PDA

Zobacz pełną wersję : AF w 30D - czy to jest normalne???

Skipper
26-12-2006, 15:31
zauważyłem iż na górnym i dolnym punkcie AF 30D nie radzi sobie z ustawieniem AF, tzn tam gdzie jeszcze srodek a nawet boczne łapią ostrosc góra czy dól juz złapac nie potrafii... to normalne?

np glówka czosnku przy normlanym oswietleniu czy cos co nie posiada wyjątkowo wyraźnej faktury, srodek łapie od razu a dól czy góra sie już gubią

Kolekcjoner
26-12-2006, 16:22
Nie mam nic takiego. Owszem czasami boczne (górne) punkty się gubią ale wtedy tylko środkowy pomaga. Środkowy to punkt krzyżowy dużo czulszy od pozostałych także to zjawisko może wynikać z tego. Pomiędzy czułością bocznych i pionowych nie zauważyłem jakiejś różnicy. Choć przyznam, że doktoratu z tego nie robiłem ;):).

MMM
26-12-2006, 16:28
zauważyłem iż na górnym i dolnym punkcie AF 30D nie radzi sobie z ustawieniem AF, tzn tam gdzie jeszcze srodek a nawet boczne łapią ostrosc góra czy dól juz złapac nie potrafii... to normalne?
Oczywiście wiesz o tym że dolny i górny punkt są wrażliwe tylko na linie pionowe?

Skipper
26-12-2006, 16:52
Oczywiście wiesz o tym że dolny i górny punkt są wrażliwe tylko na linie pionowe?

oczywiscie pojecia nie mialem :D

Kolekcjoner
26-12-2006, 17:05
oczywiscie pojecia nie mialem :D

Zresztą to dotytyczy także jak zapewne też wiesz:), punktów bocznych :).

Skipper
26-12-2006, 17:28

znaczy teraz to juz chcesz sobie kopnąc?:-P

Kolekcjoner
26-12-2006, 17:36
znaczy teraz to juz chcesz sobie kopnąc?:-P

Nigdy bym nie śmiał:) ale zawsze warto wiedzieć więcej :).

stratus
26-12-2006, 18:16

IMHO wszystkie pozostałe poza centralnym, górnym i dolnym są czulsze na linie poziome.

piast9
26-12-2006, 18:41
Nie wiem jak 20D, ale w 350D centralny czuły jest na oba, te pod i nad centralnym tylko na pionowe, te po bokach tylko na poziome. Wyprobowane eksperymentalnie przy pomocy białej kartki z czarną kreską :)

kris75
26-12-2006, 19:21
czulość określa kształt prostokąta w wizjerze: i tak jesli to jest prostokąt stojący, to ma czulość na linie poziome, prostokąt leżący ma czulość na linie pionowe, natomiast czujnik środkowy jest bardziej czuly na linie poziome, niż na pionowe.

P.S. można się o tym przekonać, kiedy w przypadku problemów z ostrością, zmieni się orientację aparatu.

stratus
26-12-2006, 20:30
czulość określa kształt prostokąta w wizjerze: i tak jesli to jest prostokąt stojący, to ma czulość na linie poziome, prostokąt leżący ma czulość na linie pionowe, natomiast czujnik środkowy jest bardziej czuly na linie poziome, niż na pionowe.

Tyż prawda :) Innym sposobem na to jest użycie wspomagania AF z lampy zewnętrznej, w zależności od wybranego punktu dioda emituje linie poziome dla "stojących prostokącików" i adekwatnie do tego linie pionowe dla "leżących prostokątów" - dla centralnego tylko pionowe

Vitez
26-12-2006, 21:56
Majac na uwadze Punkt 4 Regulaminu (http://canon-board.info/announcement.php?f=19&a=3) pozwolilem sobie zmodyfikowac nieco tytul watku i prosze by autor watku byl bardziej precyzyjny w tytulowaniu na przyszlosc.

fatman
28-12-2006, 13:51
linie poziome,prostokąty,diody emitujące....ludzie opanujcie sie...na co to komu , zacznijcie robić zdjęcia i przekonajcie sie lopatologicznie co i jak bo i tak nikt nie zrozumie nic z tej waszej gadki szmatki...:)

Kolekcjoner
28-12-2006, 15:04
linie poziome,prostokąty,diody emitujące....ludzie opanujcie sie...na co to komu , zacznijcie robić zdjęcia i przekonajcie sie lopatologicznie co i jak bo i tak nikt nie zrozumie nic z tej waszej gadki szmatki...:)

Wiesz nie ma wiedzy zbędnej. Myślę że nie jednemu może to sporo wyjaśnić. Może dzięki temu będzie mniej wątków w stylu "mój 30D ma zepsuty AF, bo coś tam".

stratus
28-12-2006, 15:17

W tym wątku człowiek zadał konkretne pytanie, kultura wymaga odpowiedzi i jeśli ktoś w tej materii ma coś do powiedzenia to się wypowiada, a to że nie masz nic do powiedzenia nie jest równoznaczne z koniecznością zbytecznego akcentowania swojej obecności na forum. (niestety OT nie da się uniknąć - złota myśl Lema stanie się chyba moją ulubioną - patrz podpis Vitez'a)

Routlaw
28-12-2006, 15:54
reasumując.. należy tak fotografować ceglany mur by linie fug wypadały na odpowiednich punktach AF :D :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

mkwiek
29-12-2006, 10:20
ja i tak korzystam z centralnego - po złapanie ostrości przekadrowywuje i po sprawie :) nie prościej?

dobre, dopiero teraz zauważyłem, że faktycznie środkowy jest kwadratowy, i że są pionowe i poziome :)