Zobacz pełną wersję : Sprzedawcy z Allegro---proszę o opinie
Przymierzam się do zakupu kolejnej L :grin:
Czy ktoś z Was kupował u nizej wymienionych sprzedawców na Allegro i może podzielić się swoim doświadczeniami. Czy bardzo ryzykuje zakup za 4K, czy lpiejej dać sobie spokój.
Chodzi mi o michalmag (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=322760)
oraz Kristopheros (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=322760)
(http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=322760)
Przymierzam się do zakupu kolejnej L :grin:
Czy ktoś z Was kupował u nizej wymienionych sprzedawców na Allegro i może podzielić się swoim doświadczeniami. Czy bardzo ryzykuje zakup za 4K, czy lpiejej dać sobie spokój.
Chodzi mi o michalmag (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=322760)
oraz Kristopheros (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=322760)
U Michała kupowałem, odbiór osobisty, bez zastrzeżeń.
Nie chcę jakiejś czarnej reklamy robić, ale ja u Michała raz o mało nie kupiłem. Nie wątpię, że to rzeczowy i solidny sprzedawca, jednak ....
A, powiem tak: używany sprzęt trzeba obejrzeć uważnie przed odbiorem.
Nie chcę jakiejś czarnej reklamy robić, ale ja u Michała raz o mało nie kupiłem. Nie wątpię, że to rzeczowy i solidny sprzedawca, jednak ....
A, powiem tak: używany sprzęt trzeba obejrzeć uważnie przed odbiorem.
Ja kupowałem nowe.
ale coś w tym musi być, bo planując pewne zakupy proponowałem mu niedawno przyjęcie ode mnie uzywanego sprzętu w rozliczeniu i się nie zgodził, zasłaniając się kłopotami z używanym sprzętem...
beachcomber
20-12-2006, 16:03
kupowalem u niego swego czasu obiektyw - moge polecic tego sprzedawce
edit: chodzi o michalmag
No to może jeszcze zapytam się o -KupTeraz- (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=3229675) :)
DoMiNiQuE
20-12-2006, 16:36
U michalmag kupowalem usobiscie setke makro nowke sztuke oraz uzywanego gripa. Nie bylo zadnych problemow a i z ceny ladnie zjechal :) polecam.
GTharnas
28-05-2007, 23:11
Ja za to kupowałem dwa filtry B+W UV u allegrowicza -KupTeraz- .... za ok 500 zł - wpłata na konto i bez problemu ... Przesyłka jak i filtry były ok.
A czy ktoś kupował właśnie u Kristopheros 'a ?
Dominooo
28-05-2007, 23:51
A czy ktoś coś wie o sprzedawcy fotoaparaciki_pl?
Zamierzam tam podjechać, obejrzeć "eleczkę" i jeśli wszystko będzie OK to zakup...
energia_ki
29-05-2007, 13:52
A czy ktoś kupował właśnie u Kristopheros 'a ?
wlasnie dotarl do mnie 70-200 f/4 IS od niego, kupiony na aukcji prywatnej, wysłany przez p.Krzysztofa w tym samym dniu, w ktorym zlozylam zamowienie
[to, ze potem przelezal na rozdzielni w wa-wie prawie tydzien, to juz inna historia]
Kristopherosa polecal juz na forum adalbert, teraz i ja moge potwierdzic, ze czlowiek jest rzetelny
Ja równeż Pana Kripstoherosa moge polecic, jakic czas temu kupowalem u niego 30D i 24-70 L, bez problemu mozliwe jest u niego zamowienie paczki z mozliowscia sprawdzenia przed zaplaceniem, potrafi tez w granicach rozsadku opuscic na zakupionym towarze.
Na chwile obeecna czekam na przesylke 70-200 f2.8 L IS USM rowniez od tego pana, i spie spokojnie bo wiem ze to kontrahent godny zaufania
Swego czasu kupowalem rowniez u allegrowicza fotomedia (czy jakos tak), jego tez polecam (kupowalem u niego 3 szkla w sumie, przy czym za drugim razem zaproponowal wysylke kurierem, z mozliowscia sprawdzenia przed zaplata, nie bylo by w tym nic dziwnego ze nie placilem nic kurierowi lecz dopiero po spokojnym sprawdzeniu szkla nastepnego dnia dokonalem przelewu)
Kupowałem u "Michalmag" canon 70-200,canon 5d,580EX ,tydzien temu canon 300 f4 IS L,mam zamówiony canon 100 2,8 macro.Mój kolega tydzien temu kupił canon 17-40,canon 70-200.Kolezanka kiedys canon 300D,wiem że teraz zamówiła canon 100 f2,8 macro.Uwazam ze to powazny partner.:neutral:
[QUOTE=PROF;324022]Ja równeż Pana Kripstoherosa moge polecic, jakic czas temu kupowalem u niego 30D i 24-70 L, bez problemu mozliwe jest u niego zamowienie paczki z mozliowscia sprawdzenia przed zaplaceniem, potrafi tez w granicach rozsadku opuscic na zakupionym towarze.
Ja również się dołączę.Konkretny sprzedawca-przez chwilę nie miał towaru-powiedział dziś nie ale za 3dni tak.Za 3 dni oczywiście miał-przyjechała szanowna małżonka pana Kristoferosa przywiozła obiektywik-spoko ,cacy.Aż miło.
Ja równeż Pana Kripstoherosa moge polecic, jakic czas temu kupowalem u niego 30D i 24-70 L, bez problemu mozliwe jest u niego zamowienie paczki z mozliowscia sprawdzenia przed zaplaceniem, potrafi tez w granicach rozsadku opuscic na zakupionym towarze.
Ja również się dołączę.Konkretny sprzedawca-przez chwilę nie miał towaru-powiedział dziś nie ale za 3dni tak.Za 3 dni oczywiście miał-przyjechała szanowna małżonka pana Kristoferosa przywiozła obiektywik-spoko ,cacy.Aż miło.
Ja na tej wlasnie zasadzie czekam teraz na wspomnianego juz 70-200, jak dzownilem zamowic w piatek to nie mial, ale powiedzial ze za 3 dni bedzie miec lub predzej jesli sciagnie od znajomego, dzisiaj zdaje sie mam dostac odpowiedz. :)
Gooferek
04-06-2007, 09:45
To i ja moze jeszcze dorzuce swoje 3 grosze i zapytam czy ktos kupowal u "Beata.Su" ? Nosze sie z zamiarem kupna 70-200/4L od tego sprzedawcy, bo ma rewelacyjna cene. Z gory dzieki za posty.
To i ja moze jeszcze dorzuce swoje 3 grosze i zapytam czy ktos kupowal u "Beata.Su" ? Nosze sie z zamiarem kupna 70-200/4L od tego sprzedawcy, bo ma rewelacyjna cene. Z gory dzieki za posty.
Możesz spokojnie kupować
http://canon-board.info/showthread.p...447#post257447
W tym roku też zrobiłem tam kilka udanych zakupów.
