Zobacz pełną wersję : nowy zawodnik dSLR
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse300/
999$ za E300 KIT, a ja w maju niewiele mniej dalem za S1 IS :cry: zaczyna sie robic coraz ciekawiej, moze jeszcze ceny spadna, wtedy kupie SLR szybciej niz myslalem :)
ps: biorac pod uwage kurs dolara oczywiscie :)
DoMiNiQuE
11-01-2005, 13:58
ten olek posiada tylko format 4/3 :/ - kto to wymyslil?
nie sadze aby byl on jakakolwiek konkurencja dla 300D/10D
4:3 i (z tego, co zrozumialem) crop x2.0 :shock: Taka sobie prawie hybryda... tyle, ze z lusterkiem ;-)
wtedy kupie SLR szybciej niz myslalem
ale chyba nie olka :shock:
Tomasz Golinski
11-01-2005, 14:27
Hybryda z lusterkiem :lol:
To całkiem nowy system stworzony z myślą o fot. cyfrowej. Była tu jakaś dyskusja na ten temat http://canon-board.info/viewtopic.php?t=1912&highlight=olympus
Oh my... jaka ladna morka :D Kitowy obiektyw tez z tego co widze bez rewelacji... CA jak cholera, winietuje nawet na dlugim koncu przymkniety do f/8 :lol:
Chociaz jesli chodzi o more to akurat nie powinienem szydzic, bo ostatnio duetem 20D + 28-75/2.8 uzyskalem taka more, ze az zerknalem na aparat czy na pewno jest na nim napis Canon :lol: :D
Tak czy siak nie jest to niestety ta konkurencja, na ktora czekam... i ktora moglaby spowodowac nerwowe tiki w dziale marketingu Canona (a zwlaszcza u tych panow, ktorzy ceny ustalaja) ;-)
wtedy kupie SLR szybciej niz myslalem
ale chyba nie olka :shock:
tego nie powiedzialem, ale nie ma co narzekac na nadmiar konkurencji, bo to bedzie sprzyjac lepszym cenom, myslalem o 20D ale w tej chwili jest poza moim zasiegiem, wymagan nie mam szczegolnie wygorowanych bo dopiero zaczynam zabawe z fotografia, ale zalapalem "bakcyla" :) i nastepny sprzet to bedzie juz cos porzadnego na dluzszy czas
wtedy kupie SLR szybciej niz myslalem ale chyba nie olka :shock:dopiero zaczynam zabawe z fotografia, ale zalapalem "bakcyla" :) i nastepny sprzet to bedzie juz cos porzadnego na dluzszy czas
Ehem, to uważaj, bo jak teraz kupisz coś w stylu E300, do tego ze dwa lensy, to przy okazji zakupu "nastepnego sprzętu" obudzisz się z ręką w nocniku, bo wszystko to trzeba będzie wyprzedawać za pół ceny :-/
Zaletą wejścia w system od razu jest to, że to co nazbierasz w międzyczasie przyda Ci się potem, nawet jak zachce Ci się lepszego body. U mnie to zadziałało w pewnym sensie przy przejściu z G5 :) - te same baterie, te same karty CF...
Silent Planet
11-01-2005, 17:30
Zamiast wypowiadać się nt. fotek testowych może chcecie kontakt z użytkownikiem obu tych maszyn ( tj. E-1 oraz E-300 ) ?
DoMiNiQuE
11-01-2005, 19:17
Zamiast wypowiadać się nt. fotek testowych może chcecie kontakt z użytkownikiem obu tych maszyn ( tj. E-1 oraz E-300 ) ?
przygladalem sie fotka testowym E-300 i dla mnie sa tragiczne. zobacz sobie np. zdjecia nocne :roll:
Silent Planet
11-01-2005, 20:54
]przygladalem sie fotka testowym
No właśnie o tym mówię.
Ale nie ważne już.
Nevermind.
:roll:
Tomasz Golinski
11-01-2005, 21:11
wtedy kupie SLR szybciej niz myslalem ale chyba nie olka :shock:dopiero zaczynam zabawe z fotografia, ale zalapalem "bakcyla" :) i nastepny sprzet to bedzie juz cos porzadnego na dluzszy czas
Ehem, to uważaj, bo jak teraz kupisz coś w stylu E300, do tego ze dwa lensy, to przy okazji zakupu "nastepnego sprzętu" obudzisz się z ręką w nocniku, bo wszystko to trzeba będzie wyprzedawać za pół ceny :-/
Sukces! Już wiem, kto z forum posiada kryształową kule do przewidywania przyszłości. Skąd wiesz, że ten system się nie przyjmie?
