goobie
26-12-2006, 00:43
Zamierzam kupić coś w zakresie 75/90/100-300
kwota: max 650 pln!
body: 500n i 350d (ostatnio mniej filmów zużywam zdecydowanie)
cel: robię pejzaże i arch. czasem jakiś zwierz.... lub ulica w mieście... ew. portrecik; wiem że na ptaki potrzeba szybkich armatek... ale nie wiem co mi strzeli do głowy jak przypnę 300mm (x1,6 ;)
rozmyślam ;) następujące warianty:
1. Sigma 70-300 F 4-5,6 DG Macro (nowy se sklepu)
- dużo jest na forum o wersji APO (podobnież z testami) - wiem, wszystko czytałem, włącznie z tym, że bez APO nie warto - może więc nikt go nie bierze pod uwagę (i stąd moje rozterki ;)
- proszę o opinię użytkowników 'bez czerwonej wstążki' :)
2. Jakiś tym podobny Canon (także ze sklepu)
Choć z tego co czytam, lepiej wybrać sigmę przy tych cenach... a silniki bez usm to też raczej kiepska sprawa...
3. Używany obiektyw o podobnym zakresie
Czy mam szansę na coś godnego uwagi w tej cenie ??? firma dowolna
4. A może coś uczciwego z m42 i kręcenie łapką ???
czy jest szansa na dobry zoom??? jeśli tak to w jakim zakresie i czego szukać??
Czy prawdą jest, że w m42 dobre są tylko stałki ??? (poza tym, że wogóle dobre są tylko stałki ;)
p.s. czytając tu różne wątki mam wrażenie, że sigmy są jednak dość awaryjne - czy to tylko wrażenie ??
Bardzo dziękuję za podpowiedzi... bo już mnie głowa boli powoli :lol:
kwota: max 650 pln!
body: 500n i 350d (ostatnio mniej filmów zużywam zdecydowanie)
cel: robię pejzaże i arch. czasem jakiś zwierz.... lub ulica w mieście... ew. portrecik; wiem że na ptaki potrzeba szybkich armatek... ale nie wiem co mi strzeli do głowy jak przypnę 300mm (x1,6 ;)
rozmyślam ;) następujące warianty:
1. Sigma 70-300 F 4-5,6 DG Macro (nowy se sklepu)
- dużo jest na forum o wersji APO (podobnież z testami) - wiem, wszystko czytałem, włącznie z tym, że bez APO nie warto - może więc nikt go nie bierze pod uwagę (i stąd moje rozterki ;)
- proszę o opinię użytkowników 'bez czerwonej wstążki' :)
2. Jakiś tym podobny Canon (także ze sklepu)
Choć z tego co czytam, lepiej wybrać sigmę przy tych cenach... a silniki bez usm to też raczej kiepska sprawa...
3. Używany obiektyw o podobnym zakresie
Czy mam szansę na coś godnego uwagi w tej cenie ??? firma dowolna
4. A może coś uczciwego z m42 i kręcenie łapką ???
czy jest szansa na dobry zoom??? jeśli tak to w jakim zakresie i czego szukać??
Czy prawdą jest, że w m42 dobre są tylko stałki ??? (poza tym, że wogóle dobre są tylko stałki ;)
p.s. czytając tu różne wątki mam wrażenie, że sigmy są jednak dość awaryjne - czy to tylko wrażenie ??
Bardzo dziękuję za podpowiedzi... bo już mnie głowa boli powoli :lol: