłego roku...te są super :D

mattnick
28-12-2006, 19:27
jeśli cisza to proponuję wc :)

pst
28-12-2006, 21:10
poczytałem poczytałem i chetnie zdecyduje sie na tagana

1 480W - u15 (http://zenfist.pl/pID/212.htm)
2 530W - u22 (http://zenfist.pl/pID/147.htm)
3 530W - u15 (http://zenfist.pl/pID/214.htm)

czym sie rózni 2 od 3 ? widze ze jakimiś parametrami prądowymi (bo kable chyba oba maja odpinane?)

no i pytanie - do tego sprzetu co podałem i OC wystarczy 480? jakies doswiadczenia?

DamianPa
29-12-2006, 00:15
Moim zdaniem, mówienie, że to badziewie to lekkie przegięcie :evil:
Wiesz... mając w jednym ręku opinię jakiegoś całkowicie anonimowego dla mnie tomaja_2, a w drugim ręku opinię znajomego prowadzącego serwis komputerowy, przerabiającego kilkanaście pecetów tygodniowo i niewiele mniej składając na zamówienie, chyba mimo wszystko zawierzę jednak znajomemu :lol:

Tym bardziej, że kupiony 4 lata temu PSU Anteca (TruePower 330W) w tym roku wybuchł mi z poziomem huku zbliżonym do dużej petardy (na szczęście nie zabierając niczego ze sobą do piachu), więc o czym mowa :-P

poczytałem poczytałem i chetnie zdecyduje sie na tagana
Kup wersję z odpinanymi przewodami - to jest prawdziwe mistrzostwo świata jeśli chodzi o porządek wewnątrz obudowy.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img.ktr.pl/x/xzastagan480u15/sb.jpg)
To jest seria Easycon.

popmart
29-12-2006, 09:58
kuna ludzie ???? pogieło was

nie dość że w Dual Core 2 są zmiejszone wymagania co do zasilania,
naprawdę choć widziałem 100000 kompów i przedałem 10000 zasiłek to nigdy nie widzałem aby siadały firmowe zasiłki większe niż 400W , przeginacie i dajecie się nabrać na marketing producentów zasilaczy, po pomiarach komputer z core duo2 i 7900GS mocno kręconym i 3 dyskami komputer ciągmie na stałe ok 250W a momentami 320W mam starego chiefteca 400 i myślę że NIGDY go nie będe potrzebował zmienić .... mówię ci kup porządną 400 i wystarczy z nadmiarem ... a resztę wpakuj w lepszą kartę czy coś innego ...

DamianPa
29-12-2006, 11:48
Popmart - mam propozycję: włącz się z powrotem do dyskusji o zasilaczach komputerowych dopiero wtedy, gdy na spokojnie doczytasz, że nie moc zasilacza świadczy o jego jakości, a przede wszystkim stabilność podawanych napięć. ZWŁASZCZA przy overclockingu.

muflon
29-12-2006, 12:40
Popmart - mam propozycję: włącz się z powrotem do dyskusji o zasilaczach komputerowych dopiero wtedy, gdy na spokojnie doczytasz
Gdybyś w swoim zacietrzewieniu i zadufaniu nie zauważył: on to właśnie napisał (nie chodzi o moc "nominalną").

że nie moc zasilacza świadczy o jego jakości, a przede wszystkim stabilność podawanych napięć.
Zgadza się. I dlatego chcąc stawiać coś naprawdę krytycznego (nie mając funduszy na porządny sprzęt typu V60x) to wydłubałbym zasilacz z mojego Enlighta 230W sprzed... hoho, prawie 10 lat, albo z Della Optiplexa z tego samego okresu. Wszystkie te Wasze tagany mogą im podskoczyć.

Kup wersję z odpinanymi przewodami - to jest prawdziwe mistrzostwo świata jeśli chodzi o porządek wewnątrz obudowy.
No nieee móów... taki super fajny, soliny i w ogóle a nie ma tak oczywistej rzeczy w standardze?? :lol: :lol: :lol:

popmart
29-12-2006, 13:04
Popmart - mam propozycję: włącz się z powrotem do dyskusji o zasilaczach komputerowych dopiero wtedy, gdy na spokojnie doczytasz, że nie moc zasilacza świadczy o jego jakości, a przede wszystkim stabilność podawanych napięć. ZWŁASZCZA przy overclockingu.

