Zobacz pełną wersję : Elektrownie jądrowe - a ty co myślisz?
http://wiadomosci.onet.pl/1453620,11,item.html
jestem ciekaw jak by takie badanie wypadło na CB. Na polityce się znamy - to już wiem ;) ciekawe jak taki kontrowersyjny temat znadjduje frumowe zrozumienie :roll:
ja bardzo chętnie, bo to ekologiczne
byle to robili profesjonaliści, a nie np rodzina leppera z rodziną gosiewskiego razem. ;]
Ja jestem za ... moze w koncu dzieki temu bedzie mozna zamknac kopalnie.
hehe, no Włoszczowa ma szansę ;)
a na serio to ja również baaardzo na tak
aaa, to po to doprowadzili tam IC. :D
Ja jestem za ... moze w koncu dzieki temu bedzie mozna zamknac kopalnie.
Kopalnie zamknąć będzie można, tyle że dobrzeby było znaleść tym ludziom prace bo mimo że niebezpieczna to mają za co utrzymać rodziny.
Jak najbardziej obecnie nic lepszego nie ma.
jak najbardziej za ;] a jeszcze lepiej tam pracować
Kolekcjoner
20-12-2006, 19:54
W tej chwili to my już nie mamy nad czym dywagować. Mimo sporych wad raczej nie ma wyjścia.
Również jestem za... Maiałbym gdzie później pracować po kierunku energetyka :)
Tomasz Golinski
20-12-2006, 19:59
Kuba, wstyd jak na moderatora: http://canon-board.info/showthread.php?t=16495 :twisted:
Również jestem za... Maiałbym gdzie później pracować po kierunku energetyka :)
Jeśli jesteś na Pol. Śl. na RE to raczej pomyśl najpierw nad I, II i III Etą ;)
Pozdr
Rudi
Jeśli jesteś na Pol. Śl. na RE to raczej pomyśl najpierw nad I, II i III Etą ;)
Jestem dopiero na II roku (ISiE) ale wybieram się raczej na ITC... Nie kapuje o co chodzi z tą Etą??
Ale nie odchodząc od tematu i tak jestem jak najbardziej za i cieszę się bardzo, e wreszcie temat ruszył i co najważniejsze lud jest za... ale i tak mohery będą przeciw i nic z tego nie będzie...
Jest alternatywa dac mocherom paleczki ebonitowe i niech pocieraja w rytm radyjak.
Tomasz Golinski
20-12-2006, 21:23
Albo ebonitowe obiektywy. I nasi onaniści pocierając je też będą coś generować...
Kuba, wstyd jak na moderatora: http://canon-board.info/showthread.php?t=16495 :twisted:
ha, trudno zdarza sie nawet najlepszym ;)
zainspirował mnie artykuł, tamtego wątku nie czytałem.
P.S> no widzę, zę snowboarder miał rację - z opinii niektórych wynika, że staruszki z Pcimia słuchające RM mają wpływ nawet na energetykę :P
KuchateK
21-12-2006, 00:13
Wprowadzac jako nowosc cos, co na swiecie juz wycofuja bo sie kiepsko sprawdzilo?
Zdecydowanie nie!
Znow wywala iles gornikow na ulice a spoleczenstwo ma bulic im na przedwczesne renty, odprawy i w postaci innych datkow?
http://www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=40
Kolekcjoner
21-12-2006, 00:31
Wprowadzac jako nowosc cos, co na swiecie juz wycofuja bo sie kiepsko sprawdzilo?
Zdecydowanie nie!
Zależy jaki świat, bo europa rozważa budowę nowych elektrowni i to w kilku miejscach. A nowość to żadna przecież u nas miała być ze dwadzieścia lat temu. Po za tym co się kiepsko sprawdziło? W wielu krajach spora ilość energii pochodzi z atomówek, a to że to gów...e rozwiązanie to wiadomo. Jak będzie sensowna alternatywa to nie ma sprawy ale póki co jest w powijakach, kosztuje miliardy a efekt jest nieprzewidywalny.
KuchateK
21-12-2006, 00:45
Z tego co nie tak dawno czytalem niemcy zamykaja atomowki przerzucajac to na wegiel.
Moim zdaniem zamiast inwestowac w to rozwiazanie majac takie zasoby wegla jak Polska warto by bylo zagospodarowac to odpowiednio zamiast inwestowac w atom. Liczac koszt zagospodarowania gowna jakie zostaje po atomowce pewnie nie wyszlo by drozej. Gornikow nie przekwalifikuja na fizykow i specow od atomistyki, zreszta jedna elektrownia nie wymaga ilus tysiecy pracownikow.
Tomasz Golinski
21-12-2006, 00:56
Tym lepiej. Taniej wyjdzie. A górników w góry ;)
zreszta jedna elektrownia nie wymaga ilus tysiecy pracownikow.
O ilę się nie mylę to w europie przypada w energetyce średnio 1 osoba na MW, w Polsce 2. To tylko coś w kwestii uzupełnienia :D
no to dziwne nieco Rudi :???: , bo z tego co wiem to sporo enegrgii eksportujemy. Tu raczej chyba chodzi o zużycie energii per capita, a to wynika ewidentnie z zamożności społeczeństwa. Im bardziej zamożne - tym więcej luksusów, czyli więcej zużywanej energii.
Edit: o pardon, chyba że nie zrozumiełem i chodziło o zatrudnienie - jeśli tak to sorki.
no to dziwne nieco Rudi :???: , bo z tego co wiem to sporo enegrgii eksportujemy. Tu raczej chyba chodzi o zużycie energii per capita, a to wynika ewidentnie z zamożności społeczeństwa. Im bardziej zamożne - tym więcej luksusów, czyli więcej zużywanej energii.
Oczywiście się z Tobą zgadzam. Nie zrozumieliśmy się po prostu. Miałem na myśli w sensie wytwórczym itp. 2 osoby produkują 1 MW, a nie konsumują :D
aquamark
21-12-2006, 07:56
Zdecydowanie nie!
Znow wywala iles gornikow na ulice a spoleczenstwo ma bulic im na przedwczesne renty, odprawy i w postaci innych datkow?
http://www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=40
Witam.
Są nowsze sposoby na czerpanie energii z rozpadu ciężkich pierwiastków.
Wydają się bardziej bezpieczne i mało uciążliwe dla środowiska.
Co do krwawego żniwa zbieranego przez atom, hm, energetyka węglowa
generuje większe straty w ludziach i w środowisku, tylko rozmydla je czasie.
W kwestii zwalniania górników, przecież wszystkich kopalni nie zamkną, tylko
te mniej rentowne i niebezpieczne. Pracuję w energetyce i reformy w tym
dziale gospodarki nie są mi obce, nie wiem dlaczego restrukturyzacja miała
by ominąć górników.