PDA

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie AutoFocus'a za pomocą 420EX

Boho
12-01-2005, 14:46
Lampa 420EX nie wspomaga autofocus'a dla G5, gdyż ten aparat ma własną lampkę do tego przeznaczoną. A jak wygląda ta sprawa z Pro1, który nie ma własnej lampki :?:

DoMiNiQuE
12-01-2005, 15:35
A jak wygląda ta sprawa z Pro1, który nie ma własnej lampki :?:
Canon Pro1 posiada wbudowana lampe typu pop-up (http://www.dpreview.com/reviews/CanonPro1/Images/flash01.jpg)

Boho
12-01-2005, 17:28
Dzięki za odpowiedź, ale chodzi mi o to, czy lampa 420EX wspomaga autofocus przy współpracy z Pro1 ?

gietrzy
12-01-2005, 18:36
Dzięki za odpowiedź, ale chodzi mi o to, czy lampa 420EX wspomaga autofocus przy współpracy z Pro1 ?

Funkcja AF assist nie działa w kompaktach, niesty :cry:
Co więcej, nie działa także w D30 :!: - niezła chamówa ze strony producenta robiącego przecież wyśmienite układy AF w swoich pierwszych dSLRach :twisted:

Zaaplikuj nowy firmware - podobno coś tam pomaga.

darpla
31-01-2005, 14:58
420 EX to lampa dla EOSów . Stąd te problemy

architect
11-02-2006, 17:09
Funkcja AF assist nie działa w kompaktach, niesty :cry:
Co więcej, nie działa także w D30 :!: - niezła chamówa ze strony producenta robiącego przecież wyśmienite układy AF w swoich pierwszych dSLRach :twisted:

Zaaplikuj nowy firmware - podobno coś tam pomaga.

Dzieki temu stwierdzeniu że w D30 nie działa wspomaganie AF w 420 EX -zakłopotany przewertowałem chyba pół internetu przd zakupem tej lampeczki.
Nigdzie nie znalazłem potwierdzenia tej informacji i nieco zmieszany "ale nie wstrząśnięty" zakupiłem 420 EX ku mojemu zadowoleniu wspomaganie AF DZIAŁA z D30 zarówno pionowe jak i poziome dla centralnego i wszystkich punktów AF.

Temat stary ale informacja może się przydatna informacja dla wprowadzonych w błąd.

KuchateK
12-02-2006, 22:20
Nieladnie, nieladnie... Tak to jest jak ludzie rozpuszczaja ploty niepotwierdzone wlasnorecznie i w oficjalnych zrodlach...

mlody911
16-02-2006, 09:26
420EX niestety nie wspomaga AF z Pro1 - mam taki zestaw i to jest pewne.
Ale myśle że sprawa nie leży tu po stronie lampy (bo chyba nawet 580EX nie wspomaga?) ale po stronie aparatu, który nie informuje lamy aby sobie poświeciła. Canon wyposażył go i tak w hybrydowy pomiar ostrości i pewnie stwierdził że wspomaganie jest nie potrzebne
Chyba że soft jakiś by pomógł, ale nawet najnowszy nic tu nie zmienia, no chyba że Rosjanie coś by tu wymyślili :D
Czekam na następce Pro1 szczególnie właśnie na tą kwestie!

gietrzy
16-02-2006, 09:44
Czekam na następce Pro1 szczególnie właśnie na tą kwestie!
Skoro do tej pory Canon nie zdecydował by AF w kompaktach wspomagać lampą to dla mnie jest jasne, że tego nie ujrzymy.
Zobacz, nawet w Pro1 tego nie ma. Dlaczego? To proste. Zjadłby sprzedaż 300/350D, a wierzę, że przed nami jest jeszcze seria "3000D"...
Większość użytkowników 3000D/300D nigdy nie kupi żadnego innego szkła oprócz kita, którego dostali w pudełku z aparatem. Obiektyw Pro1 (kolor, kontrast) zjada kita na śniadanie.

Off top:
Chodzą słuchy, że nie będzie jednak Pro2. Ja marzę o S2 IS (z kodekiem MPG4 zamiast MJPEG) i obiektywem z tego szkła co w Pro1 plus Digic3 (prawie pewne) dla szybszego AF, niższych szumów (Sony, Fuji)

mlody911
16-02-2006, 20:23
W sumie chyba się z Tobą zgodze, że nie będzie raczej Pro2, bo trudno będzie wstrzelic się cenowo w jakąś lukę, a wszyscy mówią że generalnie nowe lustra będą jeszcze tańsze!
Choć właśnie taki kompakt z obiektywem w takim zakresie jak ma Pro1, to całkiem rozsądny kompromis dla taniego lustra z kitem, którego i tak większość amatorów na nic innego nie zmieni!