Zobacz pełną wersję : 300D po polsku
Powtorze sie, ale nie wiem dlaczego datownik we wlasciwym juz watku sie nie zmienil.
No, wiec mam ten polski soft i dziala. Aparat gada tylko po polsku. Jak zreszta wiekszosc obywateli u nas wiec sie nie wychyla znajomoscia innych jezykow :oops: :oops:
Krotko mowiac - jest to "Wasia" po polsku :lol: :lol: :lol:
Jeśli możesz to podaj kilka szczegółów tego 300D po polsku
najbardziej szczegolowo -
- instalacja jest przeprowadzana z oryginalnego firm'u z niemieckim ustawionym jako jezyk menu,
- upgrade dokladnie w taki sam sam sposob jak "Wasiaware"
- po instalacji menu jest od razu w polskiej wersji jezykowej
- soft ma wszystkie dzialajace funkcje jakie mial rosyjski hack
- polska wersja nie posiada innych wersji jezykowych menu,
- nie jestem profi ale moim zdaniem tlumaczenie menu jest poprawne merytorycznie
- posiadanie juz schackowanego aparatu wymaga powrotu do oryginalnego softu (jak na wstepie)
To chyba wszystko :lol:
gdzie można znaleźć oryginalny soft ( mam już wgranego craka) a gdzie wersję polską.
oryginalny soft znajdziesz na stronie canona. Jak poszukasz na tym forum to tez sa linki.
Natomiast polski soft byl na allegro ale dzis widzialem, ze aukcje usuneli :cry: :cry:
I posprzatane 8) .
A gdyby ktos byl bardzo ciekawski to niech zajrzy do naszego forumowego downloadu :twisted:
a czy ktos moze mi podeslac instrukcje jak wgrac to oprogramowanie oczywiscie po polsku dzieki z gory
wirchy@wp.pl
W download jest tez instrukcja w pdf. Po polsku. To ten srodkowy plik.
Heeee :mrgreen: wrzuciłem firmware PL do 10D i gada po polsku, jestem ciekawy jak będzie dalej. :D Mam nadzieję że OK
E no calkiem fajnie wyglada 300d z polskim menu, az milo popatrzec.
E no calkiem fajnie wyglada 300d z polskim menu, az milo popatrzec.
a ja powrocilem do angielskiej wersji. Zupelnie mi te polskie opisy nie pasuja. Do tego stopnia ze po menu poruszam sie jakby po omacku. Nie wiem gdzie co jest.
No wiesz ja tez wole pracowac np w photoshopie z angielskim menu, ale w 300d pl wyglada fajnie :D
Przemooo
01-02-2005, 12:07
Witaj Próbuje sciągnać z działu Download plik z polskim Menu do 300D i wyświetla mi się taki komunikat:
Nie możesz ściągnąć pliku bezpośrednio z innego adresu!
Nie rozumiem o co tu chodzi, czy moglbym Ciebie poprosić o podesłanie tego zipa razem z pdf-m jak instalować na adres plenart@serwer.net ?
Pozdrawiam
:wink: Przemek Krabel
DoMiNiQuE
01-02-2005, 12:12
czy Wam naprawde az tak potrzebne jest to polskie menu ? :? :| :roll:
W końcu jesteśmy Polakami w Polsce, to dlaczego nie mamy mieć aparatów z językiem polskim :?: :?: :?: :lol: :mrgreen:
W końcu jesteśmy Polakami w Polsce, to dlaczego nie mamy mieć aparatów z językiem polskim :?: :?: :?: :lol: :mrgreen:
Eee, typowe podejście makówkarza :mrgreen:
(BTW, mam nadzieję, że nie denerwują Cie moje ciągłe Macowe przytyki? Ja tylko tak sobie... ;-) a zresztą i tak planuję w tym roku Powerbooka sobie sprawić :-) )
Eee, typowe podejście makówkarza :mrgreen:
(BTW, mam nadzieję, że nie denerwują Cie moje ciągłe Macowe przytyki? Ja tylko tak sobie... ;-) a zresztą i tak planuję w tym roku Powerbooka sobie sprawić :-) )
Jasne, że nie :lol:. Tak a'propos to w komputerze nie mam żadnego programu po polsku, ale w aparacie mam polskie menu. :mrgreen:
Znalazłem aukcję http://allegro.pl/show_item.php?item=40755689. Facet sprzedaje 300D, fragment opisu "(...) Nie wgrywam też zadnego softu od 10D i polskiego menu - blokuje to po pewnym czasie sprzęt i jest ryzyko, że serwis na pewno nie przyjmie tego aparatu w ramach gwarancji (oni przecież wiedzą, że ktoś coś wgrywał do aparatu). Jeszcze jeden fajny kawałek "Nie dajcie się nabrać na wszystkie powystawowe aparaty z gwarancją polską. Gdy zepsuje Ci się aparat będziesz musiał czekać kilka tygodni na zwrot sprzętu (przecież trzeba go wysłać do USA lub innego kraju UE, a poza tym serwis ma na naprawinie 21 dni, poczym najczęsciej stwierdza, że ustrka jest z Twojej winy). Jeżeli chcesz mieć polską gwarancję musisz kupić aparat od polsiego dystrybutora (ponad 4000zł). Ma gosć poczucie humoru :lol: :lol: :lol: Przegapiłem moment, w którym Stany zostały członkiem UE :D
jaka jest rożnica między tym nowym softem ruskim (mowie o tej drugiej wersji) a tym polskim? Bo wczoraj wgrałem ten ruski.
[ Dodano: 12-03-2005 ]
tzn oprocz jezyka polskiego
tzn oprocz jezyka polskiego
No wlasnie tylko taka.
Witaj Próbuje sciągnać z działu Download plik z polskim Menu do 300D i wyświetla mi się taki komunikat:
Nie możesz ściągnąć pliku bezpośrednio z innego adresu!
Nie rozumiem o co tu chodzi, czy moglbym Ciebie poprosić o podesłanie tego zipa razem z pdf-m jak instalować na adres plenart@serwer.net ?
Pozdrawiam
:wink: Przemek Krabel
Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów, jak widac jestem tu nowy. Przeczytałem mnóstwo postów, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie dlaczego nie moge ściągnać pliku z download. Proszę o życzliwe podejście do mojej prośby i wyrozumiałość
no ja nei wiem dlaczego tak akurat ci sie dzieje mi wyskoczylo tylko ze mam sie zarejestrowac wiec to zrobilem i all download przeszedl jak po masle:)
A ja mam mały problem...
Zakupiłem jakiś czas temu (sierpień 2004) Digital Rebel i przywiozłem go do kraju. Długo się zastanawiałem czy wrzucić sobie wasiaware. Ostatecznie mnie (dokładniej moją żonę) przekonała polska wersja menu. Wzasiorbałem z działu Download odpowiedni plik i rozpocząłem postępowanie wg instrukcji.
Okazało się, że mam oryginalnie zainstalowaną wersję oprogramowania o numerze 1.1.1. Nie mam pojęcia, czy to może mieć znaczenie?
Cały proces przebiegł bezproblemowo i ujawniły się magiczne CnFunctions :P
Ale...
Przy próbie zmiany języka menu okazało się, że aparat nie do końca reaguje na moje działania. Otóż po wyborze języka PL do menu przez chwilę mruga ikona baterii, po czym aparat się restartuje, ale po ponownym wejściu do menu jest ono nadal w języku ANG.
Pomóżcie proszę, gdzie mogłem popełnić błąd?
Zdroofka
Andrzej
Tomasz Golinski
22-03-2005, 21:09
Sheriff, 1.1.1 to najnowsza oficjalna.
A co do błedu to:
najbardziej szczegolowo -
- instalacja jest przeprowadzana z oryginalnego firm'u z niemieckim ustawionym jako jezyk menu,
- upgrade dokladnie w taki sam sam sposob jak "Wasiaware"
- po instalacji menu jest od razu w polskiej wersji jezykowej
Yyyy - czyli co mam zrobić aby wrócić do wersji GER?? By ponownie zainstalować wersję PL?
Qrde - że tez o tym zapomniałem :(
Zdroofka
Andrzej
p.s. tzn może wiesz gdzie zasiorbać wersję GER?
(wymyśliłem, że zasiorbię ponownie oprogramowanie ze strony Canona i je zainstaluję, ale czy to pomoże :?: )
Tomasz Golinski
22-03-2005, 21:30
Sheriff, zainstaluj oryginalny soft ze strony canona i wybierz jezyk niemiecki w menu.
