Zobacz pełną wersję : Obiektyw 70-200/2.8 z Hong Kong'u
W nowym roku chcialbym kupic Canon EF 70-200/2.8. Sprawdzalem na www.ebay.co.uk i jest wiele ofert z Hong Kong. Roznica ceny miedzy zakupem w UK i w Chinach siega 200 funtow, wiec jest kuszaca. Mam dwa pytania:
1.Czy ktos z was kupowal cos z tak daleka? Przesylka bylaby FedEx'em i boje sie troche, ze szklo mogloby sie w drodze uszkodzic :(
2. Czy do tego szkla Canon standardowo dodaje pierscien do mocowania do statywu, bo na zdjeciach na ebay niektore maja pierscien niektore nie.
1.Czy ktos z was kupowal cos z tak daleka? Przesylka bylaby FedEx'em i boje sie troche, ze szklo mogloby sie w drodze uszkodzic :(
Raczej bym się o to nie martwił - B&H niektóre obiektywy wysyła UPS'e, naklejając tylko naklejkę z kodem paskowym na oryginalne pudełko i dochodzą w stanie nie naruszonym...
2. Czy do tego szkla Canon standardowo dodaje pierscien do mocowania do statywu, bo na zdjeciach na ebay niektore maja pierscien niektore nie.
Tak.
Dzieki za uspokojenie... ;)
tylko licz sie z tym ze możesz dostac korespondencje z urzędu celnego... znam wprawdzie tylko jeden taki przypadek i to w niemczech ale...
koles kupił 5D miał byc tańszy o 600 euro a to naprawde duzo kasy... tyle ze po chyba miesiącu jak aparat doszedł dostał również dopłate z ZOLL w wysokosci ponad 700 euro wiec wyszedł na tym jak Zabłocki na mydle...
nie wiem jak to bedzie w Polsce wyglądało ale dla swietego spokoju w takim wypadku najbezpieczniej kupic na kogos w UK (kazdy ma dzis tam znajomego lub rodzine ;))bo na przesyłki z byłych kolonii nie ma tam ceł i nikt nie robi problemów :)
Edit:
qrcze nie doczytalem Ty przeciez mieszkasz w londynie wiec luz :D
Shark-uk
24-12-2006, 15:08
Witam ja mam dwa szkła z hong kongu 17-40L i 70-200 f2.8 L
z obu jestem bardzo zadowolony FeDexem przyszły w ciągu 3 dni na oba mam gwarancje że niby na cały świat na jedno 7 lat na drugie 3 lata przyszły jako sample więc o vat się ie ma co martwić.
jesli o mnie chodzi to polecam
Pozdro
Witam ja mam dwa szkła z hong kongu 17-40L i 70-200 f2.8 L
z obu jestem bardzo zadowolony FeDexem przyszły w ciągu 3 dni na oba mam gwarancje że niby na cały świat na jedno 7 lat na drugie 3 lata przyszły jako sample więc o vat się ie ma co martwić.
jesli o mnie chodzi to polecam
Pozdro
Jesli mozna wiedziec to z jakiego sklepu dokladnie kupiles? Mialbym sprawdzone zrodlo :)
kanonier
27-12-2006, 06:46
W sumie to bardzo mile, ze wszystkim sie udaly tanie interesy miedzykontynentalne, ale sporo sie naczytalem o takich co tyle szczescia nie mieli.
Ale jak to mowi przyslowie - jest ryzyko, jest zabawa :^)
ja sciagnalem ze stanow dwie nowki C85USM poczta amerykanska i zanim listonosz oddal mi pudelko z przesylka poprosil o oplacenie 22VAT i 5CLO - cena przestala byc atrakcyjna. dzialo sie to 2 miesiace temu
ja sciagnalem ze stanow dwie nowki C85USM poczta amerykanska i zanim listonosz oddal mi pudelko z przesylka poprosil o oplacenie 22VAT i 5CLO - cena przestala byc atrakcyjna. dzialo sie to 2 miesiace temu
Ja nie mam takiego problemu bo mieszkam w UK i handel z Hong Kong'iem nie jest obarczony zadnymi "niespodziankami". W sumie to jest jeszcze taki pomysl aby poprosic znajomych co lataja do Hong Kongu zeby przywiezli troche sprzetu. Tylko, ze nie znam zadnych adresow sklepow foto w HH ;(
mor_feusz
27-12-2006, 15:21
Tylko, ze nie znam zadnych adresow sklepow foto w HH ;(
www.ebay.co.uk - kupa sklepow z HK.
www.ebay.co.uk - kupa sklepow z HK.
No na ebay to ja wiem, ze sa ale gdybym prosil kogos by kupil w "fizycznym" a nie wirtualnym to musialbym podac adres w HK, a jakos na ebay nie widze gdzie ich znalezc w HK Chyba, ze nie potrafie szukac
A i czy myslicie ze to jest dobra oferta? Czy trafia sie cos tanszego? Czy lepiej poczekac az znajomi beda leciec do HK i tam kupia jeszcze taniej?
http://cgi.ebay.co.uk/New-Canon-EF-70-200-70-200mm-F2-8-f-2-8-L-Lens-by-FedEx_W0QQitemZ220060284230QQihZ012QQcategoryZ4687 QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItem
A nie lepiej ewentualnie poczekac i brac 70-200 2.8 z ISem ?
EDIT: w sumie spora roznica, bo 400 funciakow :/
No wybralem wersje bez IS bo uwazam, ze nie chce placic tyle pieniedzy za stabilizacje a roznice przeznacze na lampe lub flashmeter :)
Shark-uk
27-12-2006, 18:54
sorki że tak późno odpisuje od tego goscia kupywałem http://stores.ebay.co.uk/Kea-Photo
sorki że tak późno odpisuje od tego goscia kupywałem http://stores.ebay.co.uk/Kea-Photo
Dzieki Shark-UK. Zamowilem z tego zrodla. Sprzedawca do, ktorego podalem wczesniej link nie wzbudzil mojego zaufania. Proponuje super tani sprzet, ale nie uzywa PayPal'a. Chcial transfer na konto w HK
Shark-uk
29-12-2006, 20:45
to zależy ja jakoś najbardziej ufam własnie przez peypal`a bo już kilka razy musiałem pieniądze odzyskiwać spowrotem więc sąde że z peypalem jest bezpieczniej zwłaszcza że to nie 5 funtów że jak coś nie tak to mówi się trudno.
Mimo to mam nadzieje że będziesz zadowolony tak jak ja jestem.
Pozdrawiam
ja jesli kupuje poza granicami UK to platnosc tylko i wylacznie Paypal - 100% gwar zwrotu kasy.
uwazac trzeba na sprzedawcow ktorzy oczekuja zaplata:
Western Union
Money Gram
wplata na konto
POLECAM paypal i moneybookers
Wlasnie odebralem obiektyw. Wszystko dziala i jest OK!!! POlecam sprzedawce: http://stores.ebay.co.uk/Kea-Photo_W0QQsspagenameZL2222QQtZkm