Od roku jest to mój stały dostawca sprzętu. :-) 8-) ;)
energia_ki
04-06-2007, 11:51
Beata.Su czyli Bea-Błysk spod Wa-wy [Kiełpin]
kupowalam u nich 430EX, 50/1.8 - wszystko ok.
kupilam tez 17-85 z IS, ale szalał mu AF, na Zytniej orzekli, ze obiektyw ma wade fabryczna, wiec pojechalam do Bea-Blysk, bez zadnego problemu oddalam obiektyw, zwrocono mi pieniądze
kiedy kupuje sie u nich na gieldzie [gdzie jest ciemno i trudno testowac obiektyw], mozna sie umowic, ze ma sie dzien-dwa na testowanie obiektywu i w razie czego mozna wymienic na inny;
kiedy kupuje sie u nich w Kielpinie, mozna bez problemu przetestowac sprzet
aha, radze rozmawiac z panem Pawlem, ktory mowi malo, ale sporo wie,
pani Beata jest przemila, ale zagada czlowieka na smierc... i na sprzęcie fotograficznym nie zna sie zupelnie
- w kazdym razie oboje sa b.elastyczni, idzie sie dogadac w bardzo wielu kwestiach
Dzisiaj rozmawialem z Panem Kripstohrosem nowa dostawa obiektywikow z niemiec juz jedzie do niego, bedzie miec ja kolo soboty.
Swoja droga moze to i bedzie dobry dostawca urzadzonek CompactDrive PD70X (ktorych nie idzie dostac w polsce) a o kotrym wpominal Muflon, niemniej poinformowalem o istnienu czegos takiego jak wymieniony fotobank, i obiecal rozeznac temat :).
adalbert
04-06-2007, 19:00
:| ... PROF - nie wiem, na jaki obiektyw od Kristopherosa czekasz... ale czasami niestety ma poślizgi... czekam już 3 tydzień na 135L i mam nadzieję, że tym razem (dostawa w piątek) już będzie na 100%... [zauważyłem, że zrobiłem p. Krzysztofowi niezłą reklamę na forum :)] ... ludzka rzecz - coś nie zostało dogadane u źródła... podobno zaproponuje mi super cenę w związku z poślizgiem :) ... na pocieszenie - bardziej "typowe" szkła (np.24-105,70-200/4) ma zazwyczaj na miejscu.
EDIT: 135 wreszcie dotarła (konkretnie 12 czerwca - poślizg zatem był naprawdę spory) - na plus muszę zaliczyć to, iż faktycznie dostałem go w świetnej cenie - 3100zł i do tego CASHBACK - zatem milutko :)
ja akurat dwa tygodnie temu kupowalem 24-70 to mial od reki, z 70-200 to tez juz wiem ze mam miec w sobote ale to w zasadzie najbardziej typowe z nietypowych szkielek (ze tak mozna to powiedziec)
Ja czekam na 70-200 f2.8 L IS USM, pozniej moze sie bede zasadzal na 16-35 L f2.8 i moze stałki ale nie wiem jeszcze jakie, i nawet nie wiem czy eLki, bo to juz raczej nie do zastosowan REP, wiec na szybkoscie tu mi raczej nie bedzie zalezec, prawdopodobnie jakas 85 1.8 , choc nie wiem czy jest sens skoro mam 100 f2.8 macro czyli ostrosc 1 klasa.
Kupowałem u Michalmag (Michała) canon eos 5d + 24-70 l usm.Mogę spokojnie polecic tego sprzedawce, miły,rzeczowy i uczciwy,a ceny oferuje bardzo dobre.Miałem czas by potestować sprzęt przed zakupem.Przy okazji następnych zakupów,bedzie pierwszym do którego się zwrócę.
polecam sprzedawce Kristopheros!!! zadzwoniłem do gościa w niedzielę wieczorem a już we wtorek mam 135/2 L w rękach. przesyłka z możliwością sprawdzenia zawartości przed zapłatą więc czego chciec więcej. obiektyw w cenie poniżej 3000 z przesyłką wiec jak dla mnie rewelka. wszystko oryginalnie zapakowane z papierami i dodatkami. oby jak najwiecej takich sprzedawców!
Czy ktoś ma aktualne (powiedzmy na przestrzeni ostatniego +/- roku) dobre doświadczenia z TiP'em Kristopheros?
Przeglądałem forum CB, znalazłem same pozytywy (zresztą jeden powyżej :-)), ale sprzed kilku lat. Chętnie przeczytałbym coś aktualniejszego :-)
Chcę kupić nowy nieużywany sprzęt z paragonem zapewniającym gwarancję w Polsce. Zgodnie z zasadami, chcę się potrójnie upewnić niż potem żałować. Niby człowiek szuka taniej, ale jak już to taniej znajdzie to jest obawa czy na pewno wszystko jest OK :-)
Da__FreaK
23-07-2011, 17:57
Zna/robil ktos moze zakupy u tego Pana z Lubina ? ( Radek Kolodziej ) Zamierzam zakupic u niego lampe bo ceny ma atrakcyjne ale najpierw trzeba goscia przeswietlic :)
link
http://allegro.pl/canon-580ex-ii-nowa-580-ex-ii-raty-i1718023030.html
Zna/robil ktos moze zakupy u tego Pana z Lubina ? ( Radek Kolodziej ) Zamierzam zakupic u niego lampe bo ceny ma atrakcyjne ale najpierw trzeba goscia przeswietlic :)
link
radek_kolodziej
Użytkownik od: 2003-03-05 01:38:56
100.0% Pozytywnych komentarzy
3845 (od 3669 Użytkowników) Kupił/Sprzedał 247/3598
co chcesz prześwietlać?
Czy ktoś z Was może kupował coś pod tym adresem?? Nick allegro sangel_2010
[/URL][URL="http://allegro.pl/canon-ef-24-70-f-2-8l-usm-nowy-nowy-dostawa-24h-i1913813494.html"] (http://allegro.pl/show_user.php?uid=16065076)
link
kupowałem o niego moje 17-40- sprzedawca pełna profeska :-P
takisefotograf
08-11-2011, 21:52
Juz kilka rzeczy kupiłem u P.Radka Kołodzieja i z czystym sumieniem mogę go polecić.Nie dośc ,ze ma dobre ceny to i uczciwe podejście do klienta(bez najmniejszego problemu przyjął kiedyś ode mnie zwrot niepewnej puszki)
Odświeżyłem wczoraj wątek pytająć o użytkownika allegro sangel_2010
Koledzy powyżej obudzili się i odpowiedzieli na pytanie sprzed kilku miesięcy. Ponawiam więc zapytanie o sangel_2010 - czy ktoś współpracował? Bo ma w sprzedaży np. nowy L24-70 za 3799 lub 5d mkII za 6899. To bodaj najlepsze ceny za nowy sprzęt, więc jeżeli ktoś może się wypowiedzieć bo zna sprzedającego (miał z nim kontakt, kupił coś) będę wdzięczny!
Koledzy powyżej obudzili się i odpowiedzieli na pytanie sprzed kilku miesięcy. Ponawiam więc zapytanie o sangel_2010 - czy ktoś współpracował? Bo ma w sprzedaży np. nowy L24-70 za 3799 lub 5d mkII za 6899. To bodaj najlepsze ceny za nowy sprzęt, więc jeżeli ktoś może się wypowiedzieć bo zna sprzedającego (miał z nim kontakt, kupił coś) będę wdzięczny!
Ja w kwestii formalnej.
Co szkodziło dodać do postu link?
http://allegro.pl/show_user.php?search=sangel_2010
Jeśli szukamy odpowiedzi, szanujmy czas pt. odpowiadaczy i nie kazmy im szukać samemu, kto to jest sangel_2010. Ja robię dużo zakupów przez internet, ale nicki allegro pamiętam tylko naprawdę niektóre.