Właśnie się instaluje :)
Zaraz zdam relację czy pomogło :D
Zdroofka
Andrzej
p.s. Dzięki za wsparcie (chociaż moralne :P )
Wywolano mnie do tablicy. :shock: :shock: :shock:
Zrob jak Ci powiedziano, tzn.:
1. wgraj ponownie o r y g i n a l n y soft
2. w menu wybierz jezyk niemiecki
3. wgraj soft z polskim menu
4. PO SCHACKOWANIU NIE DOTYKAJ NICZEGO W MENU JEZYKOWYM BO ZAWSZE APARAT BEDZIE SIE WIESZAL!!!!!!!!
5. rob zdjecia :lol: :lol: :lol:
pozdr.
BTW, Tomek, a propos dzisiejszej "pyskoweczki" to akurat jest kliniczny przyklad braku "czytelnictwa". Ale dzieki za TAKA reakcje. Jest BARDZO OK.
Moze byc milo :?: :?: :roll: :lol: :roll:
Tomasz Golinski
22-03-2005, 21:50
krecio, zauważ subtelną różnicę. post był w dobrym wątku, pytanie było konkretne. albo ja byłem w dobrym nastroju :P
No przeciez... zauwazylem....
Jest fajnie :lol: :lol: :lol:
pozdr.
4. PO SCHACKOWANIU NIE DOTYKAJ NICZEGO W MENU JEZYKOWYM BO ZAWSZE APARAT BEDZIE SIE WIESZAL!!!!!!!!
Tego nie wiedziałem
BTW, Tomek, a propos dzisiejszej "pyskoweczki" to akurat jest kliniczny przyklad braku "czytelnictwa". Ale dzieki za TAKA reakcje.
Krecio - nie chcę być upierdliwy, ale dośc dokładnie czytałem wszystko (chyba) co na tym forum na temat nowego softu napisano. Ale, że jestem człowiekiem pracującym - czasem na prawdę może mi coś umknąć i mogę czegoś nie wiedzieć.
Raport z frontu:
Procedura przeprowadzona bezbłędnie - aparacik gada po naszemu :) Nawet nie wiedziałem, że tak niewiele trzeba aby żonę uszczęśliwić :P
Teraz po wszystkim rzeczywiście mi świta że coś gdzieś było napisane aby startować z wersji GER, ale człowiek po całym dniu za biurkiem poprostu miewa zaćmienia.
Niniejszym zatem dziękuję wszystkim za uwagę i pomoc :)
Zdroofka
Andrzej
Sheriff, nie szukaj zaczepki bo nie o Ciebie chodzilo :wink: :lol: :wink:
A jak juz Ci tak zalezy to mogles oprocz softu zassac takze manuala w pdf i tam juz wszystko bylo jak na talerzy wlacznie ze screenami z LCD aparatu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Chyba mlodym zonkosiem jestes jesli wierzysz, ze tylko takie drobiazgi potrafia uszczesliwc zone. Moja jak rok temu jej pokazalem gdzie trzeba przycisnac zeby zrobilo sie "pstryk" to juz aparatu mi nie oddala. Ale specjalnie nie bolalem nad tym bo nastepnym moim krokiem (krokami) bylo udanie sie do sklepu po dSLR'a. Zacznij juz skladac na drugi :mrgreen: :mrgreen:
pozdr.
nie szukaj zaczepki
Oj - nie szukam zaczepki tylko tłumaczę moje paux-pass (czy jak się to tam pisze)
A jak juz Ci tak zalezy to mogles oprocz softu zassac takze manuala w pdf i tam juz wszystko bylo jak na talerzy wlacznie ze screenami z LCD aparatu
Zassałem, poczytałem, ale jak teraz sobie przypominam - nie było tam napisane kategorycznie aby zmienić język. Ale najważniejsze, że wszystko naprawiłem. :D
Chyba mlodym zonkosiem jestes jesli wierzysz, ze tylko takie drobiazgi potrafia uszczesliwc zone.
5 lat stażu to chyba faktycznie nie za wiele :P, ale jak wcześniej pisałem - to Ona mnie przekonała do zmiany softu. Dla mnie wersja ENG była wystarczająca.
Moja jak rok temu jej pokazalem gdzie trzeba przycisnac zeby zrobilo sie "pstryk" to juz aparatu mi nie oddala. Ale specjalnie nie bolalem nad tym bo nastepnym moim krokiem (krokami) bylo udanie sie do sklepu po dSLR'a. Zacznij juz skladac na drugi
Moja jak dorwała się do aparatu to się oderwać nie mogła... :( Na całe szczęscie nie jest to jedyny aprat w domu.
Zdroofka
Andrzej
Piec lat powiadasz.... Znaczy jeszcze Cie oswaja. Zadne gadanie pt. zachowaj czujnosc itp. nie pomoga...
A o aparcie to juz zapomnij. Wiem co mowie. W koncu po cos ten soft kazala Ci wgrac :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Milego ogladania tfurczosci Szanownej Malzonki :roll: :roll: :roll:
pozdr.
Tomasz Golinski
23-03-2005, 00:15
tłumaczę moje paux-pass (czy jak się to tam pisze)
faux-pass ;) I nie takie poważne było, bywały gorsze. Trzym się.
krecio, zauważ subtelną różnicę. post był w dobrym wątku
I tu byla ta najwazniejsza roznica... gdyby zalozyl nowy watek z takowym pytaniem to dostalby tylko ochrzan w stylu "jest juz taki watek" albo "sciagnij instrukcje instalowania tego firmware", i znowu zaczelaby sie pyskowka jakie to z nas-moderatorow chamy niemyte ;) .
Gratuluje koledze Sheriffowi bycia pozytywnym przykladem jak odrobina myslenia i prawidlowego formulowania oraz umieszczania pytan poprawia komunikacje i nastroj na forum 8) .
Piec lat powiadasz.... Znaczy jeszcze Cie oswaja. Zadne gadanie pt. zachowaj czujnosc itp. nie pomoga...
Eee - no bez przesady, znamy się niemal ze szkolnej ławy, więc już ją sobie odpowiednio "wytresowałem" :twisted: :twisted: :twisted:
A o aparcie to juz zapomnij. Wiem co mowie. W koncu po cos ten soft kazala Ci wgrac
Fakt, ale na całe szczęście umiem podsycać jej inne zainteresowania, nie będzie aż tak źle.
Gratuluje koledze Sheriffowi bycia pozytywnym przykladem jak odrobina myslenia i prawidlowego formulowania oraz umieszczania pytan poprawia komunikacje i nastroj na forum 8) .
Hehehe - dziękuję :D W końcu po coś się do tych szkół przez lata chadzało :P
Zdroofka
Andrzej
radoslaw
18-04-2005, 16:56
hmmm,ok jestem tu nowy,czy moge dowiedziec sie jak dostac sie do forumowego downloadu?z gory dzieki pozdrawiam
Pszczola
18-04-2005, 17:10
Chwilowo (?) download ma urlop ;-)
Chwilowo (?) download ma urlop ;-)
a przewidywany termin powrotu? ;)
Pszczola
24-04-2005, 21:38
To wie tylko Hazan
profesorek
24-04-2005, 22:48
Witam!
Jak widać to mój pierwszy post i 300D mam od barzo niedawna. Wgrałem wasię z pl i nie mogę znaleźć instrukcji jak uzyskać następujące efekty:
- wstępne podnoszenie lustra
-regulacja błysku lampy
- lewym przyiskiem(obok set) i kółęczkiem wybieram tryby autofokusa...ale nie jestem pewny znaczenia skrutów:
AF 05 - czy to pięć pół brane do AF z centrum kadru?
AF A1 - tzw punktowy 1 pkt z centrum?>
AF SE - serwo czyli sledzenie - tego akurat jestem pewien ;)
przyciskiem Jump pojawia mi się FEC 1 - i kółkiem coś reguluję - może to jest reg błysku??
proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam!
Tomasz Golinski
24-04-2005, 22:53
regulacja lampy= FEC
OS = one shot, blokada ostrosci
SE = serwo, sledzenie
AI= inteligentne serwo lub OS
podnoszenie lustra wlacza sie w custom functions. dziala tylko w trybie single shot
mam proźbę, jakby ktoś posiadający ten polskojęzyczny firmware mógł mi go wysłać na mail marcinr@beep.pl to byłbym bardzo zobowiązany. download na forum nie działa, a ja oddałem właśnie żonie moje stare 300D i chciałbym jej trochę*ułatwić poruszanie się po menu aparatu.
z góry dzięki.
mam proźbę, jakby ktoś posiadający ten polskojęzyczny firmware mógł mi go wysłać na mail marcin@beep.pl to byłbym bardzo zobowiązany. download na forum nie działa, a ja oddałem właśnie żonie moje stare 300D i chciałbym jej trochę*ułatwić poruszanie się po menu aparatu.
z góry dzięki.