999$ za E300 KIT, a ja w maju niewiele mniej dalem za S1 IS :cry: zaczyna sie robic coraz ciekawiej, moze jeszcze ceny spadna, wtedy kupie SLR szybciej niz myslalem :)
A widziales po ile chodzi 300D kit? Na poczatek wystarczy, potem lepsze szkla, dopiero potem lepsze body 8)
powiem brzydko, ale Olympus staje sie dla mnie ostantio synonimem slowa g...o. zdjecia testowe sa tragiczne a standardowe szkla to szmelc az szkoda slow. kit za 300$ bez chociaz jednej soczewki ED?? bez jaj...
i niestety powoli trace szacunek nawet do dpreview. Recommended na koncu opinii brzmi jak zart, podobnie jak naciagane wnioski i delikatnie przemilczana nedzna jakosc. tak zdjec jak i wykonania - przeciez z tylu to design tego aparatu wyglada jak zywcem "Sdielano w CCCP" :D
cos mi sie wydaje, ze ta recenzja byla mocno smarowana przez Olympusa, a dpreview nie ma jaj, zeby nazwac rzecz po imieniu. bo patrzac na zdjecia testowe (ciekawe swoja droga, czy nie podrasowane w imie lepszych wynikow) to kompletna rozpacz.
technologicznie ciekawy aparat. ale efekt koncowy beznadziejny. w tej samej cenie mozna kupic Pentaksa *istDS, jak juz koniecznie ktos chce uciec od Canona i Nikona. Olympus to zero konkurencji dla tego Pentaksa
u Grosmana po 3.5k pln, zeby taka cena byla wtedy gdy kupowalem S1 IS :mrgreen: ale cos za cos, S1 to sobie raczej zostawie, bede mial sprzecik z pelnym manualem na imprezki i inne okazje kiedy nie zaryzykowalbym lepszego sprzetu :] a teraz to mysle, ze nie oplaca mi sie brac 300D, wole poczekac i kupic cos lepszego, moze na poczatku nie wykorzystam pelni mozliwosci ale z czasem bedzie lepiej i wtedy nie bede musial znowu przechodzic na lepsze body, moze jeszcze cos w ciagu roku wyjdzie (od Nikona) i ceny jeszcze pojda w dol :mrgreen:
dopiero zaczynam zabawe z fotografia, ale zalapalem "bakcyla" :) i nastepny sprzet to bedzie juz cos porzadnego na dluzszy czasEhem, to uważaj, bo jak teraz kupisz coś w stylu E300, do tego ze dwa lensy, to przy okazji zakupu "nastepnego sprzętu" obudzisz się z ręką w nocniku, bo wszystko to trzeba będzie wyprzedawać za pół ceny :-/ Sukces! Już wiem, kto z forum posiada kryształową kule do przewidywania przyszłości. Skąd wiesz, że ten system się nie przyjmie?
Patrz pogrubienie. Nie twierdzę z całą stanowczością, że się nie przyjmie (choć tak przypuszczam :mrgreen:). Może jako "lustrzanka dla ubogich", tańsza wersja 300D+kit... Jednak jestem prawie pewny, że nie przyjmie się jako "coś porządnego na dłuższy czas". W tej dziedzinie jeszcze długo rządzić będą DSLR z cropem 1.6x i mniejszym oraz porządne, wielkie, ciężkie obiektywy.
Patrz pogrubienie. Nie twierdzę z całą stanowczością, że się nie przyjmie (choć tak przypuszczam :mrgreen:). Może jako "lustrzanka dla ubogich", tańsza wersja 300D+kit... Jednak jestem prawie pewny, że nie przyjmie się jako "coś porządnego na dłuższy czas". W tej dziedzinie jeszcze długo rządzić będą DSLR z cropem 1.6x i mniejszym oraz porządne, wielkie, ciężkie obiektywy.
czy ktos juz wspominal jakosc wykonania? :mrgreen:
duze ciezkie obiektywy to niekoniecznie. producenci z drugiego frontu (Sigma, Tamron, Tokina) juz zwietrzyli okazje dorobienia na szkielkach pod DSLR-y i sprzedania analogicznych wersji "klasykow gatunku" w mniejszym i lzejszym opakowaniu. a ze wiekszosc z nich robi na kazdy popularny system (chocby Sigma ze swoim spacerzoomem 18-125, ktory jest pod mocowanie EOS-a, Nikona, Minolty, Pentaksa i wlasnie 4/3) to nawet ten Olympus ma szanse zaistniec, bo uzytkownicy nie beda skazani na ta dziadowska optyke. ale przy tej cenie, to chyba bym nawet wolal plastikowe 300D
a czy ja mowie o 300D :P wspominalem, ze zbieram na 20D, ale narazie jest poza moim zasiegiem, ale nie spieszy mi sie specjalnie, moge sie jeszcze pomeczyc z S1 IS, poza tym, z czasem moze Nikon cos wypusci atrakcyjnego w tym przedziale cenowym (do 5k, 6k pln za body), wiec narazie staram sie pocieszac, ze czas to moj sprzymierzeniec
poza tym, z czasem moze Nikon cos wypusci atrakcyjnego w tym przedziale cenowym (do 5k, 6k pln za body), wiec narazie staram sie pocieszac, ze czas to moj sprzymierzeniec
a to Nikon nie wypuścił nic atrakcyjnego w tym przedziale cenowym?