Trudno mieć wyrobioną opinię o kimś, kto sprzedał "19" produktów.
W aukcji jest napisane:"
Cenimy bezpieczeństwo transakcji, dlatego preferujemy odbiór osobisty towaru lub po uzgodnieniu telefonicznym zapewniamy dostawę do domu klienta!!!"
Więc zamawiasz, zapraszasz do domu 2 kolegów z siłki, czekasz na człowieka z aparatem, jak przyjdzie googlisz numer seryjny. Jak nie wygooglisz, jest faktura, brak znamion kombinacjito chyba nie ma wielkiego ryzyka. (przynajmniej dla Ciebie, bo dla sprzedawcy z aparatem, wyprawa do mieszkania "niewiadomokogo" jest zawsze ryzykowna.)
Pytałem wielu kolegów z branży - nikt nie zna. Wiele cen sporo poniżej obecnych cen zakupu. Zastanawiające. Człowiek nieznany, od paru miesięcy wystawiający sprzęt o kilkaset zł taniej niż inni sprzedawcy... skąd ja to znam :D
Teoretycznie możliwy jest odbiór osobisty i płatność przy odbiorze. Tego bym się trzymał :)
rozmawiałem z gościem telefonicznie i zapewnił że w kazdej chwili jest w stanie wysłac (bo nie wybiera sie w moje okolice) szkło za pobraniem z opcja sprawdzenia przed zapłata, faktury nie wystawia tylko dowód zakupu z niemiec, tak na szybko to wyglada OK.
Teoretycznie możliwy jest odbiór osobisty i płatność przy odbiorze. Tego bym się trzymał :)
Niby tak :) co by daleko pamięcią nie sięgać - z montechristo, którego tak tu wielu wynosiło nad ołtarze było podobnie. 100% pewniak. O "RossiElectro" przed którym też na forum nikona ostrzegałem (jak zawsze bezskutecznie - teraz płacz i zgrzytanie zębów) wręcz identycznie.
Wiadomo, że nigdy nie ma się pewności co do wiarygodności danego sprzedawcy, jednak do tej pory się nie pomyliłem sugerując forumowiczom sporą dozę ostrożności. Tu podobnie - daję tylko do przemyślenia pewne widoczne fakty.
Ale jak zawsze - nie mnie to oceniać z wiadomych powodów zatem eot ;)
Masz oczywiście rację. Ja również byłbym ostrożny. Ale jak ktoś ma blisko do Torunia to zawsze może odbierać osobiście.
Jesli sprzedawca dotrzyma deklarowanych form odbioru i platnosci - cytat z opisu aukcji: "ODBIÓR OSOBISTY LUB WYSYŁKA(PŁATNE PRZY ODBIORZE PO SPRAWDZENIU ZAWARTOŚCI PACZKI)" , to ryzyko zwiazane z zakupem tego obiektywu nie jest chyba jakies szczegolnie duze :?
Gość ma sprzet taniej niż inni bo nie wystawia rachunków, tylko jako pośrednik sprzedaje na rachunek z niemieckiego serwisu. Nie placi podatków ani prowizji, ot cała sprawa.
Serwis CSI zasadniczo powinien honorować eurogwarancję z rachunkiem z Unii, więc zakup w miare bezpieczny jesli dowóz sprzętu do klienta lub odbiór osobisty.
Gość ma sprzet taniej niż inni bo nie wystawia rachunków, tylko jako pośrednik sprzedaje na rachunek z niemieckiego serwisu.
Nie rozumiem? Co ma serwis do ceny sprzętu? Chyba, że pisząc serwis masz na myśli hurtową dystrybucję?
Nie rozumiem? Co ma serwis do ceny sprzętu? Chyba, że pisząc serwis masz na myśli hurtową dystrybucję?
Ja swoją nową 5DII zakupiłem bezpośrednio w dużym niemieckim serwisie Canona. Zajmują sie również dystrybucją sprzętu i dają rachunek oraz 2-letnią gwarancję :)
andrev17
18-11-2011, 12:41
Ja kupowałem u Pana Romana (Sangel_2010), Canona 5D Mark II jakieś 1,5 miesiąca temu za 7000zł.
Nie mam żadnych zastrzeżeń do towaru. Przynajmniej na razie;)
...PŁATNE PRZY ODBIORZE PO SPRAWDZENIU ZAWARTOŚCI PACZKI...
Nie ma czegoś takiego. To tzw. chwyt marketingowy. Żaden kurier, a tym bardziej listonosz nie pozwoli otworzyć paczki bez zapłacenia. Potem jeżeli towar jest uszkodzony wypisuje protokół uszkodzenia i tyle. Reszty dochodzimy u sprzedawcy.
Nie ma czegoś takiego. To tzw. chwyt marketingowy. Żaden kurier, a tym bardziej listonosz nie pozwoli otworzyć paczki bez zapłacenia. Potem jeżeli towar jest uszkodzony wypisuje protokół uszkodzenia i tyle. Reszty dochodzimy u sprzedawcy.
jesteś w błędzie, poczta i jej kurier tj. pocztex ma taką własnie usługe i kosztuje to 5 zł extra
To prawda pocztex i dopłata 5 zł - można sprawdzać przed zapłatą. Czasami tak robię.
To nawet nie musi byc POCZTEX, zwykłą paczkę pocztowa też można otworzyć jeśli jest opłaona opcja sprawdzenia zawartości - koszt 5zł dodatkowo :) Wtedy otwierasz paczke przy Listonoszu i podpisujesz dokument zgodności zawartości, który odsyłają do Nadawcy.
W takim razie mój błąd. Jeszcze niedawno prowadziłem batalię na poczcie z panią w tej kwestii i była nieugięta :-). Widocznie nowe to to.
W takim razie mój błąd. Jeszcze niedawno prowadziłem batalię na poczcie z panią w tej kwestii i była nieugięta :-). Widocznie nowe to to.
no tak nowość, od 4 czy 5 latek:mrgreen:
No to u mnie "na wsi" panie nie doinformowane widocznie
Wystarczy odpalić na kompie cennik usług Poczty Polskiej i podrzucić Paniom, żeby się dokształciły :mrgreen:
Ta funkcja istnieje odkąd pamiętam i zdarzyło mi się kilka razy z niej korzystać.
Z nieukrywaną przyjemnością piszę kilka słow o firmie foto kołodziej z lubina, jakieś 3 tygodnie temu wystawiał na allegro canona 135mm w dobrej cenie, a ze to szkło chodziło mi po głowie od dawna, zadzwoniłem, po krótkich negocjajcjach utaliliśmy kwote do zapłaty, przesłałem dane do wysyłki, czas realizacji miał byc ok 3 dni. po tym casie zapytałem jak wyglada sprawa dostawy, niestety dostałem wiadomośc ze sa problemy z dostepnościa itd... jeszcxe jakiej 5-7 dni, mysle sobie dobra poczekam, ale w tym czasie ceny szkieł zaczeły szaleć i "moje" szkło podrożało o jakies 6-7 stówek, Pan Radek zapewnił mnie że nasza umowa obowiązuje i jak tylko "zdobędzie" obiektyw to go dostanę - i co? ano popatrzecie na moją stopkę:-P
Dostałem, pachnace nowościa szkiełko, w cenie o jakiej dziś mozna tylko pomarzyc:-P
Nie był to pierwszy, i napewno nie ostatni zakup u tego sprzedawcy:mrgreen:
A to nie tak, że opcja musi być wykupiona przez NADAWCĘ przy wysyłce ?