Posiadam coś takiegom i właśnie Ci wysyłam
Pozdro wladbur
Właśnie przeżyłem 2 godziny w stresie...
Wgrałem sobie wasię jakieś 2 tyg temu, wszystko było OK do dzisiaj. Przestał działac AF na obu obiektywach. Działało tylko manualne ostrzenie. Podmuchałem resetowałem i nic. Wgrałem oryginalny firmware - od razu pomogło.
Spotkał sie ktos z takim przypadkiem ? Czytałem o zawieszaniu się, ale o niedziałającym auto-focusie ?
Pozdro wladbur
no to dałem ciała maksymalnie: własny adres pocztowy pomyliłem :-(((((
powinno być
marcinr@beep.pl
dariuszartur
06-05-2005, 02:46
A gdzie ten download, bo chyba już żle widzę o tej godzinie
dariuszartur
06-05-2005, 02:58
A może po wgraniu polskigo menu jeszcze zmienić napis z Canon na Armata, żeby już wszystko było po polsku;)
dariuszartur
06-05-2005, 03:02
A teraz poważnie, czy może mi pomożecie skąd wziąć ostatnie Wasiaware (nie PL) z instrukcją jak to się wgrywa. Proszę bo nie chcę czegoś shcrzanić.
Pozdro wladbur
dzięki wielkie.
Tomasz Golinski
06-05-2005, 08:53
http://www.bahneman.com/liem/photos/tricks/digital-rebel-tricks.php
dariuszartur
06-05-2005, 10:30
A skąd wziąc opis po polsku wgrania softu, bo np.
Notes:
1) Changing Quality in Basic mode may crash the camera. Nothing
serious just turn the camera OFF and ON again. Changes must be made
in a Creative modes or via the SET button + Custom Function-1 (see
10D manual page 166)
2) If the AF drive is set to AI-Servo the AF confirmation Ligh and
Beep are turned off (as done in the 10D) but now it is turned off for
all ALL modes. Please change to AI-Focus or One-Shot if AF
confirmation Light and Beep is desired.
Nie zna m dobrze angielskiego, czyli co jak przełączę na RAW w sporcie to zepsuję aparat.
Bedę wgrywał soft pierwszy raz, więc proszę powiedzcie skąd wziąć polski opis ze wszystkimi haczykami, żebym czegoś nie popsuł.
może ktoś mi podrzuci na maila:
dariusz.sosnowski1@neostrada.pl
jesli ma ktos pl menu do 300D to poprosze o podeslanie na auwo@interia.pl - potrzebuje dla kolegi - wielkie dzieki
dzieki wielkie
oj chyba kilka przyjdzie :D
@bebop - jest tak jak piszesz :)
Raz jeszcze wielkie dzieki za szybka reakcje :)
Kot Behemot
12-05-2005, 14:28
Eee...... ja troche przynudze, bo tez poprosze o polskiego wasie do 300D.. szukalem po tym forum gdzie jest dzial download ale jakos tak dziwnie slepy jestem, ze nie moge znalezc... wiec poprosze o to serdecznie i z gory bardzo dziekuje. Na adresik quet@o2.pl
Pozdrawiam
szukalem po tym forum gdzie jest dzial download ale jakos tak dziwnie slepy jestem, ze nie moge znalezc
Bo to na starym forum bylo a teraz hazan sie przestraszyl ;) i nie ma downloadu :( , wiec wszystkie porady "instrukcje/wasia znajdziesz w forumowym downloadzie" mozna uznac za nieaktualne :(
Jeśli ktoś znalazłby chwilkę to ja też bym prosił o to menu.....z góry dzięki...
TommyTheCat
13-05-2005, 06:30
jesli ktos mi przesle na maila firmware chetnie wystawie go na www bez limitu, moze sie przyda na czas reanimacji forumowego downloadu, dotyczy to tez innych przydatnych ale raczej nieduzych plikow
I posprzatane 8) .
A gdyby ktos byl bardzo ciekawski to niech zajrzy do naszego forumowego downloadu :twisted:
a gdzie ten download ?? :oops: :oops: :oops:
a gdzie ten download ?? :oops: :oops: :oops:Czytamy caly watek a nie tylko 1 strone :twisted:
Bo to na starym forum bylo a teraz hazan sie przestraszyl ;) i nie ma downloadu :( , wiec wszystkie porady "instrukcje/wasia znajdziesz w forumowym downloadzie" mozna uznac za nieaktualne :(
Witam szanownych
Jestem tu nowy, czy ktos moglby podeslac mailem (bakerp@o2.pl) manuala i soft PL do EOS 300D ?
Nie moge niestety nigdzie znalezc, a download ZTCW poszedł na urlop :?
Z gory dziekuje
Witam wszystkich.
Właśnie zostałem posiadaczem 300d. W związku z tym mam wielką prośbę czy ktoś mógłby mi udostępnić polski sofcik i instrukcję jego instalacji. A może jeszcze inne ciekawe materiały związane z użytkowaniem tego aparatu?
Dzięki wielkie za okazaną pomoc
Pegaz
PS.
Dziękuję bardzo:)))
A może tak ktoś by mi polecił dobry obiektyw do 300D w cenie do ok1200zł??
Bo ten kitowski to naprawdę wielki kit:(
Pozdrawiam
Witam
Ja tez poprosiłbym o to samo, czyli soft pl i info.
kmarian@tlen.pl
Z góry dziękuję...
Ja też proszę o to samo , z góry dziękuję
spartur@op.pl
puk puk czy jest tam ktoś????
puk puk czy jest tam ktoś????
tam = gdzie?
Matsunami
21-05-2005, 05:36
Jeśli komuś by się chciało to poproszę wasie PL na fixmc@wp.pl :D Big thx!!
Nie kumam tego:
http://www.jjmb.nl/content/content.php?Name=wasia
O co chodzi z tą implozją?? Cży ktos się z tym spotkał. I jak to sie może stać.
jak ktoś mógłby przesłać wasie na lamer@o2.pl
licze na wyrozumiałość
pozrodwienia
Sheep
Troche mnie juz znudzilo wysylanie co chwile softu do kogos innego - wiec moze Ci ktorzy otrzymali go ode mnie w ramach wspolpracy tez porozsylaja po swiecie sofcik.
Troche mnie juz znudzilo wysylanie co chwile softu do kogos innego - wiec moze Ci ktorzy otrzymali go ode mnie w ramach wspolpracy tez porozsylaja po swiecie sofcik.
ktoś miał go gdzieś położyć na serwerku... obiecanki cacanki...
bebop - moze ktos mial - ale to na pewno nie ja :)
TommyTheCat
23-05-2005, 06:34
ja sie oferowalem, ale poki co sam nie posiadam
auwo: badz tak dobry, przeslij na tommythecat@poczta.fm
postaram sie ukrocic Twoje meki :)
edit: dzieki auwo, obiecany firmware: www.tommythecat.neostrada.pl/pliki/300D-PLmenu.zip
Dzieki wielkie za Wasie PL... Napewno sie przyda :D
A co z tą implozją???
pozdrowienia sheep
Witam!
To moj pierwszy post na tym forum.
Skąd pobrać oryginalny firmware?
Pewnie zaraz posypią się uwagi bym poszukał. Ale szukam i szukam i chyba ślepy jestem a mam wrażenie że gdzieś tu widziałem.
Prośba o wyrozumiałość i link do softu.
pozdrawiam
Roman
oryginalny soft pobierz ze strony:
http://web.canon.jp/Imaging/eosdigital/E3kr_firmware-e.html
--------------------------------------------------------------------------------
witam mam prośbę dostałem aparat 300 d w prezencie,okazało się że już ktoś próbował wgrać wersję menu pl i jest problem bo nie działa .szukałem na stronie canona oryginalnego softa żeby wszystko naprawić i nie mogę go znależć przoszę o podpowiedż dzięki
no tak ślepy to ja jestem szukam a "wisi" mi nad głową no cóż pozrawiam wszystkich
Do D20 Też Jest Polski ??
PALOMBO - nie, a po co ?
Po to samo po co ktos zrobil polski do 10D czy 300D :roll: .
