Zobacz pełną wersję : Jaka macie temperature kolorow?
Jako ze zainteresowal mnie ostatnio temat kalibracji monitorow, chcialbym zapytac jaka macie ustawiona temperature kolorow? W przypadku sprzetu nieskalibrowanego, to co wyswietla OSD monitora moze nie do konca byc prawdziwe, wiec w sondzie dalem osobne odpowiedzi.
chyba powinno sie ustawiac w zaleznosci od pomieszczenia itp.
monitor nieskalibrowany = niewiadomo jaka jest aktualnie temp, to co podaje OSD to niestety nawet nie jest przyblizenie ;-)
standardowo ustawia sie na 6500k
Noo w koncu jestes, chcialem Cie popytac ale cos na ircu sie nie pojawiasz. ;)
Co do OSD to wiem, moj CRT po ustawieniu na 6500 ma wg eyeone jakies 6900. Tak czy siak, roznica pomiedzy 5000-6500-9300 jest znaczna a ciekawilo mnie w jakich trybach ludzie pracuja. Ja do tej pory mialem raczej zimne kolory, szczerze mowiac po skalibrowaniu na 6500 wszystko wydaje mi sie jakies takie zolto-zielonkawe... :/
A tak z innej beczki, kto kalibruje kalibratory? ;)
6500K jest w sam raz (tzw. standart) - trzeba sie tylko do tego przez jakis czas przyzwyczaic ;-), jesli po np tygodniu wrocisz do "starych" ustwien wyswietlania - gwarantuje ci ze w ciagu 10min wrocisz do ustwein z profilem ;-)
kalibrator sam sie kalibruje przed kazdym pomiarem na specjalnej referencyjnej podkladce ( z nr seryjnym ;-) ) - przynjamniej moj tak robi - sprzet ma certyfikat dokladnosci no i pewnie raz na jakis czas (moze rok moze dwa lata) wypadalo by go wyslac na sprawdzenie ;) przynajniej ja tak planuje zrobic
A widzisz, a w eyeone nic takiego nie widzialem, po prostu przyczepia sie do monitora i ma dzialac.
Jak Ty tak kalibrujesz monitory u ludzi, to u kazdego instalujesz soft? Czy odpalasz np. kalibrator z notebooka? Ale wtedy moze byc tak, ze karta graficzna notebooka da troche inny sygnal niz ta z komputera?
No i co wtedy, gdy dany monitor po prostu nie jest w stanie wyswietlic poprawnego obrazu? Np. ma wypalony ze starosci luminofor i nie daje odpowiedniej jasnosci czy kontrastu?
ja mam eye one pro, tak wyglada razem z ta podstawka do kalibracji
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img92.imageshack.us/img92/5660/eyeoneproscu7.jpg)
instaluje soft - inaczej sie nie da tego zrobic poprawnie
jesli monitor jest wypalony mozna podbic jasnosc (pdczas ustawiania temp) podciagajc skladowe kolory RGB np w okolice 70%-80% wtedy da sie go jeszcze wyciagnac troche... jesli to nie pomoze no to juz nic nie pomoze ;-) - kalibrator nie przeskoczy mozliwosci monitora ;-) - to nie cudotworca a jedynie kalibrator
A moj monitor obok roznych temperatur ma tez opcje 'sRGB' i ta mam wlaczona, temperatury wtedy wybrac nie moge. Czemu jej nie ma w ankcieie? :p
to sRGB tez musi miec jakis swoj WB...
U mnie obok 6500K mam sRGB w jednej lini opcji
tak tez mam ustawiony LCD, niestety nieskalibrowany ;(
ja też korzystam z sRGB przy LCD (Eizo PlexScan L557, matryca PVA) przy tym ustawieniu nie ma juz co regulować przy kolorach. Moje pytanie brzmi czy jak mam ustawiony w windows profil sRGB w PS też, to moge wierzyć we w miare "sensowne" odwzorowanie barw ??