niestety to wszystko fajne jest do teorii i marketingowego bełkotu w praktyce niestetu przy milionie kompów jakie widziałem pomiędzy wydatkiem 250-500 nie widać różnicy a ty karm się wykresami i super dokładnością jak tego tak naprawdę przyrost jakości o 1% hehe

mattnick
29-12-2006, 13:38
nie no jasne...dziwne tylko dlaczego na słabszych zasiłkach komp nie stratuje...nc

popmart
29-12-2006, 13:44
nie no jasne...dziwne tylko dlaczego na słabszych zasiłkach komp nie stratuje...nc

i tu popełniasz podstawowy błąd chisteryczny, bo mówisz o zasilaczach typu codagen lub hunt key czy podobne a to pewnie 70 % zasiłków u ludzi .... a ja tylko mówie że MOŻNA spokojnie średnio i nie potrzeba się jarać i kupować ZASILACZ za 500 PLN IMHO lepiej te 300pln w grafikę włożyć lub w co innego i tylko tyle . i więcej się zyska niż super hiper zasilaczem

mattnick
29-12-2006, 13:52
eeeee sam mam huntkey'a 400 w i nigdy nie miałem problemu ze startem więc chyba nie ja tu chisteryzuję...zresztą po Twoich obliczeniach to za 200 byś go ne kupił :)

popmart
29-12-2006, 14:09
eeeee sam mam huntkey'a 400 w i nigdy nie miałem problemu ze startem więc chyba nie ja tu chisteryzuję...zresztą po Twoich obliczeniach to za 200 byś go ne kupił :)

Daj spokój nie ośmieszaj się HUNT KEY to typowy zasilacz z obudów 90-140 pln i 400W siedzi w tych droższych za 140 dodajmy 400W max ... hunt key to nawet nie jest dystrybułowanych oddziielnie za bardzo .... za 200 można mieć prawdziwe 400W od firmowego producenta nieźle stabilizowany acz bez przesady i z dużym zapasem jak na core duo 2 i 7900gs

mattnick
29-12-2006, 14:20
Co Ty p#%$%^#lisz ?? Byłeś w jakimś sklepie w ogóle ostatnio ??
http://www.proline.pl/shop.php?prodq=huntkey&progrupa=produkt&x=0&y=0
http://zenfist.pl/cP/95_68/zasilacze-huntkey.html

A do Ciebie miałbym prośbę, żebyś mi pokazał budę z huntkeyem 400W na pokładzie...

muflon
29-12-2006, 14:26
Ech... prawie jak commodorowcy z atarowcami :) A Spectrum i tak górą :-D

mattnick
29-12-2006, 14:28
muflon wiesz, że nie o to chodzi...po prostu nie znoszę jak mi ktoś ciemnotę wciska...

McKane
29-12-2006, 15:21
Troche dyskusja pojechala w osobiste przytyki co niespecjalnie wplywa na jej merytorycznosc.

Co ciekawe kazdy z przedmowcow ma troche racji ale sobie jej nie przyzna ;)

W slowach popmarta widze nieco wlasne doswiadczenia z komputerami. Serwisowalem duzo komputerow (bylo ich chyba wiecej niz 1000 ale do miliona mi jeszcze troche brakuje) i przypadkow w ktorych to zasilacz byl winny bylo do policzenia na palcach jednej reki. A byly to czesto maszyny na mocnych procach grafikach z kilkoma napedami i musial je zasilac jakis codegen. No coz wlasciciele tak chcieli wiec tak mieli nie mnie to oceniac.

Z drugiej strony jednak bawilem sie w ekstremalne oc z volmodami, peltami, wc i bog wiec co tam jeszcze bylo. To byly czasy ;) I tutaj sporo racji ma DamianPa ... tansze zasilki siadaly az milo. Kupilem chiefteca 420 i dawal rade. Zmienilem na inny model i siadl zabierajac dane z dwoch dyskow (podstawowego i backupu) co nie dosc ze kosztowalo mnie utrate wielu danych ale skrocilo mi zycie pewnie o 2-3 lata. Przy okazji tez mocno posiwialem :) Nie ma zasady ale pomimo "belkotu producentow" lepiej skonstruowane zasilacze (nie mylic z tymi o wiekszej ilosc W na naklejce) daja wieksza kulture pracy i % wyzsze bezpieczenstwo. Jesli kogos stac to podobnie jak z akumulatorami do aparatow niech kupi wypasa ... Ci ktorzy maja mniej pieniedzy inwestuja w gorsze aczkolwiek najczesciej w 100% wystarczajace zasilki.