Artur Lewandowski
15-06-2005, 08:43
Powiedzcie mi taką rzecz. Czy na tym spolszczonym sofcie macie jako ostatnie menu ustawienie czasu podniesienia lustra i czy AI servo wam działa??
Dorwałem kiedyś jakiś soft gdzie działają te rzeczy i nie mruga caly czas lampa czerwonych oczu i spolszczę menu ale tylko jeśli to działa.
Tomasz Golinski
15-06-2005, 17:08
AI Servo? Nie ma softu w ktorym by dzialalo, o ile wiem. Jesli znajdziesz to szybko pisz.
Artur Lewandowski
15-06-2005, 21:11
AI Servo? Nie ma softu w ktorym by dzialalo, o ile wiem. Jesli znajdziesz to szybko pisz.
No mówię ża mam i mi działa. Tylko pytanie czy je teraz znajdę u siebie na kompie. :-( tylko angielskie ale jakoś wolę oryginalne a o polskie w sumie z ciekawochy pytam.
Artur Lewandowski
15-06-2005, 21:13
Chyba że podpowie mi ktoś jak zrobić backup softu w aparacie (o ile się da) to wtedy wystawię gdzieś. No i u mnie na 100% działa bo na 70-200 robiłem mewę jak leciała i cały czas bzykało a na końcu zrobiłem klap i wyszła na wyświetlaczu ;)
Tomasz Golinski
15-06-2005, 21:20
A skąd go wziąłes?
DoMiNiQuE
15-06-2005, 21:21
Chyba że podpowie mi ktoś jak zrobić backup softu w aparacie (o ile się da) to wtedy wystawię gdzieś. No i u mnie na 100% działa bo na 70-200 robiłem mewę jak leciała i cały czas bzykało a na końcu zrobiłem klap i wyszła na wyświetlaczu ;)
Artur, chcesz powiedziec, ze dziala Ci servo w 300D? ale dziala tak na 100%?
tzn. AF sledzi ...sledzi ...Ty naciskasz spust migawki i pstryk? :shock:
bez zadnych kombinacji z podwojnym wciskaniem spustu i bez innych sztuczek? Chce to miec! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No i u mnie na 100% działa bo na 70-200 robiłem mewę jak leciała i cały czas bzykało a na końcu zrobiłem klap i wyszła na wyświetlaczu ;)
Jak sledziles mewe to ci sie AI Focus AF po prostu raczej przelaczyl sam na servo.
Artur Lewandowski
16-06-2005, 20:01
']Artur, chcesz powiedziec, ze dziala Ci servo w 300D? ale dziala tak na 100%?
tzn. AF sledzi ...sledzi ...Ty naciskasz spust migawki i pstryk? :shock:
bez zadnych kombinacji z podwojnym wciskaniem spustu i bez innych sztuczek? Chce to miec! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No śledzi ...śledzi .. i pstryk. Kurcze w poprzednim śledził ale nie chciał zrobić pstryk. Teraz normalnie śledzę i śledzę i potem pstryk. Co do podwójnego jakiegoś wciskania ??? Że co masz na myśli ?? Że śledzę ... śledzę ... a potem puszczam guzik i wciskam ponownie i pstryk?? :D:D:D
Ja pierniczę jak ktoś to przeczyta to pomyśli że mnie pop...ło. :)
Artur Lewandowski
16-06-2005, 20:08
I już sie wyjaśnił. Vitez słusznego masz. Ale nie samo tylko jak przełączyłem na AI :( a już myślałem przeoczyłem coś. No tak ale działa to nieprawdopodobnie podobnie jak SE. Looknąłem do opisu tego softu bo znalazłem go na dysku. Jest tak jak:
New in this release:
- ISO 3200
- Mirror Lock up
- Selectable pause for mirror lock up see C.Fn. 17
Changes:
- FEC is moved to JUMP button
- 'Left' button selects the autofocus mode:
AF OS - ONEShot
AF SE - AIservo (dosn't work right now)
AF AI - AIfocusAF
- the default button in delete prompt was changed from 'Cancel' to 'OK'. So, be aware.
Now if you want to delete an image, press DEL button and then SET one. To Cancel press any other key.
Czyli wszystko jasne. To AIfocusAF się podobnie zachowuje.
:( buuuu
DoMiNiQuE
17-06-2005, 02:09
Czyli wszystko jasne. To AIfocusAF się podobnie zachowuje.
:( buuuu
Czyli falszywy alarm :( buuuu ...a juz mialem nadzieje ;)
Artur Lewandowski
17-06-2005, 10:31
']Czyli falszywy alarm :( buuuu ...a juz mialem nadzieje ;)
No dobra ale podtrzymam temat. Bo gdzieś wyczytałem że w jakimś sofcie jest możliwość do trybu sportowego wybrania RAW'a zamiast JPG'a. Ma to ktoś ??
DoMiNiQuE
17-06-2005, 10:38
No dobra ale podtrzymam temat. Bo gdzieś wyczytałem że w jakimś sofcie jest możliwość do trybu sportowego wybrania RAW'a zamiast JPG'a. Ma to ktoś ??
Bylo o tym w TYM (http://canon-board.info/showthread.php?t=2433) watku. Osobiscie nie testowalem tego softu.
Bry! Nowy jestem, jak widać... Nie mogę znaleźć tego forum, czy ktoś mi rzuci linkę?
Artur Lewandowski
17-06-2005, 14:16
Jakiego forum, możesz dokładniej ??
Chodzi mi o dział download...
Artur Lewandowski
17-06-2005, 15:03
Chodzi mi o dział download...
O człowieku jak ja czekałem aż ktoś zada to pytanie :) przesziedziałem tu już trochę i przyznam się :) heheh ale będą mieli ubaw że też go nie znalazłem :D:D :lol:
korbusiatko
17-06-2005, 15:12
bo dzialu Download nie ma jakis czas juz
Wczoraj wgrałem z oryginalnego 1.1.1 najpierw wasie UnDutchables 0.2.3 a następnie Wasia B 7.1 PL.
Wszystko działa OK, ale teraz zastanawiam się czy wgranie od razu Wasia B 7.1 PL nie dało by tego samego rezultatu
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy aby nie przesadziłem
Chciałem miec jak najbardzej wypasiony soft
A wogóle to zapomniałem się przywitać :-) Przepraszam za niedopatrzenie.. Więc teraz na serio i oficjalnie - WITAM wszystkich!
Marek Cz.
20-06-2005, 11:38
Witam
Poproszę również o komplet oprogramowania do zmiany języka i nowego firmware.
Adres:
marek.czepil@mamy.to
Z góry serdecznie dziękuję.
Marek Cz.
23-06-2005, 16:37
Czy już nikt tu nie zagląda?
Tyle razy widziałem tekst typu "poszło", czy też " wysłałem", a teraz nic...
Ulitujcie się!
korbusiatko
23-06-2005, 16:57
w domu mam, jak wrócę to wieczorem wyślę
Marek Cz.
03-07-2005, 17:16
Jeszcze kilkanascie dni temu słaliście te pliki każdemu... Czy cos sie stało, że nie mozna sie teraz doprosić?
HALO!!! JEST TU KTO???
Nickifor
03-07-2005, 23:20
http://www.tommythecat.neostrada.pl/pliki/300D-PLmenu.zip
http://www.tommythecat.neostrada.pl...300D-PLmenu.zip
Czytaj uważnie posty!
Pobierz zipa tam wszystko jest.
Pozdrawiam
Marek Cz.
04-07-2005, 21:05
Dzięki serdeczne - już hula.
Ale imho - chyba wolę po angielsku
Byłbym wdzieczny jak by ktoś przesłał mi meilem polski soft :-)
Pozdrawiam
nowok76@interia.pl
Witam
Wgralem oprogramowanie z polskim jezykiem i mam maly problem. Przy ustawieniu AF SE (lewy kursor) auto focus jest ciagly, ale nie moge zrobic zdjecia. Docisniecie przycisku nic nie daje. W trtybie sportowym wszystko chodzi normalnie.
Czy to tak jest juz (niedorobiony soft?)