Zobacz tu:
www.invert.pl/foto/forum.html
www.transit.pl
za 4500 można kupić z dwoma obiektywami kitowym 18-70 + 70-300 z gwarancją Nikon Polska. A co na te ceny Canon? żeby tak 20D z kitem w tej cenie to by była rewelka.
za 4500 można kupić z dwoma obiektywami kitowym 18-70 + 70-300 z gwarancją Nikon Polska. A co na te ceny Canon? żeby tak 20D z kitem w tej cenie to by była rewelka.
Chyba na zle forum trafiles :twisted: .
To na forum Nikona sie psioczy na Canona ;)
D70 to chyba niezupelnie rywal 20D ale moze sie myle :) ale narazie i tak nie musze wybierac :P
D70 to chyba niezupelnie rywal 20D ale moze sie myle :) ale narazie i tak nie musze wybierac :P[/quote]
no tak, to trochę jak porównywać Forda Focusa z Toyotą Yaris. Który lepszy? To zależy dla kogo i do czego. Nikt jednak mi nie powie, że dopłacając do Focusa nie zwiększam founkcjonalności sprzętu. Tak samo z 20D i D70. Nie ta klasa, nie ta półka, nie te potrzeby.
Tak samo z 20D i D70. Nie ta klasa, nie ta półka, nie te potrzeby.
Gdzies w ktoryms watku w "Sprzet fotograficzny - inne" rowniez przy okazji porownywania D70 i 20D chyba ja tez napisalem "nie ta klasa" i ktos zadal pytanie ktore mnie zagielo - a co wlasciwie swiadczy o klasie ?
Bo w Canonie to np weather-sealing i spot, czyli 1ki do jednego worka jako pro a reszta do drugiego worka.
Z tej strony patrzac mozna by jednak uznac 20D za sprzet tej samej "klasy" ale o nieco lepszych mozliwosciach, z drugiej strony jesli ktos woli spot a nizsze szumy czy wieksza szybkosc go nie interesuja (ot np krajobrazy ze statywu z iso100) to D70... ale znowoz do krajobrazow to lepszy FujiS2/S3 z powodu wiekszej pojemnosci tonalnej 8) i tak w kolko...
no Vitez, to mu nie ułatwiłeś sprawy :)
nieźle namieszałeś... :wink:
jesli ktos ma problemy z porownywaniem "klas" to polecam np. przyjzec sie eosowi 300 oraz 30... widzicie roznice? ;-) albo eos 30 i dynax 7... rowniez widac roznice? ... a przeciez jakosc zdjec taka sama bedzie ;-)
jest wiele czynnikow ktore swiadcza o klasie sprzetu.. jak wroce dzis z pracy to postaram sie cos skrobnac .... ;-)
...polecam np. przyjzec sie eosowi 300 oraz 30... widzicie roznice? ;-) albo eos 30 i dynax 7... rowniez widac roznice? ... a przeciez jakosc zdjec taka sama bedzie ;-)
:) Pamiętaj, że w fotografii analogowej jakość zdjęć tylko w niewielkim stopniu jest uzależniona od klasy body. Zdolny fotograf (majsterkowicz) może zrobić dobre zjęcie używając materiału światłoczułego i kartonika wyklejonego czarnym papierem, z przesłanianą dziurką :mrgreen:. Dlatego podział klas w fotografi analogowej będzie inny niż w fotografi cyfrowej, gdzie materiał światłoczuły :D jest na stałe przypisany do korpusu :wink:
Widze ze problem polega na tym, iz sporo osob dzieli aparaty wg. jakosci obrazu jaki mozna uzyskac... no ale to aqrat nie jest wyznacznikiem klasy.. bynajmniej nie tym najwazniejszym.
Chodzi o to, ze o klasie sprzetu nie swiadczy tylko i wylacznie jakosc uzyskiwanych zdjec.. przeciez 1D Canona nadal jest sprzetem profi... duzo lepszym niz 20D... a zdjecia przeciez bedzie mial nizszej rozdzielczosci... no i szumy pewnie wieksze... i wogle ma przestarzale podzespoly ;-)