Zobacz pełną wersję : Czy IS coś mi pomoże?
Witam!
Mam 20D i Sigme 70-200/2.8 IF APO HSM. Robię głównie sport - przewaznie hokej na lodzie, piłka nożna. Zastanawiam się nad zmianą obiektywu na Canona 70-200/2.8 IS, tylko czy ten IS cos mi pomoże. Ostatnio doszedłem do wniosku, że nieostre zdjęcia są z mojej winy, czyli sa poruszone. Tzn. tak podejrzewam. Mimo, ze uzywam czasów rzędu 1/400 - 1/800 (hokej), to z powodu konieczności śledzenia szybko poruszających się zawodników, do tego czesto zmieniających kierunki, macham tym szkłem w tę i z powrotem i pewnie wtedy je "rozmazuje".
Czy w takiej sytuacji IS coś mi pomoże?
I jeszcze jedno - czy ktoś miał okazję porównać tą Sigmę z Canonem 70-200/2.8 bez IS? Czy jest jakas powazna róznica?
Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam!
no jak wszystko masz poruszone to IS troche pomoze, jak tylko zawodnikow to musisz dac krotsze czasy.
a w ogole to uzywasz np. monopodu?
a w ogole to uzywasz np. monopodu?
Próbowalem, ale utrudniał mi ruchy podczas śledzenia akcji, więc juz go nie biorę ze sobą.
Próbowalem, ale utrudniał mi ruchy podczas śledzenia akcji, więc juz go nie biorę ze sobą.
A jaką miałeś głowicę? Są takie wieszaki, np. Manfrotto 393 (http://images.google.pl/images?q=manfrotto+393&hl=en&lr=&sa=X&oi=images&ct=title). To powinno się sprawdzić.
Peri Noid
21-12-2006, 16:55
Jak machasz obiektywem to IS ci nie pomoże. Przy machaniu obiektywem nawet nie zdąży ustabilizować soczewek. Lepiej statyw i dobra głowica (patrz wyżej).
A jaką miałeś głowicę? Są takie wieszaki, np. Manfrotto 393 (http://images.google.pl/images?q=manfrotto+393&hl=en&lr=&sa=X&oi=images&ct=title). To powinno się sprawdzić.
A o tym nie wiedzialem. Ja mam prostą (czytaj tanią) 234RC.
Na 234RC zasada pracy jest w sumie taka sama, tylko obciazalnosc mniejsza. Ja taka mam i fotografuje mi sie z nia calkiem przyjemnie. Moze za blisko boiska/lodowiska stoisz? Albo w zlym miejscu?
paweleverest
21-12-2006, 22:03
Is w takich sytuacjach napewno nie pomoże - ruch da się jedynie mrozić a nie stabilizować. Więc po pierwsze mniejsze czasy ( do mrożenia minimum 1/500s ) a po drugie taki wieszak też wydajesię poręczny bo jest szansa że nie zgubisz GO która przy 200mm jest dość mizerna :)
Acha mimo wszystko polecał bym zmiana na canona ( może być 2,8 bez IS - 2000 zł mniej ) bo ma szybszy AF który do sportu napewno się przyda !!
pawelloon
21-12-2006, 22:05
I jeszcze jedno - czy ktoś miał okazję porównać tą Sigmę z Canonem 70-200/2.8 bez IS? Czy jest jakas powazna róznica?
Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam!
Też fotografuję sport, miałem Sigmę, mam Canona i nie żałuję każdej wydanej złotówki. Do sportu polecam szkła typu "L". Różnica w szybkości zauważalna.
Pisałem już tu kiedyś w jakimś wątku o moich doświadczeniach.
Wyszło na to że is stabilizując obraz ułatwia pracę autofokusowi.
Tak więc masz sporą szansę na to że pomoże.
Kolekcjoner
22-12-2006, 00:59
(....)Wyszło na to że is stabilizując obraz ułatwia pracę autofokusowi.
Tak więc masz sporą szansę na to że pomoże.
To jest zresztą jedna z przyczyn dlaczego canon tak uparcie obstaje przy stabilizacji w szkłach :).
Na wstępie BARDZO dziękuję za odzew..
Is w takich sytuacjach napewno nie pomoże - ruch da się jedynie mrozić a nie stabilizować. Więc po pierwsze mniejsze czasy ( do mrożenia minimum 1/500s )
Jasna sprawa. Ja nie chcę mrozić sceny IS'em, tylko wyeliminować "trzęsące się" ręce. "Setka" czy dwie odpada, bo potem zwykle prowadzę pojazd. ;)
Nigdy nie miałem do czynienia z IS, dlatego pytam na forum. Nie wiem, czy przy krótkich czasach IS tez pomaga w tym zakresie, czy tylko przy długich czasach? Nie wiem jak długo trwa taka stabilizacja? Niektórzy z Was piszą, ze IS nie zdąży się ustabilizować...
Czy podczas celowania z reki na 200mm przy czasie 1/500 IS nie wyeliminuje "drżących rąk"? To działa tylko na długich czasach?
paweleverest
22-12-2006, 23:20
Drżących rąk nie wyelimnujesz krótkim czasem - z celowaniem zawsze bedzie problem , dlatego w tym przypadku IS może okazać sie pomocny - ale do samego zatrzymania ruchu juz nie. Co do czasu potrzebnego na pełną stabilizacje to gdzieś mi się o oczy obiła 1 sekunda co chyba nie jest czasem który by cie satysfakcjonował :)