OK. Juz doczytalem ze tak jest (nie dzial za dobrze) Czasami mi sie jednak uda wcisnac i zrobic zdjecie :)
pozdrawiam
Tomek
DoMiNiQuE
24-08-2005, 17:17
Czy to tak jest juz (niedorobiony soft?)
tak, wasia nie uporal sie z servo :(
Witam
włąśnie wgałem nowy firmwer do Canona z PL menu
ale zastanawiam sie co dają poszczególne opcje tak przy fotografowaniu
np:
AF OS - ONEShot
AF SE - AIservo - to rozumiem śledzenie obiuektu w środku kadru
AF AI - AIfocusAF
a co dają pozostałe dwie opcje bo po próbach nie odniosłem dużej różnicy
p/maj
TommyTheCat
30-08-2005, 11:41
one shot - czyli wlasnie bez sledzenia, zlapanie ostrosci i pstryk :)
AI - aparat jest w trybie OS i sam decyduje czy przejsc na SE na podstawie tego co sie dzieje w kadrze
dzięki serdeczne za wyjaśnienie
myślałem że któryś z nich to jest pierwszeństwo pierwszego kadru
bo czsami brakuje takiej opcji - wiem że można po ustawieniu parametrówz zdjęcia (ostrość i td) zmienić kadr - ale własnie czsami nie ma czasu na zmianę kadru
niewiem czy któreś z firmwerów daje taką możliwośc ???
znaczy SE ??
to tak chyba - bo ustawione jest na program i po zmianie AF SE śldzi ostrośc w centrum kadru
nie sprawdzałem opcji AI bo za bardzo nie wiedziałem czego mam po niej oczekiwać
a teraz nie mam przy sobie aparatu :-((
tylko że z firmwerem miałem przejścia bo najpierw zainstalowałem tą najnowsza wersję .. 32 ale nie było polskiego menu (a chciałem zobaczyc jak to wygląda) więc zainstalowałem wersje PL - niewiem czy ma to jakieś znaczenie
Wiem że śledzenie ci działa, ale czy podczas śledzenia możesz cyknąć fotkę ?
TommyTheCat
05-09-2005, 14:50
mozna, ale tylko "sposobem"
- przelaczyc podczas sledzenia obiektyw w tryb manualnego ostrzenia
- nacisnac przycisk strzalki (mam u siebie wersje bez pl wiec musisz wyczytac w manualu ktora strzalke bo jesli dobrze pamietam w roznych wersjach bylo to pozamieniane)
appimate
18-09-2005, 15:27
I posprzatane 8) .
a gdzie ten NASZ FORUMOWY DOWNLOAD się znajduje?
Tomasz Golinski
18-09-2005, 15:34
http://www.tommythecat.neostrada.pl/pliki/300D-PLmenu.zip
http://www.tommythecat.neostrada.pl...300D-PLmenu.zip
Czytaj uważnie posty!
Pobierz zipa tam wszystko jest.
Pozdrawiam
downloadu juz nie ma, ale jest link.
appimate
18-09-2005, 15:51
dzięki, jak zawsze kompetentny i uczynny.
;-)
appimate
18-09-2005, 15:55
to ja jeszcze spytam - skąd (w razie "W") można zdobyć oryginalny firmware do "trzysety"? na stronie Canona szukałem, ale nie znalazłem...
to ja jeszcze spytam - skąd (w razie "W") można zdobyć oryginalny firmware do "trzysety"? na stronie Canona szukałem, ale nie znalazłem...
http://canon-board.info/showthread.php?t=4718
Zdecyduj sie w ktorym watku piszesz :?
KuchateK
18-09-2005, 20:37
Jest sobie taka strona z firmwarem do aparatow:
http://web.canon.jp/Imaging/BeBit-e.html
Cytat:
"Przeczytałem cały wątek, uśmiałem się z tych wszystkich powtarzających pytań(wystarczy czytać od początku...), wgrałem nowy soft i wszystko śmiga ok. Generalnie jest miło ale nie rozumiem kilku opcji w menu C.Fn. ale t może później. Może ktos mi powiedzieć do czego służy wstępne podniesienie lustra?
I kiedy błyskać na pierwszą a kiedy na drugą lamelkę?" ;)
to prawdziwe pytania? czy sie smiejesz ?
Artur Lewandowski
21-10-2005, 12:10
:/ drwinka czy pytanie serio ??
Zgaduj zgadula... :-P
Cały wątek od początku jest ROTFL :D
Artur Lewandowski
21-10-2005, 15:01
Nie uważam żeby śmieszny był cały wątek. Nie każdy busi być obeznany we wszystkim. Śmiejesz się bo dla Ciebie te pytania są oczywiste. Ktoś kto robi zdjęcia i akurat kupił lustrzankę nie musi na starcie wiedzieć co to lamerka a już tym bardziej pierwsza czy druga, lub jaka różnica będzie w podniesionym lustrze wcześniej czy później jeśli nigdy nie robił zdjęć ze statywem. Nie ładnie śmiać się z innych ;)
Artur Lewandowski - tak się składa, że Hiv jest użytkownikiem dslr-a od tygodnia :)
Auwo, dokładnie... I zanim ją kupiłem wiedziałem czego mi potrzeba i co chcę z tym zrobić... :roll:
Artur Lewandowski, w żadnym wypadku nie śmieję się z nikogo. Po prostu czasam ciężko zrozumieć niektóre pytania ale staram się bo i mi się często zdaża wyskoczyć z jakimś zonkiem :lol: ;)
Artur Lewandowski
21-10-2005, 16:13
Bo trzeba zrobić podział na : uzytkownik i użytkownik zaawansowany :)
Oooo... coś w ten deseń...
Jest tu w ogóle na forum gdzieś jakiś słownik pojęć? Czyli "drugie lamelki", "lustra" etc.?
to mamy Ci to tlumaczyc czy nie smiecimy w watku ? :)
Najlepiej jakby był odrębny wątek ;)
Hiv - druga lamelka - http://canon-board.info/showthread.php?t=5565
Wstępne podnoszenie lustra przyfdatne przy fotografowaniu na dłuższych czasach - pozwala ustabilizować aparat po wysteującym przy unoszeniu lustra drganiu.
To to jeszcze nic... kolega mnie tu zasypuje na GG pytaniami...
Przydałby się słowniczek pojęć jak nic :-D
PS. Przecież 300D nie ma takiej funkcji nawet z "wasią"?
Auwo, ten link co zapodałeś to w ogóle jest LOL :]
pisz do nas pm-y albo napisz na gg to my odpowiemy hyhy :)
Hiv - jeśli uważasz, że link jest "LOL" to przeszukuj sam forum , internet i co tam jeszcze chcesz i nie zadawaj więcej pytań zanim nie skorzystasz z wyszukiwarki.
Wszystkiego na tacy nie dostaniesz.
Auwo, wiem przecież... Zgrywam się troszke ;) Toż to jak wszędzie(nawet teraz) zrobi się OT od tematu głownego ;)
ksp01marek
21-10-2005, 22:34
aparat przywieziony z niemiec. po wgraniu UNDUTCHABLES 0.2.3 miałem wszystko w wersji angielskiej.wgrałem wersję polską i po powrocie do UNDUTCHABLES 0.2.3 mam cały czas po niemiecku. zmiana w menu na angielski nie działa. gdzie popełniam błąd bo w tym zdenerwowaniu nie mogę nic znaleść na forum.
Artur Lewandowski
21-10-2005, 22:41
PS. Przecież 300D nie ma takiej funkcji nawet z "wasią"?
No co ty opowiadasz ?? Nie dosyć że ma taką funkcję to na dodatek możesz określić czas ile ma trwać podniesienie przed wyzwoleniem migawki !!
aparat przywieziony z niemiec. po wgraniu UNDUTCHABLES 0.2.3 miałem wszystko w wersji angielskiej.wgrałem wersję polską i po powrocie do UNDUTCHABLES 0.2.3 mam cały czas po niemiecku. zmiana w menu na angielski nie działa. gdzie popełniam błąd bo w tym zdenerwowaniu nie mogę nic znaleść na forum.
Przeszukaj forum - gdzieś chyba o tym było. O ile mnie pamięć nie myli wersję polską trzeba wgrywać z ustawionego w menu języka niemieckiego, ale głowy nie dam sobie obciąć ;)
Artur Lewandowski, chodziło mi o zmiane błysku na drugą kurtyne. Ja u siebie przynajmniej nie moge tego przestawić. Co do podniesienia lustra działa oczywiście jak najbardziej ;)
Hiv, Ty piszesz o blysku na druga lamelke ktorego nawet w zwasiowanym 300d nie orzymasz a Artur pisze o mirror lockup :) a wiec rozmijacie sie troszeczke :)
ksp01marek
22-10-2005, 06:42
Przeszukaj forum - gdzieś chyba o tym było. O ile mnie pamięć nie myli wersję polską trzeba wgrywać z ustawionego w menu języka niemieckiego, ale głowy nie dam sobie obciąć ;)
wgrałem z ustawionego języka niemieckiego, ale po wgraniu polskiej wersji nie miałem wszystkich funkcji. wgrałem więc znowu wersję orginalną ze strony Canona. okazało się że jest już po wgraniu język niemiecki którego nie mogę zmienić na angielski. wgrałem UNDUTCHABLES 0.2.3 i też mam po niemiecku. czyżby tak do końca świata?
ksp01marek - poszukaj - gdzieś o tym było.
ksp01marek
22-10-2005, 11:25
ksp01marek - poszukaj - gdzieś o tym było.
obowiązkiem moim jest zameldować co pieprzyłem w całej tej sprawie: otóż po wgraniu oryginalnych sterowników w menu nie przestawiłem na język angielski, bo błąkało mi się po głowie że nie można tego zrobić. więc po wgraniu UNDUTCHABLES 0.2.3 miałem ten niemiecki od nowa bez możliwości zmiany.znowu mam angielski i jestem na nowo szczęsliwy. miłego dnia wszystkim.