Acha i Hunkey nie zawsze robil kiepskie zasilki ... kiedys o ile dobrze pamietam wspolpracowal z sirtecem i mial zasilki na poziomie Chiefteca/Anteca. Mam chyba nadal cos takiego w domu jak znajde to sprawdze.

I na koniec jeszcze popre to co pisze muflon ... stare zasilki z markowych kompow to byla moc :) Mam do dzisiaj Fortrona z wiatrakiem 120x120 wyprodukowanego w czasach kiedy 99% zasilaczy mialo bzyczki 80x80. Jego 300W zasila kazdy komp do ktorego go podlacze ... malo tego jest cicho a to najwazniejszy parametr zasilacza wg mnie :)

mattnick
29-12-2006, 15:28
Słyszałem jeszzce gdzieś takie zdanie...jakość zasilacza rozpoznaje się po jego wadze...:)

McKane
29-12-2006, 15:36
Ja tak najczesciej robie w przypadku nieznanych konstrukcji ;) Jak ciezki to moze byc ... jak lekki olewam :) Moj fortron jest bardzo ciezki.

mattnick
29-12-2006, 15:43
Mój huntkey waży ok. 2.25 kg i nie jest to shitowy zasilacz...

McKane
29-12-2006, 15:55
Mój huntkey waży ok. 2.25 kg i nie jest to shitowy zasilacz...

Do dzialania komputera starczy, shitowy moze nie jest ale do topowych rozwiazan jeszcze mu brakuje.

mattnick
29-12-2006, 15:57
w testach wypada znakomicie...:)

Saurus
29-12-2006, 23:19
A ja niedawno po zmianie karty graficznej musiałem zmienić także zasilacz - kupiłem Modecom, który na wielu stronach jest opisywany jako dobry kompromis pomiędzy ceną a jakością, ma w sumie sporo rozwiązań technicznych z droższych zasilaczy. 400W za nieco ponad 100 zł, na razie mnie nie zawiódł.
Szkoda że najpierw zmieniłem kartę a potem zasilacz gdy poprzedni padł, bu nie uciągnął (Codegen :D). Bo kupiłem Radeona 9800 Pro, a ledwo 80 zł droższy był x800 GTO i jakbym wiedział że i tak będę musiał zmienić zasilacz to bym wydał te 80 więcej :/

pst
29-12-2006, 23:55
no panowie - to żeście pojechali :D
dyskusja ciekawa i daje pewien obraz; w serwisie CEI (taka firma komp z Katowic) facet tez mi powiedział żebym wziął jakąś 400 lub ewentualnie 450 to bedzie z zapasem bo zestawy z c2d to oni tam mieli na 400W no_name (bez OC)

co do huntkey to mam w moim obecnym kompie wlasnie taki 300W
ciągnie ath xp1700+@2000mhz wiec procek jest przekrecony o ~36% i kosztował jakies 230pln :D
do tego radek 9700
zadnych zwiech

wiem ze stabilnosc napiec jest najwazniejsza przy OC - chetnie kupilbym tani i dobry ;-)
btw. powiedziano mi zeby kupic wiekszy zasilacz niz potrzebuje to bedzie ciszej pracowal (w sensie nie bedzie bral pelnej mocy tylko np 60%)...
nic to bede musial wybrac jakis kompromis jakosc/cena (np 430w tagana ;-) )

jak komus cos jeszcze madrego do glowy przyjdzie niechda znac :-)

Muflon

Cytat:
Napisał DamianPa
No nieee móów... taki super fajny, soliny i w ogóle a nie ma tak oczywistej rzeczy w standardze??

te odpinane kable to chyba nie jest standard dla wszystkich zasilek...?

muflon
30-12-2006, 00:16
te odpinane kable to chyba nie jest standard dla wszystkich zasilek...?
Dla wszystkich w zadnym wypadku :), ale dla tzw "lepszych" juz raczej tak. Przynajmniej z kilkunastu które miałem dostępne w jednym sklepie, w cenie powyżej powiedzmy 200PLN, wszystkie miały.

pst
30-12-2006, 00:40
czy chiefteci tez zaliczasz do tych lepszych? bo moze mają a nie jest to opisane na stronie... (np zenfist.pl)

mattnick
30-12-2006, 00:48
odpinane kable można sobie samemu zrobić...:)

muflon
30-12-2006, 01:12
czy chieteci tez zaliczasz do tych lepszych?
Nie wiem, nie znam się :) Tak jak napisałem wyżej, "z wszystkich kilkunastu powyżej 200PLN w konkretnym sklepie". Dla mnie to zresztą dość logiczne, każdy kto montował taki bardziej "składacz-friendly" zasilacz się chyba zgodzi...