Dokładnie tak. Przy nadawaniu paczki wypełniasz specjalny formularz i dopłacasz 5zł za opcję sprawdzenia zawartości.
Własnie poluję na 24-70 i natknęłam się na Kristopheros na Allegro. W rozmowie telefonicznej wyszło, że to, co jest na allegro to tylko przykładowe aukcje, bo sprzęt sprowadza na bieżąco.
24-70 ma taniej, ponieważ są to kity z zestawów z 5d mk2 i dlatego pudełka są białe. Czy ktoś może kupował taki zestaw i może potwierdzić, że faktycznie wtedy pudełka są inne?
24-70 ma taniej, ponieważ są to kity z zestawów z 5d mk2 i dlatego pudełka są białe. Czy ktoś może kupował taki zestaw i może potwierdzić, że faktycznie wtedy pudełka są inne?
Kupowałem 24-105L z kita z 5DmkII i pudełko mam białe.
jak wyżej
obiektyw wyjęty z zestawu jest w białym pudełku
obiektyw kupowany osobno ma własne kolorowe pudełko - ale kosztuje więcej
Własnie poluję na 24-70 i natknęłam się na Kristopheros na Allegro. W rozmowie telefonicznej wyszło, że to, co jest na allegro to tylko przykładowe aukcje, bo sprzęt sprowadza na bieżąco.
Tak jak koledzy wyżej - obiektyw z "rozkitowanego" zestawu masz w białym pudełku.
Osobiście od Kristopherosa nie kupowałem ale znam kilka osób, które u niego brały sprzęt - jest on nazwijmy to "importerem prywatnym" i rzeczywiście ma sprzęt taniej niż u innych sprzedawców.
Jesteś z Poznania, zatem masz ten plus, że zawsze możesz się umówić, poznać człowieka i pogadać, no a potem odebrać sprzęt osobiście ze sprawdzeniem (np. prosząc kogoś o pomoc). Z tego co kojarzę Kristopheros mieszka w Poznaniu, na Świerczewie.
Jak Ci będą pasowały jego zasady, warunki zakupu i cena to bierzesz u niego jak nie, to masz innych zaufanych sprzedawców, także na forum. Pozdrawiam
Ja u niego robiłem zakupy i z czystym sumieniem polecam pana Krzysztofa.
Poza tym jest z Poznania - jak TY :mrgreen:
Ja również zakupiłem u Kristopherosa swoją 24-70, fakt faktem box'a a nie z zestawu, ale samego sprzedawcę polecam. Praktycznie główna część sprzętu jaki obecnie posiadam pochodzi właśnie od niego (Body, 24-70 L f2.8 USM i 70-200 L f2.8 IS USM). 70-200 L zakupowałem z przesyłką pocztową z opcją sprawdzenia przy odbiorze. Sprzedawca jest z Poznania jak napisał Bolek02 , ja od siebie dodam jeszcze ze sprzęt sprowadza z niemiec i paragony są z niemiecką pieczątką, i kwotą w euro.
anks, coś tu nie tak. po pierwsze - 24-70 z zestawów kitowych 5D nigdy nie był pakowany w białe pudła jak jego ciemniejszy brat 24-105. To szkło było i jest sprzedawane w identycznym pudle w jakim kupiłabyś te szkło biorąc je osobno - tego w przeciwieństwie do 105 nie odróżnisz. Zatem białe pudło 24-70 jest bardzo zastanawiające...
Po drugie z dostępnością jest spory problem a ceny poszły w górę pewnie z powodu zaprzestania produkcji na rzecz znacznie droższego następcy. Piątki z tym szkłem dostać ostatnimi tygodniami nie sposób a kupowanie go osobno to finansowa katastrofa. Widać to również po allegro, gdzie szkła te startują już od sporo ponad 4,6 tys a i tam z dostępnością krucho. No, w spółkach z pruszcza i okolic są taniej ale tam to wszystko jest 'tanio i od ręki' :lol:
@anks
jesteś z Poznania, umów się na odbiór osobisty i po sprawie
to takie same oferty jak od Nowarta
ja od siebie dodam jeszcze ze sprzęt sprowadza z niemiec i paragony są z niemiecką pieczątką, i kwotą w euro.
No właśnie, tak przy okazji. Na czym polega ten proceder ?
Ja sobie wymyśliłem, że sprzedawca w Niemczech wydaje i księguje paragon fiskalny (Kassenbon) i wystawia "ręcznie" rachunek z pieczątką. Oryginalny Kassenbon służy do odzyskania VAT przy wywozie towaru z Niemiec przez obywatela spoza UE a ten "rachunek" z pieczątką to dowód zakupu na wypadek skorzystania z gwarancji. Korzystna cena wynika z odzyskania MWSt (VAT).
Może jest to jakoś inaczej ale fakt, że znika gdzieś prawdziwy paragon fiskalny.
No właśnie jutro jadę testować obiektyw - mam go zarezerwowanego i jak wszystko będzie w porządku, to go biorę (choć nie przewidywałam wydawać aż tyle).
@Nowart, na Allegro jest całkiem sporo egzemplarzy za 4,2k. Do tej pory planowałam kupno używki do 3,5k, ale jeden użytkownik CB, z którym miałam dobijać targu, w ostateczności się rozmyślił. Also, normalnie ten obiektyw kosztuje 5k, więc o jakich podwyżkach my tu mówimy :)))
Ponadto, czy ktoś może potwierdzić Twoją tezę o wątpliwej proweniencji 24-70mm z białego pudełka? Pogooglałam trochę i znalazłam np. to http://submit.shutterstock.com/forum/abt109852.html gdzie jest mowa o tym, że 24-70 w kicie z 5D również jest w białym pudle.
Obiektyw od Kristopherosa ma boks taki, jak w tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=2117014434
@Joshec jakich innych jeszcze mamy sprzedawców z Poznania tu na forum?
Ja nie widzę na allegro żadnych ofert poniżej 4450zł (licytacje) poza zgranym zespołem z pomorza o których możesz poczytać na pierwszych stronach wszystkich portali. Jeśli to dla Ciebie wyznacznik ceny to ok, nie wtrącam się :)
Co do pudła powtarzam - w UE nie ma tych szkieł z kitów w białych pudłach.
@Joshec jakich innych jeszcze mamy sprzedawców z Poznania tu na forum?
Miałem na myśli w ogóle na forum, nie koniecznie z Poznania...
A z Poznania to poza Krzysztofem "Kristopherosem" masz chociażby trzy posty wyżej Artura "Nowarta", poza tym Kubę "Cichego" (Canona chyba akurat nie sprzedaje...), a tak poza tym to polecam Łukasza "Towersa" z żoną Eweliną i ich sklep "Foto-Ivy", wprawdzie to nie Poznań, ale zawsze można podskoczyć 100 km do Krotoszyna odebrać osobiście. Ja przez kilka lat stopniowo prawie cały sprzęt brałem od nich, także mało używany, w większości wysyłkowo. Wprawdzie czasem znajdziesz na Allegro taniej, ale znaleźć lepszą obsługę będzie Ci trudno... tu masz cały wątek http://www.canon-board.info/showthread.php?t=26897&page=73
Jak wyzej. Jak chcesz miec 100% pewnosci co do zakupu to tylko Foto Ivy.