Artur Lewandowski
22-10-2005, 12:05
Artur Lewandowski, chodziło mi o zmiane błysku na drugą kurtyne. Ja u siebie przynajmniej nie moge tego przestawić. Co do podniesienia lustra działa oczywiście jak najbardziej ;)
No to się zgadza ale możesz to sobie włączyć w zewnętrznej lampie błyskowej jeśli ma taka funkcję. Mylące może wtedy być to że masz dwa błyski, 1-po naciśnięciu spustu jest pomiarowy i 2- przyzamykaniu migawki a dokładnie tuz przed juz ten właściwy.
Tomasz Golinski
22-10-2005, 15:07
jeśli chodzi o słownik to jest tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=2314
jeśli czegoś brakuje, to proszę dopisywać.
ep09gregory
10-11-2005, 19:57
witam wszystkich czy moge prosic o przeslanie polskiego softu i instrukcje na maila do 300d
bo wiem jak wszystko robic a nie moge go nigdzxie znalesc moj adrs mailowy to : ep09gregory@poczta.onet.pl z gory dziekuje
Witam! Też jestem nowym użytkownikiem 300D. Bardzo bym prosił o przesłanie najnowszej wersji wasi (chyba UNDUTCHABLES 0.2.3) z menu w języku polskim oraz instrukcji, jak to zrobić!
marekmunko@wp.pl
Pozdrawiam!
A gdzie tutaj jest download ? Chyba już ślepy jestem.
DoMiNiQuE
12-11-2005, 13:36
A gdzie tutaj jest download ? Chyba już ślepy jestem.
od dluzszego czasu nie ma dzialu download
Witam! Też jestem nowym użytkownikiem 300D. Bardzo bym prosił o przesłanie najnowszej wersji wasi (chyba UNDUTCHABLES 0.2.3) z menu w języku polskim oraz instrukcji, jak to zrobić!
marekmunko@wp.pl
Pozdrawiam!
Tutaj leży z angielskim menu:
http://www.tomaszp.neostrada.pl/firmware/
sprawdzone, u mnie sprawuje się bdb.
Polskie menu sobie daruj... IMHO bzdura nic nie wnosząca... chyba, ze jesteś z tych, co by nawet napis "Canon" chcieli zmieniać na "Armata"...:mrgreen:
Pozdrowienia,
Tomek
Gdzies mi sie to zapodzialo ale jak tylko znajde zaraz ci poślę ;)
kurczak... zainstalowalbym, ale mam jeszcze pudlo na gwarancji... na pewno nic sie nie spieprzy?
Tomasz Golinski
15-11-2005, 21:09
chyba jeszcze nie było postu, żeby się komuś spieprzyło. Venio nawet zaniósł taki sprzęt do serwisu i naprawili bez marudzenia.
edit: ale ja bym brał oryginalne wasiaware, zawsze pewniejsze. a "erase" wiem co znaczy ;)
chyba jeszcze nie było postu, żeby się komuś spieprzyło. Venio nawet zaniósł taki sprzęt do serwisu i naprawili bez marudzenia.
edit: ale ja bym brał oryginalne wasiaware, zawsze pewniejsze. a "erase" wiem co znaczy ;)
a ktoro to oryginalne wasiaware? w wyszukiwarce znalazlem tylko jakies nowe wersje, ktorych Tomku nie polecales...
co do wersji jezykowej to mnei to ryba , z angielskim problemow nie mam...
Tomasz Golinski
15-11-2005, 21:36
chodziło mi po prostu o wasiaware, a nie spolszczoną wersję. wasia oczywiście może być najnowsza
chodziło mi po prostu o wasiaware, a nie spolszczoną wersję. wasia oczywiście może być najnowsza
aha :] no to juz sciagam sobie i w wolnej chwili zainstaluje ;)
JA mam polską i zero problemów jak narazie... ;)
Witam,
Czy ktoś może mi podesłać ten polski sofcik, bo wszystkie linki poblokowane.
Adres Bertos@op.pl
TommyTheCat
29-11-2005, 10:16
no niestety, mi sie skonczyla umowa o neo i moja domena gdzie byl firmware wygasla, jak zaloze nowa to wrzuce
Jest jeszcze ktoś kto tu zagląda a ma nowy sofcik do trzysety? Byłbym wdzięczny za przesłanie na: norek@poczta.fm
Pozdrawiam serdecznie
ja mam pytanie- jak mi sie znudzi wasia, to skad mam wziac soft oryginalny i jak go wgrac?
Już było to poruszane na forum-poszukaj gdzieś widziałem link do strony.
Na stronie jest też opis wgrania.
Pozdro.
TommyTheCat
14-12-2005, 23:33
ja mam pytanie- jak mi sie znudzi wasia, to skad mam wziac soft oryginalny i jak go wgrac?
ze strony canona :)
o matko huto... Przeczytałem wątek od poczatku... ile było próśb o wysłąnie nie liczyłem.. ile pytań o dział download mało mniej.. Jako że pytania o przesłanie mogą sie powtarzać, a strona TommyTheCat znikła... Niech mi ktoś wyśle Wasie PL to wrzucę na moje republike tam bedzie sobie leżało do samego końca mojego lub jej... routlaw@wp.pl
Pozdr...
PS a gdzie jest ten dział dałload? ;-P
TommyTheCat
15-12-2005, 10:44
u mnie soft mial lezec tez do "konca moich dni" :) ale niestety tpsa nie dba o klienta i oplaca sie zawrzec nowa umowe o neo niz przedluzyc stara, w zwiazku z tym zablokowali domene
dzisiaj po pracy postaram sie wrzucic soft na nowa domene neo, tylko ja jeszcze musze zalozyc :)
na republice sa limity, a dzialu download nie ma
a można prosić jeszcze na twn adresik: kazper@poczta.fm ????
TommyTheCat
15-12-2005, 22:28
nie mozna :)
ale mozna sciagnac stad: tommythecat.neostrada.pl/pliki/300D-PLmenu.zip :)
adamires
04-01-2006, 00:50
zainstalowalem sobie polski jezyk
jak dla mnie roznica bardziej do pochwalenia sie znajomym niz do pracy ;-)
jak dla mnie roznica bardziej do pochwalenia sie znajomym niz do pracy ;-)
Też tak uważam, Kiedyś zainstalowałem sobie Photoshopa PL i nie umiałem się odnaleźć... Moze jakbym od początku miał polskie menu to wtedy było by OK
zainstalowałem tego polskiego softa i aparacik sobie smiga po polsku :) jakos dziwnie teraz sie czuje jak widze polskie menu:) jakby ktos potrzebował to moge wysłac soft polski.Tylko dajcie znac na majla shurikens@interia.pl pozdrawiam
TommyTheCat
18-01-2006, 15:01
dla chetnych jest link powyzej :)
będę wdzięczny - na allegro rzadko się pojawia a dział download zniknął:)
DoMiNiQuE
28-02-2006, 10:32
będę wdzięczny - na allegro rzadko się pojawia a dział download zniknął:)
Link masz kilka postow wyzej
mozna sciagnac stad: tommythecat.neostrada.pl/pliki/300D-PLmenu.zip (http://tommythecat.neostrada.pl/pliki/300D-PLmenu.zip) :)
zagapiłem sie:) Poranek mi nie służy, ale już znalazłem:)
marekand
08-03-2006, 00:35
U mnie po wgraniu UND PL i zmianie kilku ustawien zaczelo migac oko (red-eye reduction) a tazke zniknal wskaznik Av+/-. Spanikowalem i wgralem oryginalny soft - nic nie pomoglo a funcja red-eye nie dala sie wlaczyc, jakby aparat sygnalizowal ze ta lampka sie zepsula. Dopiero tutaj przeczytalm jak zlikwidowac "migajace oko" (czyli ustawic wszystkie dodatkowe funkcje na domyslne) lecz niestety po kolejnym wgraniu UND Pl nie moza bylo przestawiac tych funckji. Dopiero gdy wgralem "oryginalny" UND moglem pozmnieniac dodatkowe funkcje i wszystko wrocilo do normy wskaznik sie pojawil i oko nie miga.