Artur Lewandowski
30-12-2006, 01:27
Jeśli mogę coś od siebie to nie polecam aktualnie produkowanych chiftec'ów. Nie wiem co z nimi zrobił producent ale na najnowszej plycie asusa + mocna grafika, 2 dyski, 2 nagrywarki 450W się nie podnosił, malo tego tej samej firmy zasilacz roczny pociagnął to bez problemu. Na nowym sie startowała grafika. Tagan = zero problemu. w pracy mam 3 nowe chifteki i same z nimi problemy, co jakiś czas mamy problem z podniesieniem się sprzętu nie mówiąc już o niestabilności. Kiedyś byli ok teraz sie spaprali. IMHO.

popmart
30-12-2006, 10:20
ja osobiscie w swojej wypowiedzi mam w nosie czy to chieftec cze sriftec czy tagan .... chodzilo mi jedynie że wydawanie 500PLN na zasilacz to grube nieporozumienie w przypadku liczenia się z pieniędzmi, i wystarczy taki za 200-250 pln . Spokojnie

pozdro ....

towersivy
30-12-2006, 10:41
Chieftec to dzisiaj zadna miara jakosci firma zeszła na psy i to juz kawał czasu temu ostatnie jego super zasilacze to seria 420DF,360DF i 360Single ale te które produkowane były na bebechach sirteca(pozniej te modele były dalej w obiegu ale z zupełnie innym srodkiem) współpraca obu firma padła i padła tez renoma chieftecow. Na chwile obecna polecałbym tagana lub anteca.

Pzdr.

guest1
30-12-2006, 10:51
Ja polecam firme Be quiet uzywam jej od 4 lat
na jednym z zasilaczy 450w podłaczonych mialem 8 dysków twardych i 2 nagrywarki

DamianPa
30-12-2006, 10:58
ja osobiscie w swojej wypowiedzi mam w nosie czy to chieftec cze sriftec czy tagan .... chodzilo mi jedynie że wydawanie 500PLN na zasilacz to grube nieporozumienie w przypadku liczenia się z pieniędzmi, i wystarczy taki za 200-250 pln . Spokojnie

pozdro ....
Ja myślę, że wydawanie 5-6 tysięcy na obiektyw to również grube nieporozumienie w przypadku liczenia się z pieniędzmi - dla zdecydowanej większości forumowiczów (patrząc na ich "dokonania" fotograficzne) wystarczy taki za 1000-1500 zł.

Spokojnie :lol:

popmart
30-12-2006, 11:58
Ja myślę, że wydawanie 5-6 tysięcy na obiektyw to również grube nieporozumienie w przypadku liczenia się z pieniędzmi - dla zdecydowanej większości forumowiczów (patrząc na ich "dokonania" fotograficzne) wystarczy taki za 1000-1500 zł.

Spokojnie :lol:

nie wszystko można porównywać dosłownie ale pewnie masz rację z tymi szkłami za 10k pln dla niektórych ale ci niektórzy pewnie nie muszą się liczyć z kasą .....

muflon
30-12-2006, 12:16
To skoro już zeszło na osiągi, to ja na moim superflowerze (taki jak ten (http://www.super-flower.com.tw/products_detail.asp?products_id=174), tylko wcześniejszy model), ciągnę: athlona 3800 x2, 2x512MB dual channel i 5 dysków 7200 :) Plus nieistotne szczegóły typu nagrywarka, druga karta dźwiękowa itp. Działa jak marzenie, a myślę o dorzuceniu drugiego geforce(PCIe) w SLI

Dobre, dobre ;-) I prawdziwe :mrgreen: To masz jakieś większe "dokonania" w dziedzinie sprzętu, czy polecasz te tagany, bo nie liczysz się z $$$? :mrgreen:

pst
30-12-2006, 16:56
To masz jakieś większe "dokonania" w dziedzinie sprzętu, czy polecasz te tagany, bo nie liczysz się z $$$? :mrgreen:

:twisted: to też dobre

ja myslalem ze najbardzie prądożerne sa: grafa+proc (+ jeszcze OC)

dzieki wszystkim za odpowiedzi i zażartą dyskusje ;-) - troche mialem ubawu ze tak z pozoru błahy topic a tyle miałem zabawy :twisted:

podjąłem decyzje i zakupie coś pomiędzy 450-480W (tagan lub topower)

bis gleich

ps
ktos jeszcze podnosil kwestie kosztów przy duzym zasilaczu :D
a u mnie zuzycie prądu to ~0,4kW/h...

guest1
30-12-2006, 23:23
Dobry zasilacz to nie tylko bezawaryjna praca ale bezpieczenstwo naszego sprzetu
widziałem sfajfczony sprzet płyta głowna,procesor,pamieci od zasilacza bo dysk twardy obciazył go przy rozruchu kompa nad jego siły
ktos kto chce oszczedzic pare złoty musi sie liczyc z konsekwencjami takimi

Max_im
31-12-2006, 11:25
polecam

Be Quiet!

Zodiakalny Rak
21-01-2007, 20:55
Troche odswieze watek. Mam do kupienia peceta tylko pod fotki i photoshopa.
Zerknijcie tutaj: http://malibupc.pl/komp_04.htm i napiszcie co z tego sugerujecie (mnie wpadlo w oko 6 lub 7 oparte na AMD).

Chyba ze macie inne propozycje?
Moze polecicie cos w sieci do jak wyzej?

Dajcie znac.

pozdrawiam,

popmart
22-01-2007, 09:03
za 3000 można mieć kompa z core duo 2 zostaw AMD .... w tej chwili to bez sensu ...... za 3000 można mieć E6300 i tak ok 2x szybciej niż x2 AMD nie wspominam o A64 ... amd RIP w tej chwili ...

E6300 niepodkręcony jest ok 4 x szybszy od mojego A64_Venice 3200@3500

na tej stronie (malibu PC zanam ich w warszawkiej giełdy) wogóle jakimiś starociami handlują masowo powkładane pentiumy D które kosztują ok 300-400 pln....

Vitez
22-01-2007, 13:46
za 3000 można mieć kompa z core duo 2 zostaw AMD .... w tej chwili to bez sensu ...... za 3000 można mieć E6300 i tak ok 2x szybciej niż x2 AMD nie wspominam o A64 ... amd RIP w tej chwili ...

Podpisze sie... ledwie pare porownan przejrzalem i jak od ok 8 lat tylko AMD mialem tak teraz przymierzam sie do zestawu tylko z Core2Duo.
Mam nadzieje ze Nvidia takiego numeru nie wykreci odstajac za bardzo za ATI ;)

muflon
22-01-2007, 14:01
E6300 niepodkręcony jest ok 4 x szybszy od mojego A64_Venice 3200@3500
Nie przesadzasz aby? ;-) Ostatni mój CPU o którym mógłbym powiedzieć, że był "4x wolniejszy" od aktualnego (Athlon X2 3800) to chyba... gdzieś tak w okolicach Pentium III 500MHz ;-)

Zodiakalny Rak
22-01-2007, 14:53
Nie mam zamiaru mierzyc czy w photoshopie zajmie mi cos mniej czy wiecej o kilka sekund. Zalezy mi jedynie na pececie, ktory nie bedzie wolny a nie zaplace majatek za nowosci - moge miec nawet gorszy procesor aby wystarczylo na min. 2x512 ramu + min. 250gb hdd. Jesli uda mi sie zmiescic ponizej 2,5k pln na peceta to moze jeszcze wystaczy na crteka 17'' (eizo dalej polecane?). Moze cos sklecicie w oparciu o Intela / AMD: procesor + plyta + ram + grafika?

???:
plyta Asus
RAM Corsair
grafika GIGABYTE
HDD - seagate

pozdrawiam,

popmart
22-01-2007, 14:58
Nie przesadzasz aby? ;-) Ostatni mój CPU o którym mógłbym powiedzieć, że był "4x wolniejszy" od aktualnego (Athlon X2 3800) to chyba... gdzieś tak w okolicach Pentium III 500MHz ;-)

niestety nie przesadzam we wszystkich testach syntetycznych różnica jest 3-4 razy (a3200 do e6400) niestety tak jak już pisałem intel uciekł daleko daleko do przodu może jakieś 2 wcześniejsze generacje .... X2 najmocniejszy jest jakieś 40% słabszy od E6400 to jest poziom 1 generacji .... pa AMD spoczywaj w spokoju sam nie wiem kto to kupuje chyba z czystego niezbyt mądrego przyzwyczajenia ...

wlaśnie wcześniejsze przeskoki generacji są niemiarodajne w tym przypadku

dlamnie super konfiguracja to

E6300 (700 pln) kręci się na maxa bez prolemu E6600 z tego wychodzi

płyta asus : http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=31762

reszta jak sobie stryjenka uważa ....