Ja nie widzę na allegro żadnych ofert poniżej 4450zł (licytacje) poza zgranym zespołem z pomorza o których możesz poczytać na pierwszych stronach wszystkich portali. Jeśli to dla Ciebie wyznacznik ceny to ok, nie wtrącam się :)
Co do pudła powtarzam - w UE nie ma tych szkieł z kitów w białych pudłach.
Nie czytywałam na pierwszych stronach wszystkich portali o żadnym "zgranym zespole z pomorza", więc może mi wyjaśnisz?
Tak, cena to dla mnie wyznacznik ceny, obviously. W tej chwili jest jeszcze jedna oferta warszawska, którą rozważałam, bo bywam w Warszawie.
Jeśli obiektyw od kristopherosa będzie miał europejską gwarancję i paragon, to nie mam na co narzekać chyba, prawda?
@Joshec nie jestem zmotoryzowana, więc do Krotoszyna raczej się nie pofatyguję, ale dziękuję :) Szukam poznańskich albo warszawskich TiPów, u których będę mogła sprzęt przetestować.
najważniejsze - nie kupuj w lider24 ;) sporo o nich na forum/forach
@em es - nie zamierzałam :)
tak tylko dla pewności wolałem dopisać ;)
Nie czytywałam na pierwszych stronach wszystkich portali o żadnym "zgranym zespole z pomorza", więc może mi wyjaśnisz?
Tak, cena to dla mnie wyznacznik ceny, obviously. W tej chwili jest jeszcze jedna oferta warszawska, którą rozważałam, bo bywam w Warszawie.
Jeśli obiektyw od kristopherosa będzie miał europejską gwarancję i paragon, to nie mam na co narzekać chyba, prawda? .
Nie zrozum mnie źle ale 99% ludzi, dla których podstawowym kryterium wyboru sprzedawcy jest wyłącznie cena są w dalszej kolejności aktywnymi bywalcami wątków typu "oszukali mnie" , "moje przygody z ..." czy "uwaga na ...". W miejsce kropek wstaw sobie bohaterów z pierwszych stron forumowych wątków ostrzegawczych na trop których delikatnie nakierował Cię już przedmówca.
A co do kristop. to nie twierdziłem , że czegoś możesz się obawiać - to mój kolega i znamy się doskonale - odniosłem się jedynie do Twoich wypowiedzi o białym pudle z kitowego 24-70. Potem jednak pokazujesz aukcję, gdzie pudło jest normalne , kolorowe zatem wybacz ale nie pomogę bo kompletnie nie rozumiem o co Tobie chodzi.
powodzenia
A ja myślę, że się oboje nie do końca zrozumieliście.
Uważam, że koleżanka Anks po prostu chyba wcześniej nie widziała jeszcze pudełka z kit-owego zestawu wobec tego zapewne pomyślała, że "białe pudełko" oznacza "pudełko w kolorze białym, z różnymi napisami, itd." (taka chyba jest większość pudełek od obiektywów C.) wyglądające tak jak w przykładzie jaki podała w linku do aukcji Kristopherosa , podczas gdy te z kit-owych zestawów są... całe białe bez jakichkolwiek napisów, z gorszego jakościowo kartonu i stanowią tylko wewnętrzne opakowanie rozdzielające poszczególne elementy zestawu, podczas gdy główny, zewnętrzny karton jest odpowiednio oznaczony i "kolorowy".
No już tam nieważne, jakie pudełko. Grunt, żeby było wiadomo, że jest papier na ten obiektyw. Czy na paragonie powinien być numer seryjny obiektywu, żeby w razie czego uznali gwarancję na Żytniej? Czy to na karcie gwarancyjnej wystarczy?
Na karcie gwarancyjnej najważniejsze jest żeby była pieczątka sprzedawcy. Przeważnie wpisuje się też tam model i numer seryjny ale jak go nie będzie to przecież można samemu wpisać. Na paragonie nie ma żadnych numerów seryjnych.
No więc kupiłam ;) Przetestowałam BF/FF, pierścienie i w ogóle. Seems legit, nawet mimo całego białego pudełka. Niestety, Pan Krzysztof nie zszedł już z ceny, ale pogaworzyliśmy sobie o sprzęcie trochę i poznańskim światku foto :) Teraz będę się chyba żywić powietrzem :D
czasami warto kupić nawet jak nie ma zejścia z ceny - a można się cieszyć bezpiecznym zakupem sprzętu od pewnego sprzedawcy który jutro nie zniknie ;) ciesz się szkłem i tyle :)
No więc kupiłam ;)
No to jak już było tyle o tym jak to ma wyglądać wzorowa strona formalna transakcji to napisz chociaż jaka faktura (paragon fiskalny) i gwarancja (podbita?)
Gwarancja podbita, paragon wystawiony - oba na niemiecki sklep foto z Regensburga. Paragon to właściwie rachunek (tak wygląda) - wypisany na blankiecie jakby z papieru makulaturowego ;P
GhostRider
02-03-2012, 08:40
Zrób skan i pokaż - z tego co wiem - niektóre paragony są fałszywe.
Kilka lat temu foto-ivy (jak i chyba wszyscy inni TIP-y) sprzedawali sprzęt z paragonami jakby z papieru makulaturowego - ale ta hurtownia już wystawia inne, które wyglądają całkiem inaczej :)
Obecnie wystawia on inne paragony - a niektórzy sprzedawcy dalej mają "makulaturowe" :D (oczywiście wiem, że on wystawia inne - bo u niego kupowałem - inni sprzedawcy też mogą wystawiać inne rachunki - ale z tego co się orientuję dalej wystawiają starego typu :) )
pogaworzyliśmy sobie o sprzęcie trochę i poznańskim światku foto :)
Dawaj szczegóły ;)
Zrób skan i pokaż - z tego co wiem - niektóre paragony są fałszywe.
Kilka lat temu foto-ivy (jak i chyba wszyscy inni TIP-y) sprzedawali sprzęt z paragonami jakby z papieru makulaturowego - ale ta hurtownia już wystawia inne, które wyglądają całkiem inaczej :)
Obecnie wystawia on inne paragony - a niektórzy sprzedawcy dalej mają "makulaturowe" :D (oczywiście wiem, że on wystawia inne - bo u niego kupowałem - inni sprzedawcy też mogą wystawiać inne rachunki - ale z tego co się orientuję dalej wystawiają starego typu :) )
"paragon" jest tu https://www.dropbox.com/gallery/1921555/1/random?h=835944
"paragon" jest tu https://www.dropbox.com/gallery/1921555/1/random?h=835944
A mój tu:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img841.imageshack.us/img841/1498/rachunekw.jpg)
Tak tylko zadałem pytanie bo miałem "podejrzenie graniczące z pewnością", że podobieństwo będzie duże :-).