Witam.
Właśnie zapodałem shakowany sofcik PL. Na wyświetlaczu pokazuje: Opr (chiron) 1.1.1.
Jako że przeszukałem forum i nie znalazłem kompleksowego wyjaśnienia pozwoliłem sobie zapytać.
Pojawiła się w menu nowa pozycja Funkjce indywidualne (C.Fn) i tutaj mam kilka wątpliwości:
Dotyczą one kwestii czy działają te funkcje oraz do czego służą.
Po kolei:
04 Przycisk migawki/Pamięć -> czy działa i do czego służy?
0:Nast i blok AF/AE
1:Nast i blok AE/AF
2:Nast i blok AF/Bez blok AE
3:Nast AE/AF / bez blok
07 Rejestracja pkt.AF -> czy działa i do czego służy?
09 Sewencja WB/Autom.kasowanie -> czy działa i do czego służy?
0:0,-,+/Wl
1:0,-,+/Wyl
2:-,0,+/Wl
3:-,0,+/Wyl
10 Podświetlenie punktu AF -> czy działa?
11 Pozycja menu (przyc. Menu) -> czy działa i do czego służy?
13 Funkcja przyc. ASSIST -> czy działa i do czego służy?
14 Autom redukcja blysku dzienn -> czy działa i do czego służy?
15 Synchronizacja migawki -> czy działa?
16 Bezp ust w trybach AV/TV
Czy działają tryby autofocusa :AI, SE,OS ? Bo AF nie chce śledzić tzn śledzi ale nie robi pik pik i nie można wyzwolić migawki.
Dziękuję za poświęcony czas.
Polecam lekture instrukcji 10D, masz tam wszystkie odpowiedzi.
Link do instrukcji http://www.auto-gaz.com/instrukcje/10D/
pozdrawiam Jacek
Dziekuję, rozjasniło mi to sytuacje, ale tylko w kwestii do czego służy. Nie wiem natomiast czy działa.
Tomasz Golinski
12-03-2006, 23:44
AF Servo nie działa.
Czy istnieje jedna wersja WasiaPL, czy może są jakieś starsze i nowsze?
Michal-Czuba
18-03-2006, 19:17
Dzisiaj z 300d znajomego pojawił się mały problem ... wgrywałem juz 2 razy hacka, zawsze tak samo (format karty, soft na karte... no standard). Dzisiaj próbowałem wrzucić mu hacka i ... trabant po prostu olewał to, że na karcie jest plik z softem, startował normalnie itd.
Jak to ugryźć?
Tomasz Golinski
18-03-2006, 20:10
Otworzyć i zamknąć gniazdo CF?
Michal-Czuba
18-03-2006, 20:27
Próbowałem, zamiana kart, restart, inna bateria ... nic go nie ruszało.
Wlasnie dlatego znajomy poprosil mnie o upgrade, bo jemu sie nie udawało - a wiedzial ze 2 trabanty juz kiedys upgrade'owalem. Ale z takim czymś spotkałem się po raz pierwszy.
Tomasz Golinski
18-03-2006, 20:30
A jakakolwiek inna wersja hacka?
Michal-Czuba
18-03-2006, 20:34
Nie wiem, trzeba bedzie sprobowac.
Nie wiem, trzeba bedzie sprobowac. a rozpakowałeś plik?
w w ogóle to jestem tu nowy i witam
Michal-Czuba
26-03-2006, 13:58
a rozpakowałeś plik?
Tak, wgrywałem tak jak i 2 razy wcześniej :) Ale nic to, po sformatowaniu karty, ponownym wgraniu softu na kartę i wsadzeniu karty do aparatu - trabant wyczuł co się święci i ładnie przeprowadził aktualizację ;) A czemu za pierwszym razem nie chciał - nie mam pojęcia :)
Proszę nie pisać do mnie PM w sprawie softu do 300D - nie posiadam tego modelu od dość długiego czasu, a co za tym idzie softu również.
Witam Wszystkich,
jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość. Wątek przeczytałem dokładnie i nie znalazłem odpowiedzi ( chyba , że gdzieś przegapiłem :-( ) na moje wątpliwości.
Po pierwsze czy są różne wersje Wasia PL ?
Pytam dlatego, bo po pobraniu z linku który podajecie i załadowaniu go do aparatu język PL faktycznie działa :) ale zniknęły mi funkcje które posiadałem po wgraniu UnDutchables 0.2.3 :-( Dokładnie chodzi mi o całe dodatkowe menu w trybach tematycznych. Wcześniej miałem odblokowaną możliwość robienia w RAW we wszystkich programach aparatu, także balans bieli itp.
Teraz opcje te zniknęły. Pozostały tylko w trybach manualnych.
Czy popełniłem gdzieś błąd ??
Zaznaczam, że próbowałem kilku metod wgrania PL softu ( na orginalny soft i na soft UnDutchables 0.2.3 ) ale to nie pomaga.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
ksp01marek
02-08-2006, 09:39
Z mojego doświadczenia, wynika że błędy się zdażają i nigdy nie ma pewności co do prawidłowego wgrywania oprogramowania.
Za każdym razem wgrywamy oryginalne oprogramowanie, nigdy jedno po drugim, czyli jeśli mieliśmy oryginał to w zależności co chcemy wgrywamy wersję polską lub UnDutchables 0.2.3. Jeśli z jakowyś względów coś nam nie wypaliło to wgrywamy znowu wersję oryginalną (dodatkowo ustawiam język niemiecki) i po tym zabiegu znowu wgrywamy oprogramowanie polskie lub UnDutchables 0.2.3. Do skutku. Też miałem problem że to mi znikały rawy w tematach lub inna cholera. Osobiście mam wgrany UnDutchables 0.2.3 bo po polsku wydawało mi się mało "światowo". Spokojnie i bez nerwów a będzie dobrze.
Prawdę mówiąc po kilku dniach korzystania z nowego softu w wersji angielskiej praktycznie wiem już co i jak :). Mam tylko jeszcze jedno pytanko. O co chodzi z zapisywaniem zdjęć RAW+JPEG. Z tego co rozumiem to aparat powinien jednocześnie to samo zdjęcie zapisać i w formacie RAW i JPEG ( możliwe , że się mylę ). Ja u siebie po włączeniu tej opcji nie stwierdziłem czegoś takiego. Powiedzcie mi proszę gdzie popełniam błąd i jeżeli źle rozumiem tą funkcję to proszę o wyprowadzenie mnie z będu i ewentualne wskazówki co i jak ustawić.
Pozdrawiam
Tomasz Golinski
02-08-2006, 23:10
W pliku CRW jest i Raw i jpg. Jpg jest używany jako preview.
no dobra.300D po POLSKU, a kiedy 350D ? a moze juz jest :>
Witam
Proszę z góry o wyrozumiałość.Jestem nowy więc witam.Mam problem :cry: chcę mieć polskie menu wszedłem w te linki ale jest napisane NIE MOŻNA WYŚWIETLIĆ STRONY.
Prosiłbym o wysłanie softu pl i manuala na adres porto@internet.pl
Dziękuję
Kizior :razz:
Dzięki już mam wszystko ok smiga.
Dzięki VomitroN.
Jak by ktoś chciał tego sofciaka to ja mam go.
senturion
17-02-2007, 14:43
no jakby ktos miał i wrzucił na strone to tez byłbym wdzieczny, tak dla sprawdzenia bym go zainstalował :)
podaj maila to ci wysle :!:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Proszę oto sofciak do 300d:grin:
http://download.yousendit.com/691844A25245F9A5
Czy ten sofciak z tego linka to jest wersja PL?
canis_lupus
16-03-2007, 14:40
Moze mi ktoś ten sofcik podrzucić na maila? canislupus11 at gmail.com
Witam wszystkich, czy ma ktoś jeszcze soft Wasi z wersją PL ?