Zodiakalny Rak
05-02-2007, 14:40
1.
Gigabyte GA-945P-S3 Intel 945P
Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775) BOX
GeForce 7600 GT Gigabyte Silent Pipe 128MB TV & DVI (PCI-E) BOX
Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
Kingston DDR2 2x 512MB 667MHz CL5
(wersja z obudowa 2,4 k pln)

CZY

2.
Asus P5LD2 SE/C Intel 945P
Radeon X1300 Pro Asus Silent 256MB TV&DVI BOX
Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
Kingston DDR2 2x 512MB 667MHz CL5
(wersja z obudowa 2,3 k pln)

+

3.
19" NEC MultiSync 1970NX silver-black

CZY

4.
19" Samsung SyncMaster 940T Silver-Black (3. +250 pln)

pozdrawiam,

Vitez
05-02-2007, 21:40
1 i 2 - wszystko jedno. Moc obliczeniowa taka sama a karta graficzna do obrobki zdjec nie robi roznicy (choc jesli juz to do innych zastosowan - ja sie upieram przy Geforce). Mozesz smialo wziac tansza i slabsza karte graficzna (np 7300 GT ktorego mam i smialo moge polecic, nawet co nowsze gry klasy Heroes 5, CivIV, Quake4, Battle for Middle Earth II, smialo na nim chodza) a dorzucic jeszcze z 1 GB ramu, czyli Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5.
Co do monitorow to 3, ale to oooostatecznieee.
Aha, HDD moze jednak 320GB? Mocno spadla cena ostatnio i oplaca sie te pare zl (praktycznie 1zl za gigabajt... pamietam czasy jak 1GB twardego dysku kosztowal 100zl - lezy przede mna Quantum Fireball 8GB za ktory zaplacilem 800pare zl ok 1999 roku 8) ) dorzucic za 70GB wiecej.

Zodiakalny Rak
06-02-2007, 01:01
1 i 2 - wszystko jedno. Moc obliczeniowa taka sama a karta graficzna do obrobki zdjec nie robi roznicy (choc jesli juz to do innych zastosowan - ja sie upieram przy Geforce).Bardziej chodzilo mi o skupienie sie na plycie glownej tak Asusa jak i Gigabyte (srednia jak nie nizsza polka sprzetowa / cenowa).

Mozesz smialo wziac tansza i slabsza karte graficzna (np 7300 GT ktorego mam i smialo moge polecic, nawet co nowsze gry klasy Heroes 5, CivIV, Quake4, Battle for Middle Earth II, smialo na nim chodza) a dorzucic jeszcze z 1 GB ramu, czyli Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5.Gry nie bywaja u mnie na pececie wiec nie stanowia o wyborze karty a na RAM bede musial poczekac - wole kase przeznaczyc na monitor.

Co do monitorow to 3, ale to oooostatecznieee.Sledze watek z LCD na CB i z tej polki cenowej tj. do 1,8k pln chyba jedyne w miare do obrobki zdjec?!

Aha, HDD moze jednak 320GB? Mocno spadla cena ostatnio i oplaca sie te pare zl (praktycznie 1zl za gigabajt... pamietam czasy jak 1GB twardego dysku kosztowal 100zl - lezy przede mna Quantum Fireball 8GB za ktory zaplacilem 800pare zl ok 1999 roku 8) ) dorzucic za 70GB wiecej.HDD - mam zamiar w przyszlosci dokupic jeszcze jedna "cwiartke" wiec na poczatek wystarczy.

Dzieki za opinie, jesli jeszcze moglbys wypowiedziec sie co do plyty glownej byloby "nice".

pozdrawiam,

Tomasz Golinski
06-02-2007, 02:21
Sledze watek z LCD na CB i z tej polki cenowej tj. do 1,8k pln chyba jedyne w miare do obrobki zdjec?!

