Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rysy na filmie Canon 300

szczygiel25
19-12-2006, 11:57
Witam
Mam Canona 300 z datownikiem. Ostatnio zauważyłem że mam rysy na filmie na wysokości 13,8mm licząć od dołu body. Dzieje sie to na okoła 6 klatkach o numerach 30-36 czyli na pierwszych po włożeniu filmu. Problem ten występuję tylko na filmie 36, nie ma takiego problemu w przypadku filmu 24.
Oglądałem aparat w środku i nic nie widze żeby rysowało, nie mam pojęcia co to może być.
Prosze o pomoc.
szczygiel25

minek
19-12-2006, 19:21
Witam
Mam Canona 300 z datownikiem. Ostatnio zauważyłem że mam rysy na filmie na wysokości 13,8mm licząć od dołu body. Dzieje sie to na okoła 6 klatkach o numerach 30-36 czyli na pierwszych po włożeniu filmu. Problem ten występuję tylko na filmie 36, nie ma takiego problemu w przypadku filmu 24.
Oglądałem aparat w środku i nic nie widze żeby rysowało, nie mam pojęcia co to może być.
Prosze o pomoc.
szczygiel25

Wołane w tym samym labie, czy różnych?
Razem, czy osobno? (np w odstępie iluś tam dni)

akustyk
19-12-2006, 19:25
czy te rysy sa jakos wieksze na poczatku filmu (blizej 36 klatki) i zmniejszaja sie z rozwijaniem kliszy?
jeden filmy, czy na kilku?

mario1275
19-12-2006, 23:33
powodów może być kilka - ja najczęściej miałem rysy na filmie dzięki "uprzejmości" fotolabów jeśli musiałem korzystać z nie sprawdzonych przy takiej sytuacji jak opisujesz przysżło mi do głowy że to co rysuje film znajduje się gdzieś gdzie film jest nawijany (dłuższy film oznacza że nawinięty film zajmuje więcej miejsca

szczygiel25
20-12-2006, 09:59
Wołane w tym samym labie, czy różnych?
Razem, czy osobno? (np w odstępie iluś tam dni)

ODP: Zawsze wywołuje w tym samym labie. Robię mało zdjęc to się dzieje w przeciągu 1 roku. 5 filmy 36/200

czy te rysy sa jakos wieksze na poczatku filmu (blizej 36 klatki) i zmniejszaja sie z rozwijaniem kliszy?
jeden filmy, czy na kilku?

Czasami jest tylko na jednej klatce rysa a czasem az na pięciu kończą sie na 30 numerze

Chyba spróbuje wywołać w innym labie i zobaczę.