Pozdrawiam
wtrącę tak od siebie. Z doświadczenia. Nie warto instalować oprogramowania w wersji PL. Lepiej przyswoić nomenklaturę angielską bo później o wiele łatwiej porozumiewać się w gronie fotografów, zrozumieć fachową prasę, czytać forum ze zrozumieniem itp.
wtrącę tak od siebie. Z doświadczenia. Nie warto instalować oprogramowania w wersji PL. Lepiej przyswoić nomenklaturę angielską bo później o wiele łatwiej porozumiewać się w gronie fotografów, zrozumieć fachową prasę, czytać forum ze zrozumieniem itp.
Dokładnie.
Mogę jeszcze dodać jeszcze jeden argument za używaniem wersji angielskiej, a mianowicie przesiadka w przyszłosci na inny aparat.
Polskie menu jest dostępne tylko dla 300D, a jak nam przyjdzie w przyszłości ochota na 350D/400D/20D/30D/5D... itd. to nie ma dla nich dostępnego oprogramowania z polskim jezykiem, więc najlepiej od początku przyzwyczaic się do angielskiego.
Polskie menu jest dostępne tylko dla 300D
I dla 1DMkIII 8)
I dla 1DMkIII 8)
I ktoś już w tym wątku napisał że w 10D PL też działa.
Ja nie, ale parę stron wcześniej w tym wątku ktoś napisał że wrzucił PL do 10d.
:) dzięki za rady, mam 300d i soft angielski, chce spróbować na polskim, jeśli nie spodoba sie, zawsze mogę wgrać oryginalny.
Może teraz odezwie się osoba posiadająca Wasie PL :)
pozdrawiam
senturion
19-03-2007, 21:06
ja mam wasie po Polsku, przy wgrywaniu zadnych problemów.
jak mi sie znudzi PL soft to wracam do UNDUTCHABLES 0.2.3
Ok, widzę, że adres wysyłany na priv nic nie daje więc może ktoś podeśle mi ten soft na gt62@wp.pl
pozdrawiam
mozecie mi podpowiedziec gdzie ten forumowy download bo moja puszka tez nie zna polskiego a chetnie ja naucze :D
rozgladalem sie za nim ale jakos nie moge znalezc ... :(
Czy możecie poratować nowym hackiem na 300d najlepiej polskim jeśli nie angielskim. Nigdzie nie mogę tego wyszukać. Wszystkie linki wygasły. Mój adres toniemojadres@tlen.pl . Z góry dziękuję!!
potrzebuje oryginalny firmware do 300D, po wizycie w serwisie odkrylem ze namotali mi tak ze ani jezyka zmienic nie moge ani czesci funkcji odnalezc .... :(
skad to sciagnac? szukalem na stronie Canona ale cos nie widac ...
Jest link w tym wątku gdzieś wcześniej
kanciak90
21-07-2007, 14:59
ja bym poprosil o PL menu na poczte albo o jakis dzialajacy link od kogos bo co klikne to sie pokazuje ze nie wyswietla strony z tych co sa zalaczone na forum
z gory dzieki
pozdrawiam
kamil.kiedrowski@interia.pl
a chodzi mioczywiscie o 300D
ja mam tylko jenda prosbe ... gdzie w tym ostatnim firmie sie znajduje spust jak jade na AI?
wczesniej mialem tak ze wciskalem spust (normalny) do maxa i sledzilo zas migawke wyzwalalem strzalka w prawo a teraz za cholere znalezc nie moge .... :? :sad:
senturion
22-07-2007, 10:12
a spróbuj strzałką w prawo :)
jakbym nie probowal to bym sie nie pytal :razz:
powaznie, nie moge dojsc co i jak .... wiem ze sie cos tam zmienilo ale jak zwykle nie doczytalem :oops: i teraz mam rebus :(
senturion
22-07-2007, 21:08
wszystko działa tak jak w starej wasii wiec moze coś było nie tak przy instalacji? moze przeinstaluj jeszcze raz i9 ustaw wczesni9ej jezyk na niemiecki na czystym sofcie
ok, sprobuje ale to z niemieckim mnie zastanawia ... jak mam normalna wersje Wasi a nie PL to tez musze ustawic niemiecki?
wczesniej przed naprawa jak instalowalem to nie robilem nic tylko zresetowalem default i poszlo gladko.
MeteorKKR
29-08-2007, 16:37
Witam. Czy można prosić o przesłanie 300D PL ;-)
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
meteorkkr@wp.pl
Witam. Czy można prosić o przesłanie 300D PL ;-)
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
meteorkkr@wp.pl
Dołączam się do prośby.
Z góry thx i pozdro.
krzysztof.slawinski@gmail.com
witam
bardzo prosze o przesłanie 300d pl lub innych sofcików do 300d szukałem już wszędzie ale niestety żaden download juz nie działa.
Z góry dzikuje i pozdrawiam
joyek@o2.pl
CzteryJa
08-09-2007, 17:44
własnie kupiłem 300d :)) mam fireware 1.1.1 szukałem w nece i na tym forum jakis uaktualnien, mam wersje amerykańską. może mi ktoś pomóc?
ndrozdowski
28-09-2007, 23:17
Kurcze nie idzie tego nigdzie znalezc :/
Może ktoś wystawić ten polski soft na jakiś serwer, który działa?
przeszukałem cały wątek i nie rozumiem dlaczego on jest 'przyklejony' skoro nie ma w nim konkretnych informacji...
VomitroN
06-10-2007, 05:07
Prosze bardzo.
Dla zainteresowanych - link bedzie dzialal do konca pazdziernika br. Dorzucilem w razie czego do paczki jeszcze oryginalny soft, oraz link do instrukcji obslugi.
WasiaPL_e3kr111.rar (http://vomitron.w.interia.pl/temp/eos_300d_rebel_wasiasoftpack_e3kr111.rar)
Uwaga.!!!!!!
Wgrywac przy naladowanym akumulatorze i wlaczonym j.niemieckim.
Wrzuciłem sofcik na rapida:
[/URL]
Wrzuciłem sofcik na rapida:
[URL="http://rapidshare.com/files/60844639/eos_300d_rebel_wasiasoftpack_e3kr111.rar.html"]Link (http://rapidshare.com/files/60844639/eos_300d_rebel_wasiasoftpack_e3kr111.rar.html)
Prosze bardzo.
Dla zainteresowanych - link bedzie dzialal do konca pazdziernika br. Dorzucilem w razie czego do paczki jeszcze oryginalny soft, oraz link do instrukcji obslugi.
WasiaPL_e3kr111.rar (http://vomitron.w.interia.pl/temp/eos_300d_rebel_wasiasoftpack_e3kr111.rar)
Uwaga.!!!!!!
Wgrywac przy naladowanym akumulatorze i wlaczonym j.niemieckim.
mam na niemieckim i na koncu mam plansze:
http://www.canon.co.jp/imaging/eosdigital/FRM/IMG/4_M_2.gif
i daje pozniej SET to sie znowu wlacza i chce od nowa robic upgrade.
Jak wrzucam oryginal i daje SET na koncu to widac przez chwile "100% complete" i sie juz odpala menu i wszystko.
co to moze byc ??
mozna prosic menu po polsku z instrukcja i hackiem do 300d??bardzo prosze na majla virage@o2.pl
senturion
05-12-2007, 09:45
navy przeciez masz link w poście wyżej
slavek_g
26-12-2007, 14:45
Witam Panowie!!!
Zaczne standartowo - jak widac jestem nowy - ale tylko na forum. Moim 300D robie zdjecia 3 rok i do tej pory bylem zadowolony, jednakze zachcialo mi sie odmiany i jezyka polskiego w moim pudeleczku.
Do sedna - fajnie wiedziec, ze sa ludzie ktorzy sie znaja na tyle na sprzecie!!
Dzieki opisom ktore znalazlem w tym watku zabieg przebiegl szybko i bezbolesnie!!
I teraz moje 300 gada po naszemu :)
DZIEKI PANOWIE!!!!
Pozdrafffki dla wszystkich :)
Mam prośbę!
Czy ktoś może wskazać mi źródło najnowszego Wasia PL do Canon Eos 300D oraz instrukcji?
Z góry dzieki za pomoc!
VomitroN
30-12-2007, 17:44
Dlaczego pytasz o cos, co masz podane w tym watku na tacy?
Witam wszystkich bardzo serdeczenie
Co do polskiego oprogramowania do 300D mam mały problem a mianowicie ściągnąłem go z podanego linku ale niestety brak jakiegoś archiwa :-(
Prośbę wielką mam jak ktoś może to proszę przesłać na mojego e-maila firmware po polsku.
Podaje adres: ritt@o2.pl
Z góry wszystkim dziękuję
Pozdrawiam.