Chyba: SAMSUNG 971P DVI - 1750zl

popmart
06-02-2007, 09:16
ja bym brał asusa ... jakoś wole choc i asusowi sie noga potknie ;)

a i nie tego tylko tego - http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=31762

kupuj najnowszy chipset, i druga z najmniejszym wyposazeniem (nie ostatnią) zobaczysz opłaci sie w przyszłości ..... pomimo róznicy 200-250 pln

Zodiakalny Rak
06-02-2007, 10:49
Chyba: SAMSUNG 971P DVI - 1750zlNie Tomku: na PVA http://www.sirius.pl/partner_url_3_1170642500_1420d/komputery/towar_cennik_62/towar_karta_17477/Samsung_LCD_19_SM_940T.html - jest to odpowiednik monitora Janusza Body (Samsung 214T) ale 19".

ja bym brał asusa ... jakoś wole choc i asusowi sie noga potknie ;)

a i nie tego tylko tego - http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=31762

kupuj najnowszy chipset, i druga z najmniejszym wyposazeniem (nie ostatnią) zobaczysz opłaci sie w przyszłości ..... pomimo róznicy 200-250 pln
no tak ale nie sklada mi sie w 4k z monitorem i szukam oszczednosci, i tak wybralem juz gorsze DDRy i karte graficzna - ale dzieki czytalem wczesniej co polecasz ale oszczednosci spowodowaly to co widac :-|

jeszcze cos pokombinuje, mam chwile dopoki nie wyjda na jaw nowosci i nie kupie nowej puszki - obecnie jestem beztalencie bez body (ale za to z 2 eLkami) ;)

pozdrawiam,

Vitez
06-02-2007, 11:57
Bardziej chodzilo mi o skupienie sie na plycie glownej tak Asusa jak i Gigabyte (srednia jak nie nizsza polka sprzetowa / cenowa).

To trzbea bylo osobno dac a nie w zestawach. Zestawy sugerowaly skupienie sie na kartach graficznych ;) .
Co do plyt glownych to tez bym bral Asusa ... i tez tego co popmart poleca.

Sledze watek z LCD na CB i z tej polki cenowej tj. do 1,8k pln chyba jedyne w miare do obrobki zdjec?!

No wlasnie... w miare.

no tak ale nie sklada mi sie w 4k z monitorem i szukam oszczednosci, i tak wybralem juz gorsze DDRy i karte graficzna - ale dzieki czytalem wczesniej co polecasz ale oszczednosci spowodowaly to co widac :-|

Pamietaj ze oszczedny najczesciej kupuje dwa razy. Wydasz teraz 500zl wiecej i komputer wystarczyc moze i na rok, dwa dluzej ze o lepszej stabilnosci, wydajnosci i zadowoleniu z jego uzytkowania nie wspomne.

Proponuje ci:
Asus P5B-E Intel P965
GeForce 7300LE Asus 64/256MB TV & DVI (PCI-E) Turbo Cache
Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5
Chieftec DG-01B-D-U - 350W (czy jaki tam kolor wolisz)
NEC DVD+/-RW AD-7173A LabelFlash bulk + Software Nero Express 7 do nagrywarek NEC DVD LabelFlash OEM

= 4643zl + peryferia (mycha, klawiatura, czytnik) w Komputroniku a jak dobrze poszukasz po Allegro/gieldzie/sklepach internetowych to bedzie taniej.

Na HDD i ramie oszczedzic mozesz ok 420zl jeszcze i ew. tansza obudowe mozesz znalezc - jesli musisz to smialo, dokupisz pozniej.

Ja jako ze jestem maniakiem ciszy w PC to do powyzszego dokupilbym jeszcze:
- Scythe Infinity (http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=31596) (nie wiem czy w miditower sie miesci ;) )
- Fanmate2 (http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=45_151&products_id=430)
- Scythe Quiet Drive (http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=45_150&products_id=1473)
- Zalman radiator na mostek (http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=10021) (teoretycznie jest na mostek polnocny a plyta ma poludniowy - trzeba po prostu sprawdzic czy sie zmiesci)

Przy tych akcesoriach najglosniejszym elementem zestawu zostalby... zasilacz. No ale zmienic zasilacz na cichszy to juz > 400zl :roll: (Seasonic, Antec, Topower polpasywny).
Po wymianie zasilacza na polpasywny w przypadku zostawienia kompa na noc na sciaganie najglosniejszym odglosem w domu byloby... tupanie kota ;)

Zodiakalny Rak
06-02-2007, 12:30
Pamietaj ze oszczedny najczesciej kupuje dwa razy. Wydasz teraz 500zl wiecej i komputer wystarczyc moze i na rok, dwa dluzej ze o lepszej stabilnosci, wydajnosci i zadowoleniu z jego uzytkowania nie wspomne.

Proponuje ci:
Asus P5B-E Intel P965
GeForce 7300LE Asus 64/256MB TV & DVI (PCI-E) Turbo Cache
Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5
Chieftec DG-01B-D-U - 350W (czy jaki tam kolor wolisz)
NEC DVD+/-RW AD-7173A LabelFlash bulk + Software Nero Express 7 do nagrywarek NEC DVD LabelFlash OEM

= 4643zl + peryferia (mycha, klawiatura, czytnik) w Komputroniku a jak dobrze poszukasz po Allegro/gieldzie/sklepach internetowych to bedzie taniej.

Na HDD i ramie oszczedzic mozesz ok 420zl jeszcze i ew. tansza obudowe mozesz znalezc - jesli musisz to smialo, dokupisz pozniej.

Bardzo dziekuje za "przejazdzke" po sprzecie - mocno pomogles. Ale ...
1. Co do RAMu planowalem i tak wymienic kostki w przyszlosci nawet na 2x2 bo latwo i pewnie taniej bedzie za pol roku - wlasnie celem zakupu monitora (wiem, wiem, tego w miare).
2. Co do HDD i tak wiem, ze bede dokupowal druga "cwiartke" wiec pozostane przy tym.
3. Co do nagrywarki i softu - dzieki.
4. Chieftec - dlaczego akurat Chieftec?

Co do ciszy, po przeprowadzce mam ten komfort, ze mam osobny pokoj wlasnie na zabawki typu pecet i foto wiec ... moze byc glosno byle chlodzil. :wink: No i nie mam kota (jeszcze), dziecko cos przebakuje. :)

Jeszcze raz wielkie dzieki, teraz tylko dlaczego Chieftec (?) i szukam czegos w necie.
Bo rozumiem, ze karta graficzna "nie stanowi" przy obrobce?

pozdrawiam,

Tomasz Golinski
06-02-2007, 17:06
Nie Tomku: na PVA http://www.sirius.pl/partner_url_3_1170642500_1420d/komputery/towar_cennik_62/towar_karta_17477/Samsung_LCD_19_SM_940T.html - jest to odpowiednik monitora Janusza Body (Samsung 214T) ale 19".

Nie rozumiem, co chcesz powiedzieć. Ten polecony przeze mnie ma S-PVA, czyli:

PVA oraz WVA posiadają swoje odpowiedniki również w stosunku do MVA Premium. W obu wypadkach mamy do czynienia z dostawioną literką "S" (Super) przed każdą z nazw. Podobnie jak w MVA Premium mamy tu doczynienia z zwiększonymi kątami widzenia oraz szybszym czasem reakcji.

i mieści się w podanym zakresie cenowym. A pamiętaj, że w sprzęcie do foto monitor jest najważniejszy.

Vitez
06-02-2007, 17:26
1. Co do RAMu planowalem i tak wymienic kostki w przyszlosci nawet na 2x2 bo latwo i pewnie taniej bedzie za pol roku - wlasnie celem zakupu monitora (wiem, wiem, tego w miare).
2. Co do HDD i tak wiem, ze bede dokupowal druga "cwiartke" wiec pozostane przy tym.

No czyli tak jak pisalem - tu smialo mozesz na razie oszczedzic jesli planujesz rozbudowe.

4. Chieftec - dlaczego akurat Chieftec?

Przyzwyczajenie... wlasnie zamowilem swoj trzeci komp w Chieftecu. Na obudowach innych firm sie po prostu nie znam a do Chieftecowych nie mam zadnych zarzutow.

Bo rozumiem, ze karta graficzna "nie stanowi" przy obrobce?

Ano nie stanowi... nawet na upartego mozesz miec zintegrowana na plycie glownej ;) . No ale do minimum wygody to takiego geforce za grosze mozna wziac.

Zodiakalny Rak
07-02-2007, 01:07
Nie rozumiem, co chcesz powiedzieć. Ten polecony przeze mnie ma S-PVA...ok, ok, bylem swiezo po przejsciu przez caly watek o monitoracj LCD i "zylem" nim piszac to - wszystko ok, myslalem o monitorze Janusza Body ...

...Przyzwyczajenie... wlasnie zamowilem swoj trzeci komp w Chieftecu. Na obudowach innych firm sie po prostu nie znam a do Chieftecowych nie mam zadnych zarzutow.

Ano nie stanowi... nawet na upartego mozesz miec zintegrowana na plycie glownej ;) . No ale do minimum wygody to takiego geforce za grosze mozna wziac.ok

dzieki i pozdrawiam,