PDA

Zobacz pełną wersję : Matówka w 5D

ODZIO
27-12-2006, 15:18
Witam,
matówka w 5D zbiera spore ilości kurzu, którego nie jestem wstanie wydmuchać....(nie chodzi mi o czynność seksulaną :-) Skazany jestem na te paprochy czy mozna jakoś uszczelnic matówkę lub wymienić na taka która będzie szczelna?
Pozdrawiam

Bagnet007
27-12-2006, 16:04
Uszczelnioną matówkę ? Taka Lka :mrgreen: Przecież można ją zwyczajnie wyjąć i przedmuchać z obu stron.

AdrianP
27-12-2006, 16:24
A jak sobie wyobrażasz uszczelnioną matówkę? :D

Ja kiedyś oczyściłem ją pędzlem z końskiego włosia, który uprzednio dziesięciokrotnie obmyłem. Po zabiegu wszystkie syfy się usunęły.

Bagnet007: Jak miałby wyjąć matówkę, skoro tylko w 1dynach jest taka możliwość?

mjastrzebski
27-12-2006, 16:48
Jak nie jak tak. Oczywiscie ze mozna wyjac. Nawet Canon produkuje chyba ze 3 rozne matowki do 5-tki.

Marcin

Vitez
28-12-2006, 12:12

http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/5d_pg2.html

"
The eyelevel viewfinder on the EOS 5D offers approx. 96% coverage vertically and horizontally (0.71x magnification with 50mm at infinity), this is very good. It has a 20mm eyepoint and -3.0 — +1.0 diopter correction. It is equipped with the standard Ee-A focusing screen and is interchangeable with two others (sold separately) for highly customized viewing. The Ee-S Super Precision Matte for easier manual focus and the Ee-D Precision Matte with grid have different metering characteristics for variable shooting conditions.
"

Nawet mam w domu taka macke do wymiany matowek w 5D/jedynkach (moze sie Jarek kiedys zglosi po nia...).

ODZIO
28-12-2006, 13:13
przedmuchałem matówke ale cześć małych śmieci dalej w niej siedzi....
Wymiana matówki nic nie da bo za jakis czas znowu nawłazi badziewia.
Vitez ma racje matówka jest wyjmowalna/wymienialna
pozdrawiam

Bagnet007
28-12-2006, 13:50
Myślę, że najlepszym i najtańszym sposobem będzie... przywyknąć do nich. Ja już nawet nie zwracam uwagi na dwie małe ryski w LGR mojej matówki.

Matsil
30-12-2006, 00:13
Witam,
matówka w 5D zbiera spore ilości kurzu, którego nie jestem wstanie wydmuchać....(nie chodzi mi o czynność seksulaną :-) Skazany jestem na te paprochy czy mozna jakoś uszczelnic matówkę lub wymienić na taka która będzie szczelna?
Pozdrawiam

Jak zaniosłem swojego 350D na Żytnią i poprosiłem o wyczyszczenie matówki - była naprawdę nieźle uchrzaniona, to mi powiedzieli, ze matówek się nie czyści bo są matowe i trzeba ją wymienić. Jak się nie da wydmuchać brudów, to pozostaje już tylko wymiana. Albo mnie naciągali albo tak jest naprawdę. Aparat był na gwarancji, więc wymienili za darmo.

Skipper
30-12-2006, 00:34
hmmm skoro sie wymienia to mozna wyjąc ===> jak mozna wyjąc to mozna wyczyscic na zewnątrz

z logiki mialem niezłe oceny na studiach wiec nie sądze by tu był bład w rozumowaniu a przeciez brud sie nie przykleja kropelką do matówki...

wiec mysle Matsil ze oni cos Ci wciskali aczkolwiek głowy za to nie dam

Vitez
31-12-2006, 18:13
Jak zaniosłem swojego 350D na Żytnią i poprosiłem o wyczyszczenie matówki - była naprawdę nieźle uchrzaniona, to mi powiedzieli, ze matówek się nie czyści bo są matowe i trzeba ją wymienić. Jak się nie da wydmuchać brudów, to pozostaje już tylko wymiana. Albo mnie naciągali albo tak jest naprawdę. Aparat był na gwarancji, więc wymienili za darmo.

Jak za darmo to nie naciagali. Ale wydaje mi sie, ze nie mieli racji. Po prostu mieli za duzo zbednych luzem matowek i szybciej sie wymienia matowke na nowa niz czysci, jak ktos ma wprawe (pyk, sru, sru, pyk i gotowe, czyli odblokowanie, wyjecie, wlozenie, zablokowanie).

Olgierd
08-01-2007, 11:51
Jak zaniosłem na Żytnią ... to mi powiedzieli, ze matówek się nie czyści... więc wymienili za darmo...
No widzisz po prostu serwis na Żytniej jest bardzo OK. Ja zaniosłem do przeczyszczenia matrycy swojego i bez problemów (bezpłatnie) wyczyścili mi również matówkę.

piast9
08-01-2007, 11:59
Ja zaniosłem do przeczyszczenia matrycy swojego i bez problemów (bezpłatnie) wyczyścili mi również matówkę.
Ufff. już myślałem że zamiast czyścić matrycę wzieli i ją wymienili ;)

Matówkę da się czyścić, ale jest z tym zabawa. Najlepiej bezdotykowo aby nie wpłynąć szorowaniem na matowość matówki. Zatem jakaś wanienka US, suszenie, chuchanie, zabawa.

Gdyby powierzchni matowych nie można czyścić to wiesz jak by wyglądały nasze domy? ;)

oskarkowy
09-01-2007, 16:42
Matówkę da się czyścić, ale jest z tym zabawa. Najlepiej bezdotykowo aby nie wpłynąć szorowaniem na matowość matówki. Zatem jakaś wanienka US, suszenie, chuchanie, zabawa.

Dawno, dawno temu miałem taki aparat: EOS3. Matówkę to miało jak najbardziej wymienną, do tego charakteryzującą się jedną szczególną cechą. Otóż całkiem po środku widniał ślicznie odznaczony odcisk mojego kciuka. Co ja się nakombinowałem, żeby go usunąć, ile sposobów nie sprawdziłem.. Po roku "fotografowania z kciukiem", aparat zmienił miejsce pobytu na torbę kolegi.

Ostatnio miałem możliwość zrobienia kilku zdjęć tą trójką. I wiecie co? Dokumentacja daktyloskopijna na matówce jest tam nadal :mrgreen:
Ale przy 45 punktach AF nawet tak bardzo nie przeszkadza.

ZBAZ
12-01-2007, 21:41
Czyściłem matówkę w 5D wielokrotnie z różnym skutkiem ,najczęściej coś zostawało.Trzeba przywyknąć do włosków i innych paprochów albo nie zmieniać obiektywów ,tylko po co wtedy lustrzanka?