Myślę, że na tym forum udałoby się sporządzić niemałą galerię takich rachunków ;).
elpolako
03-03-2012, 08:29
korzystał ktoś może z usług INTERFOTO i może podzielić się wrażeniami? Próbuję się z nimi kontaktować ale telefonu nie odbierają, na maile nie odpowiadają...
korzystał ktoś może z usług INTERFOTO i może podzielić się wrażeniami? Próbuję się z nimi kontaktować ale telefonu nie odbierają, na maile nie odpowiadają...
było wiele razy na forum, wniosek: omijać z daleka
W skrócie:Jeśli chcesz coś tam bezpiecznie kupić, to trzeba pofatygować się do nich osobiście. W przeciwnym razie duże ryzyko obsuwy.
elpolako
04-03-2012, 19:03
w sumie trochę dziwne, bo komentarze mają raczej pozytywne. Ale spoko, nie chcą handlować, to się narzucał nie będę :)
Co do INTERFOTO. Szukałem od pewnego czasu 7D. Interesował mnie korpus używany, ale w idealnym stanie, za co oczywiście byłem skłonny zapłacić więcej. INTERFOTO miało w ofercie używaną sztukę z opisem stan idealny, nie nosi praktycznie żadnych śladów użytkowania. Jadąć do nich, byłem uprzedzony przez kumpla, że mogę się rozczarować i tak też było. Aparat nosił ślady użytkowania (np. ponad centymetrowa rysa na lampie, rysy na klapce od karty pamięci), poza tym wizjer i wyświetlacz były brudne. Aparat obejrzałem i grzecznie podziękowałem. Podsumowując: jeśli INTERFOTO to tylko z odbiorem osobistym. Wysyłkowo nie polecam, bo można się mocno rozczarować.
Pozdrawiam
kupował ktoś z was u tego allegrowicza klex131 Informacje o Użytkowniku klex131 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_user.php?uid=28943326)
zastanawiam się nad zakupem u niego obiektywu, godny zufania ?
kupował ktoś z was u tego allegrowicza klex131 Informacje o Użytkowniku klex131 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_user.php?uid=28943326)
zastanawiam się nad zakupem u niego obiektywu, godny zufania ?
On skupuje na allegro wszystko co się da kupić w DOBREJ CENIE po czym wystawia drożej :>
kupował obiektyw od jednego z użytkowników forum i jeszcze zanim zapłacił to już wystawił na swoje konto drożej :mrgreen: oczywiście kradnąc opis i zdjęcia :mrgreen:
czyli rozumiem że lepiej omijać użytkownika klex131 i poszukać obiektywu gdzieś indziej
jakbyś miał okazję przetestować na żywo z odbiorem osobistym to czemu nie :> ale na odleglość bym się bał, z resztą zawsze możesz szukać w archiwum dokładnie tego przedmiotu który Cie interesuje, sprawdzić poprzedni opis, nawet zapytać poprzedniego właściciela.
Ma dobre ceny i w sumie łapie same pozytywy..
czyli rozumiem że lepiej omijać użytkownika
A czemu omijać? Przecież na tym polega istota handlu: tanio kupić, drożej sprzedać.
Myślisz, że sklepy robią inaczej? Jeśli allegrowicz ma dobry towar i akceptowalną cenę, to dlaczego nie?
chciałem kupić ten SIGMA 50mm F1.4 EX DG HSM CANON Sigma 50 mm IDEAŁ (3929830714) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-50mm-f1-4-ex-dg-hsm-canon-sigma-50-mm-ideal-i3929830714.html)
ale teraz się zastanawiam... kupił faktycznie sporo taniej SIGMA 50mm F/1.4 DG HSM (3912953033) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-50mm-f-1-4-dg-hsm-i3912953033.html)
targuj się :d nie wiem po ile ta sigma chodzi, ale stówkę Ci powinien opuścić i oboje będziecie zadowoleni :)
skoro klex131 handluje sprzętem i zarabia na tym ciekawe czy wystawia fakture vat
skoro klex131 handluje sprzętem i zarabia na tym ciekawe czy wystawia fakture vat
Przecież kupuje od osób prywatnych, nie ma więc faktury zakupu.
chciałem kupić ten SIGMA 50mm F1.4 EX DG HSM CANON Sigma 50 mm IDEAŁ (3929830714) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-50mm-f1-4-ex-dg-hsm-canon-sigma-50-mm-ideal-i3929830714.html)
ale teraz się zastanawiam... kupił faktycznie sporo taniej SIGMA 50mm F/1.4 DG HSM (3912953033) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-50mm-f-1-4-dg-hsm-i3912953033.html)
Taniej kupił ale zarobek na tym marny.. Kupił za 1111 z przesyłką. Sprzeda za 1200 - prowizja za sprzedaż + wystawienie aukcji jakieś 35-40zł. Czyli max co zarobi to 50zł. Do tego dochodzą inne koszty - wyszukanie okazji, odebranie paczki, wystawienie aukcji, odpowiadanie na maile, wysłanie przedmiotu, ponowne wystawianie przedmiotu jak się nie sprzeda i związane z tym opłaty no i ryzyko związane z zakupem używanego obiektywu. Wątpię czy coś opuści :)
A jeżeli chcesz taki obiektyw za 1100zł to poświęć ze 2 tygodnie, ustaw snajpera na kilka/kilkanaście aukcji i będziesz miał taniej.
kolejny cwaniak z allegro bartunio22 Informacje o Użytkowniku bartunio22 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_user.php?uid=6876079)
kupuję wszystko jak leci aby było po taniości a 5 minut po zakupie wystawia u siebie oczywiście sporo drożej i przy okazji kradnie opisy i zdjęcia z wygranych aukcji
kupuję wszystko jak leci aby było po taniości
na tym to polega, tanio kupić, drogo sprzedać, każdemu wolno byle uczciwie, czasy gospodarki socjalistycznej skończyły się
a 5 minut po zakupie wystawia u siebie oczywiście sporo drożej i przy okazji kradnie opisy i zdjęcia z wygranych aukcji
to już nieładnie z jego strony, chyba że otrzymał zgodę od prawowitego właściciela
Sporo jest takich handlarzy, którzy wystawiają aukcję jak tylko kupią i wklejają nawet te same zdjęcia.
Problem nie polega na tym , że sprzedają drogo, tylko kuszą opisem nie wiedząc czasem co sprzedają.
Zarobek istotnie jest niewielki, ale sprzedają tego całkiem sporo i często pochodzenie towaru nieznane :(
cacyk: jak ma pozwolenie na kopiowanie zdjec to co w tym zlego? Najpierw dowiedz sie jak jest a potem osadzaj, jestem pewien , ze Ci sprzedawcy znaja to forum. Dzisiaj nikt nikomu nie zabroni kupowania i sprzedawania, taki rynek. A zaglebie handlarzy, sprzedawcow jest w Krakowie :)
jest tez handlarz w Szczecinie , ktory jako centurrion1 skupuje wszystko jak leci w dziale fotografia a sprzedaje jako centurrion2
elpolako
31-08-2014, 10:27
cacyk: jak ma pozwolenie na kopiowanie zdjec to co w tym zlego? [...]
