Zobacz pełną wersję : karta SD jako przenośny dysk?
Witam!
ma ktos sterowniki (pod winXP) do Canona Ixus 40 tak, aby po podłączeniu USB windows "widział" go jako przenosny dysk twardy tak jak jest to w Minolcie czy Sonym, a nie jako aparat fotograficzny?
prosze o odpowiedź
pozdrawiam
Nie wiem jak jest z kompaktami, ale w lustrzankach tak się nie da. Żeby używać katry z aparatu jako dysku musisz mieć czytnik. Zresztą wg mnie to lepsze rozwiązanie :lol:
Tomasz Golinski
15-01-2005, 12:31
http://canon-board.info/viewtopic.php?t=1457
może działa
Witam!
ma ktos sterowniki (pod winXP) do Canona Ixus 40 tak, aby po podłączeniu USB windows "widział" go jako przenosny dysk twardy tak jak jest to w Minolcie czy Sonym, a nie jako aparat fotograficzny?
Canony tak maja i dlatego niektorzy nie lubia tej firmy ;) .
Co mnie dziwi bo czytnikiem i tak o wiele szybciej sie zgrywa pliki wiec to zaden argument :? .
Sposob z Total Commanderem z watku podanego przez Tomka dziala - mi sie udalo tak podlaczyc 10D, pliki zgralem, wgrywac nie probowalem ale aparat byl widoczny w TC jako dysk a nie jako aparat.
Jurek Plieth
15-01-2005, 16:33
Sposob z Total Commanderem z watku podanego przez Tomka dziala - mi sie udalo tak podlaczyc 10D, pliki zgralem, wgrywac nie probowalem ale aparat byl widoczny w TC jako dysk a nie jako aparat.
Działa, ale w praktyce jest bezużyteczny z powodu wielokrotnie mniejszego transferu niż w przypadku korzystania z czytnika CF. Nie robiłem dokładnych pomiarów, ale na oko jest to co najmniej 10x wolniej :cry:
Działa, ale w praktyce jest bezużyteczny z powodu wielokrotnie mniejszego transferu niż w przypadku korzystania z czytnika CF. Nie robiłem dokładnych pomiarów, ale na oko jest to co najmniej 10x wolniej :cry:
Przeciez to mniej wiecej napisalem w zdaniu ktorego nie zacytowales :P
dzięki wielkie..
a wszystkie czytniki kart są widziane jako przenośne dyski twarde?
aa i jeszcze takie pytanie mam: czy pod windows 98 taki czytnik potrzebuje sterowników? czy tylko podłączam i kożystam?
dzieki za odpowiedź
Tomasz Golinski
16-01-2005, 13:46
klero, wszystkie byłoby za mocnym stwierdzeniem, bo może ktoś ma inny, ale większość (najlepiej upewnić się przed zakupem) pracuje jako dysk bez sterowników pod nowymi windowsami. nie jestem pewien jak jest z 98
a wszystkie czytniki kart są widziane jako przenośne dyski twarde?
aa i jeszcze takie pytanie mam: czy pod windows 98 taki czytnik potrzebuje sterowników? czy tylko podłączam i kożystam?
Wg mnie powinienes wybrac sprzedawce od ktorego chcesz wziac czytnik i jemu zadac takie pytania.
To co mi sie wydaje to: 99,9% czytnikow jest widzialne jako dysk przenosny. Ten 0.1 % to jakies udziwnienia 8) .
Czaytniki potrzebuja sterownikow chyba tylko do win95 i 98 nie SE. Jak masz 98 SE albo wyzej to nie powinny potrzebowac sterownikow (ja mam ME - bez problemow sie wykrywa) ale z czytnikiem i tak zazwyczaj dostarczona jest CD ze sterownikami (juz dwa kupowalem - oba mialy CD).
dokładnie 170kBps zasysanie z aparatu
ps. wysłać 'na' aparat się nie da
Sorry, ze podbijam taki stary watek, ale czy moglby ktos napisac jeszcze raz ten sposob na "twardy dysk", bo podany link w tym watku juz nie dziala :/
ja tez bym chcial sie dowiedziec bo mam taki problem ze musze usunac jakies zabezpieczenia przed zapisaem ale gdzie to zrobic??http://img518.imageshack.us/img518/5177/11uq8.jpg
pietro.s
19-10-2007, 18:17
a zdjęcia robisz normalnie? bo być może przesunęło Ci się zabezpieczenie na karcie np przy wyciągniu z aparatu czy coś. ja osobiście do karty SD kingstona tej szybszej używam czytnika takiego jak tu:
http://www.allegro.pl/item253680682_kingston_7w1_super_czytnik_sd_mmc_pe ndrive_usb_2_0.html
i nie narzekam. Kupiłem go nawet taniej niż tutaj jest.
a ja karty SD uzywam jako przenosnej pamieci dzieki takiemu czytnikowi Kingstona, w ktory sie wklada karte SD i wyglada to jak pendrive :D