a jak nie ma? jakiś czas temu sprzedawałem swój zestaw, m.in. Canon 17-40. Zaraz po wystawieniu aukcji skontaktował się ze mną właśnie jeden z wymienionych tutaj handlarzy i zaproponował cenę jaka mnie satysfakcjonowała. Jeszcze za nim zakończyłem transakcję, to już była nowa aukcja, oczywiście z moimi zdjęciami. Co do kosztów jakie ponosi, obiektyw sprzedał zanim mu go wysłałem. Ja wysłałem obiektyw najprawdopodobniej na adres osoby, która go kupiła od niego :)
Kupno od handlarza zawsze jest obarczone ryzykiem, bo nigdy nie wiadomo do końca jaki to sprzęt i jak był używany w przeszłości :(
konto do kupowania Lumen_Light Informacje o Użytkowniku Lumen_Light - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_user.php?uid=24620712)
konto do sprzedawania EmiDee Przedmioty użytkownika EmiDee - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5156682)
wystawia towar zanim go otrzyma wic nawet nie wie co do końca sprzedaje i w jakim stanie
Kupno od handlarza zawsze jest obarczone ryzykiem, bo nigdy nie wiadomo do końca jaki to sprzęt i jak był używany w przeszłości :(
A jakże. Przecież każda osoba nie będąca "handlarzem" zawsze rzetelnie opisuje swój sprzęt, uczciwie przyznając się do wszelkich wad u usterek ... :lol:
Mógłbym Ci tutaj przytoczyć dziesiątki historyjek uczciwości ludzi, chcących zostawić swój sprzęt w rozliczeniu, gdy jednak podczas dogłębnych oględzin wychodziły usterki, sprzęt trafiał na giełdę/aukcje z opisem jaki to ideał. NIGDY nie spotkałem się z osobą, która po takim zdarzeniu uczciwie opisała problem. Ale pozostań w swoim błogim przeświadczeniu o uczciwości ludzi i ich prywanych ofertach...
Kamillos
03-09-2014, 14:09
Kupowałem kilkukrotnie u "Kristopheros-a". Odbiór osobisty w Poznaniu. Sprzedawca jest bardzo rzetelny. Towar sprowadza z renomowanego sklepu z Niemiec. Kupowałem u niego między innymi 85L, 70-200 i 5D mkIII. Za każdym razem towar nie używany, oryginalnie zapakowany, wszystko pięknie i bez problemu. Jedynie co może komuś przeszkadzać to to, że dostajesz rachunek ze sklepu Niemieckiego - data zakupu jest zazwyczaj dzień, dwa przed datą odbiorem, ale jest podbity paragon i gwarancja - więc nie ma problemu. Oprócz Krzyśka, polecam również "Fotogandini-ego". U Sławka kupowałem C100 2.8 i 6D. Odbiór osobisty w Ostrzeszowie. Podobnie jak z Krzyśkiem wszystko w jak najlepszym porządku. Nie było żadnego problemu, towar pierwsza klasa. Towar również z Niemiec, ale Sławek dodaje swój paragon. Dla osób, które "boją" się zakupów u (jak tutaj padło) "handlarzy" - dwa razy reklamowałem sprzęt w Canon PL i nie było żadnego problemu.
Ryzyko jakieś może jest, ale sporo zyskujesz finansowo - tacy sprzedawcy moga sobie na niższe ceny, ponieważ nie prowadzą sklepu, nie mają dodatkowych opłat z tym związanych itp...
szkoda że sprzedający EmiDee pomija, przemilcza pewne fakty o aparacie
Canon EOS 5D MARK II OKAZJA 4 tys zdj GWAR FV (4594462761) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=4594462761)
body kupione na tej aukcji
Canon 5D MKII (4558692752) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mkii-i4558692752.html)
szkoda że sprzedający EmiDee pomija, przemilcza pewne fakty o aparacie
Canon EOS 5D MARK II OKAZJA 4 tys zdj GWAR FV (4594462761) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=4594462761)
body kupione na tej aukcji
Canon 5D MKII (4558692752) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mkii-i4558692752.html)
Na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski?
po pierwsze Emidee - nie wspomnial o tym, ze w/w aparat nagrywal filmy , oraz mam watpliwosci czy w aukcji sa faktyczne zdjecia sprzedawanego aparatu - w aukcji uzytkownika, ktory go wczesniej sprzedawal - jest szybka ochronna JVC na wyswietlaczu a u Emidee jej juz nie ma. Czyzby wystawial sprzet, ktory jeszcze do niego nie dotarl?
--- Kolejny post ---
zdjecie spodu z nr seryjnym rozwialoby watpliwosci
po pierwsze Emidee - nie wspomnial o tym, ze w/w aparat nagrywal filmy , oraz mam watpliwosci czy w aukcji sa faktyczne zdjecia sprzedawanego aparatu - w aukcji uzytkownika, ktory go wczesniej sprzedawal - jest szybka ochronna JVC na wyswietlaczu a u Emidee jej juz nie ma. Czyzby wystawial sprzet, ktory jeszcze do niego nie dotarl?
zdjecie spodu z nr seryjnym rozwialoby watpliwosci
Ale dlaczego w ogóle zakładasz, że to jest ten sam sprzęt?
Zdjęcia są inne (brak rysy na osłonie pryzmatu), kupujący ma innego nicka.
Jedyna zbieżność to podobny przebieg. To tak na pierwszy rzut oka, może ja czegoś nie wiem/nie zauważyłem?
post #103
to ta sama osoba "jedzie na szablonach" wszyskie aukcje tych samych przedmiotów są takie same
lumen_light - kupil i sprzedaje jako Emidee , nr seryjny rozwieje watpliwosci.
--- Kolejny post ---
zbieznosc to PRZEBIEG i w zestawie " akumulator i ladowarka".
Odbiór osobisty w Poznaniu. Sprzedawca jest bardzo rzetelny
Tak w zasadzie ,to nie jest sprzedaż/zakup na Allegro przy odbiorze osobistym.Pełni ono rolę tablicy ogłoszeń.
Ryzyko raczej małe.
Zakup na Allegro rozumiem jako zakup bez kontaktu ze sprzedawcą,płatnoscią z góry, itd.
I wtedy ryzyko zakupu bubla radykalnie się zwiększa.
po pierwsze Emidee - nie wspomnial o tym, ze w/w aparat nagrywal filmyi
Jakie ma to znaczenie dla kupującego?
FOTO-PAN
12-09-2014, 20:22
jak kupujesz używany sprzęt to chyba ma znaczenie jak był wykorzystywany i jak intensywni
ciekawe czy tu zdjęcia real bo to chyba ta sama lampa u 1 sprzedającego widoczne ślady użytkowania u 2 "praktycznie w stanie idealnym"
Lampa Canon 580 EX II (4574772464) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/lampa-canon-580-ex-ii-i4574772464.html)
Canon Speedlite 580EX II (4603141755) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-speedlite-580ex-ii-i4603141755.html)
na pewno ta sama i zdjęcia real (ten sam numer seryjny, rysy w tych samych miejscach)
jedyna różnica - drugi sprzedawca zrobił zdjęcia w taki sposób aby mniej było widać rysy...
do stanu "praktycznie idealnego" wiele jej brakuje...
nigdy nie kupiłbym sprzętu foto od sprzedawcy którego inne aukcje to :
Przedmioty użytkownika bartunio22 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=6876079)
szczególnie urzeka mnie zdjęcie srebrnego bmw oklejonego tandetnymi spojlerkami a`la matoł z okolic disco na wiosce...
kolejny cwaniaczek
nie ma jak dobrze obfotografować aparat i nie pokazać jak wygląda pod spodem
canon 5d mk2 z małym przebiegiem (4607113664) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mk2-z-malym-przebiegiem-i4607113664.html)
tu widać że nie za ciekawie, zryty na maxa
Canon 5d mark II (4571940105) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-i4571940105.html)
Witajcie
Mam okazję kupić obiektyw Canon 100 L numer 3894632. Sprzedawca jest drugim właścicielem. Zerknijcie czy ktoś nie stracił takiego obiektywu. Tak dla pewności zanim go kupię.
niki68 - obiektyw miał naprawę na żytniej 2014-05-28, a na stolencamera i innych listach skradzionego sprzętu obiektywu, którego numer seryjny podałeś - nie znalazłem
Witaj dzeej
Dziękuję bardzo za informację i to, że poświęciłeś czas na jej poszukanie.
Pozdrawiam i jestem wdzięczny
Dodam tylko, że sprzedawca ukrył fakt naprawy obiektywu i dzięki koledze dzeejowi zaoszczędziłem trochę kasy. Co najmniej piwo jestem winien :-) Pozdrawiam
Bardzo cieszy mnie wiadomość, że pomogłem :). Pozdrawiam i życzę udanych zakupów w przyszłości i oczywiście uczciwych sprzedawców! Widać warto czasami poświęcić kilka chwil na zebranie informacji dotyczących sprzętu - nawet w serwisie. A jak kolega będzie przejazdem w Bydgoszczy to na piwko chętnie z kolegą wyskoczę :)
Ale zytnia nie podaje co było robione,a nota zamieszczona u nich na stronieoznacza ze mieli obiektyw u siebie.
Ale czy w celu naprawy,kalibracji,czyszczenia czy skrecenia to nie wiadomo
Ja po każdych wakacjach czyszcze szkła....
Dodam tylko, że sprzedawca ukrył fakt naprawy obiektywu i dzięki koledze dzeejowi zaoszczędziłem trochę kasy. Co najmniej piwo jestem winien :-) Pozdrawiam
A pytałeś sprzedawcę co było naprawiane?
Nie bronię go i nie mam pewności jak to wygląda na Żytniej, ale pewnie rejestrują każdy oddawany do nich sprzęt, bez względu na przyczynę i potem można znaleźć go w ich bazie.
W serwisie, w którym zazwyczaj czyszczę matrycę (a przy okazji czyszczą całość czyli również body, obiektyw i filtr), sprzęt jest rejestrowany jako oddany do serwisu. Jak zapytać czy sprzęt o danym numerze seryjnym u nich był, to pewnie powiedzą, że tak. Powodów tych wizyt osobie postronnej nie podadzą.
Z tego co wiem, na Żytniej jest tak samo. Na stronie można sprawdzić, że dany numer seryjny u nich był. Żeby poznać przyczynę trzeba być właścicielem zlecenia lub sprzętu.
Jeszcze raz podkreślę, nie bronię tego konkretnego sprzedawcy. Po prostu uważam, że nie warto sugerować się jedynie faktem, że sprzęt odwiedził serwis. Zawsze można zapytać, niech sprzedający przedstawi dokumenty z historią choroby sprzedawanego sprzętu.
Szkoda przepuścić okazję, tylko dlatego, że była myta, była w serwisie przy okazji czyszczenia matrycy lub na przeglądzie ;)
FOTO-PAN
04-10-2014, 18:34
to ten obiektyw Obiektyw Canon Macro EF 100mm F/2.8 L IS USM !!!! (4657102257) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/obiektyw-canon-macro-ef-100mm-f-2-8-l-is-usm-i4657102257.html)
Ale zytnia nie podaje co było robione,a nota zamieszczona u nich na stronieoznacza ze mieli obiektyw u siebie.
Ale czy w celu naprawy,kalibracji,czyszczenia czy skrecenia to nie wiadomo
Ja po każdych wakacjach czyszcze szkła....
Na stronie jest wyraźnie napisane że było przyjęcie obiektywu i naprawa odpłatna.
Gdyby to była kalibracja to raczej numer seryjny puszki byłby. Wątpię aby umieszczali informację o naprawie przy numerze seryjnym obiektywu
Się nie znasz. Kalibracja obiektywu jest opisywana jako naprawa odpłatna. Nie musi być numeru puszki.
Na stronie jest wyraźnie napisane że było przyjęcie obiektywu i naprawa odpłatna.
Gdyby to była kalibracja to raczej numer seryjny puszki byłby. Wątpię aby umieszczali informację o naprawie przy numerze seryjnym obiektywu
Jak został przyjęty i wprowadzony do bazy, to będzie widoczny w systemie. A wszystko co przyjmują muszą wprowadzić, bo w końcu jakiś papier klient powinien dostać.
Możliwe stany to naprawa producenta lub naprawa odpłatna, niezależnie od tego co się ze sprzętem działo.
Dla przykładu mój naleśnik 40/2.8 był na Żytniej przez jakąś godzinę, aktualizacja firmware. Na stronie wisi jako Typ naprawy: Gwarancja producenta
cześć mam takie pytanie ktoś coś kiedyś z Was kupował od tego sprzedajacego ? Canon 60D Body B.Dobry stan (5610701097) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-60d-body-b-dobry-stan-i5610701097.html) może macie jakieś opinie
to pewnie jakis lombard/komis czyli kupili i wystawiają
a jak jest naprawde ze sprzetem to sam zobaczysz
gość musi mieć wyjatkowy dar przekonywania ludzi do sprzedawania mu za bezcen sprzetu Canon 5D Mark II zestaw aukcja dla PawełRamzes1234 (5608972910) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-zestaw-aukcja-dla-pawelramzes1234-i5608972910.html) cały zestaw 3900pln body 5d mk2 50 1,4 40 stm 28-80 a tu już w sprzedarzy samo body Canon 5D Mark II Przebieg 18360 (5617883218) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-przebieg-18360-i5617883218.html) reszte sprzeda za 1500pln
2 takie strzały w miesiacu i ma wiecej niż wiekszość przecietnych szarych zjadaczy chleba którzy ciężko tyrają przez cały miesiąc... złoty biznes
gość musi mieć wyjatkowy dar przekonywania ludzi do sprzedawania mu za bezcen sprzetu Canon 5D Mark II zestaw aukcja dla PawełRamzes1234 (5608972910) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-zestaw-aukcja-dla-pawelramzes1234-i5608972910.html) cały zestaw 3900pln body 5d mk2 50 1,4 40 stm 28-80 a tu już w sprzedarzy samo body Canon 5D Mark II Przebieg 18360 (5617883218) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-przebieg-18360-i5617883218.html) reszte sprzeda za 1500pln
2 takie strzały w miesiacu i ma wiecej niż wiekszość przecietnych szarych zjadaczy chleba którzy ciężko tyrają przez cały miesiąc... złoty biznes
Pierwszy post i od razu kolega zaczyna od oceniania innych, skoro to taki "złoty biznes" to może zamiast się rejestrować na forum warto by było podobnym biznesem się zająć. Złodziejem i oszustem się nie zostaje, a i kimś więcej od "szarego zjadacza chleba"z Fotopana :)
Czasami warto brać los w swoje ręce zamiast wytykać komuś biznesy itp...
GRANDHIT na Allegro sprzedaje wszystko podrobione, sama lipa z Chin, zdjęcia na aukcjach przedstawiają produkty oryginalne, ale co tam ludzie wystawiają pozytywy i młyn się kręci, żal mi tych biedaków ja kasę odzyskałem
Nr tel nie aktywny, operuje trzema adresami, nie wystawia paragonów mimo że sprzedaje masowo ale cwanie bo wystawia po 1szt